Sindromul Reye este o boala rara, dar grava, care determina umflarea ficatului si a creierului. Aflati tot ce trebuie sa stiti despre sindromul Reye in randurile de mai jos.
CUPRINS:
Sindromul Reye este o boala rara, dar grava, care determina umflarea ficatului si a creierului. Poate afecta persoanele de orice varsta, dar este cel mai adesea observata la copii si adolescenti care se recupereaza dupa infectia cu un virus cum ar fi gripa sau varicela. Sindromul Reye afecteaza cel mai adesea copii cu varste cuprinse intre 4 – 14 ani. Majoritatea cazurilor apar atunci cand bolile virale sunt epidemice, cum ar fi in timpul lunilor de iarna sau dupa aparitia unui focar de varicela sau gripa.
Principalul factor de risc pentru sindromul Reye este administrarea de aspirina sau alte medicamente asociate dupa o infectia virala. Din acest motiv, medicii recomanda ca adolescentii si copiii, mai ales, sa evite administrarea de aspirina, in special pentru afectiuni virale.
Sindromul Reye este numit dupa patologul australian R. Douglas Reye, care a raportat pentru prima data boala, in 1963.
Nu se cunosc pe deplin factorii ce duc la aparitia sindromului Reye. Se vorbeste multe despre o predispozitie pentru dezvoltarea afectiunii. Factorii de risc includ:
In cazul sindromului Reye, celulele din corp devin umflate si se acumuleaza grasimi. Simultan, nivelul glicemiei scade, iar aceste modificari pot afecta multe organe, cum ar fi creierul si ficatul, in cazul in care pot aparea inflamatii grave. Cauzele simptomelor asociate cu sindromul Reye se refera la disfunctia ficatului si la cresterea concentratiilor plasmatice de amoniac si alte toxine. Aceste toxine provoaca o presiune crescuta in creier si umflaturi, ducand la disfunctii cerebrale ce pot progresa pana la deces.
Astfel, utilizarea aspirinei sau a medicamentelor care contin aspirina pentru a trata copiii cu unele infectii virale, inclusiv varicela, gripa si gastroenterita, s-a dovedit a fi asociata cu dezvoltarea bolii.
La copiii cu varsta mai mica de 2 ani, simptomele precoce pot include diaree si respiratie rapida. La copiii si adolescentii mai mari, simptomele precoce pot include varsaturi continue si somnolenta neobisnuita. Sindromul poate fi confundat cu alte afectiuni, cum ar fi meningita (o umflare a membranelor care acopera creierul si maduva spinarii), o reactie la diabet sau intoxicatii. Semnele apar in mod obisnuit la 3 – 5 zile dupa debutul unei infectii virale, o infectie a tractului respirator superior (o raceala, gripa etc.), o boala diareica sau varicela, asupra carora se intervine si cu aspirina. Multe cazuri sunt usoare si pot chiar sa nu fie detectate; altele pot fi severe si au nevoie de ingrijire de specialitate.
Alte simptome includ modificari ale vederii, dificultati de auz si vorbire anormala. In etapele ulterioare, un copil se poate comporta irational. De obicei, nu apare febra. In sindromul Reye, nivelul de zahar din sange scade, in general, in timp ce nivelul de amoniac si aciditatea sangelui cresc. In acelasi timp, ficatul se poate umfla si poate dezvolta depozite adipoase. Umflarea poate aparea, de asemenea, in creier, care poate cauza convulsii sau pierderea constientei.
Sindromul Reye poate pune in pericol viata. Diagnosticul precoce si tratamentul la timp sunt esentiale.
Sindromul Reye este o boala aproape intotdeauna asociata cu o infectie virala anterioara, cum ar fi gripa, raceala sau varicela. Sindromul Reye nu este contagios. Este deseori diagnosticat gresit ca encefalita, meningita, diabet, supradozaj de medicamente, otravire sau boli psihiatrice. Evolutia bolii cuprinde 5 stadii, in functie de gravitate, la care s-au mai adaugat 2 (un stadiu asimptomatic, Stadiul 0, si un stadiu conform CDC – Center for Disease Control and Prevention).
Stadiul 0 – stadiul asimptomatic, cand efectele sunt doar la nivel biologic.
Stadiul I
In aceasta prima etapa, simptomele includ:
Stadiul II
A doua etapa a sindromului Reye este caracterizata de simptome ca:
Stadiul III
Apar simptome ca:
Stadiul IV
In aceasta etapa apar simptome ca delir, convulsii sau coma.
Stadiul V
Stadiul V corespunde paraliziei si stopului respirator. Decesul este atribuit in primul rand manifestarilor neurologice ale bolii (adica, edem cerebral si consecinte ale presiunii intracraniene crescute). Daca manifestarile neurologice ale bolii sunt usoare sau se reduc rapid, functia viscerala se recupereaza complet fara leziuni.
Prognostic – Rata mortalitatii pentru sindromul Reye este de aproximativ 20%, in general. Rata de recuperare este crescuta, de 90% prin diagnosticarea si tratamentul precoce. Aproape toti copiii care supravietuiesc sindromului Reye se refac pe deplin, desi recuperarea poate fi lenta. La unii pacienti, pot sa persiste anumite leziuni neurologice permanente, care necesita interventii de specialitate. Viata unei persoane afectate de aceasta problema depinde de diagnosticul precoce. Statisticile indica o rata excelenta de recuperare atunci cand sindromul Reye este diagnosticat si tratat in primele etape. Cu cat diagnosticul si tratamentul sunt mai tarzii, cu atat mai reduse sunt sansele de recuperare si de supravietuire.
Cel mai bun predictor pentru sechelele neurologice este nivelul de amoniac. Doar 3% dintre pacientii cu niveluri de amoniac <45 µg/ dl vor prezenta sechele neurologice permanente, in timp ce 11% pot avea afectare neurologica daca nivelul este > 45 µg / dl. Valorile > 350 µg / dl sunt asociate cu riscul mare de mortalitate.
In prezent, nu exista un test specific pentru sindromul Reye. De obicei, se efectueaza teste de urina si sange, precum si screening-uri care implica acizii grasi.
Alte investigatii includ:
Sindromul Reye este de obicei tratat in spital. Cazurile severe pot fi tratate in unitatea de terapie intensiva. Se va monitoriza indeaproape tensiunea arteriala a copilului si alte semne vitale. E necesara mentinerea la valori optime a nivelului de hidratare si de electroliti. Copilul va fi monitorizat atent pentru a se preintampina anumite probleme. Tratamentul vizeaza minimizarea simptomelor si sustinerea functiilor vitale ale organismului, cum ar fi respiratia si circulatia sangelui. De asemenea, este esential sa se protejeze creierul impotriva daunelor permanente care pot fi cauzate de umflarea creierului.
Nu exista un singur tratament pentru sindromul Reye, dar se pot preveni complicatiile. Acesti pasi includ:
Datorita imbunatatirii tehnicilor de diagnostic si interventie, rata mortalitatii a scazut de la aproximativ 50% la mai putin de 20%. Asta inseamna ca majoritatea copiilor si adolescentilor care dezvolta sindromul supravietuiesc si se recupereaza complet. Sansele de supravieturie depind de gradul de afectare a creierului, severitatea si progresul bolii. Unii copii pot avea o forma usoara si se pot recupera complet, iar altii pot dezvolta disfunctii permanente ale creierului sau survine decesul din cauza bolii. In general, copiii care sunt diagnosticati si tratati la timp au rezultate mai bune. Studiile sugereaza, de asemenea, ca cei care prezinta niveluri ridicate de amoniac au un prognostic mai rau.
Complicatiile ce pot aparea includ:
In unele cazuri, sindromul Reye poate lasa un grad de leziuni cerebrale permanente cauzate de umflarea creierului. Dificultatile pe termen lung uneori asociate cu sindromul Reye includ:
Desi aspirina este aprobata pentru utilizare la copiii cu varsta mai mare de 3 ani, copiii si adolescentii care se recupereaza de la infectii cu virusuri nu ar trebui sa ia niciodata aspirina sau medicamente care contin aspirina. Uneori, aspirina este mentionata sub numele de acid acetilsalicilic, acetilsalicilat, acid salicilic sau salicilat.
Pentru tratamentul febrei sau a durerii legate de gripa, varicela sau alta boala virala, luati in considerare administrarea de medicamente cum ar fi acetaminofen sau ibuprofen ca o alternativa mai sigura la aspirina. Daca copilul are nevoie de terapie cu aspirina, asigurati-va ca vaccinurile sale sunt facute – inclusiv vaccin pentru aricela si un vaccin impotriva gripei anual. Evitarea acestor doua boli virale poate ajuta la prevenirea sindromului Reye.
Referinte:
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
View Comments
Buna ziua,
Copilul meu a fost diagnosticat cu gripa azi, la UPU Cluj Napoca. Pana sa ajungem la UPU I-am administrat cate o pastila de aspenter 75 mg in 2 zile consecutive si inca o jumate de aspenter in ziua a-III-a. Credeti ca exista risc sa faca sindromul ReYe. Unde ar trebui sa mergem pentru diagnostic si tratament?
Multumesc mult,
Teofana Ekart