Sarcina si canicula: riscuri, semne de ingrijorare si sfaturi

picioare umflate sarcina

Sarcina si canicula – Temperaturile caniculare si indicele crescut de umezeala din timpul verii pot cauza neplaceri si complicatii in perioada sarcinii. Iata ce probleme pot aparea in sarcina din cauza caniculei, la ce simptome trebuie sa fii atenta si cum poti depasi usor aceasta perioada.

Femeile insarcinate resimt mai acut caldura excesiva. Sunt mai sensibile la conditiile de mediu din cauza modificarilor hormonale si metabolice prin care trec. In plus, pe masura ce creste in burtica mamei, bebelusul genereaza caldura, spun medicii.

Riscuri provocate de caldura excesiva

Cu cat se apropie momentul nasterii, cu atat exista un risc mai mare de supraincalzire. Hipertermia este un fenomen destul de frecvent in ultimul trimestru de sarcina. Supraincalzirea este favorizata de metabolismul suprasolicitat si de greutatea in exces. Simptomele sunt specifice disgravidiei: puls rapid, respiratie sacadata, tensiunea arteriala scazuta, neliniste si confuzie, piele rece, palida si umeda, ameteala, durere de cap, greata, voma.

In al doilea trimestru de sarcina, vremea caniculara amplifica oboseala, hipersudoratia si perceptia dureroasa a contractiilor uterine. In ultimul trimestru de sarcina, astenia fizica, riscul de hipertensiune si lipsa unui somn odihnitor provocate de temperaturile ridicate pot amplifica riscul de nastere prematura.

Insolatia este o forma agravata a supraincalzirii si este o afectiune extrem de periculoasa in timpul sarcinii. Simptomele sunt febra inalta (peste 40 de grade Celsius), confuzie, senzatie de lesin, puls accelerat (peste 160 de batai pe minut), piele inrosita, consulsii, stare de inconstienta. In astfel de cazuri este necesara prezentarea de urgenta la camera de garda a unui spital de obstetrica-ginecologie.

Citeste continuarea pe GARBO.RO

 

Despre autor

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *