Sanatate copii

Sindromul de alergie orala – semne, cauze si tratament

Citeste mai multe despre sindromul de alergie orala, care sunt cauzele si factorii declansatori, cum se manifesta aceasta problema si ce implica tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce este sindromul de alergie orala?
2. Cauze
3. Semne si simptome
4. Diagnostic si tratament

Ce este sindromul de alergie orala?

Sindromul de alergie orala, un tip de alergie alimentara, este o reactie alergica ce se limiteaza la buze, gura si gat. Este cauzat de alergenii cu reactie incrucisata gasiti atat in polen, cat si in fructele crude, legume sau unele oleaginoase. Sistemul imunitar recunoaste polenul in proteinele similare din alimente si directioneaza un raspuns alergic la acesta. Persoanele afectate de sindromul de alergie orala pot consuma de obicei aceleasi fructe sau legume in forma gatita deoarece proteinele sunt modificate in timpul procesului de incalzire, iar sistemul imunitar nu mai reactioneaza.

Persoanele cu sindrom de alergie orala, in general, nu vor avea o reactie alergica severa. Reactia este de obicei limitata la zona gurii si a gatului, dar poate evolua spre simptome sistemice la pana la 9% dintre oameni. Anafilaxia reala este si mai rara, dar poate aparea la aproape 2% dintre oameni. Se estimeaza ca peste 60% dintre toate alergiile alimentare sunt de fapt reactii incrucisate la alergiile la polen.

Cauze

Sindromul de alergie orala apare din cauza unei reactii incrucisate intre proteinele vegetale din polen si fructe sau legume. Cand un copil sau un adult cu alergie la polen consuma un fruct sau o leguma cruda, sistemul imunitar vede asemanarea si provoaca o reactie alergica. Procesul de gatire modifica suficient proteinele incat sistemul imunitar sa nu mai recunoasca mancarea ca fiind aceeasi cu polenul.

Exista o gama extrem de variata de fructe si legume care pot provoca sindromul de alergie orala. In mod similar, diferite fructe si legume pot provoca un raspuns diferit in functie de tipul de polen la care sistemul imunitar reactioneaza incrucisat. Iata cateva exemple de alimente ce pot provoca reactii:

  • alergie la polen de ambrozie – banane, pepene galben si verde, dovlecel, castravete, papadie, ceai de musetel;
  • alergie la polen de mesteacan – mere, pere, piersici, caise, cirese, prune, nectarine, prune uscate, kiwi, morcov, telina, cartof, ardei, fenicul, patrunjel, coriandru, pastarnac, alune de padure, migdale, nuci;
  • alergie la polen de iarba – piersici, telina, pepene, rosii, portocale;
  • alergie la polen de pelin – telina, mar, kiwi, arahide, fenicul, morcov, patrunjel, coriandru, floarea soarelui, ardei;
  • alergie la polen de arin – telina, pere, mere, migdale, cirese, alune, piersici, patrunjel.

Semne si simptome

Simptomele sunt cu debut rapid si includ in principal mancarimi si umflarea buzelor, gurii sau a gatului. Alte simptome pot include mancarimi la nivelul urechilor si urticarie la nivelul gurii. Semnele si simptomele sunt de obicei limitate la o singura zona si nu se extind in mod normal dincolo de zona gurii. Apar in mod normal in cateva minute de la consumul alimentelor implicate. Manifestarile sunt, de asemenea, adesea mai grave in timpul perioadelor cu un nivel crescut de polen, ca primavara si toamna.

Este rar ca un pacient sa dezvolte simptome dincolo de nivelul gurii sau anafilaxie. Deoarece simptomele dispar de obicei rapid odata ce fructele proaspete sau legumele crude sunt inghitite sau indepartate din gura, tratamentul nu este de obicei necesar.

Diagnostic si tratament

Medicii diagnosticheaza sindromul de alergie orala pe baza simptomelor si a unui test cutanat de obicei. Persoanele care au avut simptome de la alune sau nuci pot fi expuse riscului de reactii mai severe. Este important sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect. Medicul alergolog va determina daca simptomele sunt o reactie incrucisata usoara sau daca ar putea duce la o reactie alergica ce pune viata in pericol, cum ar fi anafilaxia.

Tratarea sindromului de alergie orala implica evitarea alimentelor care provoaca simptome. De obicei, simptomele dispar rapid si poate sa nu fie nevoie de niciun medicament. In cazul unei reactii alergice, tratamentul initial presupune, in general, clatirea gurii cu apa si apoi odihna. Bauturile fierbinti pot, de asemenea, distruge unele proteine ​​si astfel le pot inactiva. Antihistaminicele au nevoie de obicei de apoximativ o ora pentru a functiona, in timp ce efectele sindromului de alergie orala incep de obicei sa dispara dupa aproximativ 30 de minute. Cu toate acestea, un antihistaminic poate preveni efectele persistente si trebuie luat imediat ce apare reactia.

Daca sindromul de alergie orala este legat de un anumit tip de alergen inhalat – polen sau acarieni – tratarea alergiei de mediu poate ameliora simptomele. Tratamentele pot include antihistaminice sau injectii pentru alergii sezoniere. In cazurile in care diagnosticul este o alergie alimentara reala, pacientii pot fi tratati cu succes cu imunoterapie orala. Imunoterapia orala desensibilizeaza organismul la un alergen alimentar, introducand treptat cantitati mici de proteine ​​in timp si reantrenand sistemul imunitar.

Gatirea alimentelor previne alergia?

In unele cazuri, gatirea alimentelor poate distruge proteinele care provoaca sindromul de alergie orala. Totusi, acest lucru depinde de alimentele care declanseaza alergiile. In unele cazuri, este posibil sa puteti tolera un anumit aliment odata ce este gatit. Incalzirea, gatitul sau curatarea legumelor si fructelor poate permite adesea consumul in siguranta. Medicul va va spune ce metode de consum pentru respectivele alimente sunt sigure. Uneori pot fi consumate respectivele legume si fructe din conserve. De exemplu, daca sindromul de alergie orala este declansat de rosii crude, este posibil sa puteti consuma sosuri pe baza de rosii fara sa va confruntati cu simptome.

In general, nucile si condimentele sunt exceptii de la regula de gatit. Nucile si toate oleaginoasele contin mai multi alergeni si nu toti sunt distrusi de caldura. Acelasi lucru este valabil si pentru telina. Alergenii din capsuni sunt, de asemenea, rezistenti la caldura. In general, insa, majoritatea alimentelor sunt sigure pentru consum dupa ce au fost gatite. Exemple includ rosii, mere, cartofi, pere si majoritatea fructelor moi. In plus, curatarea fructelor inainte de a le consuma poate reduce reactiile in mod semnificativ. Purtati manusi cand curatati fructe pentru a reduce simptomele urticariei.

Uneori este util ca fructele sau legumele sa fie coapte putin sau incalzite 1 minut la cuptorul cu microunde si apoi racite pentru a reduce efectele. Acest proces poate elimina principalele proteine ​​care provoaca reactii. Daca un aliment nu poate fi consumat sub forma gatita, de exemplu, pepene, este indicat sa evitati consumul daca provoaca simptome.

Referinte:
(1) https://www.aaaai.org/tools-for-the-public/conditions-library/allergies/oral-allergy-syndrome-(oas)
(2) https://kidshealth.org/en/parents/oas-sydrome.html
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/316521
(4) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23996-oral-allergy-syndrome
(5) https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/pollen-food-allergy-syndrome/
(6) https://www.chop.edu/conditions-diseases/oral-allergy-syndrome-oas

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago