Terapia ABA sau Applied Behavioral Analysis este un tip de terapie utila pentru persoanele cu tulburare de spectru autist. Iata ce presupune, care sunt principiile de baza si ce beneficii poate avea.
CUPRINS:
1. Ce este terapia ABA
2. Cum ajuta metoda ABA copiii cu autism?
3. Principii de baza ale terapiei ABA
4. Terminologia specifica
5. Avantaje ale terapiei ABA
6. Cursuri ABA si asociatii autism
Analiza comportamentala aplicata (Applied Behavioral Analysis – ABA) este o metoda stiintifica bazata pe dovezi, utilizata pentru a le preda persoanelor diagnosticate cu tulburare de spectru autism, precum si alte dizabilitati de dezvoltare. Terapia include programe de invatare de baza, instructiuni de comunicare si modificari de comportament. Scopul este de a sustine cresterea si dezvoltarea acestor copii.
Nu este o terapie specifica in sine, ci include o serie de strategii si tehnici diferite care pot fi folosite pentru a invata persoanele cu tulburari de spectru autism noi abilitati si pentru a reduce comportamentul dificil. Atunci cand tehnicile ABA sunt utilizate la copii mici cu autism, se numeste adesea interventia timpurie intensiva de comportament (EIBI).
Se bazeaza pe teoria invatarii, care vine din domeniul psihologiei comportamentale. Primul studiu care a analizat utilizarea tehnicilor ABA la copii mici cu tulburari de spectru autism a fost publicat de dr. Ivar Lovaas de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) in 1987. Terapia ABA este un tip de terapie care se concentreaza pe imbunatatirea comportamentelor specifice, cum ar fi abilitatile sociale, comunicarea, lectura si mediul academic, precum si abilitatile de invatare, cum ar fi dexteritatea, abilitatile motorii fine, igiena, ingrijirea si competenta de lucru.
Terapia ABA si tehnicile sale pot fi utilizate pentru a ajuta copiii cu tulburari de spectru autism sa-si imbunatateasca abilitatile sociale, abilitatile de auto-ingrijire, abilitatile de comunicare, abilitatile de joc si capacitatea de a-si gestiona comportamentul. De asemenea, poate ajuta la reducerea comportamentului dificil, cum ar fi lipsa de atentie, agresivitatea etc. Ajuta copilul cu autism sa isi imbunatateasca interactiunile sociale, sa invete noi abilitati si sa mentina comportamente pozitive. De asemenea, terapia ABA ajuta transferul abilitatilor si comportamentului de la o situatie la alta, controland situatiile in care apar comportamente negative si minimalizand comportamentele negative.
Ideile cheie din spatele terapiei ABA sunt urmatoarele:
ABA foloseste aceste idei pentru a ajuta copiii cu tulburari de spectru autism sa invete un comportament nou si adecvat. Face acest lucru prin asigurarea unor consecinte pozitive pentru un comportament adecvat si nu pentru un comportament problematic. Programele bazate pe tehnica ABA implica in general:
Principiile de baza ale terapiei ABA constau in variabile din mediul copilului, care au un impact asupra comportamentului acestuia, care poate include tot felul de actiuni si abilitati. Variabilele se incadreaza in doua categorii, fie antecedente, fie consecinte. Antecedentele sunt evenimente care se intampla chiar inainte de a avea loc un comportament. O consecinta este evenimentul care urmeaza imediat dupa ce comportamentul are loc.
ABA poate fi folosit pentru a spori comportamentele, cum ar fi participarea la conversatie sau salutul unui coleg, pentru a mentine comportamente, de exemplu, citirea cuvintelor vizibile care au fost invatate anterior, pentru a ajuta elevul sa genereze sau sa transfere un comportament dintr-o situatie sau un raspuns la altul, pentru a reduce comportamentele interferente sau provocatoare.
Dr. Ivar Lovaas a aplicat pentru prima data terapia ABA pentru autism la Departamentul de Psihologie al UCLA in 1987. El credea ca abilitatile sociale si comportamentale ar putea fi predate chiar si copiilor cu autism, prin metoda ABA. Ideea este ca autismul cuprinde un set de simptome comportamentale care pot fi modificate sau reduse. Atunci cand comportamentele de acest tip nu mai sunt evidente, se presupune ca autismul a fost tratat efectiv.
Cand a inceput sa utilizeze ABA, Lovaas nu a ezitat sa foloseasca pedepse pentru neadaptare, dintre care unele ar putea fi foarte dure. Aceasta abordare a fost modificata in majoritatea situatiilor, dar este inca utilizata in anumite cazuri. In general, insa, ideea de pedeapsa a fost inlocuita cu retinerea recompenselor. De exemplu, un copil care nu raspunde in mod corespunzator la o „comanda” nu primeste o recompensa, cum ar fi un aliment preferat.
De-a lungul timpului, tehnicile lui Lovaas au fost studiate si modificate de terapeuti. Tehnici precum „raspunsul pivot” si „ABA pe baza de limbaj” au devenit tratamente pentru autism bine stabilite. Mai multe dintre aceste tehnici reunesc idei atat din domeniul comportamental, cat si din cel al dezvoltarii, ceea ce inseamna ca acestea se concentreaza nu numai pe comportamente in sine, ci si pe angajament social si emotional.
ABA in sine nu este foarte complicata. Dar, ca in multe domenii tehnice, terapeutii comportamentali folosesc termeni specifici (jargon) pentru a descrie ceea ce fac. Iata cativa dintre termenii pe care probabil ii veti auzi de la terapeutul ABA al copilului: receptiv, stimul prompt, stimul recompensa, distractor neutru, stimul dicriminativ, recompensa diferentiata, achizitie, argument negativ, deprivare, consecinta, generalizare etc.
Terapia ABA pentru autism se concentreaza pe:
1. Predarea de noi competente
2. Scaderea comportamentelor negative
Abilitatile predate sunt in mod obisnuit derivate din domenii de:
Episoadele mai putin stresante pot fi, de asemenea, vizate in terapia ABA pentru autism, cum ar fi actiunile orientate spre rutina de aliniere a obiectelor sau actiuni repetitive cum ar fi aplatizarea mainilor. Desi aceste comportamente nu par a fi o problema mare, se poate lucra la reducerea lor daca influenteaza capacitatea unui copil cu autism de a interactiona cu mediul sau.
Tratamentul ABA pentru copiii cu tulburari de spectru autism poate fi efectuat intr-o varietate de moduri. Majoritatea programelor se concentreaza asupra situatiilor din casa, scoala sau comunitate. Principalele beneficii sunt:
Puteti gasi mai mult informatii despre autism pe ABA Romania, HELP autism, autism voice, cursuriautism.ro. Aici puteti gasi si informatii despre cursuri ABA.
Cursurile ABA pot fi efectuate de psihologi si parinti, avand numeroase beneficii. Principalele ar fi intelegerea mai clara a problemelor copiilor cu autism, intelegerea cauzelor comportamentelor negative, deprinderea unor tehnici de interventie si gestionare a unor astfel de situatii. Astfel de cursuri sunt grupate pe mai multe module, axate pe definirea tehnicii si principiilor, analiza comportamentala, comunicare si limbaj in autism, generalizarea comportamentelor, autonomie persoanala.
Printre asociatiile pentru copii cu autism amintim Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA) si Asociatia Help Autism care a pus si bazele aplicatiei inovative de suport psihoterapeutic, ABAKIT “Eu invat despre lume prin imagini”, ce pune la dispozitie kit-ul de materiale didactice.
Citeste si interviul despre educatia si terapia copiilor cu autism.
Referinte:
(1) What is Applied Behavior Analysis?, link: https://www.appliedbehavioranalysisedu.org/what-is-aba/
(2) Autism Therapy Terms You Need to Know, link: https://www.verywellhealth.com/what-is-a-mand-in-autism-therapy-259923
(3) Therapies for Autism Spectrum Disorder, link: https://www.webmd.com/brain/autism/autism-therapies-aba-rdi-and-sensory-therapies
(4) What Is ABA (Applied Behavioral Analysis) Therapy for Autism?, link: https://www.verywellhealth.com/aba-applied-behavioral-analysis-therapy-autism-259913
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…