Sifilis – iata care sunt simptomele sifilisului in functie de etape, cum apare infectia si cum poate fi transmisa, precum si ce implica tratamentul.
CUPRINS:
1. Ce este sifilisul?
2. Simptome
3. Cauze
4. Metode de diagnostic
5. Tratament
6. Cum poate fi prevenit sifilisul?
Sifilisul este o infectie cu transmitere sexuala (ITS) cauzata de bacteria Treponema pallidum. Daca nu este tratata, se poate agrava in timp si poate provoca probleme grave de sanatate.
Infectia poate fi activa uneori si inactiva alteori. Cand infectia este activa, apar simptome. Cand nu este activa, nu apar simptome, chiar daca persoana are in continuare sifilis. Insa, chiar si cand nu apar simptome, infectia poate fi transmisa mai departe altora. Sifilisul nu poate fi transmis numai prin relatie sexuala propriu-zisa, ci si prin contactul cu organele genitale, gura sau rectul unei persoane infectate. Sifilisul este o boala grava, dar care poate fi vindecata. Este foarte important sa fie depistata la timp, in stadiile incipiente.
Unele persoane cu sifilis nu au semne de infectie. La alte persoane, semnele pot fi foarte usoare. Este posibil ca persoana nici macar sa nu stie ca are infectia. Dar, chiar daca nu apar semne sau semnele dispar de la sine, infectia este inca in organism si poate provoca probleme grave de sanatate multi ani mai tarziu, daca nu este tratata.
In stadiul initial, sifilisul produce o ulceratie deschisa din care se poate scurge lichid ce contine bacterii. Sifilisul poate fi transmis prin contactul cu acea ulceratie sau alte rani infectioase care se formeaza ulterior. Daca nu este tratat, sifilisul trece printr-o serie de etape care afecteaza diferite zone ale corpului, desi etapele se pot suprapune:
In aceasta prima etapa, sifilisul provoaca o ulceratie nedureroasa numit sancru sifilitic, de obicei in zona genitala pe unde bacteriile patrund in organism. Aceasta etapa incepe de la 10 la 90 de zile dupa ce persoana a fost expusa. Aceste ulceratii dispar de obicei singure dupa 3 – 6 saptamani, chiar si fara tratament. Cu toate acestea, chiar daca ranile se vindeca, daca nu a fost urmat un tratament specific, persoana poate transmite mai departe infectia, care ramane in organism.
In aceasta etapa, bacteriile se raspandesc in tot corpul. Asta cauzeaza de obicei eruptii in multe zone ale corpului (mai ales pe palme, talpi, piept si spate) impreuna cu febra, umflarea ganglionilor limfatici inghinal si in alte zone, durere in gat, scadere in greutate, dureri de cap, dureri de oase, muschi si articulatii, oboseala, ulceratii in gura, cavitatea nazala sau pe organele genitale etc. Aceasta etapa incepe la 6-8 saptamani dupa infectie si dureaza pana la un an. In acest stadiu, este foarte usor sa raspanditi infectia prin contactul cu gura, anusul, organele genitale sau orice zona in care exista o eruptie pe piele.
Aceasta etapa incepe cand se termina etapa secundara. Desi nu exista simptome, persoana ramane infectata. Daca sifilisul nu este tratat in acest stadiu, poate ramane latent sau se poate transforma in sifilis tertiar. Aceasta etapa poate dura multi ani, chiar si pentru restul vietii. Aproximativ o treime dintre cazurile de sifilis latent progreseaza spre sifilis tertiar.
In aceasta etapa, bacteriile pot provoca leziuni grave in multe organe interne diferite, inclusiv creier si maduva spinarii. De obicei, incepe in decurs de 5-20 ani de la infectare. Daca sifilisul nu este depistat si tratat in stadiile incipiente, poate provoca alte probleme grave de sanatate. Acestea pot include orbire, probleme cu inima si tulburari neurologice. De asemenea, poate provoca deces.
Femeile gravide cu sifilis pot transmite bacteriile copilului, provocand o afectiune cunoscuta sub numele de sifilis congenital. Sifilisul congenital cauzeaza o varietate de probleme ale pielii si ale organelor la sugari si poate fi fatala. Sifilisul congenital apare atunci cand o mama cu sifilis transmite infectia bebelusului in timpul sarcinii sau la nastere. Sifilisul congenital poate avea efecte grave asupra sanatatii copilului. Acest lucru depinde de etapa bolii si daca mama a fost sau nu tratata. Lasat netratat, sifilisul in timpul sarcinii poate provoca:
Desi unii copii nu au simptome de sifilis la nastere, altii se pot confrunta cu:
Bacteria Treponema pallidum este responsabila de boala sifilis. O persoana infectata poate transmita bacteria prin contact sexual – vaginal, anal sau oral. Bacteriile patrund astfel in organism prin vagin, vulva, penis, anus, gura sau rani deschise la nivelul pielii – de exemplu pe buze, in gura, pe sani sau organe genitale. Sifilisul este extrem de contagios cand este prezenta durerea sau eruptia cutanata. Poate fi transmis si inainte ca oamenii sa stie ca au infectia si chiar de catre persoanele care nu au simptome.
Sifilisul este foarte contagios. Daca aveti sifilis si aveti un act sexual, puteti infecta partenerul. Daca sunteti gravida si aveti sifilis, puteti infecta fatul. Insa, boala nu se transmite prin contactul cu obiecte precum colacul de toaleta, manere, ustensile etc. De asemenea, nu se transmite prin alimente, bauturi, imbratisari, strangeri de mana, tuse, stranut etc. Poate fi transmisa ocazionat prin sange contaminat, contactul cu ace contaminate etc.
Factorii de risc pentru infectare includ:
Sifilisul este diagnosticat prin analiza unei probe de sange – teste serologice pentru sifilis. Testul de sange detecteaza anticorpii pe care organismul ii produce pentru a combate infectia. Un test pozitiv arata ca aveti o infectie curenta sau trecuta. Poate dura 3 luni pentru a dezvolta anticorpi, astfel incat testele pot fi negative la inceput. Exista teste care pun in evidenta anticorpi non-specifici (VDRL – Venereal Disease Research Laboratory si RPR – Rapid Plasma Reagin test) si teste ce pun in evidenta anticorpi specifici (TPHA – Treponema pallidum Haemagglutination Assay pentru anticorpi totali IgG si IgM, FTA-ABS – Fluorescent Treponema Antibody si EIA). De asemenea, se va efectua un examen fizic. Daca este prezenta o leziune, medicul poate preleva o proba pentru a vedea daca bacteriile responsabile de sifilis sunt prezente. Uneori, alte teste pot arata cat de mult s-a raspandit sifilisul.
Este foarte important sa informati partenerii sexuali anteriori care ar fi putut fi expusi, astfel incat sa poata fi testati si tratati daca sunt infectati.
Fara tratament, sifilisul poate duce la deteriorarea intregului corp. Sifilisul creste, de asemenea, riscul de infectie cu HIV si, la femei, poate provoca probleme in timpul sarcinii. Tratamentul poate ajuta la prevenirea problemelor viitoare, dar nu poate repara sau inversa daunele deja produse.
Sifilisul poate provoca o serie de probleme cu sistemul nervos, inclusiv:
Sifilisul congenital creste foarte mult riscul de avort spontan, deces la nastere sau moartea nou-nascutului la cateva zile dupa nastere.
Sifilisul poate fi tratat cu antibiotice – de obicei penicilina injectabila (intramuscular). Vor avea nevoie de tratament si partenerii sexuali expusi. Durata tratamentului depinde de stadiul bolii. Este posibil sa fie repetate analizele de sange la 3, 6 si 12 luni dupa tratament pentru a vedea daca acesta a functionat. Este important sa retineti ca sifilisul nu este o infectie pe care o puteti trata singuri acasa. NU exista remedii naturiste pentru sifilis. Boala trebuie tratata cu medicamente pe care numai medicul vi le poate prescrie. Astfel, evitati alte probleme grave de sanatate, iar tratamentul impiedica raspandirea infectiei mai departe. In orice stadiu al infectiei, antibioticele actioneaza. Insa, nu pot inversa daunele care deja au aparut in organism.
Persoanele care sunt alergice la penicilina vor fi probabil tratate cu un alt antibiotic, cum ar fi doxiciclina, azitromicina sau ceftriaxona. Daca aveti neurosifilis, veti primi doze zilnice de penicilina intravenos. Neurosifilisul necesita penicilina intravenos la fiecare 4 ore timp de 2 saptamani de obicei, pentru a elimina bacteriile din sistemul nervos central.
Este indicat sa nu intretineti relatii sexuale (chiar si cu prezervativ) pana la 7 zile cel putin dupa ce ati finalizat intregul tratament. Sifilisul este foarte infectios, in special in primele etape. Tratamentul timpuriu ajuta la prevenirea complicatiilor suplimentare si la evitarea transmiterii infectiei.
Atentie! Daca ati avut o data sifilis, asta nu inseamna ca nu va puteti infecta din nou.
Pentru a preveni sifilisul, evitati contactul sexual neprotejat, mai ales cu parteneri care ar putea fi infectati. Folositi prezervativul ca metoda contraceptiva de bariera. Daca sunteti activ sexual, faceti o verificare completa a sanatatii sexuale (inclusiv teste pentru sifilis, HIV, gonoree si chlamydia) cel putin o data pe an. Limitati numarul de parteneri sexuali si evitati relatiile sexuale cu o persoana infectata cu sifilis sau care are simptome de sifilis.
Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/std/syphilis/stdfact-syphilis.htm
(2) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4622-syphilis
(3) https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/hw195071
(4) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/syphilis
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…