Articole

Terapia de substitutie hormonala la menopauza

Terapia de substitutie hormonala este folosita uneori pentru a ameliora simptomele menopauzei. Iata care sunt beneficiile terapiei de substitutie hormonala, cum se administreaza si care sunt riscurile asociate.

CUPRINS:

1. Ce este terapia de substitutie hormonala?
2. Mod de administrare
3. Beneficiile terapiei de substitutie hormonala
4. Riscuri posibile

Ce este terapia de substitutie hormonala?

Terapia de substitutie hormonala este unul dintre tratamentele folosite pentru ameliorarea simptomelor menopauzei. Aceste simptome, cauzate de niveluri mai scazute de estrogen la menopauza, includ in special bufeuri, tulburari de somn si uscaciune vaginala.

Exista trei etape de referinta ale menopauzei naturale:

  • perimenopauza (sau tranzitia spre menopauza) este perioada dintre inceputul simptomelor (cum ar fi menstruatiile neregulate) si pana la 1 an dupa ultima menstruatie;
  • menopauza este confirmata la 1 an (12 luni) de la ultima menstruatie;
  • postmenopauza include anii de dupa menopauza.

Dupa menopauza, cand nu mai apar menstruatii, organismul nu mai produce la fel de mult estrogen. Pentru multe femei, absenta estrogenului produce o serie de simptome neplacute, cum ar fi bufeurile, uscaciunea vaginala si tulburarile de somn. Menopauza este o etapa naturala, iar simptomele dispar in cele din urma pentru majoritatea femeilor. Insa, in unele cazuri, simptomele cauzeaza disconfort major, motiv pentru care medicii recomanda uneori tratamente hormonale.

Cititi mai multe despre perimenopauza si menopauza.

Terapia de substitutie hormonala (HRT) este una dintre cele mai eficiente modalitati de ameliorare a simptomelor severe asociate menopauzei. Terapia de substitutie hormonala implica administrarea unui medicament atunci cand nivelul hormonilor scade. Poate contine estrogen (sau estradiol), progesteron sau ambii hormoni.

Estrogenul

Estrogenul ajuta la eliberarea ovulelor din ovare. De asemenea, regleaza menstruatiile. Estrogenul joaca, de asemenea, un rol in controlul altor functii, inclusiv densitatea osoasa, temperatura pielii si mentinerea umiditatii vaginale. Reducerea nivelului de estrogen poate fi legata de multe simptome ale menopauzei, inclusiv:

  • bufeuri;
  • transpiratii nocturne;
  • uscaciune vaginala;
  • scaderea libidoului;
  • incontinenta de stres (scurgeri de urina cand tusesti sau stranuti);
  • subtierea oaselor – care poate duce la osteoporoza si fracturi.

Cele mai multe simptome vor trece in decurs de 2 – 5 ani, desi uscaciunea vaginala este probabil sa se agraveze daca nu este tratata. Incontinenta de stres poate persista, de asemenea, iar riscul de osteoporoza poate creste odata cu inaintarea in varsta.

Progesteronul

Rolul principal al progesteronului este de a pregati uterul pentru sarcina. De asemenea, ajuta la protejarea mucoasei uterului, cunoscuta sub numele de endometru. O scadere a nivelului de progesteron nu afecteaza corpul in acelasi mod ca scaderea nivelului de estrogen. O forma sintetica de progesteron este de obicei utilizata in combinatie cu estrogen in terapia de substitutie.

Insa, terapia de substitutie hormonala nu are doar beneficii, ci si riscuri.

Mod de administrare

Terapiile de substitutie hormonala pot fi sistemice si nesistemice. Produsele sistemice circula prin fluxul sangvin, catre toate zonele corpului. Sunt disponibile sub forma de tablete orale, plasturi, geluri, spray-uri sau injectabil si pot fi utilizate pentru bufeuri si transpiratii nocturne, simptome vaginale si osteoporoza.

Produsele locale (nesistemice) actioneaza doar catre o zona specifica sau localizata a corpului. Sunt disponibile sub forma de crema, inele vaginale sau tablete si pot fi utilizate pentru simptome vaginale.

E important sa se inceapa cu cea mai mica doza eficienta pentru cel mai scurt timp, in functie de nevoile pacientei. Majoritatea femeilor pot opri administrarea de hormoni dupa ce dispar simptomele menopauzei, de obicei dupa 2-5 ani de la debut. In general, este recomandata scaderea treptata a dozei de hormoni, nu oprirea brusca.

Contraindicatii posibile

Insa, terapiile hormonale nu sunt indicate pentru toata lumea. Uneori sunt contraindicate in caz de:

  • probleme cu sangerari vaginale;
  • cancer mamar sau cancer de col uterin;
  • cheaguri de sange;
  • atac de cord sau un accident vascular cerebral;
  • o tulburare de sangerare;
  • boli de ficat;
  • reactii alergice la medicamente care contin hormoni.

Discutati cu medicul pentru a vedea daca aceste terapii sunt potrivite pentru voi si daca:

  • fumati;
  • aveti boli ale vezicii biliare, cancer ovarian, migrene, tullburare convulsiva, tensiune arteriala crescuta, endometrioza, hiperlipidemie sau fibroame uterine.

Beneficiile terapiei de substitutie hormonala

Care sunt beneficiile terapiei de substitutie hormonala? Nivelurile scazute de estrogen pot duce la o serie de simptome fizice si emotionale, inclusiv bufeuri, transpiratii nocturne si schimbari de dispozitie.

Experienta menopauzei este diferita pentru fiecare femeie. Unele persoane au simptome atat de usoare, incat nu este nevoie de tratament medical. Pentru altele, simptomele pot fi atat de severe incat afecteaza capacitatea de a-si desfasura activitatile zilnice.

Simptomele menopauzei care pot fi ameliorate prin terapie de substitutie hormonala includ:

  • bufeuri si transpiratii nocturne;
  • uscaciune vaginala;
  • subtierea peretilor vaginali;
  • incontinenta urinara usoara;
  • insomnie si tulburari de somn;
  • modificari cognitive, cum ar fi pierderea memoriei;
  • dorinta sexuala redusa;
  • tulburari de dispozitie etc.

Terapia de substitutie hormonale poate proteja si oasele, reducand riscul de osteoporoza si fracturi – imbunatatirea densitatii osoase.

Medicul va poate prescrie tratamente de substitutie hormonala daca simptomele menopauzei afecteaza calitatea vietii si capacitatea de a desfasura activitatile zilnic si daca alte masuri de tratament nu functioneaza.

Riscuri posibile

Pentru a minimiza riscurile grave pentru sanatate, se recomanda administrarea tratamentelor de substitutie hormonala la cele mai mici doze eficiente, pentru cea mai scurta perioada de timp. Aceste terapii pot avea o serie de efecte adverse, si anume:

  • acnee;
  • probleme de digestie;
  • sensibilitatea sanilor;
  • dureri de cap;
  • greturi;
  • sangerari vaginale etc.

In general se recomanda terapia de substitutie hormonala pe termen scurt – maximum 5 ani, pentru ca beneficiile sa depaseasca riscurile. Riscurile depind de varsta, starea de sanatate, istoricul familial si personal de boli cronice etc. Aceasta terapia a fost legata de risc mai mare pentru anumite forme de cancer – mai ales cancer de san, dar si cancer de col uterin si cancer endometrial. De asemenea, tratamentul poate fi legat si de cresterea densitatii sanilor, ceea ce poate ingreuna depistarea unui eventual cancer mamar la o mamografie.

De asemenea, tratamentul de substitutie hormonala poate creste riscul formarii cheagurilor de sange. Acest risc poate fi mai mare pentru persoanele cu varsta peste 60 de ani. Din cauza acestui risc, medicii recomanda cea mai mica doza posibila de HRT pentru cea mai scurta perioada de timp, mai ales pentru persoanele cu varsta peste 60 de ani. Cercetarile limitate pana in prezent sugereaza ca riscul crescut de formare a cheagurilor este in principal legat de estrogenul combinat si progestogenul sub forma orala (tablete) si depinde, de asemenea, de tipul de progestogen utilizat. Unele studii sugereaza un risc mai scazut in cazul terapiei non-orale (plasturi, implanturi sau geluri).

Alternative pentru simptomele menopauzei

Studiile au aratat ca unele medicamente eliberate pe baza de reteta pot reduce bufeurile si transpiratiile. Aceste tratamente pot fi o optiune daca HRT nu poate fi utilizata din motive de sanatate sau din alte motive si ar trebui discutate cu un medic.

Unele suplimente pe baza de plante pot reduce bufeurile si transpiratiile, dar nu exista date care sa sustina utilizarea pe termen lung. De asemenea, exista diferite creme vaginale fara hormoni ce pot reduce uscaciunea vaginala daca sunt utilizate in mod regulat. Discutati cu medicul pentru a vedea care este cea mai buna varianta de tratament in functie de nevoile personale.

Referinte:
(1) https://www.aafp.org/afp/2016/1201/p884.html
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/181726#hormones-and-menopause
(3) https://www.menopause.org/for-women/menopauseflashes/menopause-symptoms-and-treatments/hormone-therapy-benefits-risks

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago