Afla tot ce se intampla in saptamana 40 de sarcina, cu se simptome te vei confrunta, ce modificari au loc in organismul tau si cum se dezvolta fatul, in acest articol. Citeste si despre al treilea trimestru de sarcina si sarcina pe saptamani.
La 40 saptamani copilul este aproape complet dezvoltat si este pregatit pentru venirea pe lume. Toate organele interne functioneaza corespunzator, desi pamanii si creierul coninua sa se dezvolte chiar si dupa nastere. Copilul dezvolta imunitate. La 40 saptamani fatul cantareste in medie 3300 g si masoara cam 51 cm lungime.
Stratul de vernix caseosa (substanta grasa ce acopera corpul si protejeaza de lichidul amniotic) a fost eliminat. Copilul este in general pozitionat cu capul in jos, pregatit pentru nastere.
In aceasta etapa, durerile pot fi intens din cauza presiunii date de greutate copilului si de miscarile corpului.
In medie, doar 30% dintre sarcini dureaza mai mult de 40 saptamani. Semnele travaliului trebuie identificate la timp. Este important sa diferentiezi contractiile reale de contractiile Braxton Hicks. Cel mai bun semn pentru inceperea travaliului ramane ruperea apei. Uneori, din diverse motive, medicul poate indica nasterea cezariana. Se apeleaza la aceasta interventie daca sanatatea mamei sau a fatului este in pericol.
Uneori se poate apela la inducerea travaliului, prin intermediul unor tehnici sau medicamente. Se apeleaza la travaliul indus cand placenta nu mai este eficienta in a-i conferi fatului elementele necesare.