Iata ce beneficii pot avea suplimentele de DHA in sarcina sau acid docosahexaenoic, cand se administreaza si alte informatii utile.
CUPRINS:
1. Ce este acidul docosahexaenoic?
2. Suplimentele de DHA in sarcina – ce beneficii au?
3. Ce contin suplimentele prenatale de DHA?
4. Efecte secundare si interactiuni
5. Administrarea de DHA in timpul sarcinii
Acidul docosahexaenoic (DHA) este un acid gras Omega-3. Acizii grasi din familiile Omega-3 si Omega-6 sunt necesari pentru o dieta sanatoasa. Alimentele care furnizeaza acizi grasi Omega-3 includ uleiul de peste si anumite uleiuri vegetale si din nuci, in timp ce acizii grasi Omega-6 pot fi gasiti in uleiul de palmier, de soia, rapita si floarea soarelui. Uleiul de peste contine doi acizi grasi Omega-3 – DHA si acidul eicosapentaenoic (EPA). Unele nuci, seminte si uleiuri vegetale contin acid alfa-linolenic (ALA), care poate fi transformat in DHA si EPA in organism.
Acizii grasi Omega-3 pot oferi o gama larga de beneficii pentru sanatate, inclusiv un risc mai mic de boli coronariene si reglarea nivelului de colesterol. Acidul docosahexaenoic (DHA) este esential pentru dezvoltarea creierului in timpul sarcinii si copilariei timpurii. De asemenea, este legat de imbunatatirea sanatatii inimii, imbunatatirea vederii si reducerea raspunsului inflamator.
Desi DHA este prezent in unele alimente, cum ar fi pestele gras, este posibil ca multe persoane sa nu obtina niveluri adecvate, mai ales in timpul sarcinii. De aceea, medicii recomanda adesea un supliment de DHA inainte, in timpul si dupa sarcina.
Citeste si: Pestele in alimentatia copiilor
O formula prenatala cu DHA este un tip de vitamina sau supliment care contine acidul gras Omega-3 DHA. Toate formele de acizi grasi Omega-3 sunt vitale pentru sanatate, mai ales in timpul sarcinii. Omega-3 DHA este esential pentru dezvoltarea sanatoasa a ochilor, a sistemului nervos si a creierului.
Acidul docosahexaenoic (DHA) este un acid gras Omega-3 care joaca un rol esential in fiecare celula din corp. Sursele alimentare sau suplimentele de DHA sunt adesea recomandate in timpul sarcinii. Daca sunteti insarcinata, intrebati medicul despre nivelurile DHA. Daca sunt scazute, suplimentarea zilnica cu acizi grasi poate ajuta la reducerea riscului de nastere prematura. Aceste suplimente de DHA in timpul sarcinii ajuta la dezvoltarea creierului, a ochilor si a sistemului nervos la fat. De asemenea, ajuta la prevenirea travaliului prematur, asigura o greutate sanatoasa la nastere si sustin starea de spirit a mamei in perioada postpartum. Suplimentele prenatale cu DHA sustin dezvoltarea normala a fatului din etapa de preconceptie, in sarcina si alaptare.
Iti recomandam si: Vitamine prenatale – tot ce trebuie sa stie o viitoare mamica
Majoritatea suplimentelor de DHA provin din ulei de ficat de cod, ulei de krill, ulei de peste din peste gras, cum ar fi somon, ton, hering, macrou si sardine, ulei de alge. In unele cazuri, pastilele sau lichidele DHA prenatale contin numai DHA. Cu toate acestea, suplimentele sau vitaminele DHA prenatale pot contine si alti nutrienti, inclusiv calciu, vitamina D, vitaminele B si acid folic, vitamina C, fier, acid eicosapentaenoic (EPA), un acid gras Omega-3 etc.
Puteti gasi suplimente de Omega-3 sub forma lichida, capsule masticabile sau sub forma de capsule moi. De asemenea, retineti ca, in timp ce uleiul de ficat de cod este o sursa buna de DHA, trebuie sa il evitati in timpul sarcinii. Asta pentru ca uleiul de ficat de cod contine un tip de vitamina A care poate creste riscul de malformatii congenitale, mai ales atunci cand este administrat in primul trimestru.
Citeste si: Acizi grasi Omega 3 si rolul lor pentru o sarcina sanatoasa
Dozele prea mari de acizi grasi pot avea efecte daunatoare, cum ar fi risc mai mare de sangerare, niveluri mai mari de colesterol LDL sau colesterol „rau” si probleme de control a glicemiei. In cazul unor grupuri de persoane cu risc, cum ar fi persoanele care au suferit un transplant de inima, acizii grasi Omega-3 pot afecta ritmul cardiac. Acizii grasi Omega-3 trebuie utilizati numai sub supraveghere medicala de catre persoanele care au boli de inima.
Persoanele care sunt alergice sau intolerante la fructe de mare, nuci, soia, lapte sau alti alergeni alimentari trebuie sa se asigure ca produsele DHA nu contin acesti alergeni. Efectele secundare de la administrarea DHA tind sa fie minore sau usoare, inclusiv:
In unele cazuri, DHA poate interactiona negativ si cu suplimente sau medicamente, cum ar fi anticoagulantul warfarina.
Femeile insarcinate ar trebui sa ia cel putin 200 mg de DHA inainte, in timpul si dupa sarcina. Majoritatea vitaminelor prenatale prescrise contin doza recomandata de 200 mg de DHA. Retineti ca suplimentele prenatale de orice fel se administreaza DOAR la indicatii medicului.
Daca incercati sa ramaneti insarcinata, medicii recomanda sa incepeti sa luati vitamine si suplimente prenatale care contin DHA si acid folic inainte de a ramane insarcinata. Daca sarcina a fost neplanificata, incepeti sa luati suplimente de indata ce aflati ca sunteti insarcinata. In timp ce DHA se acumuleaza cel mai mult in organismul fatului in ultimul trimestru, este un nutrient important si un element de baza pentru dezvoltarea celulelor inca de la inceput. DHA se gaseste in mod natural numai in anumite specii de peste, unele fructe de mare, pui si oua. Optiunile sigure de peste in sarcina includ somon, hering, sardine, macrou, pastrav, ton usor in conserva, creveti etc.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4057716/
(2) https://oatext.com/maternal-and-fetal-benefits-of-dha-supplementation-during-pregnancy.php
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2621042/
(4) https://www.verywellhealth.com/dha-supplement-pregnancy-premature-birth-5186538
(5) https://www.babycenter.com/pregnancy/diet-and-fitness/is-it-safe-to-take-fish-oil-or-other-omega-3-supplements-dur_10336998
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…