Saptamana 29 de sarcina

Saptamana 29 de sarcina

Saptamana 29 de sarcina

Afla tot ce se intampla in saptamana 29 de sarcina, cu se simptome te vei confrunta, ce modificari au loc in organismul tau si cum se dezvolta fatul, in acest articol. Citeste si despre al treilea trimestru de sarcina si sarcina pe saptamani.

Copilul este din ce in ce mai activ, se misca de cel putin 10 ori in 2 ore. Copilul raspunde la numerosi stimuli, de la alimentele pe care la mananci, la sunete sau lumini pe care le poate percepe uneori din burtica. Copilului i se dezvolta instinctele de a respira, abilitatea de a reactiona la lumina sau alti stimuli, aude mai bine zgomotele si chiar i se dezvolta mirosul. Oasele se dezvolta tot mai mult, devin mai dure si depoziteaza fier, calciu si fosfort.

Functiile endocrine ale copilului produc androgeni, care patrund in plancenta si dirijeaza productia de estrogen. Estrogenul stimuleaza prodictia de prolactina ce duce la formarea colostrului. Daca vei alapta la san, colostrul este primul lapte pe care il va consuma copilul. Colostrul este bogat in proteine si ii confera copilului anticorpii necesari pentru protectia impotriva a numeroase boli. Dupa cateva zile in care copilul consuma colostrul, se formeaza laptele matern.

saptamana 29

Simptome:

  • schimbari de dispozitie;
  • dureri de spate si de picioare;
  • simptome gastrointestinale;
  • urinari frecvente – copilul se dezvolta tot mai mult si pune o presiune din ce in ce mai mare pe organele interne, inclusiv pe vezica urinara;
  • scurgeri mamare – deoarece organismul produce prolactina, sanii pot forma deja colostrul si pot aparea scurgeri mamare;
  • vergeturi;
  • cresterea rapida a unghiilor – unghiile pot creste mai rapid in aceasta perioada decat in mod normal, ca urmare a concentratiei unor hormoni.

Pe masura ce fatul se dezvolta, acesta are nevoie de mai mult sange, astfel ca nivelul de fier al mamei se poate reduce. De aceea se pot recomanda prenatal suplimente de fier pe langa sursele alimentare de fier. In al treilea trimestru pot aparea scurgeri mamelonare, sub forma colostrului, precursorul laptelui matern. De obicei apare cate o picatura. Hidrateaza-te corespunzator si asigura-te ca ai un somn odihnitor.