Articole

Pseudocieza (sarcina falsa) – cauze si simptome

Pseudocieza sau sarcina falsa inseamna aparitia simptomelor de sarcina la o femeie care nu este gravida in realitate. Iata care sunt cauzele si ce simptome pot sa apara.

CUPRINS:

1. Ce este pseudocieza?
2. Cauze
3. Simptomele sarcinii false
4. Diagnosticare sarcina falsa
5. Ce solutii exista?

Ce este pseudocieza?

Pseudocieza sau sarcina falsa se caracterizeaza prin simptome tipice ale sarcinii, inclusiv crestere in greutate, cresterea burticii, greturi matinale, dureri de spate etc. – fara a fi gravida in mod real.

De multe ori, cand menstruatia intarzie si apar unele suspiciuni de sarcina, femeile pot avea unele simptome, care au de fapt alte cauze. Exista, insa, un alt fenomen rar in care o femeie experimenteaza semne de sarcina intr-un mod mult mai pronuntat. Apar in acest caz semne fizice uneori evidente, pronuntate, inclusiv lipsa menstruatiei, cresterea dimensiunii burticii etc. Acest fenomen este denumit pseudocieza – numit si sarcina imaginara, sarcina falsa sau sarcina fantoma. Este o afectiune relativ rara, dar grava, in care o femeie prezinta multe dintre simptomele sarcinii si crede ca este insarcinata, dar nu este asa.

Unii barbati experimenteaza un fenomen inrudit cunoscut sub numele de sindrom Couvade sau „sarcina simpatica”. In acest caz, barbatii dezvolta multe dintre aceleasi simptome ca partenerele insarcinate, inclusiv crestere in greutate, greata si dureri de spate.

Pseudocieza – tulburare mentala?

Pseudocieza este diferita de o tulburare mentala, cand femeia isi imagineaza ca e insarcinata iluzia de sarcina, ca in schizofrenie sau psihoza. Femeile care au o iluzie de sarcina au o tulburare mentala si cred ca sunt insarcinate, chiar daca nu au simptome. Desi mecanismele psihologice pot fi implicate in fenomenul pseudociezei – si pot provoca de fapt unele dintre simptome – sarcina falsa se caracterizeaza in primul rand prin simptome fizice ale sarcinii la o persoana care nu este de fapt gravida.

Pseudocieza este o credinta falsa a femeii ca e insarcinata, dar asociata cu semne si simptome de sarcina. Acestea pot include marirea burticii, flux menstrual redus, amenoree, senzatia subiectiva de miscare fetala, greturi, secretii mamare si senzatie de travaliu. Cu alte cuvinte, o persoana care sufera de pseudocieza NU doar crede in mod fals ca este insarcinata, ci prezinta, de asemenea, semne fizice ale sarcinii.

Cauze

Desi cauzele exacte inca nu sunt cunoscute, medicii suspecteaza ca factorii psihologici pot pacali corpul sa „creada” ca esti gravida. Este adesea gandita ca o afectiune psihosomatica, in care credinta sau speranta ca sunteti gravida determina corpul sa produca simptome de sarcina. Dar, in unele cazuri, exista si alte afectiuni medicale care pot provoca simptomele asemanatoare sarcinii. Unii cred ca e vorba de istoric de traume fizice sau psihice, in timp ce altii cred ca este un dezechilibru chimic.

Teorii posibile

O teorie este ca, atunci cand o femeie simte o dorinta intensa de a ramane insarcinata, care poate fi din cauza infertilitatii, a avorturilor repetate, menopauza prematura sau pur si simplu dorinta intensa de a fi mama, corpul poate produce unele semne de sarcina. Acestea pot include burtica marita, sani mariti si chiar senzatia de miscare fetala. Creierul femeii interpreteaza gresit aceste semnale de sarcina si declanseaza eliberarea de hormoni (cum ar fi estrogen si prolactina). Acesti hormoni duc la simptome ca ale sarcinii. La fel poate fi si cand apare frica intensa de a nu fi insarcinata. Este posibil ca acest lucru sa afecteze sistemul endocrin, care la randul sau provoaca simptome ale sarcinii.

De asemenea, o teorie este ca o femeie poate interpreta gresit anumite modificari ale corpului ca un semn clar ca este insarcinata. Poate fi vorba si de anumite modificari chimice din sistemul nervos care sunt legate de tulburarile depresive. Este posibil ca aceste modificari chimice sa fie responsabile de simptomele unei sarcini false.

Distensia abdominala data de alti factori fizici, cum ar fi cresterea in greutate, balonarea sau tumorile uneori, in combinatie cu iluziile de sarcina, pot face o femeie sa creada ca este gravida. Alti factori fizici si hormonali – cum ar fi tumorile hipofizare sau chisturile ovariene / uterine – impreuna cu dorinta de a ramane gravida, ar putea duce la simptomele false de sarcina.

Factori de risc

Factorii care ar putea face ca o femeie sa aiba mai multe riscuri de a experimenta pseudocieza includ:

  • istoric de depresie sau boli mentale;
  • istoric de sarcini pierdute;
  • istoric de infertilitate;
  • istoric de traume, abuzuri etc.

In plus, exista si cauze fizice reale, care includ tumori ovariene sau un dezechilibru chimic in creier care intr-un fel „pacaleste” corpul sa creada ca e vorba de sarcina. Singura diferenta reala este ca nu exista un bebelus adevarat si nu exista travaliu, ci posibil senzatia de a fi in travaliu.

Simptomele sarcinii false

Femeile cu pseudocieza prezinta multe dintre aceleasi simptome ca cele de sarcina reala, inclusiv:

  • lipsa menstruatiei;
  • burtica marita;
  • cresterea sanilor – sani sensibili si umflati, inclusiv modificari ale mameloanelor si, eventual, lactatie;
  • senzatie de miscari fetale;
  • greturi si varsaturi;
  • crestere in greutate.

Aceste simptome pot dura cateva saptamani, 9 luni sau chiar mai mult. In toate cazurile, femeia este absolut sigura ca este insarcinata. Din punct de vedere fizic, cel mai frecvent simptom este distensia abdominala, la fel ca in sarcina. Burtica poate incepe sa se extinda la fel ca in timpul sarcinii, atunci cand un copil in curs de dezvoltare creste. In timpul unei sarcini false, aceasta distensie abdominala nu este data de un fat. Se crede ca este cauzata de o acumulare de gaze, tesut adipos, fecale sau urina. Dezechilibrele ciclului menstrual reprezinta al doilea simptom fizic cel mai frecvent.

Intre jumatate si trei sferturi dintre femeile care se confrunta cu pseudocieza au raportat ca simt ca fatul se misca. Alte simptome pot include apetit crescut, marirea uterului, dilatarea colului uterin, travaliu fals, urinari frecvente, modificari ale pielii si parului.

In unele cazuri, o femeie care se confrunta cu o sarcina fantoma poate avea niveluri ridicate de estrogen sau prolactina, care poate fi motivul din spatele unora dintre simptomele fizice.

Diagnosticare sarcina falsa

Desi femeile cu pseudocieza raporteaza semne si simptome fizice ale sarcinii si cred ca sunt insarcinate, unei sarcini fantoma ii lipseste o componenta cheie pentru diagnostic. Este vorba de un test de sarcina pozitiv pentru hormonul de sarcina hCG (gonadotropina corionica umana). Desi testele de sarcina dau uneori rezultate fals negative, un test de sarcina negativ pe probe de sange dovedeste ca nu exista sarcina.

Pentru a determina daca o femeie se confrunta cu o sarcina falsa, medicul va evalua de obicei simptomele. In plus, va efectua un examen pelvin si o ecografie. Aceleasi teste utilizate pentru a depista si monitoriza o sarcina. In cazul unei sarcini false, nu va fi vazut niciun bebelus la ecografie si nu vor exista batai ale inimii. Uneori, totusi, medicul va gasi unele dintre modificarile fizice care apar in timpul sarcinii, cum ar fi uter marit si col uterin dilatat. Testele de sarcina de urina vor fi intotdeauna negative in aceste cazuri, cu exceptia cancerelor rare care produc hormoni similari cu hormonii de sarcina.

Anumite afectiuni medicale pot imita simptomele sarcinii, inclusiv sarcina ectopica, obezitatea severa si cancerul. Este posibil ca aceste probleme sa fie excluse prin teste.

Ce solutii exista?

In unele cazuri, rezultatele testelor si o ecografie care arata ca nu e vorba de sarcina sunt dovezi suficiente pentru a diminua simptomele, mai ales daca nu sunt cauzate de alte probleme medicale. Sarcinile false nu sunt considerate a avea cauze fizice directe, deci nu exista recomandari generale pentru tratarea cu medicamente. Insa, daca o femeie se confrunta cu simptome precum dezechilibre menstruale, pot fi prescrise medicamente.

Dupa ce un medic a demonstrat cu certitudine ca aceasta este intr-adevar o sarcina falsa, se vor efectua cateva examene psihologice. Asta pentru a se asigura ca nu exista o problema psihologica sau neurologica. Dupa aceasta, se recomanda terapie psihologica si sprijin emotional. De multe ori, intr-o sarcina fantoma, femeia continua sa nege dovada ca nu este de fapt gravida si este extrem de dificil pentru ea sa accepte realitatea. Fenomenul sarcinii fantoma este foarte rar, dar pentru femeia care il experimenteaza, se simte foarte real. Sprijinul emotional este esential pentru a o ajuta sa accepte realitatea si pierderea – pentru ca se resimte ca o pierdere.

Este important sa intelegem ca pseudocieza este o problema foarte complexa. Persoana care se confrunta cu pseudocieza are, de obicei, o convingere intensa ca este insarcinata si poate fi greu sa accepte ca nu e vorba de o sarcina si simptomele au alte cauze.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3674939
(2) https://www.npjournal.org/article/S1555-4155(16)00222-1/pdf
(3) https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/false-pregnancy-24948/
(4) https://www.healthline.com/health/pregnancy/phantom-pregnancy
(5) https://www.webmd.com/baby/false-pregnancy-pseudocyesis#1

Sursa foto: Pexels

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago