Articole

Torsiunea ovariana: cauze si tratament

Torsiunea ovariana este o urgenta medicala – apare atunci cand ovarul se rasuceste in jurul ligamentelor. Iata care sunt cauzele, simptomele si metodele de tratament folosite.

CUPRINS:

1. Ce este torsiunea ovariana?
2. Care sunt simptomele?
3. Cauze si factori de risc
4. Metode de diagnostic
5. Tratament

Ce este torsiunea ovariana?

Torsiunea ovariana este o problema care apare atunci cand un ovar se rasuceste in jurul ligamentelor care il tin in pozitie. Aceasta rasucire poate intrerupe fluxul de sange catre ovar si trompa uterina. Poate provoca dureri severe si alte simptome, deoarece ovarul nu primeste suficient sange. Daca restrictia de sange continua prea mult timp, poate duce la moartea tesuturilor.

Afecteaza de obicei un singur ovar si este o urgenta medicala. Daca nu este tratata rapid, poate duce la pierderea ovarului.

Care sunt simptomele?

Torsiunea ovariana poate provoca:

  • durere brusca severa la nivelul abdomenului inferior;
  • crampe;
  • greata si varsaturi.

Cu toate acestea, diagnosticarea torsiunii ovariene poate fi dificila, deoarece simptomele sunt similare cu cele ale pietrelor la rinichi, apendicitei, infectiilor tractului urinar, gastroenteritei etc. Aceste simptome apar de obicei brusc. In unele cazuri, durerea, crampele si sensibilitatea la nivelul abdomenului inferior pot sa apara si sa dispara timp de cateva saptamani. Acest lucru poate aparea in cazul in care ovarul incearca sa se rasuceasca inapoi in pozitia corecta. Retineti ca aceasta afectiune nu apare niciodata fara durere.

Este esential sa solicitati asistenta medicala daca o persoana prezinta oricare dintre simptomele torsiunii ovariene.

Cauze si factori de risc

Torsiunea poate aparea daca ovarul este instabil. De exemplu, din cauza unui chist ovarian sau a unei formatiuni la nivel ovarian, ovarul poate deveni instabil.

De asemenea, factorii de risc includ:

Torsiunea ovariana apare cel mai frecvent la femei in timpul anilor de reproducere, dar uneori apare la fete inainte de pubertate.

Metode de diagnostic

Daca aveti simptome de torsiune ovariana, solicitati asistenta medicala imediata. Cu cat starea este lasata mai mult netratata, cu atat este mai probabil sa intampinati complicatii. Dupa evaluarea simptomelor si examinarea istoricului medical, medicul va efectua un examen pelvin pentru a localiza orice zone de durere si sensibilitate. De asemenea, se va efectua o ecografie transvaginala pentru a examina ovarele, trompele uterine si alte structuri. Uneori pot fi necesare proceduri suplimentare, ca un CT sau RMN.

Medicul va efectua, de asemenea, teste de sange si de urina pentru a exclude alte probleme potentiale, cum ar fi:

  • infectii ale tractului urinar;
  • abces ovarian;
  • sarcina extrauterina;
  • apendicita.

Desi medicul poate stabili un diagnostic preliminar pe baza acestor constatari, un diagnostic definitiv este de obicei stabilit in timpul interventiei chirurgicale corective.

Complicatii

Chisturile ovariene rupte pot provoca eliberarea de lichid din chist sau sangerari in abdomen. Prin intreruperea alimentarii cu sange a ovarului, torsiunea ovariana poate provoca inflamatie si afectarea definitiva a ovarului. Cu cat dureaza mai mult pentru a primi un diagnostic si tratament, cu atat tesutul ovarian este mai expus riscului. Cand apare torsiunea, fluxul de sange catre ovar – si catre trompa uterina – este redus. O reducere prelungita a fluxului sangvin poate duce astfel la necroza (moarte tisulara). Chirurgia pentru necroza ovariana poate afecta fertilitatea, deoarece ovarele produc si elibereaza ovule. Cu toate acestea, daca medicul nu elimina ovarul, persoana va fi expusa riscului de infectii ovariene care pot provoca un abces sau infectii mai grave.

Tratament

Operatia s-a dovedit a fi singurul mijloc eficient de tratament pentru torsiunea ovariana. Daca exista un chist, medicul il va indeparta prima data, apoi va corecta starea ovarului si eventual a trompei uterine, ceea ce va restabili fluxul sangvin adecvat. Dupa operatie, medicul poate prescrie medicamente pentru a reduce riscul de recidiva. Ocazional poate fi necesara indepartarea ovarului afectat.

Procedurile chirurgicale utilizate includ:

Laparoscopie

Un laparoscop este un tub lung, subtire, cu un instrument chirurgical mic atasat la un capat. Este introdus in corp printr-o mica incizie in abdomen. Un laparoscop poate fi utilizat pentru ameliorarea torsiunii ovariene. Ii va permite medicului sa examineze organele interne. Se va face o alta incizie pentru a permite accesul la ovar. Odata ce ovarul este accesibil, medicul va folosi o sonda sau un alt instrument pentru a-l aduce in pozitia normala. Aceasta procedura necesita anestezie generala.

Laparotomie

O laparotomie este asemanatoare, dar necesita o incizie abdominala mai mare pentru a permite repozitionarea manuala a ovarului. In aceasta procedura, medicul va efectua o incizie mai mare la nivelul abdomenului inferior pentru a avea acces manual la ovar.

Daca a trecut prea mult timp – si intreruperea prelungita a fluxului sangvin a cauzat moartea tesutului din jur – medicul il va indeparta. Procedurile includ:

  • ooforectomie – daca tesutul ovarian nu mai este viabil, medicul va folosi aceasta procedura laparoscopica pentru a indeparta ovarul;
  • salpingo-ooforectomie – daca tesutul ovarian si cel uterin nu mai sunt viabile, medicul va folosi aceasta procedura laparoscopica pentru a le indeparta pe amandoua.

Ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, riscurile acestor proceduri pot include coagularea sangelui, infectii si complicatii date de anestezie.

Medicamente

Medicul va poate prescrie medicamente pentru ameliorarea durerii, inclusiv opioide, in timpul recuperarii, in functie de severitate. Medicul va poate recomanda analgezice fara prescriptie medicala pentru a reduce simptomele in timpul recuperarii: acetaminofen, ibuprofen si naproxen. Daca durerea este mai severa, medicul va poate prescrie opioide precum oxicodona sau oxicodona cu acetaminofen. Se pot prescrie si pilule contraceptive cu doze mari sau alte forme de contraceptie hormonala pentru a reduce riscul de recidiva.

Atentie!

E importanti sa raportati medicului orice semne de infectii sau alte complicatii, cat mai curand posibil. Semnele unei infectii includ febra, roseata si inflamatie la locurile inciziilor, scurgeri cu miros neplacut, incizii care nu se vindeca sau cresterea durerilor pelvine.

Referinte:
(1) https://www.saem.org/cdem/education/online-education/m4-curriculum/group-m4-approach-to/ovarian-torsion
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5615993/
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/322666
(4) https://radiopaedia.org/articles/ovarian-torsion
(5) https://www.healthline.com/health/womens-health/ovarian-torsion

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Buna ziua ,vreau să va am inceput cu luna aprilie durere ,se ceva timp ovarul și pieiciorul sau umflat ,se asemenea arăt ca un balon, mă doare spatele ,
    A început să mă de doară mai rău ovarul dar îmi este teamă că sa agravat și nu am banii de ginecolog

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago