Saptamana 22 de sarcina

Saptamana 22 de sarcina

Saptamana 22 de sarcina

Afla tot ce se intampla in saptamana 22 de sarcina, cu se simptome te vei confrunta, ce modificari au loc in organismul tau si cum se dezvolta fatul, in acest articol. Citeste si despre al doilea trimestru de sarcina si sarcina pe saptamani.

Copilul creste tot mai rapid si se dezvolta din ce in ce mai bine, avand acum dimensiunea unei nuci de cocos tinere. Ficatul incepe sa produca numeroase enzime necesare pentru metabolismul bilirubinei, un bioprodus al reducerii celulelor sangvine rosii.

Celulele sangvine rosii au o durata de viata fetala redusa, astfel ca se produce mai multa bilirubina in cazul unui fat. Bilirubina din sangele fatului ajunge prin placenta in sangele mamei, iar ficatul acesteia elimina bilirubina fetala. Toate organele interne ale copilului continia sa se dezvolte tot mai mult si la fel functiile acestora. Inima pompeaza sange in sistemul circulator, plamanii se pregatesc sa permita respiratia copilului, sistemul digestiv se dezvolta si permite inghitirea si digestia lichidului amniotic.

Incep sa se dezvolte simturile fatului, iar daca ai o fetita, uterul, ovarele si ovulele sunt complet formate.

saptamana 22

Simptome:

  • vergeturi – este aproape inevitabil ca pe durata sarcinii sa nu dezvolti astfel de semne pe abdomen, fese, coapse sau sani; intensitatea lor difera insa de la femeie la femeie, iar factorii genetici joaca un rol major in formarea lor – se poate apela la o serie de tratamente naturale pentru prevenirea sau ameliorarea lor, cum sunt cremele si lotiunile pe baza de vitamina E;
  • ombilic proeminent;
  • cresterea libidoului;
  • scurgeri vaginale abundente;
  • maini si picioare umflate;
  • dureri de spate;
  • cresterea mai intensa a parului.

Cresterea in greutate poate fi mai sesizabila in aceasta perioada. Incearca sa mananci cat mai sanatos si sa ai o alimentatie variata. La ecografia din aceasta perioada medicul va analiza placenta pentru a vedea daca este sanatoasa si asigura fluxul de nutrienti catre copil, se va estima data nasterii, si se pot identifica detalii ale dezvoltarii copilului.