al treilea trimestru de sarcina

Saptamana 42 de sarcina

al treilea trimestru de sarcina

Afla tot ce se intampla in saptamana 42 de sarcina, cu se simptome te vei confrunta, ce modificari au loc in organismul tau si cum se dezvolta fatul, in acest articol. Citeste si despre al treilea trimestru de sarcina si sarcina pe saptamani.

In 70% dintre cazuri, femeile insarcinate in 42 saptamani nu sunt post-termen, ci a fost calculata gresit (estimata) data posibila a nasterii, din cauza ca nu se stie exact data conceptiei sau data ovulatiei. Cel mai mare risc in aceasta perioada este faptul ca placenta nu mai este la fel de eficienta in a alimenta copilul cu nutrienti si oxigen, astfel ca este necesara o monitorizare constanta.

Simptome:

  • dureri de spate;
  • contractii;
  • scurgeri vaginale si eliminarea dopului gelatinos;
  • scurgeri la nivelul sanilor, sani umflati, durerosi si grei;
  • insomni;
  • iritabilitate;
  • simptome de travaliu ca ruperea apei.

Copiii nascuti la 42 saptamani pot avea pielea mai uscata deoarece stratul de vernix caseosa s-a redus. De asemenea, unghiutele fatului pot fi mai lungi. Deoarece riscul poate fi mai mare la 42 saptamani, medicul poate apela la inducerea travaliului. Tehnicile includ tehnici de rupere artificială a apei, administrarea de prostaglandine intravaginal pentru dilatarea cervixului sau  administrarea intravenoasa de oxitocina pentru stimularea contractiilor.

Iată care sunt principalele semne ale travaliului real:

  • Respiratia este mai buna, nu te mai confrunti cu aceleasi dificultati respiratorii ca pana acum, semn ca fatul si-a schimbat pozitia, este orientat cu capul in jos, in regiunea pelvina, astfel ca se reduce o mare parte a presiunii din zona diagrafmei. In schimb, apare presiune la nivelul vezicii, mai mult decat pana acum.
  • Eliminarea dopului gelatinos este al doilea semn, fiind eliminat in general sub forma unor secretii vaginale albicioase, maronii, roz sau rosii chiar.
  • Sacul amniotic se poate rupe si in timp ce dormi. Astfel, cand se rupe apa se pierde lichidul amniotic, care este un lichid inodor.
  • Cresterea nivelului de energie este un alt simptom al travaliului. Dupa o lunga perioada in care te-ai simtit fara energie, obosita si extenuata, acum apare o energie instalata brusc.
  • Alungirea cervixului este un indicator clar ca regiunea uterului este pregatita pentru nastere, pe masura ce cervixul se alungeste tot mai mult. Alungirea se masoara inca din ultimele 2 luni de sarcina si sa masoara in procente. Contractiile Braxton Hicks joaca un rol important in dilatarea ulterioara.
  • Dilatarea este procesul prin care cervixul se deschide pentru a permite trecerea copilului. Dilatarea se masoara in centimetri, dilatarea maxima fiind de 10 cm.
  • Contractiile regulate sunt un semn clar al travaliului. Se resimt ca niste crampe puternice ce pornesc din regiunea spatelui inferior si se extind spre toate regiunea abdomenului. In prima etapa apar la interval de 10-15 minute distanta. Cand distanta dintre contractii este de 5 minute, poate incepe nasterea.

Contractiile travaliului sunt regulate, la intervale specifice de timp, incep progresiv, dureaza mai mult decat contractiile Braxton Hicks, treptat devin mai lungi si mai intense, se resimt in regiunea inferioara a spatelui si iradiaza in zona abdominala. Modificarea pozitiei sau a activitatii nu influenteaza contractiile. Pentru initierea nasterii, e necesara si eliminarea dopului gelatinos (daca nu a fost eliminat inca), trebuie sa se rupa apa si sa se constate o dilatare suficienta.