Puzzle-uri pentru copii – beneficii pentru dezvoltarea lor

puzzle uri pentru copii beneficii pentru dezvoltare

banner-peg-perego-miababy

Puzzle-uri pentru copii – iata ce beneficii au acestea, cum sustin dezvoltarea copilului, cum alegem un puzzle potrivit pentru copil si cateva recomandari.

CUPRINS:

1. Ce beneficii au puzzle-urile pentru copii?
2. Alegere puzzle-uri pentru copii
3. Recomandari de puzzle-uri pentru copii

Ce beneficii au puzzle-urile pentru copii?

Puzzle-urile sunt educative si ofera sprijin pentru dezvoltare atat pentru copii, cat si pentru adulti. Pe langa faptul ca sunt o modalitate distractiva de a petrece timpul impreuna in familie, puzzle-urile pot juca un rol si in dezvoltarea copilului.

banner-peg-perego-miababy

Un puzzle ii invata pe copiii mici despre conceptul de „intreg” si ca fiecare piesa reprezinta o fractiune din imaginea de ansamblu. De asemenea, ajuta la dezvoltarea abilitatilor de baza, cum ar fi recunoasterea formei, concentrarea, stabilirea obiectivelor, rabdarea si sentimentul de realizare.

Puzzle-urile sunt benefice atat pentru adulti, cat si pentru copii ca activitate in zilele de toamna sau activitate in zilele ploioase, dar nu numai. Insa, cand vine vorba de dezvoltarea copilului, acestea nu sunt doar distractive, ci sunt, de asemenea, extrem de benefice din mai multe motive. Rezolvarea puzzle-urilor este o activitate care trebuie incurajata. Puzzle-urile vin intr-o gama vasta de optiuni, stiluri si formate incat poti alege cel mai bun puzzle pentru copil. Puzzle-urile pot avea un impact profund asupra dezvoltarii copilului. Dezvolta abilitatile de rezolvare a problemelor si de gandire critica, ambele esentiale pentru stapanirea altor abilitati mai tarziu in viata.

beneficii puzzle

Iata principalele beneficii:

Imbunatatirea abilitatilor cognitive

Puzzle-urile ii ajuta pe copii sa inteleaga cum se urmeaza instructiuni pas cu pas pentru a atinge un anumit scop. Abilitatile de constientizare spatiala se dezvolta atunci cand copilul face un puzzle. O abilitate cheie este folosirea memoriei pentru a-si aminti ce piese au fost deja incercate si nu s-au potrivit in spatiile anterioare. Urmand regulile oricarui puzzle, copilul va invata procesul de gandire pas cu pas si, in functie de tipul de puzzle, ar putea invata si despre cifre, litere etc.

cursuri puericultura

Dezvoltarea cognitiva se caracterizeaza prin intelegere, organizarea ideilor si aplicarea cunostintelor prin alegere si evaluare. Cand copiii rezolva puzzle-uri, invata despre alegere si strategie pe masura ce incep sa recunoasca si sa inteleaga cu grija cum se potrivesc piesele pentru a completa o imagine mai larga. Puzzle-urile pentru copii sunt cu teme si imagini colorate, cum ar fi animale de la gradina zoologica, vehicule, cifre sau litere.

Cand lucreaza pentru a finaliza un puzzle, copiii trebuie sa se bazeze foarte mult pe capacitatea lor de a-si aminti ce forme se potrivesc impreuna pentru a completa imaginea – memoria. Daca o piesa nu se potriveste, copilul o va lasa deoparte, dar va trebui totusi sa-si aminteasca forma si culoarea ei in raport cu restul puzzle-ului.

miababy magazin

Dezvoltarea motricitatii fine

Motricitatea fina este o parte necesara in viata de zi cu zi. Dezvoltarea acestei abilitati ajuta la scrierea de mana, abilitati de desen si folosirea diferitelor instrumente muzicale. In functie de tipul de puzzle, copiii trebuie sa mute piese mici si mari, sa rasuceasca piesele si sa le potriveasca. Puzzle-urile necesita ca cei mici sa foloseasca piese de toate formele si dimensiunile si sa le potriveasca exact intr-o forma specifica. Acest proces poate implica sortarea si testarea diferitelor forme pana cand se gaseste cea potrivita. Prin aceasta sarcina, copiii dezvolta miscari musculare fine si dexteritate in maini si degete.

Coordonarea ochi-mana

Prin legatura dintre ceea ce vedem si modul in care reactioneaza mana se rezolva puzzle-urile. Pentru a invata ceea ce se potriveste sau nu se potriveste e nevoie de coordonare ochi-mana. Incercarea de noi piese ajuta la dezvoltarea acestei abilitati.

Capacitatea de rezolvare a problemelor

Toate puzzle-urile au un obiectiv clar de indeplinit de catre copil. Copilul stie pasii necesari pentru a termina puzzle-ul. Finalizarea cu succes a unui puzzle este o provocare unica ce necesita abilitati de rezolvare a problemelor. Copiii mai mici ar putea avea nevoie de mai multe indrumari pe parcurs in comparatie cu cei mai mari. Piesele sunt toate amestecate si trebuie organizate si asamblate. Arata-i copilului cum sa identifice piesele pentru margine. Apoi, puneti mai intai conturul puzzle-ului. Invatati copilul sa sorteze piesele dupa culoare sau obiect. Aceste strategii de sortare ii invata pe copii sa descompuna o sarcina mare in sarcini mai mici. Aceasta este o abilitate foarte importanta de rezolvare a problemelor pentru copii.

puzzle-uri pentru copii

Abilitati emotionale

Puzzle-urile sunt minunate atunci cand sunt terminate, dar copilul poate deveni usor frustrat cand nu reuseste sa il finalizeze. Acest lucru este valabil mai ales daca cel mic nu este obisnuit sa fie nevoit sa se straduiasca pentru ca nevoile lui sa fie indeplinite. Invata despre rabdare, rezolvarea problemelor si chiar capacitatea de vorbire si exprimare a sentimentelor. Rezolvarea unui puzzle dificil poate fi o sursa de mare mandrie, indiferent de varsta. Finalizarea unui puzzle aduce un sentiment de realizare si mandrie.

Abilitati sociale

Puzzle-urile nu trebuie sa fie activitati solitare. Rezolvarea puzzle-urilor cu prietenii si familia nu numai ca este o modalitate foarte buna de distractie, ci si de conexiune si de a dezvolta abilitatile sociale. Puzzle-urile pot fi utile pentru a invata copilul despre cooperare, a imparti si rabdare. Aceste abilitati sociale se vor dovedi utile pentru viitor. Asamblarea unui puzzle cu altcineva necesita cooperare si comunicare.

Alegere puzzle-uri pentru copii

tipuri de puzzle-uri pentru copii

Cu modele distractive si culori variate, puzzle-urile cu piese mari sunt preferate in randul copiilor mici, dar ofera si o serie de beneficii pentru dezvoltare. In functie de varsta copilului, diferite puzzle-uri pot fi mai potrivite pentru a-l ajuta sa-si dezvolte abilitatile cognitive. Pentru copii de 2-3 ani se incepe cu puzzle-uri cu piese mari, cu 2-3 piese initial, si treptat se creste pana la puzzle 20 piese pentru copii de 3 ani. Elementele de baza pot ajuta copilul sa dezvolte abilitati motorii grosiere.

Intre 4 si 5 ani, piesele trebuie sa fie tot suficient de mari pentru a putea fi apucate, si in general copiii se pot ocupa si de puzzle-uri cu pana la 50 de piese. La 6-7 ani, cei mici pot aborda puzzle-uri cu pana la 120 de piese. La 8-9 ani, copiii din aceasta categorie de varsta ar trebui sa poata rezolva puzzle-uri cu 250 – 500 de piese, in functie de dezvoltarea lor. Dupa varsta de 10 ani, cei mici trebuie sa poata rezolva un puzzle de orice dimensiune, cu suficienta rabdare sau indrumare.

Atentie!

Cand oferiti puzzle unui copil, este important sa alegeti unul potrivit pentru dezvoltarea lui. Incercati sa evitati puzzle-urile care sunt sub nivelul de dezvoltare al copilului, deoarece nu il stimuleaza suficient, in timp ce un puzzle prea greu poate cauza frustrare si copilul poate incepe sa se indoiasca de propriile abilitati.

Recomandari de puzzle-uri pentru copii

1. Puzzle din lemn panza de paianjen Momki

Puzzle din lemn panza de paianjen Momki

Afla mai multe despre Puzzle din lemn panza de paianjen Momki

  • puzzle din lemn pentru copii de 10luni+;
  • dezvolta abilitatile senzoriale si motorii ale copilului, si stimuleaza gandirea;
  • design vesel si colorat.

2. Baby Puzzle: Animale de companie Galt, 2 piese, 18 luni+

Baby Puzzle Animale de companie Galt, 2 piese, 18 luni+

Afla mai multe despre Baby Puzzle: Animale de companie Galt, 2 piese, 18 luni+

  • puzzle pentru copii 18 luni+;
  • design cu animalute – fiecare din cate 2 piese;
  • potrivit pentru copii mici;
  • design vesel si colorat;
  • dezvolta abilitatile motorii, senzoriale, cognitive.

3. Puzzle Tactil Ferma Headu, 24 luni+

Puzzle Tactil Ferma Headu, 24 luni+

Afla mai multe despre Puzzle Tactil Ferma Headu, 24 luni+

  • puzzle tactil pentru copii 2 ani+;
  • fiecare forma e compusa din doua piese de dimensiuni mari;
  • stimuleaza dezvoltarea cognitiva si motorie a copilului;
  • setul contine 15 personaje formate din cate 2 piese tactile.

4. Montessori primul meu Puzzle – Jungla Headu, 2 ani+

Montessori primul meu Puzzle - Jungla Headu, 2 ani+

Afla mai multe despre Montessori primul meu Puzzle – Jungla Headu, 2 ani+

  • puzzle Montessori pentru copii 2 ani+;
  • piese puzzle si animalute din lemn;
  • copilul invata despre animalele din jungla si isi dezvolta abilitatile motorii fine si coordonarea ochi-mana;
  • setul contine 6 pieze puzzle si 5 animalute din lemn.

5. Puzzle de podea Avion Orchard, 30 piese, 36 luni+

Puzzle de podea Avion Orchard, 30 piese, 36 luni+

Afla mai multe despre Puzzle de podea Avion Orchard, 30 piese, 36 luni+

  • puzzle pentru podea cu design de avion;
  • setul contine 30 piese puzzle si ghid de activitati;
  • recomandat pentru copii 36luni+;
  • stimuleaza atentia, coordonarea ochi-mana, motricitatea fina si cognitia.

6. Puzzle-ul cifrelor 1 – 9 BigJigs, 3 ani+

Puzzle-ul cifrelor 1 - 9 BigJigs, 3 ani+

Afla mai multe despre Puzzle-ul cifrelor 1 – 9 BigJigs, 3 ani+

  • puzzle pentru copii 3ani+;
  • setul contine cifre 1-9, fiecare din tot atatea piese – in total sunt 45 piese;
  • piesele sunt din lemn, cu design vesel si colorat;
  • sustine dezvoltarea abilitatilor motorii, senzoriale si matematice.

7. Puzzle de podea T-Rex Melissa & Doug, 3 ani+

Puzzle de podea T-Rex Melissa & Doug, 3 ani+

Afla mai multe despre Puzzle de podea T-Rex Melissa & Doug, 3 ani+

miababy magazin
  • puzzle cu dinozaur – T-Rex, pentru podea;
  • ilustrat in detaliu;
  • piesele sunt din carton rezistent, cu 20% mai groase decat cele ale unui puzzle obisnuit;
  • setul contine 48 piese.

8. Puzzle Frozen 25/36/49 piese Ravensburger

Puzzle Frozen Ravensburger

Afla mai multe despre Puzzle Frozen 25/36/49 piese Ravensburger

  • puzzle pentru copii 4ani+;
  • stimuleaza coordonarea ochi-mana, gandirea si memoria;
  • design colorat, cu personajele din Frozen;
  • piese confectionate din carton rezistent;
  • setul include 3 puzzle-uri de marimi dimensiuni, cu imagini diferite.

9. Puzzle Scufundari cu Scooby-Doo 60 piese Trefl

Puzzle Scufundari cu Scooby-Doo 60 piese Trefl

Afla mai multe despre Puzzle Scufundari cu Scooby-Doo 60 piese Trefl

  • puzzle cu Scooby-Doo din 60 piese;
  • design vesel si colorat;
  • piese rezistente;
  • potrivit pentru copii 4ani+;
  • sustine dezvoltarea coordonarii ochi-mana, a motricitatii fine si a memoriei.

10. Puzzle Exit 2: Templul ankor Ravensburger, 759 piese, 12 ani+

Puzzle Exit 2 Templul ankor Ravensburger, 759 piese, 12 ani+

Afla mai multe despre Puzzle Exit 2: Templul ankor Ravensburger, 759 piese, 12 ani+

  • puzzle complex, pentru copii 12ani+;
  • setul contine 759 piese;
  • piese rezistente;
  • dezvolta atentia, cognitia, memoria si capacitatea de rezolvare a problemelor.
Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *