Raguseala este afectarea calitatii vocii, de obicei din cauza laringitei sau a suprasolicitarii. Iata care sunt cauzele, cum se manifesta, ce solutii exista la aceasta problema.
CUPRINS:
1. Ce cauzeaza raguseala la copii?
a. Despre laringita la copii
b. Alte cauze ale raguselii la copii
2. Tratamentul raguselii la copii
a. Tratament medicamentos
b. Tratament homeopat / naturist
Raguseala este un termen general care descrie modificari anormale ale calitatii vocii. Schimbarile obisnuite pot include voce mai groasa, aspra sau afectarea vocii atunci cand persoana incearca sa vorbeasca. Uneori, volumul sau tonul pot deveni prea extreme (adica prea mari sau mici). In unele cazuri, este posibil ca persoana sa isi piarda temporar vocea.
Modificarile vocii sunt date de probleme care afecteaza corzile vocale, care sunt benzi minuscule de tesut situate in cutia vocala sau laringe. Tulburarile obisnuite care afecteaza corzile vocale includ laringita, infectii in gat, noduli, polipi, granulom, chisturi, pseudochisturi, paralizie de cutie vocala, pareza de corzi vocale, disfonia etc.
Laringita este cea mai frecventa cauza de raguseala si poate fi data de mai multi factori, de la raceala la iritarea gatului, infectii sau suprasolicitarea vocii.
In interiorul laringelui se afla corzile vocale – doua pliuri de membrana mucoasa care acopera muschiul si cartilajul. In mod normal, corzile se deschid si se inchid usor, formand sunete prin miscarea si vibratia lor. In caz de laringita, corzile vocale devin inflamate sau iritate. Aceasta umflare provoaca modificarea sunetelor produse de aerul care trece peste ele. Drept urmare, vocea devine ragusita.
Laringita poate fi de scurta durata (laringita acuta) sau de lunga durata (laringita cronica). Majoritatea cazurilor de laringita sunt declansate de o infectie virala temporara si nu sunt grave. Raguseala persistenta poate semnaliza uneori o afectiune medicala mai serioasa.
Adesea laringita incepe ca o raceala, dar apoi se dezvolta si febra si tuse. Suprafata interna a gatului si a laringelui devine rosie si umflata. Vocea copilului devine ragusita si apare o tuse seaca, mai ales noaptea. Copilul poate avea dificultati de respiratie si poate avea respiratie zgomotoasa.
Astfel, semnele si simptomele laringitei pot include:
Adesea, laringita acuta se reduce de la sine intr-o saptamana. Tratamentele pentru laringita cronica au ca scop tratarea cauzelor de la baza, cum ar fi arsurile la stomac. Medicamentele utilizate in unele cazuri includ:
Unele metode de ingrijire si tratamente la domiciliu pot ameliora simptomele laringitei si pot reduce raguseala. ceste sfaturi includ:
Suprasolicitarea corzilor vocale
Suprasolicitarea corzilor vocale prin strigat, cantat sau vorbit mult timp poate provoca inflamatii.
Iritatii de la un tub de respiratie
Unii copii dezvolta raguseala dupa ce au beneficiat de un tub de respiratie in timpul unei interventii chirurgicale, ceea ce poate provoca cicatrizarea corzilor vocale. Chirurgia la nivelul gatului sau a pieptului poate deteriora, de asemenea, nervii laringelui, impiedicand partial sau complet deplasarea normala a corzilor vocale si afectand capacitatea de a vorbi. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de pareza a corzilor vocal sau paralizie.
Afectiuni neuromusculare
Copiii care au afectiuni neuromusculare, cum ar fi distrofia musculara sau paralizia cerebrala, pot prezenta spasme ale corzilor vocale, care pot face ca sunetul sa fie slab.
Boala de reflux gastroesofagian
Boala de reflux gastroesofagian apare in cazul in care acizii digestivi din stomac se revarsa in esofag – tubul care leaga gura si stomacul – si irita laringele, provocand raguseala. Cu toate acestea, afectiunea tinde sa provoace raguseala mai des la adulti decat la copii.
Apnee de somn
Copiii care au apnee de somn, care provoaca sforait si afectarea respiratiei in timpul noptii, pot de asemenea sa dezvolte raguseala ca urmare a respiratiei pe gura, care poate usca astfel corzile vocale si poate provoca inflamatii.
Mase benigne ale corzilor vocale
Frecvent, copiii cu raguseala cronica au o leziune benigna – sau necanceroasa – pe una sau ambele corzi vocale. Aceste leziuni – mase sau umflaturi care apar sub sau pe suprafata corzilor vocale – pot impiedica deschiderea si inchiderea corecta a corzilor vocale si vibrarea normala, ceea ce poate schimba modul in care aerul se deplaseaza prin ele pentru a scoate un sunet. Chisturile cordelor vocale, de exemplu, sunt mase pline cu fluide care se formeaza de obicei sub corzile vocale.
Raguseala poate fi cauzata si de:
Diagnosticul se pune pe baza examinarii fizice, in general cu un endoscopc rigid sau endoscop flexibil. In plus, alte teste de specialitate sunt efectuate pentru a masura acustica vocala si aerodinamica (sustinerea respiratiei pentru voce).
In functie de cauza, raguseala poate fi tratata medical, chirurgical sau prin terapie vocala. Perioada de recuperare variaza. Unele afectiuni vocale pot fi tratate in cel putin o ora si altele pot necesita un management pe termen lung.
Un program tipic de igiena vocala implica:
S-ar putea sa fie greu pentru copiii cu unele obiceiru – cum ar fi sa vorbeasca tare cand sunt entuziasmati sau sa-si dreaga vocea cand sunt nervosi – sa faca schimbari. Primul pas este de a face copiii sa constientizeze comportamentul.
Tratamentul raguselii depinde de cauza. Majoritatea cazurilor pot fi tratate prin simpla odihna a vocii sau modificarea modului in care este utilizata. Otolaringologul poate face cateva recomandari cu privire la folosirea vocii sau poate fi recomandata o interventie chirurgicala daca este identificata o leziune, cum ar fi un nodul sau un polip. Consumul de lichide este de asemenea util. Specialistii in patologia vorbirii / limbajului pot ajuta pacientii in modificarea comportamentului, care pot ajuta la reducerea unor tulburari de voce.
In general nu se recomanda tratament medicamentos pentru raguseala, ci doar daca vorbim de o cauza infectioasa – pot fi indicate antibiotice daca la baza e o infectie bacteriana. De asemenea, pot fi indicate medicamente antiinflamatoare. Medicamentele antiinflamatoare care pot fi utilizate sunt ibuprofen si naproxen – ce reduc inflamatia cutiei vocale. Decongestionantele trebuie evitate.
Medicamentele homeopate pot fi indicate uneori pentru raguseala. Aceste medicamente pot ajuta organismul sa lupte impotriva problemei de la baza. Medicamentele homeopate pentru raguseala pot include:
Anumite solutii si remedii pot fi eficiente pentru raguseala la bebelusi si copii. Pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Includ:
Remediile naturiste pot include:
Referinte:
(1) What Causes Hoarseness?, link: https://www.healthline.com/symptom/hoarseness
(2) Hoarseness—Causes and Treatments, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4458789/
(3) Hoarseness, link: https://www.enthealth.org/conditions/hoarseness/
(4) 12 Laryngitis Home Remedies, link: https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-laryngitis
(5) Five remedies for hoarseness, link: https://www.raleighcapitolent.com/blog/five-remedies-for-hoarseness?entryid=99&tabid=89
(6) Natural remedies for laryngitis, link: https://www.verywellhealth.com/natural-remedies-for-laryngitis-89287
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…