Prolactina – ce inseamna prolactina marita sau scazuta

prolactina

Prolactina este un hormon produs de glanda pituitara, responsabil de productia de lapte matern la femeile insarcinate si de dinamica sexuala la femei si barbati.

CUPRINS:

1. Ce este prolactina?
2. Cand se recomanda aceasta analiza?
3. Cum se desfasoara aceasta analiza?
4. Interpretare rezultate prolactina
5. Valori normale ale prolactinei
6. Prolactina marita – ce inseamna?
7. Prolactina scazuta – ce inseamna?

Ce este prolactina?

Prolactina este un hormon produs de glanda pituitara sau hipofiza, denumit si hormon lactogen. Acesta este responsabil de producerea laptelui matern la femeile insarcinate. Testarea prolactinei masoara nivelul de prolactina din sange. Atat la barbati, cat si la femei, nivelurile prolactinei sunt legate de satisfactia sexuala.

Nivelurile ridicate ale prolactinei interfera cu capacitatea masculina de a produce testosteron. O abatere semnificativa de la nivelul normal poate necesita evaluarea ulterioara.

Daca celulele producatoare de prolactina din glanda pituitara incep sa se modifice necontrolat, ele pot forma tumori (prolactinoame). Prolactinoamele, cunoscute si sub denumirea de adenoame lactotrofe, de obicei nu sunt canceroase. Acestea apar cel mai des la femei mai tinere de 50 de ani. Un simptom al unei tumori de acest tip este productia de lapte matern chiar daca nu sunteti gravida. La barbati, prolactinoamele pot provoca impotenta sau scadere a functiei sexuale.

Cand se recomanda aceasta analiza?

Nivelurile prolactine sunt utilizate impreuna cu alte teste, cu urmatoarele scopuri:

  • determinarea cauzei galactoreei;
  • determinarea cauzei pentru dureri de cap si tulburari de vedere;
  • diagnosticarea infertilitatii si a disfunctiei erectile la barbati;
  • diagnosticarea infertilitatii la femei;
  • diagnosticarea prolactinoamelor (tumorile hipofizei care produc prolactina);
  • evaluarea functiei hipofizei (impreuna cu alti hormoni);
  • monitorizarea tratamentul prolactinoamelor si depistarea recidivelor.

Nivelurile prolactinei pot fi utilizate atunci cand un pacient prezinta simptome ale prolactinomului cum ar fi dureri de cap inexplicabile, deficiente de vedere si galactoree. De asemenea, pot fi utilizate, impreuna cu alte teste, cand o femeie se confrunta cu infertilitate sau menstruatii neregulate, sau atunci cand un barbat prezinta simptome precum: scaderea functiei sexuale, galactoree sau infertilitate.

cursuri puericultura

Nivelurile prolactinei sunt, de asemenea, deseori testate la barbati ca urmare a unui nivel scazut de testosteron.

valori prolactina

Prolactina si prolactinomul

Cand un pacient are prolactinom, nivelurile prolactinei pot fi utilizate pentru a monitoriza cresterea tumorii si raspunsul acesteia la tratament. De asemenea, pot fi utilizate la intervale regulate pentru a monitoriza recidiva prolactinomului. Printre simptomele acestui tip de tumora se numara:

miababy magazin
  • flux de lapte la o femeie care nu este insarcinata sau care nu alapteaza;
  • sensibilitatea sanilor la femei;
  • sani mari la barbati;
  • dureri de cap;
  • impotenta;
  • probleme de vedere.

Prolactinom si prolactina la femei

Femeile cu simptome de prolactinom pot avea nevoie de acest test. Prolactinomul este o tumora necanceroasa la nivelul glandei hipofize care produce niveluri ridicate ale prolactinei. Printre simptomele prolactinomului la femei se numara:

  • dureri de cap inexplicabile;
  • probleme de vedere:
  • galactoree in afara nasterii sau alaptarii;
  • dureri in timpul actului sexual;
  • par facial in exces;
  • acnee anormala.

Testul este de obicei efectuat si in cazul persoanelor cu prolactinom pentru a urmari raspunsul tumorii la tratament. In plus, poate fi necesar testul daca aveti probleme de fertilitate sau menstruatii neregulate. Testul poate exclude, de asemenea, alte probleme ale glandei pituitare sau hipotalamusului.

Prolactinom si prolactina la barbati

Barbatii pot avea nevoie de acest test daca prezinta simptome de prolactinom. Printre simptomele prolactinomului la barbati se numara:

  • dureri de cap inexplicabile;
  • probleme de vedere;
  • reducerea functiei sexuale sau probleme de fertilitate;
  • disfunctie erectila;
  • lipsa anormala a parului pe corp sau fata.

Testul poate fi folosit si pentru investigarea disfunctiei testiculare sau a disfunctiei erectile sau pentru a exclude problemele cu glanda hipofiza sau hipotalamusul.

Cum se desfasoara aceasta analiza?

Nu mancati si nu beti un cateva ore inainte, conform instructiunilor medicului. Un test de prolactina din sange se face de obicei la aproximativ 3 ore de la trezire, undeva intre orele 8 si 10 dimineata. Stresul emotional sau exercitiile fizice chiar inainte de test pot creste nivelul prolactinei. Vi se poate cere sa va odihniti in liniste pana la 30 de minute inainte de a preleva sange. Stimularea mameloanelor poate creste nivelul prolactinei. Evitati stimularea mameloanelor timp de 24 de ore inainte de testarea prolactinei.

Asigurati-va ca informati medicul despre orice medicament luati. Anumite medicamente pot creste nivelul prolactinei. Acestea includ anticonceptionale, medicamente pentru hipertensiune arteriala si antidepresive.

Pentru prelevare se va infasura o banda elastica in jurul bratului superior pentru a opri fluxul de sange. Acest lucru face ca venele de sub banda sa fie mai mari, astfel incat este mai usor sa sa introduca un ac in vena. Dupa introducerea acului, o cantitate mica de sange va fi colectata intr-o eprubeta sau flacon.

testare prolactina

Interpretare rezultate prolactina

Ce inseamna rezultatele testelor? Rezultatele testelor pot varia in functie de varsta, sex, istoricul sanatatii, metoda folosita pentru test si alti factori. Daca rezultatul testului arata un nivel anormal de ridicat al prolactinei, este posibil sa aveti nevoie de teste suplimentare. Uneori, daca rezultatele indica un nivel ridicat de prolactina, medicul poate recomanda un test RMN (imagistica prin rezonanta magnetica) pentru o privire mai atenta asupra glandei pituitare.

Valori normale ale prolactinei

Prolactina este hormonul ce declanseaza productia de lapte matern atunci cand o femeie este insarcinata sau alapteaza. Un test al prolactinei este simplu si masoara cantitatea de hormon din sange. Se poate face pentru a vedea daca nivelurile sunt prea mici sau prea mari. Productia prolactinei are loc in glanda hipofiza. Pentru majoritatea barbatilor si femeile care nu sunt insarcinate sau alapteaza, exista doar un nivel scazut al prolactinei in organism. Medicii masoara nivelurile de hormoni in nanograme pe mililitru (ng / ml).

Nivelurile normale ale prolactinei sunt:

  • femei care nu sunt insarcinate: 2-29 ng / ml
  • femei insarcinate: 10 – 209 ng / ml
  • barbati: 2-18 ng / ml

Medicul va evalua daca rezultatele  sunt normale in functie de multi factori, inclusiv de sanatatea generala. Valorile prolactinei pot varia usor de la un laborator la altul.

Prolactina marita – ce inseamna?

Nivelurile scazute ale prolactinei nu sunt de obicei o preocupare la femei sau barbati. Cu toate acestea, nivelurile foarte ridicate ale prolactinei, cunoscute sub numele de hiperprolactinemie, pot indica o problema. Aproximativ 10% din populatie are hiperprolactinemie. Nivelurile ridicate ale prolactinei sunt normale in timpul sarcinii si dupa nastere, in timpul alaptarii.

Cu toate acestea, hiperprolactinemia poate fi cauzata si de anorexie nervoasa, boli hepatice, boli de rinichi si hipotiroidism. Hipotiroidismul poate provoca marirea glandei hipofize, care este tratabila cu terapia de inlocuire a hormonilor tiroidieni. Nivelurile ridicate de prolactina pot fi, de asemenea, cauzate de tumorile hipofizare. Aceste tumori pot fi tratate medical sau chirurgical.

Persoanele cu anumite afectiuni pot avea un nivel ridicat al prolactinei:

  • traumatisme la nivelul pieptului sau iritatii;
  • boala hipotalamica;
  • hipotiroidism;
  • tumori hipofizare care produc prolactina – prolactinom;
  • tumori hipofizare de alt tip.

Medicamente care pot creste nivelul de prolactina

Anumite medicamente pot creste, de asemenea, nivelul de prolactina, inclusiv:

miababy magazin
  • antidepresive;
  • butirofenonele;
  • estrogeni;
  • metildopa;
  • metoclopramid;
  • fenotiazine;
  • risperidona;
  • verapamil.

Unii factori de stres obisnuiti pot ridica, de asemenea, nivelul de prolactina. Acesti factori de stres includ glicemie scazuta, activitati de efort fizic si chiar forme usoare de disconfort. Daca nivelul de prolactina este ridicat, poate fi necesar sa gasiti modalitati de a reduce stresul si de a mentine glicemia la niveluri constante.

prolactina mare si infertilitatea

Prolactina si fertilitatea

In unele cazuri, nivelurile ridicate de prolactina pot duce la infertilitate. Prolactinoamele pot pune presiune asupra glandei hipofize si pot opri productia de hormoni. Aceasta afectiune este cunoscuta sub denumirea de hipopituitarism. La barbati, acest lucru provoaca probleme cu functia sexuala si reducerea parului. La femei, poate duce la infertilitate.

Nivelurile ridicate de prolactina pot intrerupe productia normala de hormoni estrogeni si progesteron. Acest lucru poate face ovarele sa elibereze ovule neregulat sau sa se opreasca total. Medicamente si alte tratamente pentru prolactinom ajuta la restabilirea fertilitatii la majoritatea femeilor.

Tratament pentru niveluri ridicate de prolactina

Agonistii dopaminei cum ar fi bromocriptina (Parlodel si Cycloset) sunt cel mai frecvent tratament pentru niveluri ridicate de prolactina. Aceste medicamente ajuta creierul sa produca dopamina pentru a controla nivelurile ridicate de prolactina.

De asemenea, medicul va poate recomanda sa luati cabergolina. Cabergolina este un tratament mai nou, cu efecte secundare mai usoare decat alte medicamente comune pentru prolactinom. Nu toate nivelurile de prolactina vor raspunde bine la agonistii dopaminei. Medicul va poate sugera radioterapie daca aceste medicamente nu ajuta nivelul de prolactina. Medicul va poate sugera interventia chirurgicala daca medicamentele nu diminueaza tumora. Chirurgia poate fi efectuata prin nas sau craniu. Interventia chirurgicala si medicatia pot readuce nivelul normal de prolactina la normal.

Sfaturi pentru reglarea nivelului de prolactina

Alti pasi pe care ii puteti face pentru a scadea nivelul prolactinei includ:

  • schimbarea regimului alimentar si reducerea nivelului de stres;
  • oprirea antrenamentelor de mare intensitate sau activitati intense;
  • evitati hainele care sunt prea stranse in zona pieptului;
  • evitati activitati sau imbracaminte care suprastimuleaza mameloanele;
  • suplimentele de vitamina B6 sau vitamina E pot fi uneori utile.

Vitamina B-6 face parte din procesul de productie de dopamina, iar nivelurile mai ridicate pot reduce nivelul de prolactina. Vitamina E previne in mod natural cresterea nivelului de prolactina. Discutati cu medicul sau nutritionistul inainte de a schimba aportul de vitamine sau alte suplimente.

Prolactina scazuta – ce inseamna?

Ce se intampla daca am prea putina prolactina? Un nivel prea redus al prolactinei in sange se numeste hipoprolactinemie. Aceasta afectiune este foarte rara si poate aparea la persoanele cu subactivitate hipofizara. O scadere a cantitatii de prolactina secretata poate duce la producerea de lapte insuficient dupa nastere. Majoritatea persoanelor cu un nivel scazut de prolactina nu au probleme medicale specifice.

Referinte:
(1) Prolactin, link: https://www.yourhormones.info/hormones/prolactin/
(2) What is a Prolactin Test?, link: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/prolactin-test
(3) Prolactin Level Test, link: https://www.healthline.com/health/prolactin
(4) Hyperprolactinemia (High Prolactin Levels), link: https://www.reproductivefacts.org/news-and-publications/patient-fact-sheets-and-booklets/documents/fact-sheets-and-info-booklets/hyperprolactinemia-high-prolactin-levels/
(5) Hyperprolactinemia, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3853872/
(6) Prolactinoma, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prolactinoma/symptoms-causes/syc-20376958

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *