Iata tot ce trebuie sa stii despre recoltare celule stem la nastere, pentru ce boli pot fi utile, ce presupune procedura si care sunt cateva dintre bancile de celule stem din Romania.
CUPRINS:
1. Ce sunt celulele stem?
2. Tipuri de celule stem
3. Adevarul despre celulele stem
4. Ce boli trateaza celulele stem?
5. Banci de celule stem acreditate
6. Cat costa recoltarea celulelor stem la nastere?
7. Cum se face recoltarea celulelor stem la nastere?
Celulele stem sunt esentiale pentru toate organismele vii datorita proprietatilor lor regenerative. Cand celulele stem adulte se divid, au potentialul de a se dezvolta in multe alte tipuri de celule cu functii specializate, cum ar fi celule musculare, celule ale creierului sau celule rosii sangvine.
Aceasta abilitate remarcabila de diferentiere multipotenta inseamna ca celulele stem pot sustine multe aspecte ale dezvoltarii si cresterii. In unele tesuturi adulte, cum ar fi creierul, muschiul si maduva osoasa, celulele stem adulte pot, de asemenea, sa refaca alte celule care au fost pierdute din cauze naturale, leziuni sau boala.
Cele trei caracteristici care disting celulele stem de alte celule sunt:
Cercetatorii au descoperit mai multe surse de celule stem:
Aceste celule stem provin din embrioni cu varste cuprinse intre 3 si 5 zile. In acest stadiu, un embrion este numit blastocist si are aproximativ 150 de celule. Acestea sunt celule pluripotente, ceea ce inseamna ca ele pot fi impartite in mai multe celule stem sau pot deveni orice tip de celula din corp. Aceasta versatilitate le permite sa fie utilizate pentru regenerarea sau repararea tesuturilor si a organelor bolnave.
Aceste celule stem se gasesc in numar mic in majoritatea tesuturilor adulte, cum ar fi maduva osoasa sau tesutul adipos. In comparatie cu celulele stem embrionare, celulele stem adulte au o capacitate limitata de a da nastere la diferite celule ale corpului. De asemenea, cunoscute sub numele de celule progenitoare sau celule somatice stem, celulele stem adulte sunt localizate, in cantitati mici, in tot corpul si genereaza celule specializate pentru zona in care sunt situate. Aceste celule nu se reinnoiesc ca celulele stem embrionare. Cu toate acestea, daca aceste celule sunt puse intr-un mediu diferit, ele pot produce un alt tip de celule din celula originara.
Oamenii de stiinta continua sa caute noi surse de celule stem adulte. Unele dintre locatiile in care s-au localizat celule stem includ: maduva osoasa, piele, ficat, sange si creier. Unele celule stem adulte, care au fost deja utilizate pentru tratarea bolilor, includ celulele stem hematopoietice si celulele stem din sangele ombilical.
S-au descoperit celule stem in lichidul amniotic, precum si sangele din cordonul ombilical. Aceste celule stem au, de asemenea, capacitatea de a se transforma in celule specializate.
Clasificarea completa include:
De ce exista o controversa cu privire la utilizarea celulelor stem embrionare? Celulele stem embrionare sunt obtinute din embrioni in stadiu incipient – un grup de celule care se formeaza atunci cand un ovul este fertilizat cu sperma unui barbat intr-o clinica de fertilizare in vitro. Deoarece celulele stem embrionare umane sunt extrase din embrioni umani, au fost ridicate mai multe semne de intrebare si probleme legate de etica cercetarii celulelor stem embrionare.
Sunt o serie de reguli privind celulele stem embrionare si modul in care acestea pot fi utilizate in cercetare si includ recomandari pentru donarea de celule stem embrionare. De asemenea, liniile de cercetare care stau la baza celulelor stem embrionare respecta o serie de masuri. Celulele stem sunt donate doar cu consimtamantul informat din partea donatorilor.
De ce in cercetari nu pot fi utilizate celule stem adulte? Desi cercetarea celulelor stem adulte este promitatoare, celulele stem adulte nu sunt la fel de versatile si durabile ca celulele stem embrionare, ceea ce limiteaza modul in care acestea pot fi utilizate pentru tratarea bolilor. In plus, celulele stem adulte sunt, de asemenea, mai susceptibile sa contina anomalii din cauza factorilor de mediu, cum ar fi toxine sau din erori dobandite de celule in timpul replicarii.
Celulele stem sunt studiate deoarece se considera ca pot ajuta la intelegerea modului in care apar anumite boli in special. De asemenea, pot genera celule sanatoase pentru a inlocui celulele bolnave (medicina regenerativa). Persoanele care pot beneficia de terapii cu celule stem includ persoanele cu leziuni ale maduvei spinarii, diabet de tip 1, boala Parkinson, scleroza laterala amiotrofica, boala Alzheimer, boli cardiace, accident vascular cerebral, arsuri, cancer si osteoartrita.
Sunt folosite si pentru a testa medicament noi privind siguranta si eficacitatea lor. Inainte de a folosi medicamente experimentale pe oameni, cercetatorii pot folosi cateva tipuri de celule stem pentru a testa medicamentele pentru siguranta si calitate.
Terapia cu celule stem, cunoscuta si sub numele de medicina regenerativa, favorizeaza raspunsul la regenerarea tesuturilor bolnave, disfunctionale sau lezate utilizand celule stem sau derivati ai acestora, in prezent fiind din ce in ce mai multi adulti si copii tratati cu celule stem.
Celulele stem sunt manipulate pentru a se specializa in anumite tipuri de celule, cum ar fi celule musculare cardiace, celule sangvine sau celule nervoase. Celulele specializate pot fi apoi implantate la o persoana. De exemplu, daca persoana are o boala cardiaca, celulele pot fi injectate in muschiul inimii. Celulele musculare cardiace transplantate sanatoase ar putea apoi sa contribuie la repararea muschiului cardiac afectat.
Medicii au efectuat transplanturi de celule stem, cunoscute si sub numele de transplanturi de maduva osoasa. In transplanturile de celule stem, celulele stem inlocuiesc celulele afectate de chimioterapie sau boala sau servesc ca o modalitate pentru sistemul imunitar al donatorului de a lupta impotriva anumitor tipuri de boli. Aceste transplanturi utilizeaza celule stem adulte sau sange din cordonul ombilical.
In Romania exista mai multe banci acreditate care depoziteaza celulele stem. Acestea au rolul de a procesa si depozita probele de celule stem pentru utilizarea lor ulterioara. Iata care sunt cele mai cunoscute si top 5 banci de celule stem:
Alte banci de celule stem includ Future Health Biobank, Lifeline, StemSure, Besmax Life Solutions, Banca Centrala de Celule Stem Regina Maria etc.
Costul pentru recoltare si stocare depinde de numarul de ani, dar in general vorbim de 1300 – 2500 euro (20 ani) si include stocarea, precum si recoltarea, procesarea probei etc. Alte banci solicita minimum 700-1000 euro pentru recoltare si procesare la care se adauga tarif anual de depozitare, intre 50-100 euro/an.
In ultimii ani, sangele bogat in celule stem care se gaseste in cordonul ombilical s-a dovedit util in tratarea unor tipuri de probleme de sanatate. Sangele din cordonul ombilical este in mod normal aruncat dupa nastere si totusi pentru multi este o resursa valoroasa. Este o sursa de celule stem pentru pacientii care au nevoie de un transplant de maduva osoasa si au putine alte optiuni.
Transplanturile de celule stem din sangele din cordonul ombilical sunt mai putin predispuse la respingere decat celulele stem din maduva osoasa sau din sangele periferic. Asta deoarece celulele nu au dezvoltat inca acele caracteristici care pot fi recunoscute si atacate de sistemul imunitar al primitorului.
Mama si bebelusul nu resimt nicio durere, iar copilul nu este privat de celule stem. Odata prelevata, proba este testata si procesata pentru a elimina globulele rosii si plasma. Celulele mononucleate ramase, care includ celule stem, pot fi dezvoltate intr-o terapie biologica care poate fi conservata sau inghetata pentru utilizare ulterioara.
Sangele este colectat din cordonul ombilical la scurt timp dupa nasterea unui copil. Dupa ce cordonul ombilical este fixat si taiat, placenta si cordonul sunt curatate. Un dispozitiv separa si colecteaza celule stem din sangele din cordonul ombilical. Celulele stem sunt filtrate, depozitate in pungi si inghetate. Unele banci de sange stocheaza celulele stem pana cand familia are nevoie de ele iar altele le stocheaza pentru alte persoane (utilizarea publica). Sangele este recoltat printr-un ac din vena ombilicala odata ce placenta a fost eliminata. Volumul mediu recoltat este de 100ml.
Inainte de depozitare, celulele stem pot fi procesate. Acestea pot fi imbogatite cu celule CD34 + sau curatate prin indepartarea limfocitelor T sau a celulelor maligne.
Referinte:
(1) Stem cells, link: https://medlineplus.gov/stemcells.html
(2) Stem cell, link: https://stemcells.nih.gov/info/basics/1.htm
(3) Stem cell research, link: https://www.healthline.com/health/stem-cell-research
(4) Stem cell transplant, link: http://www.cancer.ca/en/cancer-information/diagnosis-and-treatment/stem-cell-transplant/?region=on
(5) What’s It Like to Donate Stem Cells?, link: https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/stem-cell-transplant/donors.html
(6) Stem Cells in the Umbilical Cord, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3753204/
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
View Comments
buna seara..as dorii sa stiu numele studiilor an care celulele stem-activate sau revigorate si de lipitori. multumesc