Sarcina si serviciul pot fi uneori dificil de gestionat. In alte cazuri, cand nu exista probleme de sanatate si riscuri, mama poate lucra pana aproape de nastere. Afla cum sa iti mentii sanatatea cat timp esti insarcinata si mergi la serviciu si ce drepturi au angajatele gravide.
Cuprins:
1. Simptomele sarcinii si gestionarea lor la serviciu
2. Drepturile gravidei la locul de munca
3. Precautii si factori de risc la locul de munca pentru gravide
4. Alte aspecte ce tin de sarcina si locul de munca
Simptomele sarcinii si gestionarea lor la serviciu
Multe femei reusesc sa lucreze pana aproape de nastere, atat timp cat starea de sanatate si evolutia sarcinii o permit. Insa simptomele specifice sarcinii pot face zilele de munca mai dificil de gestionat.
Greturile si varsaturile sunt simptomele cele mai frecvente in primul trimestru de sarcina. Pentru a le ameliora, incearca sa mananci cantitati mai mici si mai des, din alimente pe care le agreezi. Covrigeii sarati sau alte gustari similare sunt recomandate in aceste cazuri, pentru ca nu iti declanseaza starile de greata. Ceaiul de ghimbir sau limonada cu ghimbir amelioreaza si acestea greturile. Daca te confrunti si cu varsaturile, poti fi pregatita cu cateva pungi pe care sa le ai la indemana. Daca activitatea iti permite, discuta cu angajatorul despre posibilitatea unui program de lucru mai flexibil sau de a lucra de acasa in unele zile.
Oboseala si starea de somnolenta sunt specifice primelor saptamani de sarcina, apoi spre final e posibil sa te simti din nou obosita si lipsita de energie. Ca sa fii odihnita la serviciu, incearca sa mergi la culcare devreme. Iar la lucru, cand ai pauze, fa putina miscare sau iesi afara, la aer, daca ai posibilitatea. Exercitiile de respiratie sunt iarasi utile pentru a creste nivelul de energie. Hidrateaza-te corespunzator si tine la indemana o sticla de apa pe birou sau in zona ta de lucru.
Sportul sau activitatea fizica moderata, adaptata la starea de sanatate si la nivelul de evolutie a sarcinii, contribuie la energizare. Dupa o zi incarcata la serviciu, evita sa continui in acelasi ritm si acasa. Odihna ta este prioritara, de aceea solicita si accepta ajutorul partenerului sau membrilor familie.
Daca ai orice ingrijorare legata de sarcina si locul de munca, nu ezita sa discuti cu medicul care iti urmareste sarcina. El este cel mai in masura sa recomande daca sunt necesare anumite modificari in ce priveste locul de munca.
Drepturile gravidei la locul de munca
Primul pas, pentru a putea beneficia de aceste drepturi, este ca angajata sa anunte ca este insarcinata. Instiintarea se face in scris, printr-o adeverinta eliberata de medicul care urmareste sarcina sau de medicul de familie.
Drepturile gravidei la locul de munca se regasesc in OUG 96 2003 actualizata 2011 privind protectia maternitatii la locurile de munca.
Iata ce drepturi au femeile insarcinate la locul de munca:
Reducerea orelor de munca
Se poate face atunci cand, din motive de sanatate, medicul recomanda acest lucru viitoarei mame. Reducerea programului se face cu o patrime, adica angajata va lucra 6 ore in loc de 8, fara nicio modificare la nivel salarial. Recomandarea poate fi facuta de medicul specialist sau de medicul de familie.
Concediul de risc maternal
Se acorda angajatei atunci cand exista o indicatie medicala in acest sens – starea de sanatate nu ii permite sa mai lucreze si/sau exista factori de risc la locul de munca ce pot periclita sanatatea mamei sau fatului. Indemnizatia de risc maternal se poate acorda pe o perioada de maximum 120 de zile inainte de concediul de maternitate.
Concediul pentru sarcina (concediul prenatal)
Femeile insarcinate au dreptul la 126 de zile de concediu, impartite in 63 de zile concediu prenatal si 63 concediu postnatal. Insa acestea se pot compensa, adica mama poate intra mai repede sau mai tarziu in concediu prenatal, insa este obligatoriu ca dupa nastere sa aiba 42 zile calendaristice concediu postnatal (de lauzie). Restul de 84 de zile nu e obligatoriu ca mama sa le ia pe toate, daca nu doreste.
Alte drepturi:
- Odata ce au instiintat angajatorul despre sarcina, femeile insarcinate nu pot fi concediate.
- Salariatele insarcinate au dreptul la perioade de repaus, cu atat mai mult daca activitatea se desfasoara mult in picioare sau pe scaun.
- Angajatele gravide au dreptul la cel mult 16 ore pentru efectuarea controalelor medicale de rutina, aceste ore fiind platite normal de catre angajator.
Precautii si factori de risc la locul de munca pentru gravide
Unele medii de lucru pot presupune riscuri pentru sarcina si sanatatea fatului. De aceea este indicat ca viitoarele mame sa discute cu medicul care urmareste sarcina despre aceste conditii si despre orice ingrijorari legate de acestea ar avea. Factori de risc pot fi:
- agenti (radiatiile, substantele chimice, metalele grele, agenti biologici – virusuri, bacterii, fungi, paraziti).
- procedee (de exemplu, activitati care presupun ridicarea sau manipularea unor greutati mari).
- conditii de munca (exemple: munca in schimbul de noapte, un mediu de lucru foarte fierbinte sau foarte rece, expunerea la zgomote sau vibratii foarte puternice).
In acelasi timp, dupa instiintarea privind sarcina, angajatorul trebuie sa va ofere alternative sigure pentru a va desfasura in continuare activitatea.
Din punct de vedere al evolutiei sarcinii, anumite conditii sau complicatii pot impune reducerea programului de lucru sau chiar necesitatea opririi activitatii profesionale (de exemplu: riscul unei nasteri premature).
Nu in ultimul rand, daca la serviciu te confrunti cu un nivel de stres ridicat, vorbeste cu medicul tau si cu angajatorul pentru o eventuala reducere a programului de lucru si/sau o schimbare in privinta activitatilor.
Alte aspecte ce tin de sarcina si locul de munca
Statul prelungit in picioare sau pe scaun
Daca ai o activitate statica, in sensul ca petreci multe ore pe scaun, ia pauze dese in care sa te ridici si sa faci cativa pasi. Ajusteaza-ti scaunul pentru un plus de confort al spatelui sau aseaza o pernuta la spate. Cat stai asezata, plaseaza sub birou un suport pentru picioare. In pauze, ridica picioarele pe un scaun pentru a evita umflarea lor.
Imbraca-te cat mai comod, cu haine lejere, care sa nu te stranga si sa-ti creeze un disconfort suplimentar.
Daca activitatea ta presupune foarte mult stat in picioare, poti avea frecvent dureri de spate sau de picioare, mai ales in ultima parte a sarcinii. Ia pauze mai dese, iar daca ai posibilitatea, tine picioarele ridicate, sustinute pe un scaun sau alt sprijin. Evita incaltamintea incomoda, foarte stransa pe picior sau glezne si tocurile inalte.
Stresul si sarcina
Pe durata sarcinii se recomanda viitoarei mame sa evite pe cat posibil sursele de stres. Daca activitatea ta profesionala iti creeaza un stres care nu e constructiv, incearca sa vezi cum l-ai putea reduce. Solicita ajutor, deleaga unele activitati daca e posibil, discuta cu angajatorul pentru o posibila reorganizare a activitatii.
Daca la serviciu situatia e tensionata, acasa poti incerca sa te relaxezi cu activitati linistitoare, care iti fac placere. Foarte utile pot fi si orele de yoga prenatala, gimnastica in apa prenatala sau orice alte activitati fizice potrivite starii de sanatate si sarcinii.
Calatoriile de serviciu
Daca munca ta presupune si calatorii in interes de serviciu, ideal este sa le realizezi in al doilea trimestru de sarcina. Acesta este considerat, in general, cea mai sigura perioada. Simptomele de la inceputul sarcinii s-au mai ameliorat sau au disparut complet pana acum, iar burta nu este inca foarte mare. Daca mergi cu masina, fa pauze pentru a te misca si a-ti intinde muschii. Si evita sa mergi mai mult de 5-6 ore.
La calatoriile cu avionul, dupa 36 de saptamani nu se mai recomanda zborul.
Predarea activitatii persoanei care te va inlocui in concediu
In cele mai multe cazuri, cand viitoarea mama intra in concediul prenatal, activitatea sa profesionala este preluata de altcineva. Daca este un domeniu in care colegul care te va inlocui va trebui instruit privind activitatea ta, poti incepe din timp sa te organizezi. Iar daca stii din timp cine te va inlocui, poti programa traininguri in acest sens, pentru a nu lasa prea multe pe ultima suta de metri.
Referinte:
(1) Work and pregnancy – https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/your-health-at-work-pregnant/
(2) Working while pregnant: tips – https://raisingchildren.net.au/pregnancy/preparing-for-a-baby/work/working-while-pregnant
(3) Health and safety during pregnancy and on return to work – https://maternityaction.org.uk/advice/health-and-safety-during-pregnancy-and-on-return-to-work/
(4) Work and Pregnancy – https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=work-and-pregnancy-85-P01244
(5) OUG 96 2003 actualizata 2011 privind protectia maternitatii la locurile de munca – https://legeaz.net/PdfDoc/oug-96-2003.pdf