Sangerari nazale la copii – iata de ce apar sangerarile nazale la cei mici, ce pot face parintii daca incepe sa ii curga sange din nas copilului, ce inseamna sangerari nazale frecvente.
CUPRINS:
1. Ce sunt sangerarile nazale la copii?
2. De ce apar sangerarile nazale la copii?
3. Primul ajutor in caz de sangerari nazale la copii
4. Sangerarile nazale frecvente – sunt o problema?
5. Sfaturi de prevenire
Sangerarile nazale (epistaxis) apar atunci cand un vas de sange este afectat in mucoasa nasului. Vasele de sange de la nivel nazal sunt situate aproape de suprafata si acest lucru le face fragile si usor de deteriorat. Sangerarile nazale sunt frecvente la copii. Termenul medical pentru sangerare nazala este epistaxis.
Daca o sangerare nazala este cauzata de un obiect strain in nas, pot exista, de asemenea, dureri sau mancarimi, o scurgere urat mirositoare dintr-o nara si respiratie urat mirositoare.
Cel mai frecvent tip de sangerare nazala este o sangerare nazala in zona anterioara, care provine din partea din fata a nasului. Capilarele sau vasele de sange foarte mici din interiorul nasului se pot rupe si pot sangera, provocand acest tip de sangerare nazala. O sangerare nazala posterioara vine din partea mai profunda a nasului. Copiii au rar sangerari nazale posterioare.
Sangerarile nazale anterioare sunt de obicei din cauza aerului uscat. Un climat uscat sau aer cald in interior irita si usuca membranele nazale. Acest lucru provoaca cruste care apoi sangereaza atunci cand sunt zgariatee. Raceala poate, de asemenea, irita mucoasa nasului, cu sangerari dupa suflarea repetata a nasului. Aceste sangerari anterioare pot fi date si de leziuni la nivelul nasului.
Cauzele frecvente ale sangerarilor nazale includ:
Sangerarile nazale sunt mai frecvente in asociere cu alte afectiuni medicale, cum ar fi alergii, polipi nazali sau sinuzita. Orice infectie nazala sau sinusala va face ca zona nasului sa se inflameze si sa devina sensibila, deci predispusa la mai multe sangerari. Excesul de mucus este cel care provoaca de obicei disconfort. Rinita alergica cronica duce la inflamatie cronica si probleme in interiorul nasului.
Indiferent daca este aer incalzit in interior sau un climat uscat, cea mai frecventa cauza a sangerarilor nazale la copii este aerul uscat care irita si deshidrateaza membranele nazale. A doua cauza a sangerarilor nazale este zgarierea sau iritarea la nivelul nasului, ce poate expune vasele de sange care sunt predispuse la sangerare.
Infectiile bacteriene pot provoca zone inflamate, rosii si cruste pe piele chiar in interiorul nasului si in partea din fata a narilor. Aceste infectii pot duce la sangerari. In cazuri rare, sangerarile frecvente ale nasului sunt cauzate de probleme legate de coagularea sangelui sau de vasele de sange anormale.
Sangerarile nazale sunt foarte frecvente la copiii cu varsta cuprinsa intre 3-10 ani si sunt aproape intotdeauna usor de oprit. Iata cateva sfaturi:
Copiii cu sangerari nazale severe ar trebui sa se prezinte la un medic, pentru a opri sangerarea. Optiunile de tratament pentru sangerarile nazale includ cauterizarea vaselor de sange pentru a le sigila si impachetarea nasului cu tifon medical pentru a restrange vasele de sange. Dupa oprirea sangerarii, medicul va examina copilul pentru a determina cauza sangerarii. In unele cazuri, copilul poate necesita o interventie chirurgicala pentru a remedia o problema cu vasele de sange din nas.
Mergeti urgent la medic daca cel mic este palid, transpirat sau nu va raspunde, daca sangerarea persista si copilul a pierdut mult sange, daca ii curge sange din gura sau vomita cu sange sau aspect de zat de cafea.
In timp ce unii copii vor avea doar 1-2 sangerari nazale pe o perioada de ani, altii au sangerari nazale mai dese. Acest lucru se poate intampla atunci cand mucoasa nasului devine excesiv de iritata, expunand vasele de sange care sangereaza chiar si la cea mai mica afectare. Mergeti la medic daca cel mic are sangerari nazale frecvente – mai mult de o sangerare nazala pe saptamana. Pentru sangerari care nu sunt cauzate de o infectie sinusala, alergii sau vase de sange iritate, medicul poate solicita teste pentru a gasi cauza.
Daca cel mic are sangerari nazale frecvente, e important sa hidratati mucoasa nasului. Medicul poate recomanda spray-uri nazale, un emolient pe baza de vaselina sau lanolina ce ce aplica in interiorul narilor, un vaporizator in dormitorul copilului etc. De asemenea, pastrati unghiile copilului taiate scurt pentru a preveni zgarieturile si iritatiile cauzate de scarpinarea nasului.
Desi este posibil sa nu puteti preveni mereu sangerarile nazale la copii, puteti lua unele masuri pentru a ajuta la reducerea aparitiei acestora. Aceste sfaturi includ:
Chiar si cu masurile de precautie adecvate, copiii pot uneori sa aiba sangerari nazale ocazional. Deci, daca cel mic se confrunta cu o sangerare nazala, incercati sa nu va panicati. De obicei, sangerarile nazale sunt inofensive si sunt aproape intotdeauna usor de oprit.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1574419/
(2) https://kidshealth.org/en/parents/nose-bleed.html
(3) https://www.healthline.com/health/parenting/nosebleeds-in-children
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/324536
(5) https://www.healthychildren.org/English/health-issues/injuries-emergencies/Pages/How-to-Stop-a-Nosebleed.aspx
(6) https://www.aboutkidshealth.ca/nosebleed
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…