Saptamana 1 de sarcina

Saptamana 1 de sarcina

Afla tot ce se intampla in saptamana 1 de sarcina, cu se simptome te vei confrunta, ce modificari au loc in organismul tau si cum se dezvolta fatul, in acest articol. Citeste si despre primul trimestru de sarcina si sarcina pe saptamani.

Saptamana 1 de sarcina este marcata de prima zi a ultimei perioade menstruale. Ovulul a parasit ovarul si a ajuns in tubii falopieni sau trompele uterine, unde a fost fertilizat de catre materialul seminal (sperma). In general, prima saptamana de sarcina trece fara simptome, fara chiar ca sarcina sa fie depistata.

Menstruatia multor femei nu este regulata, astfel ca multe femei nu identifica la timp o intarziere a ciclului menstrual. In aceasta perioada, organismul se pregateste pentru conceptie si sarcina, creste productia de estrogen iar uterul si cervixul incep sa produca mucusul necesar fertilizarii, ce va acopera cervixul si va captusi uterul si tubii falopieni.

Simptome:

  • oboseala – incepand din aceasta perioada te vei simtit tot mai obosita si fara energie;
  • schimbari de dispozitie;
  • nevoia crescuta de a urina – din cauza modificarilor hormonale;
  • balonare, constipatie;
  • sensibilitatea sanilor;
  • greturi matinale;
  • modificari hormonale – care pot fi identificate in urma testarilor de laborator.

Aceste simptome pot varia de la o femeie la alta. Multe simptome pot fi confundate cu simptomele sindromului premestrual.

In acesta etapa nu au loc modificari majore in dezvoltarea fatului, doar ca ovulul paraseste ovarul si are loc implantarea. Aceasta saptamana este inclusa in calendarul sarcinii pentru a calcula prima zi a ultimei perioade menstruale – din aceasta zi se calculeaza perioada gestationala si se estimeaza perioada nasterii.

In prima saptamana de sarcina, fatul este numit blastocit (partea externa va deveni placenta, iar partea interna va deveni embrionul). Daca mai multe ovule sunt fertilizate, se pot forma mai multi zigoti. Zigotii au 46 cromozomi, un numar egal de la fiecare parinte, iar cromozomii au material genetic ce determina sexul copilului, culoarea parului, culoarea pielii, inaltimea, culoarea ochilor.

In timpul sarcinii este important sa adopti o serie de obiceiuri sanatoase. Evita consumul de alcool, fumatul si alte substante care pot afecta fatul. Discuta cu medicul despre eventualele tratamente medicamentoase pe care le urmezi, ai grija la alimentatie, la aportul de vitamine, nutrienti. De asemenea, se recomanda inceperea administrarii de suplimente de acid folic pentru a preveni riscul de defecte de tub neural.