Educatie

Back to school cu fratii Kratt – De ce ursii koala traiesc doar in Australia?

Fratii Kratt de la Minimax te ajuta sa hranesti curiozitatea copilului tau. Descoperiti impreuna cele mai interesante curiozitati despre animale. Aveti idee de ce ursii Koala traiesc doar in Australia? Aflati raspunsul din articol si urmarind episoadele noi „Cu fratii Kratt in salbaticie” pe Minimax.

Ursul Koala – un ghemotoc de blana ce ne duce cu gandul la o jucarie de plus – este unul dintre cele mai simpatice animale. Desi il cunoastem sub denumirea de urs koala sau „ursul cu punguta”, el nu apartine familiei ursilor. Koala (Phascolarctos cinereus) este un mamifer marsupial australian asemanator castorului sau lenesului american. Micul koala este considerat, alaturi de cangur, mascota continentului-tara Australia. In indepartatele tinuturi populate de animalele marsupiale puteti calatori si voi cu puterea gandului urmarind desenele educative „Cu fratii Kratt in salbaticie” de la Minimax. Chris si Martin Kratt va insotesc in lumea cunoasterii celor mai uimitoare animale, asa cum sunt si ursuletii koala.

Un catarator iscusit, dar neindemanatic pe sol

Ajunsi in zonele parjolite de soare ale Australiei, fratii Kratt sunt fascinati de micuta creatura cu blana moale si deasa. In laboratorul din vehiculul lor Tortuga, Aviva il cerceteaza cu atentie. Sa examinam si noi simpaticul mamifer australian.

In „Australian Encyclopaedia” gasim o descriere sugestiva: „Koala are corpul robust, blana deasa si matasoasa de culoare gri-cafenie pe spate si alba-galbuie pe piept, urechi rotunde si mari, acoperite cu blana; un bot mare, dur si asemanator unei trompe… Este un bun catarator, dar pe sol este stangaci”.

La maturitate, koala cantareste doar 14-15 kilograme. Va imaginati cat de minuscul este la nastere! Puii koala nici nu sunt complet dezvoltati atunci cand vin pe lume. Totusi, ei gasesc calea spre marsupiul protector al mamei, unde intra fara sa fie ajutati. Aici se fixeaza, alternativ, de unul dintre cele doua mameloane. Si nu le ramane altceva de facut decat sa doarma si sa manance pentru a prinde puteri si a iesi in lume.

Sase luni mai tarziu, puii sunt complet dezvoltati si chiar se incumeta sa paraseasca marsupiul pentru scurte perioade. In doar 2 luni, cresterea se accelereaza, iar ursuletii koala nu mai au loc in „buzunarasul” cald. Dar sa nu credeti ca se despart de mama. Ei se muta pe spinarea ei, de care se tin cu putere in timp ce se catara in copaci. Calatoriile acestea mai dureaza 5-6 luni, dupa care tinerii koala isi poarta singuri de grija.

Vegetarieni convinsi

Dar ce cauta ursii koala in varful copacilor? Frunze de eucalipt! Multe frunze de eucalipt! Care se gasesc doar in Australia. Acesta este si motivul pentru care ursii koala traiesc in salbaticie doar pe continentul australian.

Un koala are nevoie de peste un kilogram de frunze de eucalipt, pe care le savureaza tacticos o noapte intreaga, cocotat pe cele mai inalte crengi ale arborilor. Koala este un animal nocturn, cea mai mare parte a zilei si-o petrece dormind. In felul acesta se protejeaza de caldura si isi conserva energia pentru a se catara in copaci si a se hrani noaptea.

In ciuda faptului ca trebuie sa faca fata arsitei australiene, koala nu consuma apa. Nici nu prea are de unde. Pentru ca pe sol se deplaseaza extrem de greu si foarte rar. Coboara doar pentru a se deplasa de la un copac la altul. De fapt, numele koala provine de la cuvantul indigen „Kullavay”, care s-ar traduce prin animalul care nu bea apa. Dar chiar pot trai fara apa? Nu, nu va faceti griji. Ursii koala asimileaza roua si umezeala din frunzele de eucalipt cu care se hranesc.

Prin stiinta salvam lumea animalelor!

Fratii Kratt de la Minimax, impreuna cu prietenii lor, Aviva, Koki si Jimmy, va explica totul despre mediul de viata al ursilor koala. Urmariti zilnic noile episoade! Veti afla de asemenea ca ursii koala au mare nevoie de a fi protejati, pentru ca numarul lor a scazut dramatic. Daca la inceputul secolul al XX-lea existau milioane de koala in Australia, acum sunt pe cale de disparitie accelerata. Fundatia Koala din Australia sustine ca mai traiesc in jur de 80.000 de exemplare in salbaticie. Desi sunt ocrotiti prin lege si demult nu mai sunt vanati pentru blana lor matasoasa, multi dintre ei cad victime ale incalzirii globale. Sursele de hrana s-au redus considerabil, iar incendiile devastatoare care cuprind frecvent teritoriile australiene ii decimeaza in masa. Imaginile impresionante in care ursuleti koala sunt salvati din mijlocul flacarilor fac inconjurul lumii in fiecare an, in perioada incendiilor.

Descopera impreuna cu copilul tau aceste informatii. Iar pentru a afla si mai multe lucruri despre animale incredibile urmariti pe MINIMAX aventurile lui Chris si Martin Kratt in habitatele vietuitoarelor din intreaga lume. „Cu Fratii Kratt in salbaticie” sunt desene animate educative care imbina informatiile stiintifice cu distractia.

„Cu fratii Kratt in salbaticie”, episoade noi zilnic, de la ora 18.00, pe MINIMAX.

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

5 zile ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

4 săptămâni ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

4 săptămâni ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago