Sindromul ovarelor polichistice este o problema ce este caracterizata de o serie de simptome ca menstruatii neregulate, hirsutism, obezitate, acnee, infertilitate etc.
CUPRINS:
1. Ce inseamna sindromul ovarelor polichistice
2. Cauze
3. Simptome
4. Tratament
5. Dieta pentru ovare polichistice
6. Sindromul ovarelor polichistice si sarcina
7. Preventie si sfaturi
Sindromul ovarelor polichistice este un sindrom clinic caracterizat prin obezitate usoara, menstruatie neregulata sau amenoree si semne de exces de androgeni (de exemplu, hirsutism, acnee). Majoritatea pacientelor au chisturi multiple in ovare. Tratamentul este simptomatic.
Este o afectiune hormonala in care corpul produce niveluri anormal de ridicate ale hormonilor masculini, numiti androgeni. Aceste niveluri ridicate de androgeni impiedica ovarele sa produca suficient progesteron, necesar pentru un ciclu menstrual normal. Acest lucru duce la foliculii nedezvoltati, care se transforma in chisturi mici in ovare – ovare cu chisturi – ce impiedica ovulatia.
Mai exact, este un set de simptome cauzate de o problema cu hormonii unei femei. Este o conditie foarte frecventa la femeile de varsta fertila. In unele cazuri, poate duce la probleme grave de sanatate daca nu este tratata.
Cauza nu este inca pe deplin inteleasa. Se pare ca exista un numar de factori implicati, inclusiv factorii genetici, obezitate, rezistenta la insulina si altele. Desi rezistenta la insulina si hiperinsulinemia rezultata sunt responsabile pentru majoritatea schimbarilor intalnite in sindromul ovarelor polichistice, exista interactiuni complexe care apar. Daca nivelurile de insulina din sange sunt prea mari, ovarele reactioneaza prin producerea mai multor hormoni masculini si modificari hormonale. Aceste modificari hormonale pot include:
Hormonii sunt mesageri chimici care declanseaza multe procese diferite, inclusiv cresterea si productia de energie. Adesea, rolul unui hormon este de a semnala eliberarea unui alt hormon. In sindromul ovarelor polichistice, hormonii nu mai sunt echilibrati. O modificare hormonala declanseaza o alta schimbare. In mod normal, ovarele produc o cantitate mica de hormoni sexuali, dar in sindromul ovarelor polichistice, ovarele incep sa produca prea multi androgeni.
Simptomele ovarelor polichistice variaza de la o persoana la alta si tind sa apara in jurul varstei de 20 – 30 ani.
Simptomele comune includ unele sau mai multe dintre urmatoarele:
Cu toate acestea, nu toate femeile cu sindromul ovarelor polichistice au toate aceste simptome, iar fiecare simptom poate varia de la usor la sever.
Nu exista un test special pentru sindromul ovarelor polichistice. Totul incepe cu un examen fizic si analiza istoricului medical. Se pot efectua si urmatoarele teste si investigatii:
Sindromul ovarelor polichistice poate creste riscul de a dezvolta anumite probleme de sanatate mai tarziu in viata. Chiar daca unele simptome se pot diminua dupa menopauza, acesta poate fi momentul in care apar multe dintre afectiunile asociate pe termen lung, inclusiv:
Desi sindromul ovarelor polichistice nu poate fi vindecat, tratamentele sunt disponibile pentru a ajuta la ameliorarea unor simptome. Tratamentul va depinde de simptome si de gradul de severitate al acestora.
Iata care este tratamentul in functie de simptome:
Supliment cu Inositol – O metoda naturala speciala deosebita de tratare a sindromului ovarelor polichistice este inozitolul, un compus chimic gasit in fructe, fasole, cereale si nuci. Inozitolul poate sa favorizeze ovulatia, ceea ce poate sustine fertilitatea.
Acupunctura – acupunctura ovare polichistice poate functiona ca tratament foarte util complementar pentru femeile cu sindromul ovarelor polichistice. Poate fi eficienta in reducerea numarului de chisturi ovariene, controlul hiperglicemiei prin cresterea sensibilitatii la insulina si favorizarea pierderii in greutate.
Suplimentele de vitamina D – Suplimentele de vitamina D ajuta la imbunatatirea sensibilitatii la insulina, reducerea excesului ponderal, incetinirea formarii de chisturi, reglarea menstruatiilor si reducerea stresului oxidativ.
Alte suplimente care au fost studiate si par a fi eficiente pentru sindromul ovarului polichistic includ:
O dieta hranitoare va poate ajuta sa va reglati hormonii si ciclul menstrual. Sfaturi alimentare:
Citeste aici mai multe despre alimentatia in sindromul ovarelor polichistice.
Sindromul ovarelor polichistice poate creste riscul de infertilitate. Asta pentru ca nivelurile ridicate de hormoni masculini pot impiedica ovulatia. De asemenea, ovare polichistice in sarcina pot creste riscul pentru o serie de complicatii. In caz de ovare micropolichistice si sarcina poate creste riscul de greutate mica la nastere pentru fat.
Pentru a creste sansele de a ramane gravida este important sa va mentineti la o greutate sanatoasa, sa adoptati o dieta sanatoasa, sa adoptati un stil de viata activ si sa va monitorizati ovulatia.
Daca medicamentele nu functioneaza, medicul va poate sugera interventia chirurgicala pentru a elimina o cantitate mica de tesut care produce hormoni masculini in exces in ovare. O alta optiune este fertilizarea in vitro (FIV), care ofera cea mai buna sansa de conceptie.
Daca aveti sindromul ovarelor polichistice, acesta poate creste riscul unor complicatii in timpul sarcinii, cum ar fi:
Nu exista un mod clar de a preveni sindromul ovarelor polichistice. Cu toate acestea, printr-o nutritie adecvata si o gestionare a greutatii, multe femei care au deja boala pot evita dezvoltarea diabetului zaharat si a problemelor cardiovasculare.
Sfaturi:
Referinte:
(1) Polycystic ovary syndrome, link: https://www.mydr.com.au/womens-health/polycystic-ovary-syndrome
(2) Polycystic ovary syndrome, link: https://www.myvmc.com/diseases/polycystic-ovarian-syndrome-pcos/
(3) PCOS, link: https://www.hse.ie/eng/health/az/p/pcos/
(4) Polycystic ovary syndrome, link: https://www.racgp.org.au/afp/2012/october/polycystic-ovary-syndrome/
(5) 30 Natural Ways to Help Treat Polycystic Ovary Syndrome (PCOS), link: https://www.healthline.com/health/womens-health/natural-treatment-pcos
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…