Educatie

Stilurile de invatare la copii

Afla din urmatorul articol care sunt stilurile de invatare la copii, de ce este important sa identificam stilul predominant de invatare al copilului si recomandari.

CUPRINS:

1. Ce sunt stilurile de invatare?
2. Principalele stiluri de invatare

Ce sunt stilurile de invatare?

Invatarea se defineste ca dobandirea de cunostinte sau abilitati prin studiu, experienta sau predare. Invatarea are loc atunci cand copilul intelege pe deplin un subiect si poate aplica acele cunostinte. Pe masura ce copilul creste, probabil ca va dezvolta un stil de invatare preferat. Stilurile de invatare sunt cel mai comun mod de a descrie modurile in care copiii invata mai eficient. Desi este posibil sa aiba un stil dominant de invatare, fiecare copil (si toata lumea in general) imprumuta putin din toate stilurile.

Stilurile de invatare sunt o modalitate de a intelege modul in care oamenii invata cel mai bine si mai eficient. Nu exista o abordare universala si fiecare persoana are propriile preferinte cand vine vorba despre invatare. In general, o persoana are un amestec de tipuri de invatare, dar este util sa stie spre care inclina mai mult.Este important sa cunoastem stilul de invatare al copilului pentru a-l putea ajuta sa isi atinga obiectivele atat in clasa, cat si in afara acesteia. Astfel, va putea sa retina, sa invete si sa se dezvolte mai eficient.

Citeste si: Afterschool – beneficii si criterii de alegere

Principalele stiluri de invatare

Cele patru stiluri principale de invatare sunt: vizual, auditiv, tactil si kinestezic. Iata mai multe despre fiecare stil in parte:

Stilul de invatare vizual

Persoanele care prefera sa invete vizual au nevoie sa vada informatiile pentru a le procesa. Cei care invata vizual pot sa prefere sa utilizeze instrumente precum grafice si diagrame pentru a intelege mai bine informatiile. Stilul de invatare vizual poate cuprinde si limbajul corpului, expresiile faciale. Copiii cu acest stil de invatare acorda atentie modului in care vorbesc oamenii. Invata prin observarea lumii din jur.

Pentru a-si aminti informatiile, trebuie sa le vada reprezentate in imagini si obiecte. Pot avea interes pentru arta (pictura, desen, mestesug etc.) si au memorie buna ce permite transmiterea informatiilor observate vizual. Au un bun simt al directiei si o intelegere a hartilor. De obicei, au un scris de mana bun si tind sa aiba o imaginatie bogata – le place sa-si formeze propriile imagini in minte atunci cand citesc sau asculta, pentru a ramane implicati. In general, au pasiune pentru lectura si carti.

Recomandari:

  • incurajati copilul sa foloseasca diferite carduri, planse, imagini, infografice, diagrame, scheme, culori si alte instrumente vizuale;
  • folositi demonstratii ori de cate ori este posibil;
  • scrieti fraze cheie si puneti-l pe copil sa faca acelasi lucru;
  • utilizati culori pentru a indica si marca informatii importante;
  • faceti contact vizual cu el cand vorbiti;
  • descrieti culorile, dimensiunile si formele atunci cand dati sarcini copiilor.

Vezi si: Stimularea cognitiva a copiilor

Stilul de invatare auditiv

Copiii care inclina mai mult spre stilul auditiv inteleg si isi amintesc mai bine informatiile atunci cand le pot auzi – fie ca este vorba despre un curs audio, ascultarea profesorilor si chiar citind ei insisi cu voce tare. Stocheaza informatiile dupa cum suna si inteleg mai bine instructiunile atunci cand li se vorbeste, mai degraba decat daca informatiile sunt scrise.

Pot avea aptitudini in muzica, in cantatul la instrumente muzicale sau au abilitati vocale. Au de obicei capacitate verbala puternica, in special prin repetarea cuvintelor sau a frazelor auzite, dar si abilitatea de a asculta bine si de a urma instructiunile verbale. Sunt in general pasionati de discutii si vorbit, prefera sa asculte carti audio, sunt sociabili.

Recomandari:

  • cititi lectiile sau instructiunile cu voce tare si cereti-le sa faca acelasi lucru;
  • folositi rime si jocuri de cuvinte;
  • inregistrati informatii pentru ei;
  • incurajati copilul sa citeasca textul cu voce tare atunci cand studiaza acasa;
  • poate fi util sa faca rezumatul verbal al lectiilor pentru a consolida ceea ce a invatat;
  • rugati-l sa repete informatiile importante;
  • oferiti-i un spatiu linistit, astfel incat sa poata citi cu voce tare sau sa vorbeasca singur cand invata;
  • gasiti oportunitati pentru copil de a se exprima verbal.

Stilul de invatare tactil

Cei care invata in acest stil absorb si retin cel mai bine informatiile prin activitati care implica atingere si simtul tactil. Invata cel mai bine folosindu-si mainile, asa ca vor avea mai multe sanse sa retina informatiile prin proiecte fizice, prin practica in sine si activitate. Prefera activitati ca desen si pictura, precum si activitati de lucru manual, jocuri si activitati de constructii etc.

Recomandari:

  • rugati copilul sa ilustreze ceea ce a invatat;
  • oferiti instructiuni practice;
  • faceti experimente si puneti in practica unele lectii;
  • efectuati activitati de joc de rol.

Stilul de invatare kinestezic

Acest stil de invatare este similar cu cel tactil, desi exista cateva diferente. Cei care prefera stilul kinestezic isi folosesc intregul corp in timp ce invata si au, de obicei, un nivel ridicat de abilitati motorii brute. Folosesc frecvent gesturi atunci cand vorbesc, prezinta o buna coordonare mana-ochi si adesea se agita cand stau jos pentru a invata. Este necesara participarea activa la procesul de invatare. Dobandesc si retin informatii prin activitate fizica, incercari si erori. Invata prin joc, prin experimente, prin activitati ce implica miscare.

Recomandari:

  • efectuati activitati de joc de rol;
  • faceti experimente si activitati practice;
  • incurajati-i sa invete prin proiecte sau demonstratii.

Vezi si: Activitatile extracurriculare pentru copii – sfaturi pentru parinti

Alte stiluri de invatare

Pe langa aceste stiluri principale de invatare, exista si alte stiluri:

Stilul de invatare logico-matematic

Copiii cu acest stil de invatare folosesc abilitatile logice si matematice pentru a intelege un anumit subiect. Au bune abilitati matematice, fac cu usurinta conexiuni si pot identifica modele. Pot examina cauza si efectul, fac liste si grupuri de informatii bine organizate. Pot avea ca pasiuni sahul, jocurile de strategie si puzzle-urile. Sunt atrasi de rutina si consecventa, de organizare si planificare.

Stilul de invatare social

Copiii cu acest stil de invatare prefera proiectele de grup si activitatile de lucru in echipa, deoarece interactiunea cu alti colegi ii ajuta sa inteleaga mai bine un subiect. Dobandesc cunostinte interactionand cu ceilalti. Au bune abilitati de a citi emotiile si expresiile faciale.

Stilul de invatare intrapersonal (solitar)

Este opusul stilului social. Copiilor cu acest stil de invatare le place sa lucreze si sa studieze independent. Petrec mult timp perfectionandu-se, prefera mediile de lucru calme si linistite. De asemenea, sunt in mare parte independenti si disciplinati.

Stilul de invatare verbal (lingvistic)

Copiii cu acest stil de invatare prefera cititul si scrisul pentru a invata. Absorb informatii care au fost scrise clar si specific si apoi le rescriu. Acest lucru ii ajuta sa pastreze informariile clare si ordonate. Au de obicei preferinta pentru lectura.

Citeste si: Efectul Pygmalion – Cum sa iti motivezi copilul

Retineti!

Fiecare copil este unic, nu doar prin trasaturile fizice sau aspectele individuale ale personalitatii sale, ci si prin stilul de invatare. „Fiecare copil are propriile talente si abilitati specifice”, asa cum spunea Aristotel, abilitati si talente pe care parintii ar trebui sa le cultive incat cei mici sa-si atinga potentialul maxim. Copiii au de obicei o combinatie de stiluri de invatare. Insa, adesea tind sa aiba unul predominant. Este important sa identificati stilul de invatare al copilului si sa il ajutati si pe el sa inteleaga. Acest lucru va poate ajuta sa personalizati procesul de invatare al copilului. Invatarea eficienta are loc atunci cand copilul intelege bine un subiect si poate aplica anumite concepte din acel subiect in propria viata.

 

 

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago