Protectia solara la copii si bebelusi – iata cum pot afecta radiatiile solare sanatatea, ce trebuie sa stim despre protectia solara si cum protejam copiii de radiatiile UV.
CUPRINS:
1. Ce trebuie sa stii despre protectia solara?
2. Care este diferenta dintre UVA si UVB?
3. Ce inseamna SPF? Cu cat este mai mare numarul SPF cu atat este mai eficient produsul?
4. Cum sa alegi produsul de protectie solara potrivit? Stick, spray sau lotiune – care este varianta cea mai buna?
5. De la ce varsta trebuie sa iti protejezi copilul cu o crema de protectie solara?
6. Ce cantitate de crema de protectie solara trebuie sa folosesti pentru un copil? Cat de des trebuie reaplicata?
7. Trebuie folosita protectia solara si iarna?
8. In afara de creme cu protectie solara, ce alte metode mai pot folosi pentru a-mi proteja familia?
9. Sunt ochelarii de soare recomandati pentru copii?
10. Cand si cum sa verific pielea copilului meu pentru a depista din timp eventuale modificari?
11. Ce trebuie sa fac daca copilul are arsuri solare?
Pielea raspunde la expunerea la radiatiile UV printr-un efect acut sau cronic. Efectele acute apar pe termen scurt, iar cele cronice apar in timp si sunt de lunga durata. Aceste efecte sunt practic arsurile solare si bronzarea pielii. Arsurile sunt primul semn de supraexpunere la radiatiile UV. Se caracterizeaza prin piele inrosita, edem, acele mici basici si apoi descuamare. NU EXISTA BRONZ SANATOS! Bronzarea este practic efectul dat de cresterea nivelului de melanina din urma expunerii la soare. Expunerea la soare are si efecte benefice – sinteza vitaminei D – dar pentru asta nu e nevoie de o expunere crescuta – e suficient sa expunem mainile sau picioarele 15 minute pe zi.
Expunerea crescuta la soare creste riscul de fotoimbatranire a pielii, pierderea elasticitatii, uscare, riduri si expunerea prelungita la soare creste riscul de cancer de piele. Puteti reduce aceste riscuri prin folosirea de metode de protectie solara – protejarea pielii si a ochilor.
Expunerea la niveluri ridicate ale radiatiile UV poate cauza daune severe la nivelul pielii si ochilor. Principalele tipuri de raze UV care pot afecta pielea includ UVA si UVB. Radiatiile UVB au mai multa energie si sunt o cauza mai frecventa pentru mai multe tipuri de cancer de piele, dar atat razele UVA cat si UVB pot deteriora pielea si pot cauza cancer de piele. Nu exista raze UV sigure.
Puterea razelor UV care ajung la sol depinde de o serie de factori, precum:
Indicele UV ofera o idee despre cat de puternica este lumina UV intr-o anumita zona, intr-o anumita zi, si se masoara pe o scara de la 1 la 11+. Cu cat indicele e mai mare, cu atat e un risc mai mare de expunere la razele UV si risc mai mare de arsuri solare si leziuni ale pielii care ar putea duce in cele din urma la cancer de piele.
Impreuna cu puterea razelor, cantitatea de expunere la UV depinde, de asemenea, de durata de expunere a pielii si daca pielea este protejata cu imbracaminte sau cu un produs de protectie solara.
Radiatia UV face parte din energia naturala produsa de soare. In spectrul electromagnetic, lumina UV are lungimi de unda mai scurte decat lumina vizibila, asa ca ochii nu pot vedea radiatiile UV, dar pielea le poate simti. Doua tipuri de radiatii UV pot contribui la riscul de cancer de piele:
In timp ce razele UVA si UVB difera in ceea ce priveste modul in care afecteaza pielea, ambele sunt daunatoare. Expunerea neprotejata la UVA si UVB afecteaza ADN-ului din celulele pielii, producand defecte genetice sau mutatii, care pot duce la cancer de piele (precum si imbatranire prematura). Aceste raze pot provoca leziuni oculare, inclusiv cataracta si cancere ale pleoapelor.
Expunerea la UV care duce la arsuri solare s-a dovedit ca poate juca un rol puternic in dezvoltarea melanomului, cel mai periculos dintre cele mai frecvente trei tipuri de cancer de piele.
Deteriorarea provocata de expunerea la radiatiile UV este cumulativa si creste riscul de cancer de piele in timp.
Radiatiile UVA au lungimi de unda de 320-400 nm si contribuie la bronzare, putand duce la arsuri solare. Pot penetra sticla si hainele subtiri, patrund profund in piele pana in derm. In timp, expunerea constanta si crescuta poate afecta colagenul si elastina, iar pielea devine mai subtire si lipsita de fermitate.
Radiatiile UVB au lungime de unda de 290-320 nm si sunt mai intense la orele pranzului. Ajung in epiderma sau stratul exterior de piele si stimuleaza productia de melanina. Duc la bronzare si pete maronii, si crest riscul de cancer si imbatranire prematura a pielii.
De asemenea, mai exista radiatii UVC cu lungime de unda mai scurta care sunt insa absorbite in stratul de ozon atmosferic. Acestea sunt extrem de periculoase – chiar si o expunere scurta poate cauza arsuri severe.
SPF sau FPS inseamna Factor de Protectie Solara, iar numarul de langa acesta arata cat de bine protejeaza respectivul produc pielea impotriva arsurilor solare. Arata cat dureaza ca pielea acoperita cu acel produs sa se arda in urma expunerii la soare. Formula este simpla: numarul de secunde pana cand un strat de piele se inroseste usor atunci cand este acoperit cu protectie solara este impartit la numarul de secunde necesare pentru a se inrosi usor atunci cand nu este aplicata o protectie solara. De exemplu, e nevoie de 300 de secunde pentru ca pielea sa se arda cu protectie solara si 10 secunde sa se arda fara ea. Astfel, 300 este impartit la 10, adica 30 si rezulta SPF 30.
Desi diferentele de valori SPF par mari, exista o diferenta foarte mica intre cantitatea de UVB filtrata. SPF 50+ filtreaza 98% din UVB, comparativ cu 97% filtrate de un SPF 30. O protectie solara SPF 30 aplicata in mod corespunzator va oferi o protectie mai buna decat o protectie solara SPF 50+ aplicata in strat prea subtire sau nu destul de frecvent. SPF 15 blocheaza 93% din razele UVB, SPF 30 blocheaza 97%, iar SPF 100 blocheaza 99%.
Aceste valorii sunt insa pentru conditii ideale, de laborator. In viata reala, e necesar sa se tina cont si de faptul ca produsul trebuie aplicat uniform, peste tot, in strat suficient si reaplicat cand e cazul. De asemenea, produsele cu SPF foarte mare creeaza adesea un fals sentiment de siguranta. Retineti – crema de protectia solara NU este suficienta – e esential sa alegeti umbra si sa evitati expunerea la soare intens in orele de varf, e indicat sa folositi palarii de protectie, ochelari de soare, haine de protectie.
Folosirea protectiei solare este recomandata pentru a preveni deteriorarea pielii de la expunerea la soare. Cremele de protectie solara trebuie sa fie nelipsite pe toata perioada anului, mai ales vara. Trebuie sa aiba spectru larg de protectie – protectie impotriva UVA si UVB. De asemenea, crema se aplica pe piele in strat generos cu 15-20 minute inainte de a iesi din casa si se reaplica la fiecare 2 ore sau de fiecare daca cand pielea se uda sau transpira intens. Se recomanda un produc cu SPF de minimum 30. SPF de 6, 8 sau 10 inseamna protectie scazuta, SPF de 15, 20 sau 25 inseamna protectie medie, SPF 30, 40 sau 50 inseamna protectie ridicata, iar SPF 50+ inseamna protectie foarte ridicata.
Protectiile solare sub forma de spray sunt populare, deoarece sunt usor de aplicat si ajuta la acoperirea zonelor greu accesibile, precum spatele si umerii. Cu toate acestea, exista riscul de a fi inhalate, mai ales de copii. Lotiunile si cremele sunt mai dificil de folosit uneori, dar mai sigure – puteti contoriza exact cantitatea de crema aplicata si sunt mai hidratante decat lotiunile spray. Cremele si lotiunile hidrateaza mai bine pielea, iar spray-urile si gelurile sunt mai utile pentru pielea cu sebum in exces si acnee. Pentru nas, zona ochilor si buze se recomanda balsamuri sau stick-uri si batoane cu factori de protectie.
Cremele de protectie solara contin particule organice sau anorganice ce protejeaza pielea:
Crema de protectie solara trebuie sa indeplineasca si urmatoarele:
Copiii trebuie protejat de soare inca de la nastere. Efectele nocive ale radiatiilor UV sunt cumulative si rezultatele negative ale arsurilor solare se pot vedea si mai tarziu, crescand riscul de cancer de piele ulterior in viata.
In general, se recomanda ca bebelusii mai mici de 6 luni sa nu fie dati cu crema de protectie solara si sa nu fie expusi la soare. Asta deoarece pielea celor mici are un nivel foarte redus de melanina si copiii sunt mai expusi radiatiilor. De asemenea, pielea lor poate absorbi mult mai usor ingredientele din creme, si unele pot fi toxice. Cei peste 6 luni au pielea inca foarte sensibila si se recomanda o crema cu SFP 50+ pe zonele de piele neacoperite de haine – manute, picioare etc. Copilul trebuie ferit de razele puternice ale soarelui si se recomanda sa poarte palariuta de soare, ochelari de soare si haine de protectie, inclusiv costum de baie cu protectie solara.
Crema de protectie solara pentru copii trebuie sa fie special conceputa pentru cei mici, testata dermatologic, hipoalergenica, fara alcool, coloranti si parfum. Se recomanda un SPF de 50+ sau de cel putin 30, cu spectru larg de protectie. Se recomanda creme fara PABA sau oxibenzona – pot cauza reactii alergice. Mai indicate sunt cele cu avobenzona, oxid de zinc sau dioxid de titan, concentratie de cel putin 5%.
Crema de protectie solara pentru copii se aplica pe piele cu 30 minute inainte de a iesi din casa sau de expunerea la soare si se reaplica la fiecare 2 ore sau de fiecare data cand copilul transpira sau se uda. Se recomanda cam 1 lingurita pe fata (2 ml) si 1-2 linguri (30 ml) de crema pentru corp, in functie de varsta copilului – si greutate, inaltime. Aveti grija sa aplicati si pe nasuc, pe urechi, pe degete si in zona gatului.
Crema nu se aplica de obicei direct pe piele – aplicati in palme si apoi masati pielea copilului. Inainte de a folosi o crema, testati produsul pe o zona mica de piele pentru a vedea daca nu apar reactii.
Radiatiile solare pot afecta pielea pe tot parcursul anului, chiar si iarna. Desi riscul este mai redus, este inca prezent si nu trebuie sa neglijati protectia solara in sezonul rece. De asemenea, zapada reflecta radiatiile in proportie de 85%. Soarele intens poate afecta si sanatatea ochilor si pot aparea leziuni grave. E esential sa folositi creme de protectie solara si iarna, aplicate cu 30 minute inainte de a iesi din casa pe zonele expuse. E bine sa folositi si un balsam de buze cu SPF minimum 15 si ochelari de soare speciali, mai ales daca practicati sporturi de iarna.
Pe langa crema de protectie solara, exista si alta masuri de protectie pe care trebuie sa le luati in considerare:
E recomandat sa purtam ochelari de soare cu protectie UV, la fel si copiii. Radiatiile solare pot afecta ochii si pot cauza leziuni permanente. Efectele pot varia de la leziuni temporare usoare ca iritatii, roseata, disconfort, pana la reactii severe si efecte pe termen lung, precum cataracta, pterigion, conjunctivite severe sau chiar cancere de cornee. Riscul este mai mare pentru cei cu ochi albastri.
Ochelarii de soare trebuie sa aiba specificatia UV400 sau 100% protectieUV, si protectie impotriva luminii HEV, marcaj CE. Trebuie sa filtreze 75-90% din lumina vizibila, sa aiba lentile mai inchise, fara zgarieturi sau imperfectiuni. Retineti ca ochelari polarizati inseamna ca reduc din reflexii, nu radiatiile UV. Pentru cei mici se recomanda rame si lentile mai mari, usor curbate, care sa stea fixe.
Supraexpunerea la soare poate creste riscul de cancere de piele. De aceea, se recomanda auto-examinarea pielii si a alunitelor cel putin o data pe luna. Verificati toate alunitele, daca au aparut pete sau alunite noi, daca sunt modificari privind forma, dimensiunea sau culoarea unor alunite. Semne anormale pot fi si alunite cu mancarimi, alunite care sangereaza sau care produc furnicaturi, schimbari de contur sau diametru, pete sau pistrui anormali etc.
Expunerea in exces la soare poate duce la arsuri solare. Acestea sunt caracterizate prin inrosirea pielii, piele calda la atingere, usturime si durere, mancarime, vezicule cu lichid, uneori febra, ameteli, ochi uscati, si dupa cateva zile pielea se va descuama. Copiii sunt mai expusi riscului de arsuri solare pentru ca au pielea mai sensibila.
In caz de semne de arsuri solare, opriti expunerea copilului la soare, acoperiti pielea si faceti un dus scurt si usor racoritor – NU rece. Se aplica pe piele crema intens hidratanta si comprese usor reci – NU gheata. Se pot administra antiinflamatoare la recomandarile medicului. De asemenea, se recomanda crema cu aloe vera sau crema cu cortizon la recomandarea medicului. Copilul are nevoie de o hidratare optima pentru a preveni deshidratarea. Sunt utile si spray-urile cu apa termala pentru arsurile usoare. Veziculele nu trebuie rupte.
Consultati urgent medicul daca cel mici are vezicule severe, daca are febra, frisoane, senzatie de lesin – simptome de insolatie la copii!
Copiii au nevoie de o atentie speciala. Acestia tind sa petreaca mai mult timp in aer liber, se pot arde mai usor si de obicei, fiind mici, nu sunt constienti de pericole. Parintii trebuie sa protejeze copiii de expunerea la soare in exces. Copiii trebuie invatati despre pericolele unei expuneri prea mari la soare.
Referinte:
(1) https://www.who.int/news-room/q-a-detail/sun-protection
(2) https://www.cdc.gov/cancer/skin/basic_info/sun-safety.htm
(3) https://www.skincancer.org/skin-cancer-prevention/sun-protection/
(4) https://kidshealth.org/en/parents/sun-safety.html
(5) https://www.nhs.uk/live-well/healthy-body/sunscreen-and-sun-safety/
(6) https://raisingchildren.net.au/newborns/safety/outdoor-sun-safety/sun-safety
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…