10 Suplimente naturiste pentru intarirea imunitatii

suplimente intarirea imunitatii

10 Suplimente naturiste pentru intarirea imunitatii – iata cele mai cunoscute 10 tipuri de suplimente care pot avea un efect benefic in ceea ce priveste mentinerea si intarirea imunitatii.

CUPRINS:

1. Vitamina C
2. Zinc
3. Vitamina D
4. Vitamina E
5. Produse apicole
6. Probiotice
7. Echinacea
8. Colostru
9. Astragalus
10. Catina

Ce este sistemul imunitar?

Sistemul imunitar ajuta organismul sa previna sau sa combata infectia. Un sistem imunitar sanatos poate detecta cand virusurile, bacteriile sau alti microbi invadeaza corpul. Odata detectati agentii patogeni, un sistem imunitar sanatos va va ajuta sa ii combateti si poate sa va protejeze de boli. Desi unele dintre aceste afectiuni sunt cauzate de factori nemodificabili precum genetica, cei care sunt pur si simplu mai predispusi la alergii si raceli isi pot consolida sistemul imunitar prin schimbari ale stilului de viata.

Anumiti factori pot slabi sistemul imunitar, si anume:

  • alimentatia deficitara;
  • fumatul;
  • consumul excesiv de alcool;
  • lipsa somnului;
  • deshidratarea;
  • sedentarismul;
  • obezitatea;
  • stresul;
  • administrarea unor tipuri de medicamente, mai ales antibiotice etc.

Exista si anumite grupuri mai vulnerabile la afectarea sistemului imunitar – sugarii, varstnicii, copiii mici, cei care urmeaza anumite tratamente imunosupresoare sau care au anumite boli.

Iata cele mai cunoscute 10 suplimente naturiste pentru intarirea imunitatii:

Vitamina C

Sistemul imunitar este puternic influentat de aportul de nutrienti. Multa vreme a existat o controversa daca vitamina C poate contribui la prevenirea si terapia racelii. Mai multe celule ale sistemului imunitar pot acumula intr-adevar vitamina C si au nevoie de vitamina pentru a-si indeplini sarcina, in special fagocitele si celulele T. Astfel, o deficienta de vitamina C are ca rezultat o rezistenta redusa impotriva anumitor agenti patogeni, in timp ce un aport mai mare imbunatateste mai multi parametri ai sistemului imunitar. Diferite studii, inclusiv metaanalize, subliniaza ca aportul profilactic de vitamina C poate reduce usor durata bolii la persoanele sanatoase, dar nu afecteaza incidenta acesteia.

cursuri puericultura

In sistemul imunitar, vitamina are, de asemenea, un impact asupra prostaglandinelor, lipidele care ajuta la vindecarea leziunilor tisulare sau a infectiei. Prostaglandinele ajuta la controlul raspunsului inflamator si al infectiei din corp.

vitamina c pentru imunitate

Suplimente de vitamina C

Oamenii folosesc vitamina C ca supliment imunitar. Corpul are nevoie de vitamina C din mai multe motive, inclusiv repararea si cresterea tesuturilor. O deficienta severa de vitamina C poate provoca scorbut, o afectiune care provoaca slabiciune, boli ale gingiilor si probleme ale pielii. Pe langa luarea unui supliment (Vitamina C de la Solaray, Vitamina C Alevia sau Cetebe Imuno Active etc.) pentru a contracara lipsa acestui nutrient, ar trebui sa incorporati in alimentatie o varietate de alimente bogate in vitamina C, precum spanacul, portocalele, kale, mandarine, ardei gras si grapefruit. Corpul nu produce aceasta vitamina, ceea ce face vitala respectarea unei diete cu un aport bogat in vitamina C.

miababy magazin

Zinc

Zincul este un mineral important in multe feluri pentru organism. Zincul mentine sistemul imunitar puternic, ajuta la vindecarea ranilor si sustine cresterea normala. Unele studii au descoperit ca suplimentele de zinc pot reduce durata racelii, poate cu pana la 50% si pot reduce numarul de infectii respiratorii la copii. Zincul ajuta la combaterea infectiei si la vindecarea ranilor.

O serie de studii au aratat ca zincul ajuta la scaderea duratei racelii unei persoane. Cu alte cuvinte, daca luati zinc la primul semn al unei raceli, este posibila uneori prevenirea bolii. Si, in general, poate ajuta la intarirea imunitatii.

Exista o serie de moduri in care zincul stimuleaza sistemul imunitar, dar in primul rand activeaza enzime care descompun proteinele din virusuri si bacterii, astfel incat acestea sunt mai putin capabile sa se raspandeasca. Zincul creste, de asemenea, activarea celulelor responsabile de combaterea infectiei.

Suplimente de zinc

Medicii pot recomanda suplimente de zinc (Zinc Complex Herbagenica, Zinc Forte Walmark etc.) pentru persoanele cu deficiente de zinc. Vegetarieni, femei care alapteaza, consumatori de alcool si persoanele care au o dieta deficitara prezinta un risc mai mare de deficit de zinc. Cantitatea de zinc de care are nevoie o persoana se poate schimba de la caz la caz, dar, in general, barbatii adulti au nevoie de 11 miligrame de zinc pe zi, iar femeile adulte au nevoie de 8 miligrame.

Zincul se gaseste si in alimente. Cele mai „biodisponibile” forme de zinc – tipul pe care corpurile noastre il absoarbe cel mai usor – se gasesc in produsele de origine animala, dar nu numai.

Vitamina D

Vitamina D poate modula raspunsurile imune innascute si dobandite. Vitamina D ajuta sistemele noastre imunitare sa ramana echilibrate in timpul sezonului de raceala si gripa. Exista receptori ai Vitaminei D si enzime activatoare pe suprafetele tuturor celulelor sangvine albe. Rolul pe care vitamina D il joaca in mentinerea sanatatii sistemului imunitar este foarte complex, deoarece sistemul imunitar trebuie sa fie perfect echilibrat. Daca exista o stimulare prea mare, se pot instala boli autoimune. Daca nu exista suficienta activitate a sistemului imunitar, pot aparea infectii frecvente.

Vitamina D activa este livrata in multe domenii diferite ale corpului, inclusiv oasele, intestinele, colonul, creierul si celulele imune, care toate au receptori ai vitaminei D. Vitamina D activa se leaga de acesti receptori si promoveaza genele sensibile la vitamina D, activandu-le. Vitamina D activeaza peptidele cheie din sistemul imunitar care declanseaza un raspuns anti-microbian puternic, permitandu-va sa luptati rapid si eficient impotriva invadatorilor, inainte sa se poata transforma intr-o infectie severa. Suplimente de vitamina D pot include Vitamina D Doppelherz, Detrical, Vigantoletten etc.

Vitamina E

Vitamina E este un puternic antioxidant si are capacitatea de a modula functiile imune ale gazdei. Deficitul de vitamina E induce diminuarea diferentierii celulelor T imature, ceea ce duce la scaderea timpurie a imunitatii celulare odata cu imbatranirea. Pe langa asigurarea protectiei celulare, vitamina E este vitala pentru un sistem imunitar functional si favorizeaza intarirea imunitatii. Ca un puternic antioxidant, ajuta celulele sa combata infectia.Vitamina E joaca un rol important in producerea de substante asemanatoare hormonilor numite prostaglandine, care sunt responsabile pentru reglarea unei varietati de procese ale corpului, cum ar fi tensiunea arteriala si contractia musculara. Suplimentele de vitamina E pot include Vitamina E Rotta Natura, Vitamina E naturala Zenyth Pharma, Vitamina E Naturalis etc.

Produse apicole

produse apicole pentru imunitate

Produsele apicole contin numeroase vitamine, minerale si alti compusi cu rol benefic in organism: tiamina (B1), riboflavina (B2), acid pantotenic (B5), piridoxina (B6), niacina (B3), acid folic (B9), inositol (B8) sau biotina (B7). Acesti nutrienti pot furniza unele dintre beneficiile potentiale ale laptisorului de matca sau mierii, desi sunt necesare mai multe cercetari asupra acestor substante. Acestea si multe altele pot sustine un sistem imunitar sanatos – benefice astfel pentru intarirea imunitatii. De exemplu, laptisorul de matca poate imbunatati raspunsul imun natural al organismului la bacteriile si virusurile straine, poate favoriza activitatea antibacteriana, poate reduce incidenta infectiei si poate sprijini functia imuna. Produsele apicole au fost folosite din cele mai vechi timpuri pentru a sustine imunitatea: mierea, miere de Manuka, laptisor de matca (laptisor de matca crud Apiland), polen (polen crud Apiland), propolis, pastura, etc.

Probiotice pentru intarirea imunitatii

probiotice pentru imunitate

Pe langa alimentatie sanatoasa, un alt mod de a hrani un intestin sanatos este de a consuma alimente care contin bacterii benefice. Asta include elemente precum iaurtul, chefirul si alte produse lactate de cultura si alte produse  fermentate, dar exista si suplimente (Eubiotic, Jarro Dophilus, ProBiosan, MegaBiotic etc.). Efectele benefice ale probioticelor au fost demonstrate in multe boli. Unul dintre mecanismele majore ale actiunii probiotice este prin reglarea raspunsului imun al gazdei.

Stiati ca 70% din sistemul imunitar este localizat in intestine? Alimentele pe care le mancam si substantele nutritive continute nu intra de fapt in fluxul sangvin fara sa-si croiasca mai intai drum prin peretele intestinului. Acest lucru face ca intestinul sa fie un factor important in sistemul imunitar al organismului si implicat in intarirea imunitatii. Intestinul previne patrunderea elementelor nocive si le elimina, ca o barierea de protectie. Microbiomul intestinal ne protejeaza prin intarirea peretelui intestinal, concurand cu bacteriile daunatoare si regland inflamatia si raspunsul imun inflamator.

Echinacea

echinacea pentru imunitate

Extractele de echinacea sau suplimentele (Echinacea Hofigal, Echinacea Forte Dacia Plant, Echinacea Solaray etc.) par sa aiba un efect asupra sistemului imunitar, apararea organismului impotriva germenilor. Cercetarile arata ca planta poate creste numarul de globule albe din sange, care combat infectiile. Unele cercetari au constatat ca remediul pe baza de plante are un beneficiu foarte usor in prevenirea racelilor. Totusi, uneori este greu sa compari rezultatele diferitelor studii, deoarece acestea privesc diferite tipuri si puncte forte ale echinaceei, precum si diferite parti ale plantei sau radacinii. Este posibil ca unele versiuni sa fie mai bune decat altele. De asemenea, este posibil ca remediul pe baza de plante sa fie util impotriva unora, dar nu a tuturor, celor peste 200 de virusuri care provoaca raceli.

Cum stimuleaza echinacea sistemul imunitar? Studiile sugereaza ca stimuleaza celulele din corp a caror functie primara este de a combate particulele si organismele invadatoare. Exista o serie de substante complexe, numite compusi fenolici, in echinacea care par sa functioneze in combinatie pentru a produce aceste efecte legate de intarirea imunitatii. Componentele radacinii, frunzelor si florilor contin compusii care stimuleaza imunitatea.

Colostru pentru intarirea imunitatii

Colostrul si suplimentele de colostru (Activit Colostru Premium, Colostrum Prime Life, Colostrum Rotta Natura, Fin Colostrum etc.) pot ajuta la prevenirea gripei si intarirea imunitatii. Acesta contine niveluri ridicate de anticorpi, care sunt conceputi pentru a ajuta organismul sa lupte impotriva bacteriilor, virusurilor si a altor agenti cauzatori de boli. Cercetarile sugereaza ca nivelul anticorpilor de colostru este de 100 de ori mai mare decat in ​​laptele de vaca obisnuit. Aceste niveluri ridicate de anticorpi va pot ajuta sa reglati sistemul imunitar si sa va protejati tractul gastro-intestinal impotriva potentialelor infectii din intestin.

Astragal

Astragal a fost folosit in medicina traditionala chineza de secole. Utilizarea sa principala a fost de a stimula sistemul imunitar al organismului. Dar, a fost folosit si pentru a trata alte afectiuni, inclusiv boli de inima. Asta ridica intrebarea despre ce beneficii pentru inima ar putea oferi planta. Suplimentele de astragal (Astragal Bio Life, Astragalus Dcia Plant, Astragalus Cosmo Pharm etc.) se crede ca stimuleaza sistemul imunitar. Au efecte antioxidante care inhiba productia de radicali liberi. In organism, radicalii liberi afecteaza celulele si sunt legati de multe probleme asociate cu imbatranirea. Cu toate acestea, nu exista nicio modalitate cunoscuta de a opri complet radicalii liberi.

miababy magazin

Astragalus contine compusi care va pot imbunatati sistemul imunitar. Rolul principal al sistemului imunitar este de a va proteja corpul impotriva invadatorilor nocivi, inclusiv bacteriile, germenii si virusurile care pot provoca boli. Unele dovezi arata ca astragalus poate creste productia de celule albe din sange, care sunt celulele sistemului imunitar responsabile de prevenirea bolilor.

Catina

Suplimentele de catina (Ulei de catina Hofigal, Ulei de catina Parapharm, Catina Dacia Plant) pot ajuta organismul sa se protejeze impotriva infectiilor. Expertii atribuie acest efect, in mare parte, continutului ridicat de flavonoizi din ulei. Flavonoizii sunt compusi benefici ai plantelor care pot consolida sistemul imunitar prin cresterea rezistentei la boli. Uleiul de catina contine o cantitate semnificativa de antioxidanti, compusi vegetali benefici, care pot ajuta, de asemenea, sa va aparati organismul impotriva microbilor.

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *