Articole

Rinita Alergica: Cauze, Simptome & Tratament

Afla totul despre rinita alergica, de la tipuri, cauze si simptome pana la complicatii, analize, tratament si metode de prevenire, in articolul de mai jos.

Cuprins:

  1. Ce este rinita alergica
  2. Cauzele rinitei alergice si principalii alergeni
  3. Tipuri de rinita alergica
  4. Simptomele rinitei alergice
  5. Complicatiile rinitei alergice
  6. Vizita la medic
  7. Analize si investigatii
  8. Tratamentul
  9. Preventie

Ce este rinita alergica, informatii generale

Rinita alergica reprezinta inflamarea acuta sau cronica a mucoasei nazale si este des intalinita la persoanele cu varste cuprinse intre 5 si 25 de ani. 80-90% din populatia globului are sau a avut un episod de rinita alergica in decursul vietii.

Rinita alergica mai este cunoscuta si sub denumirea de “febra fanului”. Aceasta implica o reactie exagerata a sistemului imunitar la anumiti alergeni din aer. In mod normal, sistemul imunitar este cel care ne protejeaza impotriva bacteruulor si virusurilor prin producerea de anticorpi. In cazul rinitei alergice, acesta lupta si impotriva unor substante care nu sunt nocive, precum acarienii si polenul. Aceasta reactie a sistemului imunitar cauzeaza inflamatie in organism si simptome specifice alergiilor.

Rinita alergica poate fi confundata cu astmul alergic, infectii ale tractului respirator superior si rinita nonalergica.

Cauzele rinitei alergice si principalii alergeni

Rinita alergica este cauzata de alergeni precum praful, polenul, mucegaiul, acarienii, blana animalelor etc. Riscul de aparitie a rinitei alergice creste in cazul persoanelor atopice, cu sensibilitate mai crescuta la alergeni.

Motivul pentru care unele persoane sunt mai predispuse la alergii decat altele nu se cunoaste inca, insa factorul genetic joaca un rol important.

Cele 5 clase de alergeni esentiali

Exista 5 clase de alergeni esentiali, clasificati dupa sursa si modul de patrundere in organism:

  1. Pneumalergeni (polen, praf, fungi, peri de animale);
  2. Alergeni de la insecte;
  3. Alergeni de la paraziti;
  4. Alergeni medicamentosi;
  5. Alergeni chimici (profesionali sau nu)

Alergenii cel mai ades incriminati in cazul rinitelor intermitente

Polenurile, medicamentele si perii animalelor sunt alergenii care provoaca cel mai des rinitele alergice intermitente.

Alergenii responsabili de rinitele persistente

Rinita alergica persistenta, care dureaza luni sau chiar ani de zile, este adesea provocata de acarienii din praf, perii si epiteliile animale, polenuri si mucegaiuri de interior.

Tipuri de rinita alergica

Febra fanului

Aceasta este o forma sezoniera a rinitei alergice si se asociaza de obicei cu conjunctivita. Apare primavara si vara din cauza polenului, a fanului si a ierburilor.

Rinita alergica perena

Acesta este tipul de rinita alergica care dureaza tot anul si seamana foarte mult cu astmul bronsic. Rinita alergica perena este cauzata de alergeni prezenti mai mereu in mediul inconjurator, precum acarienii din praf, mucegaiurile, penele si parul de animale, etc. Simptomele sunt similare cu cele de raceala.

Rinita profesionala

Rinita profesionala este cauzata de expunerea constanta la substantele alergene de la locul de munca – de exemplu substante chimice precum detergentii, vopselurile sau dizolvantii.

Simptomele rinitei alergice

Simptomele rinitei alergice apar de obicei la 5 minute de la expunerea la alergen si dureaza 3-6 ore, timp in care se dezvolta. Persoanele cu rinita alergica se confrunta adesea cu aceste simptome toata viata, insa gravitatea lor depinde de sensibilitatea fiecarei persoane sau de prezenta unor substante iritante in aer (fum, insecticide, parfum, etc.).

Simptmele pot varia si in functie de climat si de flora din zona respectiva, in cazul rinitei declansate de polen.

De asemenea, in timpul sarcinii rinita de poate agrava, asadar trebuie anuntat medicul din timp pentru a prescrie un tratament special.

Simptomele cele mai des intalnite

Simptomele cele mai des intalnite in rinita alergica sunt:

  • stranutatul
  • rinoreea – scurgerile nazale cu lichid clar, limpede
  • lacrimare abundenta
  • tuse cronica
  • prurit la nivelul ochilor, urechilor si nasului

Simptomele in cazul rinitei alergice sezoniere

In cazul rinitei alergice sezoniere, simptomele mentionate mai sus sunt cele obisnuite insa apar numai in anumite perioade ale anului (cel mai des primavara si vara).

Simptomele In cazul rinitei alergice perene

In cazul rinitei alergice perene, simptome precum congestia nazala, stranutul si rinoreea sunt des intalnite. Aceste simptome apar tot anul la contactul cu alergenul.

Complicatiile rinitei alergice

Rinita alergica netratata poate afecta sanatatea si duce la cronicizare sau la boli precum sinuzita, polipi nazali, infectii ale urechilor, astm, etc.

Vizita la medic

Cand se recomanda consultul de specialitate

Consultul medical dupa diagnosticul de rinita alergica se recomanda in cazurile in care apar urmatoarele simptome:

  • febra
  • dureri de urechi
  • durere in zona sinusurilor insotite de febra sau secretii nazale galbene/verzi
  • tuse care dureaza mai mult de doua saptamani
  • prurit sever
  • cand nu se cunoaste cauza alergiei

In cazul in care simptomele usoare ale rinitei alergice dureaza 3 zile, nu se recomanda consultul medical, insa in cazul in care acestea se agraveaza sau dureaza cateva luni, evaluarea medicala este obligatorie.

Pentru evaluarea rinitei alergice usoare poti merge la medicul de familie, medicul pediatru, medicul de interne sau la asistenta.

Medicul alergolog se consulta atunci cand se doreste identificarea cauzelor rinitei alergice, tratamentul nu functioneaza si trebuie schimbat, apar complicatii sau simptomele se manifesta timp indelungat.

Vizita la ORL

Doctorul poate recomanda si vizita la medicul ORL pentru analiza cailor nazale si a faringelui. Aceasta recomandare se face in cazul in care exista suspiciunea de polipi nazali.

Analize si investigatii

Teste cutanate

Testele cutanate se fac foarte usor si nu sunt dureroase. Pielea este usor intepata cu un lichid care contine un alergen. Daca apare o reactie de inflamare si mancarime, rezulta confirmarea alergiei la alergenul respectiv.

Testele radioalergosorbent (RAST)

Pentru acest test se recolteaza sange si este testat pentru imunoglobulinele E (IgE).  Acesta poate inlocui testul cutanat sau se poate face impreuna cu acesta, insa este mai scump iar rezultatele nu sunt imediate ci sunt primite abia la o saptamana dupa. De asemenea, poate da si rezultate fals-pozitive.

Testul de citologie nazala (frotiul nazal)

Acest test masoara numarul de eozinofile din frotiul nazal la persoanele alergice. Acest test se face pentru confirmarea rinitei alergice.

Teste imagistice

Acestea includ radografii, scanari CT sau IRM ale sinusurilor. Nu depisteaza rinita alergica insa pot stabili daca exista si alte afectiuni precum inflamatii cronice, defecte structurale ale nasului sau cancer.

Rinoscopia sau endoscopia nazala

Aceasta tehnica utilizeaza rinoscopul pentru a vedea in interiorul cavitatii nazale. Rinoscopia se recomanda pentru vizualizarea polipilor nazali.

Testele de clearance mucociliar

Testul de clearance mucociliar se foloseste pentru verificarea miscarii cililor in cazul persoanelor cu secretii nazale amundente. Exista anumite boli rare care pot provoca miscarea deficitara a cililor.

Teste de provocare la stimulare nazala

Testele de provocare la stimulare nazala se fac prin punerea unor solutii cu alergeni in nas si analizarea rezultatelor. Se foloseste rar in diagnosticarea rinitei alergice insa e des utilizat pentru testele medicamentelor ce trateaza rinita.

Rinomanometria

Rinomanometria masoara fluxul de aer din nas si ajuta la estimarea gradului de congestie nazala provocata de rinita, polipi sau alte cauze. Aceasta metoda este folosita numai in cercetare.

Tratamentul

Tratament ambulatoriu

Se pot utiliza medicamente pentru rinita alergica si fara prescriptie medicala. Acestea sunt eficiente insa se recomanda precautie in cazul varstnicilor, copiilor, sau femeilor insarcinate si care alapteaza.

Tratament initial

Rinita alergica se poate trata in primul rand prin eliminarea contactului cu alergenul. In al doilea rand se pot administra antihistaminice nesedative sau steroizi nazali.

Tratament medicamentos

Acestea trebuie supravegheat de medic. Se pot folosi:

  • decongestionante nazale – pentru scaderea secretiilor nazale (sub forma de spray-uri, siropuri, comprimate);
  • antihistaminice – pentru diminuarea inflamatiilor si a simptomelor alergice;
  • cromone;
  • imuno-terapie specifica;
  • corticosteroizi nazali – pentru persoanele la care tratamentul cu antihistaminice nu functioneaza;

Alegerea medicamentelor

Medicul este cel care poate recomanda medicamentele potrivite. In general se prescriu antihistaminice, decongestive, corticosteroizi, sodiu cromolin, ipratropium bromide, picaturi de ochi.

Unele medicamente ce trateaza rinita alergica pot avea efecte sedative sau contraindicatii, asadar cititi cu atentie prospectele.

Tratament in cazul agravarii bolii

In cazul in care tratamentele normale nu functioneaza, se poate recomanda imunoterapia ce consta in injectii cu imunomodulatori impotriva alergiei, cu au rolul de a reduce sensibilitatea la alergeni.

Tratamentul chirurgical

In anumite situatii speciale, poate fi nevoie de tratament chirurgical pentru retractia cornetului nazal inferior. Acesta are rolul de a stabili permeabilitatea foselor nazale.

Tratamentele chirurgicale se pot face prin diverse tehnici: fracturarea osului turbinal, turbinectomie, electrocauterizare, crioterapie, vaporizare LASER, etc.

Rinita alergica in cazul femeii insarcinate

Rinita alergica se poate agrava in timpul sarcinii. Sub nicio forma nu trebuie sa se ia medicamente fara prescriptie medicala, deoarece multe tratamente pentru rinita alergica pot afecta fetusul.

Tratamente de intretinere

Evitarea alergenilor este cea mai buna metoda de intretinere a rinitei alergice. In cazul in care corticosteroizii si antihistaminicele nu functioneaza, se mai pot administra si corticosteroizi orali, insa numai in tratament de scurta durata a simptomelor grave.

Preventie

Rinita alergica este adesea mostenita genetic, caz in care nu exista metoda de preventie.

Expunerea repetata la alergeni, fumatul pasiv si poluarea pot favoriza apritia rinitei.

De asemenea, copiii care nu au fost alaptati natural exclusiv in primele 2 luni de viata sunt predispusi la dezvoltarea alergiilor.

Controlul alergenilor din casa este o alta metoda de preventie (controlul acarienilor de praf, a parului de animal sau a mucegaiului.

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago