Articole

Suflul sistolic – tot ce trebuie sa stii

Suflul sistolic este un zgomot cardiac suplimentar, care poate fi inofensiv sau patologic, in functie de cauze. Iata care sunt simptomele, care sunt caracteristicile si ce implica tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce este suflul sistolic?
2. Anamneza si examenul clinic general pentru diagnosticarea suflului sistolic
3. Clasificare
4. Simptome
5. Tratament
6. Suflul sistolic la copii
7. Suflul sistolic si fumatul
8. Suflul sistolic la sportivi
9. Suflul sistolic si efortul fizic
10. Contraindicatii

Ce este suflul sistolic?

Suflul cardiac este un sunet cardiac suplimentar cauzat de fluxul sangvin turbulent in inima si vasele de sange. Suflul cardiac poate fi sistolic, diastolic sau continuu. In general este inofensiv si nu cauzeaza probleme, dar alteori poate indica o problema cardica, putand fi legat de o deteriorare sau de suprasolicitare. La auscultatia inimii sunt auzite 2 sunete – un sunet este cauzat de inchiderea valvelor ce unesc cavitatile inimii, iar al doilea sunet este dat de inchiderea valvelor de la baza vaselor mari. In unele cazuri se aude un sunet suplimentar, numit suflu cardiac.

Suflul sistolic NU este o boala, ci un semn clinic.

Tipurile de sufluri cardiace includ urmatoarele:

  • Murmur sau suflu sistolic – apare in timpul unei contractii a muschiului cardiac sau cand sangele este impins in organism;
  • Murmur sau suflu diastolic –  apare in timpul relaxarii muschiului cardiac intre batai sau atunci cand camerele inimii se vor umple inainte de urmatoarea contractie;
  • Murmur continuu – apare pe tot parcursul ciclului cardiac, in timpul contractiei si relaxarii.

Un suflu sistolic este un zgomot care poate fi auzit printr-un stetoscop cand un medic examineaza inima. Curgerea sangelui prin inima este, in mod normal, lina, dar daca dintr-un anumit motiv circulatia sangelui devine turbulenta, acest lucru creeaza un zgomot numit suflu cardiac. Cuvantul „sistolic” se refera pur si simplu la punctul in care medicul poate auzi murmurul, in functie de deschiderea si inchiderea valvelor inimii.

Exista doua tipuri de sufluri sistolice ale inimii: suflu cardiac inofensiv si suflu cardiac patologic. O persoana cu suflu inofensiv are o inima normala. Acest tip de suflu al inimii este obisnuit la nou-nascuti si copii. Un suflu cardiac anormal este mai grav. La copii, suflurile anormale sunt de obicei cauzate de boli cardiace congenitale. La adulti, suflurile anormale sunt cauzate cel mai adesea de probleme dobandite ale valvei cardiace.

Cauzele suflului inofensiv

Un suflu cardiac inofensiv poate aparea atunci cand sangele curge mai rapid decat in mod normal prin inima. Conditiile care pot determina curgerea rapida a sangelui prin inima, ducand la suflul sistolic inofensiv al inimii, includ:

  • activitate fizica sau exercitiu fizic;
  • sarcina;
  • febra;
  • anemie;
  • hipertiroidism;
  • etapa de crestere rapida – cum ar fi adolescenta.

Suflul sistolic poate sa dispara in timp sau poate dura intreaga viata fara a provoca probleme suplimentare de sanatate. In general, un suflu inofensiv este frecvent la copii si are intensitate mica. De asememea, se aude in decubit dorsal, nu si in ortostatism si apare in anumite situatii, ca efort fizic, anxietate etc.

Cauzele suflului patologic

Un suflu patologic este mai intens decat unul inofensiv, este adesea insotit si de alte simptome ale pacientului, modifica zgomotele inimii si poate fi insotit de freamat.

Unele cauze ale suflului anormal includ infectiile si afectiunile care dauneaza structurilor inimii si sunt mai frecvente la copiii mai mari sau la adulti. Un suflu cardiac ar putea indica, de asemenea, o problema cu o valva a inimii. Supapele se inchid si se deschid pentru a permite circulatia sangelui prin cele doua camere superioare ale inimii – numite atrii – si doua camere inferioare – ventricule. Problemele cu valvele includ:

  • Prolapsul valvei mitrale – In mod normal, valva mitrala se inchide complet atunci cand camera inferioara din stanga a inimii se contracta. Daca o parte a supapei se deterioreaza si nu se inchide in mod corespunzator, apare prolapsul valvei mitrale. Acest lucru provoaca un sunet suplimentar cand bate inima.
  • Stenoza aortica – Valvele mitrale si aortice se afla pe partea stanga a inimii. Daca se ingusteaza, proces numit stenoza, inima trebuie sa lucreze mai mult pentru a pompa sange in restul corpului. Daca este lasata netratata, aceasta problema afecteaza si suprasolicita inima si poate duce la insuficienta cardiaca.
  • Scleroza aortica – 1 din 3 persoane in varsta prezinta un murmur cardiac din cauza cicatrizarii, ingrosarii sau rigidizarii valvei aortice – scleroza aortica. De obicei, nu este o problema grava, deoarece supapa poate functiona ani de zile dupa inceperea murmurului. Supapa se poate ingusta in timp, insa – proces numit stenoza. Poate duce la dureri in piept, respiratie scurta si uneori valva trebuie inlocuita.
  • Regurgitarea mitrala sau aortica – In acest caz, regurgitarea inseamna ca sangele circula in mod gresit prin valva mitrala sau aortica si inapoi la inima. Pentru a contracara aceasta problema, inima trebuie sa lucreze mai intens pentru a forta sangele prin valva deteriorata. De-a lungul timpului, acest lucru poate duce la insuficienta cardiaca.
  • Defecte congenitale cardiace – Aceste probleme includ gauri in peretii inimii sau valve anormale. Chirurgia poate corecta multe dintre aceste probleme.

Defectele cardiace congenitale

Cea mai frecventa cauza a suflului anormal la copii este atunci cand bebelusii se nasc cu probleme structurale ale inimii (defecte cardiace congenitale). Defectele congenitale comune care provoaca murmur includ:

  • Gauri in inima – Sunt cunoscute ca defecte de sept, pot sau nu sa fie grave, in functie de dimensiunea gaurii si de localizarea acesteia.
  • Anomalii ale valvelor cardiace – Anomaliile congenitale ale valvelor cardiace sunt prezente la nastere, dar uneori nu sunt depistate decat mult mai tarziu in viata. Exemplele includ valve care nu permit suficient sange prin ele (stenoza) sau cele care nu se inchid corect si permit scurgeri (regurgitare).

Factori de risc

Exista factori de risc care cresc riscul de a dezvolta suflu cardiac, incluzand:

  • istoric familial de defect cardiac;
  • anumite afectiuni medicale, inclusiv hipertensiune arteriala necontrolata (hipertensiune arteriala), hipertiroidism, o infectie a mucoasei inimii (endocardita), hipertensiune in plamani (hipertensiune pulmonara), sindrom hipereozinofilic, lupus eritematos sistemic, artrita reumatoida, un muschi cardiac slabit sau istoric al febrei reumatismale, poate creste riscul de murmur cardiac ulterior in viata.

Factorii care cresc riscul unui copil de a dezvolta un murmur cardiac includ:

  • Bolile in timpul sarcinii – anumite conditii in timpul sarcinii, cum ar fi diabetul necontrolat sau o infectie ca rubeola, creste riscul copilului de a dezvolta defecte cardiace si murmur cardiac.
  • Administrarea anumitor medicamente in timpul sarcinii – utilizarea anumitor medicamente poate afecta un copil in curs de dezvoltare, ceea ce poate duce la defecte cardiace.

Anamneza si examenul clinic general pentru diagnosticarea suflului sistolic

Un suflu cardiac reprezinta o serie de vibratii cu durata variabila, audibila cu un stetoscop, si provine din inima sau din vasele sangvine mari. Un suflu sistolic este un murmur care incepe in timpul sau dupa primul sunet al inimii si se termina inainte sau in timpul celui de-al doilea sunet al inimii.

Pentru auscultare medicul foloseste un stetoscop iar in timpul examinarii pacientul trebuie sa stea in decubit lateral pe stanga, asezat. Alte proceduri ce pot fi efectuate sunt o electrocardiograma (ECG) ce masoara activitatea electrica a inimii, o radiografie toracica pentru a vedea daca inima este marita, sau o ecocardiograma pentru a cartografia structura inimii.

Medicul va adresa si intrebari privind simptomele resimtite – dureri in piept, oboseala, respiratie dificila, lesin, palpitatii etc.

Clasificare

Medicul va evalua un suflu cardiac pe baza mai multor factori. Suflul este analizat in ceea ce priveste intensitatea, zgomotul, localizare si durata. Suflul este, de asemenea, clasificat in functie de intensitatea lui (pe o scara de la 1 la 6, cu 1 fiind foarte slab si 6 fiind foarte tare).

Gradul suflului sistolic este clasificat pe baza intensitatii lui:

  • Gradul 1/6 – Foarte audibil
  • Gradul 2/6 – Audibil, dar slab
  • Gradul 3/6 – Usor de auzit
  • Grad 4/6 – Foarte usor de auzit
  • Gradul 5/6 – Foarte tare
  • Grad 6/6 – Poate fi auzit fara ca stetoscopul sa fie in contact cu peretele toracic

Suflul sistolic este cel mai frecvent tip de suflu cardiac la copii si pe baza sincronizarii lor in sistola, acestea sunt clasificate in:

  • Suflul sistolic de ejectie (SEM, crescendo-decrescendo) rezulta din fluxul sangvin turbulent cauzat de obstructie (reala sau relativa) a valvelor semilunare, cailor de curgere sau arterelor. Intensitatea creste deoarece mai mult sange curge printr-o obstructie si apoi scade (crescendo-decrescendo). Murmururile inofensive sunt cea mai frecventa cauza a acestora, dar alte cauze includ leziunile stenotice (stenoza aortica si pulmonara etc.) sau stenoza pulmonara relativa.
  • Suflul holosistolic poate fi cauzat de un defect septal ventricular (VSD), regurgitare mitrala si tricuspida.
  • Suflul sistolic decrescendo este un subtip de suflu holosistolic care poate fi auzit la pacientii cu defect septal ventricular.

Simptome

In general, suflul sistolic nu cauzeaza semne sau simptome evidente, in afara de sunetul neobisnuit pe care il aude medicul cand va asculta inima cu un stetoscop. Dar daca aveti urmatoarele semne sau simptome, pot indica o problema a inimii:

  • piele albastruie, in special pe varful degetelor si pe buze;
  • umflarea sau cresterea brusca in greutate;
  • dificultati de respiratie;
  • apetit scazut si insuficienta de crestere (la sugari);
  • transpiratii intense la efort minim sau fara efort;
  • dureri in piept;
  • ameteala;
  • tuse cronica;
  • ficat marit;
  • marirea venelor din zona gatului;
  • lesin etc.

Tratament

Multi copii si adulti au suflu sistolic inofensiv, care nu necesita tratament. Daca o alta afectiune, cum ar fi hipertensiunea arteriala, cauzeaza problema, medicul va trata cauza.

Unele tipuri de afectiuni ale valvei cardiace pot necesita:

  • medicamente pentru prevenirea formarii cheagurilor de sange, controlul batailor neregulate ale inimii si palpitatii si scaderea tensiunii arteriale;
  • diuretice pentru a reduce excesul de sare si apa din corp, ceea ce faciliteaza activitatea inimii;
  • interventie chirurgicala pentru corectarea defectelor cardiace prezente la nastere;
  • interventie chirurgicala pentru a corecta anumite tipuri de boli ale valvei cardiace.

Suflul sistolic la copii

La cel mici, suflul sistolic poate sa fie prezent inca de la nastere, sau sa apara ulterior. De cele mai multe ori vorbim de un suflu inofensiv, fiziologic, fara o cauza medicala cardiaca. Suflul cardiac la copii poate fi auzit si in lipsa unei afectiuni medicale, dar si cand sunt prezente unele probleme de sanatate, inclusiv:

  • supapele cardiace defecte;
  • gauri in peretii din inima (defect septal atrial sau defect septal ventricular);
  • alte defecte cardiace structurale (congenitale sau prezente la nastere);
  • febra;
  • anemie (numar scazut de celule sangvine rosii) etc.

La bebelusi, suflul sistolic se manifesta prin:

  • pulsul este anormal;
  • stare generala de rau si febra;
  • probleme cu luarea in greutate;
  • probleme la hranire;
  • picioruse umflate si abdomen umflat;
  • cianoza – invinetirea pielii etc.

In astfel de cazuri e necesar un control medical urgent pentru identificarea cauzei si initierea tratamentului de specialitate.

Copilul va avea in orice caz nevoie de controale medicale periodice, respectarea indicatiilor medicale, dar copilului nu ii trebuie ingradita libertatea si nu trebuie izolat sau supraprotejat de parinti. Acest efect este numit constientizare exagerata a bolii care poate duce la izolarea copilului tocmai in etapa in care are nevoie sa formeze legaturi si prietenii, iar izolarea poate avea repercusiuni grave asupra dezvoltarii sale ca tanar si adult.

Orice murmur cardiac la copii e grav?

Nu toate suflurile inimii inseamna boli de inima. Uneori poate fi auzit un murmur la un copil normal, deoarece inima sanatoasa pompeaza sangele in vase. Acest lucru este cunoscut ca un suflu inofensiv. Suflul poate fi auzit, de asemenea, la un copil fara boala cardiaca, dar care are febra sau care este anemic; aceste sufluri se reduc de multe ori atunci cand se trateaza problema de baza.

Multe sufluri ale inimii sunt normale. Acesti copii nu necesita tratament. Unele dintre aceste sufluri ale inimii s-ar putea reduce in timp. Chiar daca exista o gaura sau un defect structural depistat in inima, se poate inchide pe masura ce copilul creste. Cu toate acestea, unele defecte vor necesita interventii chirurgicale pentru corectare. Altele sunt cauzate de afectiuni care nu au legatura cu inima, cum ar fi anemia. In aceste cazuri, murmurul cardiac se va diminua sau se va reduce pe masura ce tratamentul problemei de la baza este tratat.

Suflul sistolic si fumatul

Fumatul afecteaza sanatatea intregului organism, inclusiv sanatatea inimii. Duce la acumularea de placi de aterom pe peretii arterelor, afectand fluxul de sange. Fumatul creste tensiunea arteriala, creste riscul de boli coronariene si riscul cardiovascular in general. In caz de suflu cardiac, precum si in caz de orice alta problema sau simptom, fumatul poate agrava simptomele.

Suflul sistolic la sportivi

Inima unui sportiv poate suferi anumite modificari in timpul antrenamentelor sau dupa activitate fizica, si anume bradicardie (ritm cardiac mai lent) sau anumite sunete suplimentare ale inimii, ca suflul sistolic. Acestea sunt modificari normale ale inimii de la exercitii fizice si nu reprezinta un risc semnificativ pentru sanatate. Este inca important sa eliminam orice alte diagnostice periculoase care pot produce semne similare, cum ar fi stenoza aortica, hipertensiunea arteriala, boala cardiaca ischemica si cardiomiopatia obstructiva hipertrofica.

Suflul sistolic si efortul fizic

Suflul sistolic inofensiv in special este frecvent intalnit in caz de efort fizic. Astfel, acest zgomot suplimentar poate fi declansat de anumite activitati fizice intense. In caz de suflu inofensiv nu sunt impuse restrictii in ceea ce priveste activitatea fizica. Persoanele cu suflu sistolic pot efectua exercitii fizice, si chiar e indicat sa fie active, insa fara suprasolicitare si sa respecte indrumarile medicului.

Contraindicatii

Persoanele cu suflu sistolic duc o viata normala, atat timp cat se cunoaste cauza problemei, cat persoana face controale medicale periodice si respecta tratamentul si indicatiile medicului. Se recomanda un stil de viata activ si evitarea excesului de alimente nesanatoasre care afecteaza sanatatea inimii. De asemenea, se recomanda limitarea consumului de alcool si renuntarea la fumat. Persoanele cu suflu sistolic pot face sport si e indicat sa fie activi. Cu toate acestea, de cele mai multe ori nu e indicata practicarea unui sport de performanta, dar acest lucru depinde de fiecare situatie in parte si de indicatiile medicului.

Referinte:

https://www.utmb.edu/pedi_ed/CoreV2/Cardiology/cardiologyV2/cardiologyV24.html
https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/01.CIR.17.4.601
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK345/

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago