Stafilococ auriu in nas – Afla din urmatorul articol care sunt simptomele infectiei cu stafilococ auriu, cum se transmite acesta, care sunt factorii de risc, cum se depisteaza bacteria si ce metode de tratament exista.
CUPRINS:
1. Ce este stafilococul auriu?
2. Stafilococ auriu in nas – simptome la copii
3. Mod de raspandire
4. Cauze
5. Diagostic
6. Tratament pentru stafilococul auriu in nas
7. Prevenirea infectiei cu stafilococ auriu in nas
8. Complicatii ale infectiei cu stafilococ auriu in nas
Bacteriile stafilococice pot trai fara sa cauzeze probleme pe piele, in special in jurul nasului, gurii, organelor genitale si anusului. In schimb, cand pielea este lezata sau afecata, bacteriile stafilococice pot patrunde in rana si pot provoca o infectie. Diferitele tipuri de bacterii stafilococice pot provoca o varietate de boli. Majoritatea infectiilor cu stafilococi sunt cauzate de specia Staphylococcus aureus (S. Aureus) sau stafilococ auriu. Cele mai multe astfel de infectii ale pielii sunt limitate la o mica suprafata a pielii, cum ar fi foliculita, impetigo si celulita. S. aureus poate, de asemenea, sa elibereze toxine care pot duce la boli precum intoxicatia alimentara sau sindromul socului toxic.
Staphylococcus aureus (sau S. aureus) defineste un tip de bacterii frecvent intalnite pe piele, precum si in nas si gat la oameni. Aceste bacterii sunt prezente la pana aproximativ 25% dintre persoanele sanatoase si sunt chiar mai frecvente la cei cu infectii ale pielii, ochilor, nasului sau gatului.
Cele mai multe tulpini de S. aureus sunt sensibile la cele mai frecvent utilizate antibiotice, iar infectiile pot fi tratate eficient. Unele bacterii de stafilococ auriu sunt mai rezistente. Cele rezistente la meticilina sunt numite Staphylococcus aureus rezistent la meticilina (MRSA) si adesea necesita diferite tipuri de antibiotice pentru a le trata. Cele care sunt sensibile la meticilina sunt denumite Staphylococcus aureus sensibil la meticilina (MSSA). MRSA si MSSA difera numai in ceea ce priveste rezistenta la antibiotice: in afara de faptul ca nu exista o diferenta reala intre acestea.
Multe persoane pot avea bacterii stafilococice fie pe suprafata pielii, fie in nas, si in majoritatea cazurilor nu provoaca nicio problema. Cu toate acestea, in cazul in care bacteriile intra in organism, s-ar putea sa se inmulteasca si sa provoace o infectie. Exista multe tipuri diferite de infectii cu stafilococi, iar unele sunt rezistente la antibioticele obisnuite.
De foarte multe ori oamenii sunt doar purtatori ai stafilococului, fara sa prezinte simptome. De cele mai multe ori colonizarea nazala cu stafilococ nu cauzeaza simptome. Cand apar manifestari, acestea apar adesea dupa o alta infectie secundara, ca o raceala sau gripa. Stafilococul poate da un raspuns imunitar ce se manifesta prin secretii nazale galbui sau verzui. Alte simptome pot fi de nas infundat, dureri in gat, tuse, febra, dureri nazale – poate fi vorba si de stafilococ in gat la copii.
Astfel, simptomele potentiale ale infectiei cu stafilococ din nas includ:
Unele infectii cu stafilococi pot pune viata in pericol. Consultati medicul cat mai curand posibil daca aveti aceste simptome de infectie invaziva:
In cazul in care copilul are o infectie cu stafilococ la nivelul unei rani, poate avea umflare in jurul ranii, o rana care nu reuseste sa se vindece complet, febra, roseata si caldura in jurul ranii si cruste de culoare galbena.
Stafilococul auriu este intalnit in mod obisnuit pe piele sau in nasul oamenilor sanatosi – colonizare – bacteriile sunt prezente, dar nu provoaca infectii. Un alt mod de transmitere stafilococ auriu poate fi de pe suprafetele contaminate si de la o persoana la alta. Copiii pot transporta bacterii stafilococice dintr-o zona a corpului in alta – sau sa le transfere altor persoane – prin maini murdare sau unghii murdare. Bacteria poate fi transmisa si prin obiecte contaminate, ca lucruri personale – lenjerie de corp, prosoape, haine etc.
Mediile calde si umede pot contribui la infectiile stafilococice, astfel incat transpiratia excesiva poate creste riscul de a dezvolta o infectie. Persoanele cu probleme de piele, cum ar fi arsuri sau eczeme, pot avea mai multe riscuri de infectii cutanate cu stafilococ.
Infectia stafilococica este cauzata de contactul cu bacteriile stafilococice. Contactul cu bacteria nu provoaca, totusi, intotdeauna o infectie. Daca aveti o leziune pe piele, cum ar fi o taietura, zgarietura sau arsura, bacteriile pot intra in corp si pot provoca o infectie. Exista cativa factori care pot provoca o leziune a pielii delicate din interiorul nasului, inclusiv:
Pentru a confirma o infectie nazala cu stafilococ, este mai bine sa consultati medicul. Medicul va examina nasul si va adresa intrebari despre simptome. Se poate preleva o proba de tesuturi sau secretii nazale pentru a fi testate intr-un laborator, pentru a verifica daca exista bacterii.
Testarea poate ajuta la verificarea unei posibile infectii cauzate de Staphylococcus aureus (MRSA) rezistent la meticilina. MRSA este un tip de bacterii stafilococice rezistente la multe tipuri de antibiotice, deci este nevoie de tratament atent.
Antibioticele sunt utilizate pentru a trata infectiile stafilococice. Medicul va poate prescrie antibiotice orale, un antibiotic local sau ambele. Daca aveti MRSA, medicul va va prescrie probabil un antibiotic mai puternic sau chiar antibiotice intravenoase daca infectia este severa sau nu raspunde la tratament.
Asigurati-va ca luati intregul curs de antibiotice conform indicatiilor medicului, chiar daca incepeti sa va simtiti mai bine inainte de a le termina. In caz contrar, este posibil sa nu fie distruse toate bacteriile, ceea ce le poate face rezistente la antibiotice.
Infectiile usoare cu stafilococ se vindeca de cele mai multe ori de la sine, fara tratament. Cu toate acestea, unele infectii cu stafilococi pot deveni rapid grave si pot provoca anumite complicatii, cum ar fi:
Diagnosticul va arata daca stafilococul este meticilino-sensibil sau meticilino-rezistent. In cazul in care este meticilino-sensibil, nu va fi nevoie de tratament pentru ca multi dintre oamenii sanatosi sunt doar purtatori nazali – purtator sanatos de stafilococ auriu. Se intervine cu tratament doar daca apar simptome precum secretii nazale galbui sau verzui.
In cazul in care vorbim de stafilococ meticilino-rezistent, tulpina poate fi rezistenta la antibiotice si poate da o serie de infectii mai grave. In acest caz se poate administra un antibiotic in functie de caz. Schema de tratament se stabileste dupa o antibiograma. De multe ori unele tulpini se trateaza cu penicilina.
Printre remediile naturiste indicate uneori in cazul stafilococului se numara uleiurile precum uleiul de cuisoare, de arbore de ceai, de menta, de cimbru, precum si mierea de manuka. Cu toate acestea, astfel de remedii trebuie folosite doar la sfatul medicului si nu exista dovezi care sa sugereze eficienta lor clinica.
Nu exista vaccinuri impotriva stafilococului auriu. Singurul mod de prevenire este prin buna igiena a mainilor. Este esentiala spalarea mainilor cat mai des si evitarea contactului cu persoane bolnave. De asemenea, in cazul prezentei leziunilor cutanate, acestea trebuie bine ingrijire si protejate pentru a preveni contaminarea cu o bacterie. Evitati folosirea comuna a obiectelor personale, ca prosoape, lenjerii, haine etc. De asemenea, spitalele sunt in prezent principala sursa de infectii de acest tip.
In cazuri rare, cand infectia ajunge in tot corpul, poate duce la o infectie ce vizeaza tot organismul. Se numeste sepsis, si poate duce la soc septic. Daca bacteria patrunde in sange si ajunge la organe, poate duce si la pneumonie, osteomielita sau endocardia.
Referinte:
(1) Staph infections, link: https://kidshealth.org/en/parents/staphylococcus.html
(2) Staphylococcus aureus Infections, link: https://www.msdmanuals.com/home/infections/bacterial-infections-gram-positive-bacteria/staphylococcus-aureus-infections
(3) Staphylococcus aureus – golden staph, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/staphylococcus-aureus-golden-staph
(4) Staph infections, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/staph-infections/symptoms-causes/syc-20356221
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…
View Comments
Buna ziua,am luat 2 ture de antibiotice pentru acest stafilococ auriu si tot revine,am luat si miere de manuka dar tot nu a ajutat.Nu stie nimeni un tratament eficient?
Buna ziua, am o fetita de 1 an si 4 luni si la analize i.a iesit stafilococul auriu in nasuc, simtomele sunt mancarime de nasuc si stranut. Ce pot face pt ca la picaturile de nasuc nu raspunde se pare. Multumesc!
Bună ziua am o fetita de 9 ani am făcut analiza după ce au ieșit niște pete roșii pe mâini și o mănâncă foarte tare a luat tratament pentru stafilococul auriu în nas și tot nu dispar ce ar trebui sa fac nu mai știu am mers și la dermatolog ajutați-mă cum sa procedez!
Bună ziua, știe cineva un medic bun ptr a prescrie un tratament pentru staphiloc auriu la copii de 6 ani jumate??