Sanatate copii

Encefalita la copii – cauze, simptome, tratament

Citeste mai multe despre encefalita la copii – care pot fi cauzele posibile pentru aparitia acestei probleme, semne si simptome asociate, precum si ce implica tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce este encefalita?
2. Ce cauzeaza encefalita?
3. Care sunt simptomele encefalitei?
4. Cum este diagnosticata encefalita?
5. Cum se trateaza encefalita la copii?

Ce este encefalita?

Encefalita se refera la inflamatia membranelor care inconjoara creierul si maduva spinarii. Aceasta afectiune provoaca probleme cu functia creierului si a maduvei spinarii. Inflamatia duce la umflarea creierului si apar modificari ale starii neurologice, inclusiv confuzie mentala si convulsii.

Encefalita poate aparea la copii de toate varstele, desi este o problema destul de rara. Este o urgenta medicala si necesita tratament imediat. Atunci cand tesuturile creierului sunt inflamate, acestea nu functioneaza corect, motiv pentru care copilul poate avea convulsii, confuzie mentala sau schimbari in comportament. Infectia sau inflamatia la nivelul creierului poate duce la leziuni permanente. Din pacate, nu exista nicio modalitate de a prezice efectele pe termen lung ale encefalitei.

Ce cauzeaza encefalita?

Infectiile virale sunt cauza principala a encefalitei. Desi vaccinurile impotriva multor virusuri, inclusiv rujeola, oreionul, rubeola si varicela au redus foarte mult rata encefalitei legata de aceste boli, si alte virusuri pot provoca encefalita. Acestea includ virusul herpes simplex, virusul Epstein-Barr sau virusul West Nile.

Mai rar, encefalita poate aparea si in urma unor probleme ca boala Lyme sau tuberculoza. Uneori poate fi cauzata de o infectie bacteriana, cum ar fi meningita bacteriana, poate fi o complicatie a altor boli infectioase precum sifilisul sau poate sa apara din cauza unui parazit, cum ar fi toxoplasmoza. Inflamatia creierului in sine nu este contagioasa. Insa, virusurile care provoaca encefalita pot fi. Insa, retineti ca infectia cu un anumit virus nu inseamna ca cineva va dezvolta encefalita.

O alta cauza poate fi o reactie autoimuna – cand sistemul imunitar al organismului ataca tesuturile creierului. Copiii care nu sunt vaccinati impotriva anumitor virusuri prezinta un risc mai mare de encefalita.

Care sunt simptomele encefalitei?

Encefalita este adesea precedata de o boala virala, cum ar fi o infectie a cailor respiratorii superioare, sau o problema gastro-intestinala, cum ar fi una insotita de diaree, greata sau varsaturi. Retineti ca fiecare copil poate prezenta simptome diferit. Simptomele pot include:

  • febra;
  • dureri de cap (sau bombarea fontanelelor la bebelusi);
  • sensibilitate la lumina;
  • rigiditatea gatului;
  • greata si varsaturi;
  • somnolenta sau letargie;
  • iritabilitate;
  • convulsii;
  • iritatii ale pielii;
  • dificultati de vorbire si schimbari de vorbire;
  • modificari ale vigilentei, confuzie sau halucinatii;
  • lipsa de energie;
  • pierderea poftei de mancare;
  • mers instabil.

Simptomele encefalitei pot semana cu semnele altor probleme sau afectiuni medicale. Consultati intotdeauna medicul pentru un diagnostic corect.

Sunt mai greu de observat unele dintre aceste simptome la sugari. Semnele importante la care sa fiti atenti la copiii mici si sugari includ varsaturi, fontanela bombata, plans foarte intens greu de controlat si rigiditatea corpului. Deoarece encefalita poate aparea in timpul sau dupa unele boli virale comune, simptomele acestor boli pot incepe inainte de aparitia encefalitei. De cele mai multe ori, faza acuta a bolii (cand simptomele sunt cele mai severe) dureaza pana la o saptamana. Recuperarea completa poate dura mai mult, adesea cateva saptamani sau luni.

Care sunt posibilele complicatii ale encefalitei la copii?

Majoritatea copiilor se recupereaza complet. Insa, in unele cazuri, copiii pot avea probleme continue ale sistemului nervos. Acestea pot include probleme cu invatarea, gandirea, vorbirea sau miscarea, sau oboseala persistenta. Copilul poate avea nevoie de monitorizare regulata. Uneori poate fi necesara terapia fizica, logopedica sau ocupationala.

Cum este diagnosticata encefalita?

Diagnosticul de encefalita se pune dupa aparitia brusca sau treptata a simptomelor specifice si dupa o serie de teste. In timpul examinarii, medicul va obtine un istoric medical complet al copilului, inclusiv istoricul de imunizare. De asemenea, se vor adresa intrebari pentru a vedea daca cel mic a avut recent o raceala, o alta boala respiratorie sau o boala gastro-intestinala sau daca a fost recent muscat de o capusa, daca a fost in preajma animalelor de companie sau a altor animale sau a calatorit in anumite zone.

Testele de diagnosticare care pot fi efectuate pentru a confirma diagnosticul de encefalita pot include:

  • proceduri imagistice, ca RMN sau CT – pentru a examina creierul pentru semne de umflare, sangerare sau alte probleme;
  • analize de sange – arata prezenta anumitor bacterii sau virusuri in sange sau daca organismul produce anticorpi ca raspuns la un germen;
  • analiza probe de urina si de scaun;
  • analiza sputei – pentru a determina daca este prezenta o infectie pulmonara;
  • electroencefalograma (EEG) – inregistreaza semnalele electrice din creier pentru a verifica daca exista unde cerebrale neobisnuite;
  • punctie lombara – verifica lichidul cefalorahidian pentru semne de infectie.

Cum se trateaza encefalita la copii?

Encefalita necesita tratament imediat, fiind necesara spitalizarea. Tratamentul va depinde de simptomele copilului, de varsta si de starea generala de sanatate. De asemenea, va depinde si de cat de grava este starea. Scopul tratamentului este de a reduce umflarea si de a preveni complicatiile. Pot fi necesare medicamente pentru a opri infectia si pentru a controla convulsiile sau febra.

Tratamentul depinde de cauza de baza, dar poate include medicamente antivirale, injectii cu steroizi, tratamente pentru a ajuta la controlul sistemului imunitar, antibiotice sau medicamente antifungice, analgezice pentru a reduce disconfortul sau febra, medicamente pentru a controla convulsiile. Medicamentele antivirale pot trata unele forme de encefalita, cum ar fi tipul cauzat de virusul herpes simplex. Corticosteroizii pot fi utilizati pentru a reduce umflarea creierului. Antibioticele nu functioneaza impotriva virusurilor, asa ca nu sunt folosite pentru a trata majoritatea formelor de encefalita – doar anumite forme legate de infectii bacteriene.

Pe masura ce copilul isi revine, poate avea nevoie de terapie fizica, ocupationala sau logopedica. Acest lucru va ajuta copilul sa-si recapete forta musculara si abilitatile de vorbire.

Prevenirea encefalitei

Nu este intotdeauna posibil sa prevenim encefalita, dar unele dintre infectiile care o provoaca pot fi prevenite prin vaccinare, precum vaccinul impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei. Unele forme de encefalita sunt transmise prin intepaturi de tantari si putem preveni aceste forme prevenind intepaturile de tantari. Despre intepatura de tantar puteti citi mai multe aici. In plus, este foarte important sa luati masuri pentru a evita muscatura de capusa. De asemenea, copiii ar trebui sa evite contactul cu orice persoana care are deja encefalita.

Adresati-va medicului daca cel mic are febra mare, mai ales daca are si o boala a copilariei (cum ar fi rujeola, oreionul sau varicela) sau se recupereaza dupa una. Solicitati imediat asistenta medicala daca cel mic are febra mare, durere de cap severa, convulsii, rigiditatea gatului, vedere dubla, probleme de mers, auz, vorbire, vedere.

Referinte:

(1) https://myhealth.alberta.ca/health/AfterCareInformation/pages/conditions.aspx?hwid=bz1137&
(2) https://www.chop.edu/conditions-diseases/encephalitis-children
(3) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=90&ContentID=P02600
(4) https://www.childrenshospital.org/conditions/encephalitis
(5) https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/encephalitis

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

2 săptămâni ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

4 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

4 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

o lună ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

o lună ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago