Saptamana 19 de sarcina

Saptamana 19 de sarcina

Saptamana 19 de sarcina

Afla tot ce se intampla in saptamana 19 de sarcina, cu se simptome te vei confrunta, ce modificari au loc in organismul tau si cum se dezvolta fatul, in acest articol. Citeste si despre al doilea trimestru de sarcina si sarcina pe saptamani.

La 19 saptamani, fatul are dimensiunea unui fruct de mango. Incep sa se dezvolte mai bine plamanii. Corpul incepe sa fie acoperit cu o substanta ceroasa, numite in termeni medicali vernix caseosa. Este o substanta grasa si albicioasa produsa din celule uleioase si celule de piele moarta. Are rolul de a proteja fatul de lichidul amniotic. Este prezenta pe corp si dupa nastere si dispare in timp. Incepe sa se dezvolte pigmentul pielii datorita melanocitelor.

Simptome:

  • dureri abdominale;
  • dureri de picioare – crampele si durerile pot fi date de afectarea nivelului de calciu si magneziu din circuitul sangvin;
  • dureri de solduri;
  • dureri de spate;
  • anemie – anemia prin deficit de fier este cea mai comuna cauza a anemiei, ce poate cauza stari de letargie, piele cu aspect palid sau chiar palpitatii cardiace si scurtarea respiratiei;
  • cresterea apetitului;
  • constipatie;
  • dificultati respiratorii.

saptamana 19

Cresterea rapida a fatului poate duce la dureri musculare sau de ligamente. Pot aparea pe o parte a abdomenului sau pe ambele, si de obicei se intensifica la schimbarea brusca a pozitiei corpului. Astfel de dureri sunt frecvente pe durata sarcinii si nu sunt un motiv de ingrijorare, dar daca durerile sunt intense, se recomanda prezentarea la medic.

Modificarile la nivelul pielii sunt destul de frecvente, palmele si mainile pot capata o culoare rosiatica din cauza cresterii productiei de estrogen din organism. Pe fata pot aparea pete maronii sau semne de sarcina, produse tot de fluctuatiile hormonale. 90% dintre femei se confrunta cu modificari ale tonului pielii.

Incearca sa iti mentii pielea cat mai hidratata, consuma suficiente lichide si ai grija la alimentatie. Auzul copilului este mai dezvoltat, asa ca evita spatiile cu zgomote puternice. Poti incepe sa vorbesti cu copilul, sa il familiarizezi cu vocile celor din jur si chiar ii poti pune melodii placute.