Articole

Rani superficiale la copii: masuri de prim ajutor

Rani superficiale la copii – julituri, taieturi minore si zgarieturi – ce facem cand copilul se loveste? Iata care sunt masurile de prim ajutor pentru rani superficiale la copii si cand trebuie sa mergem la medic.

CUPRINS:

1. Ce sunt ranile superficiale?
2. Masuri de prim ajutor pentru rani superficiale la copii

Ce sunt ranile superficiale?

Copilaria e nelipsita de julituri, zgarieturi si alte rani superficiale. Ranile superficiale au adancimea mai mica de 5 mm si sunt doar la nivelul pielii. Ranile profunde afecteaza stratul de grasime, vasele de sange, nervi etc. Din fericire, cele mai multe taieturi si zgarieturi la copii sunt usoare si pot fi tratate acasa. Copiii se confrunta des cu rani superficiale – julituri, zgarieturi si taieturi minore in timpul jocului, activitatilor sportive sau in timpul activitatilor obisnuite de zi cu zi. Taieturile sunt rani la nivelul pielii cauzate de un obiect ascutit. Zgarieturile si juliturile sunt rani de suprafata care nu trec mai departe de piele – sunt frecvente pe genunchi, coate si palme.

De obicei, sangerarea este foarte usoara. Astfel de probleme apar cel mai adesea vara, atunci cand pielea de pe maini si picioare este mai expusa. Ranile superficiale apar cel mai frecvent cand copilul cade, dar pot aparea oricand pielea intra in contact brusc cu o suprafata dura.

Juliturile si zgarieturile pot aparea pe orice parte a corpului, dar afecteaza de obicei mainile, coatele, genunchii. Controlul sangerarii va permite sa determinati gravitatea loviturii. Zgarieturile sunt de obicei mai dureroase decat taieturile, deoarece afecteaza o zona mai mare de piele si expun mai multe terminatii nervoase. Vindecarea unei zgarieturi sau julituri depinde de profunzime, dimensiune si localizare. De obicei, zgarieturile nu sangereaza prea mult, dar se poate scurge un lichid roz. Zgarieturile de pe fata sau de la nivelul capului pot parea de multe ori mai grave decat sunt de fapt si pot sangera mult din cauza aportului crescut de sange in zona.

Vindecarea unei rani trece de obicei prin cateva etape:

  • etapa inflamatorie – pielea este rosie initial, dureroasa, se formeaza cheaguri de sange la nivelul ranii pentru a opri sangerarea si apar o serie de secretii prin care se elimina celulele alterate – primele 3-4 zile;
  • etapa proliferativa – incepe sa se formeze nou tesut de sustinere, rosiatic, se formeaza crusta si sunt sintetizate fibre de colagen, pentru refacerea tesutului – zilele 4-6;
  • etapa de epitelizare – marginea leziunii incepe sa se reduca, se desprinde crusta si ramane o zona cicatrizata – zilele 6-10.

Retineti ca vindecarea completa depinde de severitatea leziunii si poate dura chiar si cateva luni.

Cand mergem la medic?

In caz de rani superficiale la copii, de obicei sangerarea se opreste de la sine. Daca nu se opreste dupa 5-10 minute de la aplicarea presiunii directe sau daca apare iar sangerarea, mergeti cu copilul la medic urgent.

Ar trebui sa solicitati asistenta medicala in urmatoarele cazuri:

  • sangerarea nu se opreste;
  • sangerarea provine de la o artera;
  • taieturi mari, profunde sau deschise, care pot necesita cusaturi;
  • o rana la nivelul gatului, fetei sau langa ochi sau buze;
  • zgarietura este pe o suprafata mare;
  • copilul a suferit o muscatura, o arsura, o plaga prin punctie (cum ar fi un cui) sau o leziune electrica;
  • exista un obiect strain in taietura – inclusiv cioburi, pietricele etc.;
  • rana este contaminata cu murdarie ce nu poate fi curatata bine.

Masuri de prim ajutor pentru rani superficiale la copii

Copilul s-a lovit, s-a zgariat sau s-a taiat si ii curge sange? Juliturile, zgarieturile si taieturile minore sunt frecvente in copilarie. Primul lucru pe care trebuie sa il faceti cand cel mic se loveste este sa ii oferiti confort, deoarece copiii vor simti un anumit grad de durere cauzata de deteriorarea numeroaselor terminatii nervoase din piele.

Apoi, dupa ce ati linistit macar putin copilul, iata care sunt pasii de prim ajutor pentru rani superficiale:

Oprirea sangerarii

Cum sa opriti sangerarea? Pentru a opri sangerarea, aplicati presiune timp de cateva minute pe zona folosind un material absorbant curat si uscat, cum ar fi un bandaj, un prosop (sa nu fie prea pufos) sau o batista. Daca taietura este la mana, ridicati mana deasupra capului pentru a ajuta la reducerea fluxului de sange. Daca leziunea este la un picior, intindeti copilul si ridicati zona afectata deasupra nivelului inimii. E important sa controlati sangerarea si sa vedeti daca e nevoie sa mergeti urgent la medic. Dupa eliminarea presiunii, sangerarea ar trebui sa incetineasca sau sa se opreasca de tot. Daca vedeti ca sangerarea continua, aplicati din nou presiune si duceti copilul la medic.

➤ Citeste si despre Fracturi la copii – cauze, simptome, tratament.

Curatarea ranii si prevenirea infectiei

Asteptati pana cand se opreste sangerarea, apoi curatati atent zona. Se usuca rana cu un prosop curat sau cu un tampon de tifon. Asigurati-va ca va curatati mainile inainte de a incepe sa ingrijiti rana. Murdaria de la nivelul ranii poate duce la infectie, astfel ca e important sa curatati bine zona cu apa si sapun. Daca murdaria nu poate fi indepartata complet prin spalare delicata, acoperiti rana cu un pansament antiaderent curat si solicitati sfatul medicului. In general, trebuie sa folositi doar apa pentru a curata zona – alte substante pot irita pielea ranita sau pot provoca o intarziere in vindecarea ranilor. Dupa ce ati curatat si uscat rana, acoperiti cu un bandaj obisnuit sau cu un pansament steril. Schimbati bandajul ori de cate ori este nevoie. In general e bine sa il indepartati complet dupa cateva zile – acest lucru va favoriza vindecarea. Aveti grija la semnele de infectie pe masura ce rana se vindeca.

Ingrijire pentru a favoriza vindecarea

Ranile curate pot fi lasate sa se vindece fara niciun tratament suplimentar – ranile foarte usoare se vor vindeca mai repede daca sunt lasate neacoperite in primele 24 de ore. Daca trebuie acoperite, folositi pansamente antiaderente curate. Evitati pansamentul care s-ar putea lipi de rana, deoarece indepartarea poate fi dureroasa. Pentru zone mici, se pot folosi plasturi sterili. La recomandarile medicului sau farmacistului, se poate aplica si solutie de rivanol sau betadina, Baneocin pudra sau unguent, Sudocrem etc. Exista acum si diferite produse mai usor de aplicat, ca Plastospray – solutie cu efect antiseptic ce formeaza o pelicula transparenta la nivelul ranii, rezistenta la apa.

Ulterior, se pot folosi unguente cicatrizante care grabesc vindecarea si ajuta la renegerarea tesutului, ca unguent cu galbenele, cu musetel sau aloe vera, dar si produse ca Cicatrizin, Bepanthen, Cutaden, Cicaplast, Cicalfate sau spray pentru rani si leziuni cutanate Raniseptol etc.

Majoritatea zgarieturilor se vindeca de obicei in decurs de 3 – 7 zile. O julitura mai mare poate sa se vindece mai greu, in 1-2 saptamani sau mai mult. Pe zgarieturi se va forma de obicei o crusta.

Riscul de infectie

Pielea formeaza o bariera impotriva agentilor ce pot cauza infectii, astfel incat orice rana poate permite cu usurinta patrunderea germenilor. O rana care nu a inceput sa se vindece in decurs de 2 zile ar putea fi infectata. Infectiile se pot raspandi in zona din jurul plagii si, uneori, in intregul corp.

Semnele infectiilor includ:

  • cresterea durerii si a sensibilitatii;
  • umflaturi si roseata in jurul plagii;
  • senzatie de caldura la nivelul ranii si in zona si tesuturile inconjuratoare;
  • puroi care se scurge din rana;
  • roseata care se extinde de la nivelul ranii;
  • febra si stare de rau.

In multe cazuri, sistemul imunitar al organismului poate combate infectia, dar daca cel mic incepe deja sa aiba simptome de infectie, e important sa discutati cu medicul cat mai repede. Poate fi necesar un curs de antibiotice prescris de medic.

🔸 Citeste si despre:

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 săptămâni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

o lună ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

2 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago

Săptămâna 2 de sarcină. De la concepție la implantare

Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…

5 luni ago