Probleme in sarcina

Sarcina molara – simptome, cauze si tratament

Sarcina molara e numita si mola hidatiforma – si apare atunci cand in uter, in locul fatului, se dezvolta tesut anormal. Iata care sunt cauzele si ce e de facut.

CUPRINS:

1. Ce este sarcina molara?
2. Tipuri de sarcina molara
3. Simptome ale sarcinii molare
4. Cauzele aparitiei sarcinii molare
5. Factori de risc ce pot produce sarcina molara
6. Complicatii ale sarcinii molare
7. Diagnostic si analize
8. Tratamentul sarcinii molare
9. Chiuretajul in sarcina molara
10. Preventia sarcinii molare

Ce este sarcina molara?

O sarcina molara (cunoscuta si sub denumirea de mola hidatiforma) apare atunci cand celulele anormale se dezvolta in uter in locul unui fat. Chiar daca nu este un embrion, aceasta crestere declanseaza simptome ale sarcinii.

In populatia generala, aproximativ 1 din 1000 sarcini este o sarcina molara. Daca in trecut o femeie a avut o sarcina molara, are un risc de 1 la 80 de a avea o a doua sarcina molara.

Sarcinile molare se incadreaza in doua categorii: complete si partiale. Ambele sunt cauzate de probleme cromozomiale ale ovulului fertilizat, ceea ce duce la supraaglomerarea tesutului sarcinii.

Tipuri de sarcina molara

O sarcina molara este atunci cand in uter se dezvolta o masa de tesut anormal in locul unui fat. In timpul unei sarcini sanatoase, placenta creste in interiorul uterului. In caz de sarcina molara, din cauza unei erori genetice in timpul procesului de fertilizare, tesutul din uter devine o masa anormala sau o tumora in locul unei placente. Acest tesut arata ca o acumulare de celule sub forma de ciorchine, iar cresterea este accelerata, comparativ cu dezvoltarea fetala normala.

Sarcinile molare implica rareori un embrion in curs de dezvoltare. Sarcinile molare sunt, de asemenea, o forma de boala trofoblastica gestationala (BTG).

Exista doua tipuri de sarcini molare: „complete” si „partiale”.

Sarcina molara completa

In sarcinile molare complete, exista doar o placenta si nu exista fat. Apare cand sperma fertilizeaza un ovul gol. Deoarece ovulul este gol, nu se formeaza niciun copil. Placenta creste si produce hormonul de sarcina, hCG. La ecografie se vede ca nu exista fat, doar o placenta.

Sarcina molara partiala

Sarcina molara partiala apare atunci cand masa contine atat celule anormale, cat si un embrion care are defecte de nastere severe. Fatul anormal nu poate supravietui si nu se dezvolta normal.

O versiune extrem de rara a unei sarcini molare partiale este atunci cand sunt conceputi gemeni, dar un embrion incepe sa se dezvolte normal in timp ce al doilea devine o mola hidatiforma. Cand 2 spermatozoizi fertilizeaza un ovul, in acest caz, in loc sa se formeze gemeni, apare o sarcina cu un fat anormal si o placenta anormala. Copilul are prea multi cromozomi si aproape intotdeauna moare in uter.

Intr-un numar foarte mic de cazuri, celulele sarcinii molare patrund mai adanc in uter decat ar trebui. Aceste celule pot deveni canceroase si se pot raspandi in alte parti ale corpului. Aceasta se numeste mola invaziva. Daca nu este tratata mola invaziva, se poate dezvolta in coriocarcinom, care este o forma de cancer. Din fericire, este un cancer cu o rata de vindecare de aproape 100%.

Simptome ale sarcinii molare

Simptomele sarcinii molare pot include:

  • sangerare vaginala in timpul sarcinii precoce – poate varia de la maro inchis pana la rosu deschis si sangele poate contine mici chisturi, ca boabe minuscule de strugure;
  • aspect anormal al cavitatii uterine la prima ecografie.

Mai rar, cand un diagnostic se face mai tarziu, simptomele includ:

  • un uter mai mare decat e normal – cresterea prea rapida a burticii;
  • dureri de burta;
  • lipsa miscarilor fetale;
  • lipsa batailor inimii la fat;
  • greturi matinale severe;
  • hipertensiune arteriala.

In multe cazuri, se poate sa nu existe semne ale unei sarcini molare si poate ramane nedetectata pana la ecografia de rutina la 11-13 saptamani.

Cauzele aparitiei sarcinii molare

Ce provoaca o sarcina molara? Sarcina molara este considerata a fi cauzata de o problema genetica la nivelul unui ovul sau spermei. In sarcina molara completa, un ovul fara informatii genetice este fertilizat de sperma. Nu se dezvolta un fat, dar continua sa creasca precum o masa de tesut anormal care arata ca un strugure si poate umple uterul. In sarcina molara partiala, un ovul este fertilizat de doi spermatozoizi. Placenta devine masa molara si orice tesut fetal care se formeaza poate avea defecte severe.

Sarcinile molare sunt date de defecte genetice aleatorii si nu sunt din vina nimanui. Nu sunt cauzate de comportament, dar sunt mai frecvente la femeile in varsta. De asemenea, desi majoritatea sarcinilor molare apar dupa un avort spontan, unele apar dupa o sarcina ectopica sau chiar dupa o nastere normala.

Factori de risc ce pot produce sarcina molara

Factorii care pot creste riscul de sarcina molara includ:

  • varsta – riscul de sarcina molara completa creste constant dupa 35 – 40 ani si este mai mare si inainte de varsta de 20 ani;
  • istoric de sarcina molara, mai ales 2 sau mai multe;
  • istoric de avort spontan;
  • deficit de acid folic si caroten.

Complicatii ale sarcinii molare

Sarcina molara este de obicei diagnosticata precoce pe baza unor simptome minime, dar daca diagnosticul este intarziat, pot aparea urmatoarele complicatii:

  • hemoragie;
  • chist ovarian;
  • pre-eclampsie, care implica niveluri ridicate de anumite substante din sange care cresc tensiunea arteriala si afecteaza rinichii si (uneori) functia hepatica;
  • productia excesiva de hormoni tiroidieni, care provoaca palpitatii cardiace si alte efecte hormonale tiroidiene.

De ce sarcina molara poate fi periculoasa? Exista un risc pe termen scurt pentru o mama ca o sarcina molara s-ar putea transforma in boala trofoblastica gestationala (BTG), un termen umbrela pentru o afectiune in care tesutul molar ramane in uter dupa ce a fost indepartat chirurgical si continua sa creasca.

Daca o sarcina molara nu este tratata sau nu greseste complet, aceasta poate progresa si poate provoca o serie de afectiuni grave (cunoscute sub numele de neoplazie trofoblastica gestationala), inclusiv:

  • boala trofoblastica gestationala persistenta – crestere persistenta a tesutului placentar anormal;
  • mola invaziva – tumora se raspandeste in peretele uterului;
  • mola metastatica – celulele molare migreaza spre alte organe ale corpului si provoaca tumori secundare;
  • coriocarcinom de gestatie – un tip de cancer care se raspandeste rapid, care poate circula in orice parte a corpului prin intermediul vaselor de sange sau a sistemului limfatic.

Sarcina molara si formele maligne

Aproximativ 20% dintre femeile care au avut sarcini molare pot dezvolta una dintre urmatoarele doua probleme grave: o mola invaziva sau un coriocarcinom. Riscul de mola invaziva creste cu cat sarcina continua fara tratament. Coriocarcinomul este un tip de cancer care se poate dezvolta in locul placentei si se poate raspandi in organism. Desi grav, este aproape intotdeauna tratabil cu chimioterapie. Oricare dintre aceste conditii este mai probabil sa apara dupa sarcinile molare complete. Numai 2 – 4% dintre cazurile de sarcini molare partiale vor dezvolta aceste conditii. Coriocarcinomul se poate dezvolta de la o sarcina normala sau un avort spontan, precum si de la o sarcina molara si se poate raspandi in intregul corp, de obicei la organe precum plamanii, ficatul si creierul.

Diagnostic si analize

Sarcina molara poate fi greu de diagnosticat, deoarece o femeie care sufera un avort nu va sti daca a fost vorba sau nu de o mola hidatiforma decat daca tesutul avortat a fost examinat intr-un laborator.

Sarcina molara poate fi depistata atunci cand bataile inimii nu devin detectabile pana la 12 saptamani, dar acest lucru poate fi valabil si pentru avorturi ratate. Mijloacele de diagnostic sunt de obicei ecografii, care releva o placenta anormala care apare ca un strugure.

Medicul poate confirma o sarcina molara cu:

  • un test de sange sau de urina pentru a va masura hormonii de sarcina – gonadotropina corionica umana (hCG) – acesta este un hormon produs in mod normal in timpul sarcinii, dar prezent in niveluri mult mai mari la o sarcina molara;
  • o ecografie pelvina;
  • alte scanari, inclusiv radiografii, tomografie computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), daca se crede ca boala s-ar fi putut raspandi in alte zone ale corpului.

Tratamentul sarcinii molare

Daca medicii detecteaza sarcina molara prin ecografie, se recomanda de obicei chiuretaj sau medicamente pentru a reduce riscul de complicatii suplimentare.

Rareori, sarcinile molare pot aparea in sarcina cu gemeni, cu o mola hidatidiforma alaturi de o sarcina viabila. In aceste cazuri, continuarea sarcinii poate reprezenta riscuri grave pentru sanatatea mamei (din cauza unui risc de 60% de a dezvolta un BTG persistent) si multi aleg sa incheie sarcina, ceea ce poate fi o alta sursa de emotii mixte pentru mama.

In urma unui diagnostic definitiv de BTG, un medic va clasifica in mod normal tumorile ca fiind cu risc scazut sau mare, pentru a determina cel mai bun tratament pentru fiecare pacienta. Tratamentele pentru BTG includ chirurgia si chimioterapia. Cu toate acestea, deoarece chimioterapia are un efect toxic asupra organismului, este normal sa se incerce optiunile chirurgicale in prima instanta. In cazul in care operatia nu are succes, se instituie chimioterapie cu un singur agent cu doze mici, urmata de chimioterapie multi-agent cu doze mari in caz de esec.

Chimioterapia

De obicei, un medic va incepe chimioterapia ca ultima solutie, din cauza efectelor toxice ale medicamentelor chimioterapice. Cu toate acestea, chiar si ca ultima solutie, chimioterapia va fi necesara la aproximativ 8% dintre pacientii cu mole benigne. La pacientii cu scor de risc scazut, de obicei, se prescrie chimioterapia cu un singur agent. Un medicament cunoscut sub numele de Methotrexat este cel mai frecvent prescris in aceste circumstante.

Chiuretajul in sarcina molara

Exista doua tipuri de tehnici chirurgicale care pot fi utilizate pentru a trata boala trofoblastica gestationala non-metastatica – dilatarea si chiuretajul si histerectomia.

Dilatarea si chiuretajul este un proces de evacuare a tesuturilor anormale din uter. Implica deschiderea vaginului folosind un instrument cunoscut sub numele de specul, astfel incat colul uterin sa fie vizibil. Colul uterin este apoi dilatat astfel incat uterul sa poata fi accesat. Un instrument numit chiureta este apoi utilizat pentru a razui peretii uterului. In urma acestei proceduri, medicul va masura in mod normal nivelurile de hormoni ale pacientei timp de 8 saptamani pana la un an pentru a se asigura ca tratamentul a fost pe deplin reusit.

Histerectomia este uneori folosita pentru a indeparta molele benigne atunci cand pacienta tratata nu doreste sa mai aiba copii.

Monitorizarea dupa tratament pentru o sarcina molara

Femeile nu ar trebui sa ramana insarcinate din nou cel putin 6 luni dupa ce tratamentul a fost declarat de succes. Utilizarea contraceptivelor orale este sigura in urma tratamentului cu succes al BTG.

Unele celule anormale pot sa ramana in uter dupa tratament. Acestea dispar, de obicei, pe cont propriu in cateva luni, dar uneori poate fi necesar un tratament suplimentar pentru a le elimina. Pentru a vedea daca este posibil sa aveti nevoie de un tratament suplimentar, vi se va cere sa faceti teste regulate de sange sau urina pentru a masura nivelul hormonului hCG (gonadotropina corionica umana). Cantitatea acestui hormon din corp creste in timpul sarcinii. Daca nu scade dupa tratamentul pentru sarcina molara, s-ar putea sa insemne ca unele celule anormale au ramas in uter.

Preventia sarcinii molare

Cauza sarcinii molare este considerata a fi de natura genetica, astfel ca nu depinde in general de comportamente sau stil de viata. Cu toate acestea, se recomanda sa se urmeze indicatiile medicale in sarcina si sa se respecte tratamentele si controalele de monitorizare.

Daca ati avut o sarcina molara, discutati cu medicul inainte de a incerca din nou sa ramaneti gravida. Medicul va recomanda in general sa astepti 6-12 luni inainte de a incerca sa ramaneti insarcinata. Riscul de reaparitie este scazut, dar mai mare decat riscul pentru femeile fara antecedente de sarcina molara.

O sarcina molara este un factor de risc pentru dezvoltarea neoplaziei trofoblastice gestationale persistente (cunoscuta si sub denumirea de boala trofoblastica gestationala), cand tesuturile placentare continua sa creasca. Rareori, poate duce la o forma rara de cancer cunoscut sub numele de coriocarcinom.

Referinte:
(1) Molar Pregnancy: Signs, Symptoms & Treatment, link: https://www.livescience.com/55508-molar-pregnancy.html
(2) Hydatidiform mole, link: https://www.thewomens.org.au/health-information/pregnancy-and-birth/pregnancy-problems/early-pregnancy-problems/hydatidiform-mole
(3) Molar Pregnancy, link: https://www.health.harvard.edu/a_to_z/molar-pregnancy-a-to-z
(4) Molar pregnancy, link: https://www.miscarriageassociation.org.uk/information/molar-pregnancy/
(5) Hydatidiform mole, link: https://www.britannica.com/science/hydatidiform-mole
(4) Molar Pregnancy Causes, Symptoms and Treatment, link: https://www.verywellfamily.com/molar-pregnancy-causes-symptoms-and-treatment-2371405

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago