Stomatita defineste o inflamatie la nivelul gurii, ce poate afecta capacitatea de a consuma alimente, de a vorbi si se poate dezvolta oriunde la nivelul gurii.
CUPRINS
1. Informatii generale
2. Cauze
3. Simptome
4. Tratament
5. Preventie
Ce este stomatita? Stomatita este o inflamatie a captuselii tesutului moale din gura. Produce disconfort, durere si este insotita de roseata, umflare si uneori sangerare. Inflamatia poate fi data de anumite probleme de la nivelul gurii, ca igiena deficitara, arsuri de la alimente fierbinti, anumite medicamente, reactii alergice, infectii etc.
Stomatita bucala se poate dezvolta oricand, de la primele etape ale copilariei, pana la adolescenta sau varsta adulta. Poate fi sa nu contagioasa, in functie de tip. Stomatita herpetica este contagioasa, transmisa prin sarut, folosirea de obiecte contaminate, consumul de alimente contaminate etc. Forma aftoasa a stomatitei nu e contagioasa.
Tipurile de stomatite includ:
Stomatita aftoasa
Aceasta forma defineste o inflamatie, ca o ulceratie galbuie cu o zona rosie exterioara la nivelul gurii, obrajilor interiori, limbii sau buzelor. Leziunile sunt de obicei acute, cu durere temporara. In rare cazuri pot dura 4-14 zile.
Stomatita herpetica
Se caracterizeaza prin leziuni cu fluid, dureroase, mici, cauzate de virusul herpetic. Este asociata si cu senzatie de furnicaturi si arsura, si ulterior se usuca si formeaza cruste galbui. Dureaza de obicei 5-7 zile si pot sa reapara.
Stomatita poate fi diferentiata in mai multe tipuri, in functie de regiunea gurii afectata: cheilita (apare la nivelul buzelor si in jurul gurii), glosita (inflamatia limbii), gingivita (inflamatia gingiilor), faringita (inflamatia regiunii gatului).
Stomatita este o infectie a gurii cauzata de o ciuperca (Candida albicans), Herpes simplex, enterovirus sau de afte (stomatita aftoasa). Boala debuteaza uneori cu febra, iar dupa cateva zile apar blistere. Gingiile devin rosii, se umfla si sangereaza usor. Stomatita se transmite prin fluide contaminate, ca stranut, saliva, obiecte contaminate etc.
O infectie cu virusul herpes simplex 1 (HSV-1) provoaca stomatita herpetica. Este mai frecventa la copiii cu varste cuprinse intre 6 luni si 5 ani. Persoanele expuse la HSV-1 pot dezvolta leziuni mai tarziu in viata ca rezultat al virusului. HSV-1 este legat de HSV-2, virusul care cauzeaza herpes genital, dar nu este acelasi virus.
Stomatita aftoasa nu este cauzata de un virus si nu este contagioasa. In schimb, este cauzata de probleme legate de igiena orala sau deteriorarea membranelor mucoase. Unele cauze includ:
Infectie cu o ciuperca
Fungii sunt cauza pentru cele mai frecvente infectii ale gurii. Infectiile orale cu fungi pot sa apara dupa tratamentul cu antibiotice, iar micile fisuri la nivelul colturilor gurii sunt adesea primul simptom al stomatitei cauzata de ciuperca.
Infectia cu herpes
Inflamatiile pot fi cauzate de virusul herpes simplex, care ramane in organism odata ce a fost contractat. Virusul este activat de un factor declansator, cum ar fi o infectie sau o raceala. De obicei, virusul herpes provoaca blistere dureroase la nivelul buzelor. Infectiile orale cauzate de virusul herpes simplex se reduc, de obicei, fara tratament in 5 – 7 zile.
Enterovirus
Simptomele unei infectii la nivelul gurii cauzate de enterovirus includ pete rosiatice in partea din spate a gurii si in zonele faringiene. Alte simptome includ febra si durerea la nivelul gurii care afecteaza capacitatea de a consuma alimente.
Absorbtia slaba sau consumul inadecvat de fier, vitamina B2 (riboflavina), vitamina B3 (niacina), vitamina B6 (piridoxina), vitamina B9 (acid folic) sau vitamina B12 (cobalamina) se pot manifesta sub forma de stomatita. Deficitul de fier poate duce la afectarea regenerarii celulelor.
Problema apare mai des la persoanele care poarta proteze sau care folosisc inhalatoare, de exemplu.
Unii alergeni pot cauza stomatita de contact alergic sau gingivostomatita alergica, ce este un exemplu de reactie de hipersensibilitate de tip IV intarziata la persoanele atopice. Alergenii sunt de obicei diferiti pentru fiecare persoana afectata. Simptomele includ o senzatie de arsura, mancarime, vezicule si durere.
Stomatita poate duce la o varietate de simptome, inclusiv:
Stomatita herpetica se manifesta de obicei prin blistere multiple care apar in zona gingiilor, cerul gurii, interiorul obrajilor, limba etc. Aftele la copii afecteaza capacitatea de a consuma alimente. Febra este un alt simptom al infectiei cu HSV-1 si poate ajunge pana la 40 ° C. Febra apare de obicei cu cateva zile inainte de aparitia blisterelor. Intreaga infectie dureaza intre 7 si 10 zile.
Stomatita aftoasa este data de o serie de ulceratii rotunde sau ovale, cu o margine rosiatica, inflamata. Centrul este de obicei albicios sau galben.
Aceste probleme la nivelul gurii, in general, nu dureaza mai mult de doua saptamani, chiar si fara tratament. Daca se poate identifica o cauza, se va trata aceasta, iar in caz contrar, se merge pe ameliorarea simptomelor.
Tratamentul va depinde de tipul stomatitei. Medicul poate recomanda analgezice ca ibuprofen, anestezice locale pe baza de lidocaina sau xilocaina pentru ulceratii, dar numai pentru copiii mai mari de 6 ani. Stomatita aftoasa nu este de obicei severa si nu necesita tratament. Daca durerea este intensa sau leziunile sunt mai mari, se pot aplica creme topice cu benzocaina sau un alt agent de amortire. Antibioticele nu distrug virusurile si nu sunt recomandate pentru aceasta afectiune. Aceasta infectie ar trebui sa dispara in decurs de 7 – 10 zile.
Tratamentele topice includ si anestezice cum ar fi apa de gura cu lidocaina, pelicule protectoare, corticosteroizi etc. Pentru leziunile herpetice, pot fi administrate antivirale precum aciclovirul.
Se recomanda imbunatatirea tehnicilor de igiena orala de baza cum ar fi spalarea pe dinti, folosirea unei ape de gura, precum si curatarea bine a aparatelor dentare si protezelor ca masuri preventive care pot ajuta la prevenirea agravarii stomatitei. De asemenea, substantele alergene ar trebui evitate.
Solicitati de urgenta ajutor medical de specialitate daca cel mic prezinta:
Identificarea tipului de iritatie este importanta pentru a sti cum sa tratati si pentru a preveni raspandirea si agravarea. E importanta reducerea cauzei si a simptomelor. De asemenea, e importanta igiena dentara si evitarea raspandirii infectiei la alte persoane.
Stomatita aftoasa nu este contagioasa. Este posibil sa puteti preveni sau reduce riscul de aparitie a leziunilor prin modificari ale stilului de viata.
Majoritatea cazurilor de stomatita la copii nu sunt periculoase si se reduc intr-o perioada relativ scurta de timp. Copiii cu stomatita herpetica se pot reintoarce in colectivitate cand leziunile dispar si cand febra a trecut. Deoarece stomatita aftoasa nu este contagioasa, nu este necesar sa se reduca activitatile copilului decat daca s-au dezvoltat semne de complicatii, cum ar fi infectia.
Stomatita cauzata de iritanti poate fi prevenita prin buna igiena orala, controale dentare periodice si evitarea obiceiurilor alimentare nocive. Deoarece atat de multi adulti si copii sunt purtatori ai virusului herpetic, si pentru ca il pot transmite chiar daca nu au simptome, nu exista nicio modalitate eficienta de a preveni stomatita herpetica. Cu toate acestea, parintii pot incuraja copilul sa evite sa imparta alimentele cu alti copii, sa evite impartirea obiectelor de igiena persoanala etc.
Daca medicul a observat ca cel mic are un deficit nutritional, parintii trebuie sa se asigure ca acesta beneficiaza de o alimentatie optima si echilibrata si ca ia suplimentele corespunzatoare prescrise de medic.
Pentru stomatita aftoasa, anumite suplimente nutritive precum vitaminele B (folati, B-6, B-12) pot ajuta. Alimente bogate in aceste vitamine pot ajuta, de asemenea. Unele alimente bogate in vitamine B includ brocoli, ardei gras, spanac, sfecla rosie etc. Este importanta si igiena orala corecta. De asemenea, ar trebui sa evitati alimentele acide sau picante daca acestea au declansat focare in trecut. Daca stresul pare a fi un declansator, exercitiile de relaxare pot ajuta.
Referinte:
(1) Everything you need to know about stomatitis, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317839.php
(2) Stomatitis, link: https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=zp4165
(3) Stomatitis, link: https://www.encyclopedia.com/medicine/diseases-and-conditions/pathology/stomatitis
(4) Stomatitis, link: https://www.healthline.com/health/stomatitis
(5) Stomatitis, link: https://www.fairview.org/patient-education/116563EN
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…