Sindromul premenstrual este o combinatie de simptome fizice si emotionale ce se manifesta inainte de inceperea perioadei menstruale. Afla tot ce trebuie sa stii despre sindromul premenstrual in randurile de mai jos.
CUPRINS:
Sindromul premenstrual este o combinatie de simptome fizice si emotionale cu care multe femei se confrunta dupa ovulatie si inainte de inceperea perioadei menstruale. Simptomele sindromului premenstrual dispar in cateva zile dupa inceperea unei menstruatii, cand nivelul hormonilor incepe sa creasca din nou.
Majoritatea femeilor au sanii sensibili, stari de balonare si dureri usoare cu cateva zile inainte de menstruatie – acestea sunt simptome premenstruale normale – dar cand va perturbe viata de zi cu zi, se numeste sindrom premenstrual (SPM).
Apar ca modificarilor ciclice in ceea ce priveste nivelul unor hormoni, anumite substante chimice din creier, iar stilul de viata poate fi implicat in aparitia acestor simptome. Simptomele severe ale starii sunt uneori numite tulburare disforica premenstruala (PMDD).
Sindromul premenstrual poate sa afecteze o femeie timp de 1-2 saptamani inainte de inceperea perioadei menstruale, dar simptomele apar, de cele mai multe ori, cu 5-7 zile inainte de perioada menstruala. Simptomele dispar la scurt timp dupa inceperea menstruatiei. Aproximativ 75% dintre femei au sindrom premenstrual la un moment dat inainte de menopauza.
La unele femei, simptomele de sindrom premenstrual apar inainte de fiecare perioada menstruala. Acest model continua pana la menopauza. Simptomele se pot agrava la 30 – 40 ani.
Exista trei tipuri principale de simptome: fizice, psihologice si emotionale. In total, se considera ca sunt aproximativ 150 simptome asociate sindromului premenstrual.
Cauza exacta a sindromului premenstrual nu este cunoscuta. Ceea ce se stie este ca sindromul premenstrual nu apare inainte de pubertate, dupa menopauza sau in timpul sarcinii, ceea ce inseamna ca femeile care nu sunt la ovulatie nu experimenteaza astfel de simptome.
Sindromul premenstrual este cel mai probabil legat de modificarile nivelului hormonilor sexuali (estrogen si progesteron) care prezinta fluctuatii pe tot parcursul ciclului menstrual al unei femei. Aceste modificari hormonale sunt considerate a cauza fluctuatii ale serotoninei (un neurotransmitator sau mesager chimic) in creier. Nivelurile scazute de serotonina produc perturbari ale dispozitiei. Alte studii sugereaza ca estrogenul cauzeaza retentia de lichide, ceea ce explica, probabil, cresterea temporara in greutate, sensibilitatea sanilor si balonarea.
De asemenea, stresul poate agrava simptomele sindromului premenstrual.
Nu exista teste specifice de diagnostic, cum ar fi analize de sange, pentru sindromul premenstrual, deoarece nivelurile de hormoni se afla in limitele normale. Diagnosticul se bazeaza pe o examinare a istoricului medical al femeii si o descriere a simptomelor.
De multe ori trebuie luate in calcul si alte cauze ale simptomelor, cum ar fi boli tiroidiene, abuz de substante etc. Anumite boli pot mima sindromul premenstrual, inclusiv sindromul de oboseala cronica, tulburarile tiroidiene si tulburarile de dispozitie, cum ar fi depresia si anxietatea.
Simptomele sarcinii timpurii pot fi similare cu cele intalnite chiar inainte de perioada menstruala. Sangerarea menstruala reala nu apare in timpul sarcinii, desi multe femei prezinta sangerari usoare in primele saptamani de sarcina. In special, sangerarea usoara in jurul perioadei de implantare a ovulului fertilizat este obisnuita.
Simptomele frecvente ale sindromului premenstrual si sarcinii timpurii includ umflarea, durerea, sensibilitatea sanilor. Alte simptome comune sunt migrenele, oboseala, schimbarile de dispozitie, crampele abdominale usoare, iritabilitatea, schimbarile apetitului.
Simptomele precoce ale sarcinii, cum ar fi greata si varsaturile, nu sunt frecvente in sindromul premenstrual, la fel ca scurgerile vaginale albe si inchiderea la culoare a mameloanelor si areolelor. Semne ale sindromului menstrual care nu apar in general in sarcina sunt acneea, durerile articulare etc.
Un test de sarcina este cel mai bun si eficient mod de a vedea daca sunteit sau nu insarcinata.
Simptomele sindromului premenstrual pot fi tratate de obicei prin modificari ale stilului de viata si medicamente usoare.
Iata cate sugestii pentru modificarea stilului de viata:
Tratamentul psihologic – Un tip de terapie psihologica poate ajuta in cazul sindromului premenstrual, si anume terapia cognitiv comportamentala, ce poate ajuta la identificarea modelelor de gandire negativa si inutile si dezvoltarea de abilitati imbunatatite de gandire, de comportament si de raspuns la situatii dificile.
Daca modificarile stilului de viata si tratamentele psihologice nu sunt eficiente, medicul va poate sugera medicamente pentru tratamentul sindromului premenstrual. Tipul de medicament recomandat va depinde de simptomele si de severitatea lor:
Desi mai sunt necesare mai multe studii de cercetare, exista anumite vitamine si minerale care pot ajuta la simptome. Unele sttdii sugereaza sa suplimentele de calciu pot scadea in mod semnificativ multe dintre simptomele asociate cu sindromul premenstrual (1300 mg pe zi din alimente bogate in calciu, bauturi sau din suplimente). Alte suplimente care ar putea ajuta sunt magneziul (400 mg / zi), vitamina B6 (100 mg / zi) si vitamina E (400 UI / zi).
Alte tratamente complementare care pot fi utile in sindromul premenstrual includ:
Multe dintre medicamentele pe baza de plante sau complementare pot avea efecte secundare, deci asigurati-va ca va informati corect in legatura cu acestea inainte de a incepe tratamentul.
Daca aveti sindrom premenstrual sever, acest lucru poate avea un efect semnificativ asupra calitatii vietii. De asemenea, poate pune o presiune semnificativa asupra relatiilor, mai ales cu persoanele cu care locuiti. Sindromul premenstrual poate afecta, de asemenea, performanta la locul de munca sau la scoala si poate duce la evitarea situatiilor sociale. Poate poate agrava si alte afectiuni, cum ar fi astmul, diabetul, migrenele, epilepsia si depresia.
Tulburarea disforica premenstruala, numita si PMDD, este o forma mai severa de sindrom premenstrual, care afecteaza aproximativ 3-6% dintre femei. Aceasta poate interfera cu viata de zi cu zi si afecteaza calitatea vietii. Un factor major de risc este depresia majora.
PMDD este o afectiune in care o femeie are simptome severe de depresie, iritabilitate si tensiune inainte de menstruatie. Simptomele sunt mai severe decat cele observate la sindromul premenstrual (PMS).
Simptomele PMDD sunt similare cu cele ale sindromului premenstrual, dar sunt adesea mai grave si mai deranjante. Acestea includ, de asemenea, cel putin un simptom in legatura cu starea de spirit.
Iata o lista de simptome comune ale tulburarii disforice premenstruale:
Unele femei cu tulburare disforica premenstruala ajung chiar sa aiba ganduri suicidale. Suicidul la femeile cu depresie este mai probabil sa apara in a doua jumatate a ciclului menstrual.
Referinte:
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…