Saptamana 8 de sarcina
Afla tot ce se intampla in saptamana 8 de sarcina, cu se simptome te vei confrunta, ce modificari au loc in organismul tau si cum se dezvolta fatul, in acest articol. Citeste si despre primul trimestru de sarcina si sarcina pe saptamani.
Felicitari! Ai ajuns in saptamana 8 a sarcinii, iar fatul se aseamana acum la dimensiune cu o zmeura. Incep sa se formeze degetele, ochii devin mai evidenti si se dezvolta pigmentul care da culoare retinei. De asemenea, incep sa se dezvolte pleoapele. O etapa extrem de importanta in saptamana 8 este osificarea, care inseamna ca se formeaza oasele, cum ar fi cele ce vor forma coloana, oasele pelvine, oasele mainilor si picioarelor si cutia craniana. Acest proces va continua pe toata perioada sarcinii, si chiar dupa nastere. Se dezvolta si musculatura si incep sa se diferentieze organele genitale.
Treptat, incepi sa iei in greutate, ceea ce este perfect normal. Cele mai mare schimbari se resimt la nivelul sanilor, care devin mai mari, mai durerosi si sensibili.
Simptome:
- sani sensibili si durerosi – uneori, regiunea mamelonului isi poate modificia usor culoarea (aceste modificari apar deoarece organismul pregateste sanii pentru alaptare);
- greata (greturi matinale), desi de obicei nu doar dimineata, ci pe parcursul intregii zile;
- stari de epuizare si schimbari de dispozitie;
- pofte alimentare sau modificari ale perceptiei gustului;
- cresterea ratei respiratorii;
- scurgeri vaginale – cauzate de modificarile hormonale, numite si leucoree, cu un miros usor diferite, de culoare albicioasa/translucida, cu aspect laptos etc.;
- modificari ale perceptiei mirosurilor – unele femei pot fi mai sensibile la unele mirosuri, ceea ce poate cauza greata sau alte reacții negative.
Consuma suficiente lichide (aproximativ 12 pahare pe zi) si asigura-te ca din dieta ta nu lipsesc fosforul, calciul sau fierul. Daca nu s-a efectuat inca acest test, se va analiza Rh-ul mamei pentru depistarea unei eventuale incompatibilitati de Rh.
Se testeaza nivelurile hormonale si numarul de celule sangvine rosii si albe, dar si teste pentru hepatita B, boli cu transmitere sexuala, HIV, precum si un test Papanicolau. In general, acum se efectueaza si prima ecografie a fatului.