Articole

Probiotice – ghid complet

Probiotice – acestea sunt microorganisme vii ce au rolul de a reface flora intestinala si pot avea efecte benefice pentru sanatate. Iata cum actioneaza in organism, care sunt simptomele unui deficit, cand se recomanda administrarea lor si in ce alimente se gasesc.

CUPRINS:

1. Ce sunt probioticele si ce rol au?
2. Administrarea probioticelor
3. Cum alegi probioticele potrivite de la farmacie?
4. Beneficiile probioticelor pentru sanatate
5. Cum ne afecteaza lipsa probioticelor?
6. Intestinele – al doilea creier?
7. Probiotice naturale – surse recomandate
8. Ce sunt prebioticele si ce rol au?
9. Intrebari frecvente

Ce sunt probioticele si ce rol au?

Probioticele sunt microorganisme vii gasite in alimente sau suplimente care regleaza flora intestinala. Acestea au rolul de a mentine sau de a imbunatati nivelul de bacterii „bune” (microflora normala) din organism. Prebioticele pe de alta parte se gasesc in alimente (de obicei alimente cu continut ridicat de fibre) care actioneaza ca „sursa de hrana” pentru microflora umana. Prebioticele sunt utilizate cu intentia de a imbunatati echilibrul acestor microorganisme.

Desi oamenii tind sa creada ca bacteriile sunt germeni nocivi care afecteaza mancarea sau te imbolnavesc, exista multe bacterii care sunt bune pentru sanatatea noastra. Intestinul este organul unde alimentele sunt digerate si absorbite si contin in mod natural trilioane de bacterii care sunt importante pentru a ne ajuta sa ramanem sanatosi. Probioticele sunt bacterii „bune” care se gasesc in produse alimentare sau suplimente si pot influenta in mod benefic sanatatea noastra prin imbunatatirea echilibrului si functiei bacteriilor intestinale.

Administrarea probioticelor

Probioticele se pot gasi in alimente sau sub forma de suplimente. Se administreaza doar la indicatiile unui medic, pentru ca pot avea o serie de efecte adverse. De asemenea, difera modul de administrare in functie de varsta. Se aleg in functiue de starea de sanatate, de numarul de tulpini si tipul tulpinii. De asemenea, unele trebuie pastrate doar la frigider.

Cum se administreaza probioticele la copii?

Copiii isi dezvolta microbiomul inca din viata intrauterina si apoi in prima parte a copilariei. Probioticele pot fi utile pentru cei mici prin scaderea numarului de bacterii „rele” din intestin care pot provoca infectii sau inflamatii. De asemenea, pot inlocui bacteriile „bune” care s-au pierdut, de exemplu, atunci cand cei mici iau antibiotice.

Se recomanda in general cand cel mic are o serie de probleme gastrointestinale sau cand se urmeaza tratament cu antibiotice. Administrarea probioticelor poate continua 1-2 saptamani dupa finalizarea cursului de antibiotice. Un exemplu ar fi Baby Jarro Dophilus.

Cum se administreaza probioticele la adulti?

In general se recomanda o data sau de 2 ori pe zi, inainte de masa cu 20-30 minute. Cand se administreaza impreuna cu un antibiotic, se recomanda in general o pauza de 2 ore intre ele.

Efecte secundare ale excesului de probiotice

Probioticele sunt in general sigure. Efectele adverse pot fi balonare sau flatulenta, si in cazul unui exces pot fi modificari metabolice sau infectii. Tocmai din acest motiv se recomanda administrarea doar la indicatiile medicului si conform recomandarilor.

Cum alegi probioticele potrivite de la farmacie?

Cand alegi probioticele de la farmacie trebuie sa tii cont in special de numarul de bacterii si speciile de bacterii. In general, eficienta lor creste in functie de numarul de bacterii prezente. Suplimentele pot contine de la cateva milioane de bacterii pana la cateva miliarde. Se incepe in general cu doze mai mici. Speciile contin in general lactobacillus, bifidonacteria, saccharomyces boulardii, streptococcus thermophilus, enterococcus faecium, leuconostoc.

Probioticele pot fi sub forma de:

  • capsule (Linex sau Linex forte- pret probiotice catena aproximativ 20 lei, Eubiotic pe baza de culturi lactice vii, Procombo, probiotice si prebiotice secom ca Jarro Dophilus, Baby Jarro Dophilus, probiotic Complex de la Cosmopharm – pret probiotic complex aproximativ 30 lei);
  • comprimate masticabile ( Protectis);
  • pulberi dizolvabile (Activit – pret aproximativ 30 lei).

Trebuie acordata atentie si ingredientelor suplimentare – prebiotice precum inulina, galactooligozaharide si fructooligozaharide. De asemenea, mai pot contine vitamine, fibre sau extracte de plante, ca probiotice naturale Hofigal.

Unele probiotice nu rezista la temperatura camerei, si trebuie tinute doar la frigider.

Beneficiile probioticelor pentru sanatate

Cum functioneaza probioticele? S-a dovedit ca multe probiotice restabilesc echilibrul bacteriilor intestinale, care pot ajuta organismul sa functioneze cat mai bine. Acestea ajuta la eliminarea bacteriilor potential daunatoare si stimuleaza sistemul imunitar.

Probioticele ne pot ajuta, de asemenea, sa digeram fibrele alimentare si produc compusi acizi care mentin sanatoasa mucoasa intestinului. Probioticele pot ajuta la gestionarea afectiunilor gastro-intestinale, inclusiv sindromul intestinului iritabil si boala inflamatorie a intestinului. Multe persoane folosesc probiotice pentru a ajuta la tratarea episoadelor de diaree si constipatie.

Beneficiile potentiale ale probioticelor au fost observate in tratamentul sau prevenirea unor probleme precum:

  • diaree;
  • sindromul colonului iritabil;
  • colita ulcerativa;
  • boala Crohn;
  • H. pylori;
  • infectii vaginale;
  • infectii ale tractului urinar;
  • infectii ale tractului digestiv cauzate de Clostridium difficile;
  • probleme ale pielii – acnee, eczeme, eruptii cutanate, urticarie;
  • imbunatatirea functiei sistemului imunitar.

Probioticele si antibioticele

Multe persoane folosesc probiotice pentru a preveni diareea, gazele si crampele cauzate de antibiotice. Antibioticele distrug bacteriile „bune” (benefice) impreuna cu bacteriile care provoaca boala. O scadere a bacteriilor benefice poate duce la probleme digestive. Administrarea probioticelor poate ajuta la inlocuirea bacteriilor benefice pierdute. Acest lucru poate ajuta la prevenirea diareei.

Cum ne afecteaza lipsa probioticelor?

Numeroase studii din ultimele doua decenii au demonstrat legaturi intre sanatatea intestinului si sistemul imunitar, starea de spirit, sanatatea mintala, bolile autoimune, tulburarile endocrine, afectiunile pielii si cancerul. Termenul „microbiom intestinal” se refera in mod specific la microorganismele care traiesc in intestine. O persoana are aproximativ 300 – 500 de specii diferite de bacterii in tractul digestiv. In timp ce unele microorganisme sunt daunatoare pentru sanatate, altele sunt benefice si chiar necesare pentru un organism sanatos.

Multe aspecte ale vietii moderne, cum ar fi nivelurile ridicate de stres, somnul prea putin, consumul de alimente procesate si cu continut ridicat de zahar si folosirea de antibiotice pot afecta microbiomul intestinal. La randul sau, acest lucru poate afecta alte aspecte ale sanatatii noastre, cum ar fi creierul, inima, sistemul imunitar, pielea, greutatea, nivelul hormonilor, capacitatea de a absorbi nutrientii si chiar dezvoltarea cancerului.

Semne care denota probleme cu microflora includ:

  • disconfort gastric – gaze, balonare, constipatie, diaree, arsuri gastrice;
  • modificari ale greutatii fara cauze cunoscute;
  • probleme de somn si oboseala persistenta;
  • probleme ale pielii – iritatii, eczeme, inflamatii;
  • intolerante alimentare;
  • tulburari de dispozitie;
  • infectii recurente.

Intestinele – al doilea creier?

Faptul ca anumite situatii cauzeaza disconfort gastric, „fluturii in stomac” sau „golul in stomac” au o explicatie. Tractul gastrointestinal este sensibil la emotii. Furia, anxietate, tristetea – toate pot declansa simptome intestinale. De asemenea, „al doilea creier” este denumirea pentru sistemul nervos enteric – sistemul nervos de la nivel intestinal. Acesta este o retea complexa ce contine milioane de neuroni. Al doilea creier controleaza activitatea sistemului digestiv. De asemenea, regleaza si o parte dintre emotii – explicatii pentru „fluturii in stomac”ca raspuns la stres la anumite emotii puternice.

Dezechilibrul bacteriilor intestinale – cum se corecteaza?

Dezechilibrul bacteriilor intestinale sau disbioza poate fi data de infectii, modificari de mediu, modificari alimentare, anumite medicamente (mai ales antibiotice) si unele boli. Simptomele includ disconfort gastric, greata, constipatie, diaree, probleme ale pielii etc. Acest dezechilibru poate fi corectat prin stil de viata – mai ales alimentatie si o serie de suplimente cu probiotice, prebiotice, suplimente de vitamine si minerale sau terapii cu plante medicinale.

Probiotice naturale – surse recomandate

Alimente cu probiotice naturale

Alimentele care contin probiotice includ: unele sucuri si bauturi de soia, lapte fermentat si nefermentat, zer, branzeturi moi, chefir, varza acra si muraturi, iaurt (probabil cel mai cunoscut produs alimentar care contine probiotice).

Desi exista mai multe clase si tipuri diferite de probiotice, unele dintre cele mai frecvente includ:

  • Bifidobacterium
  • Lactobacillus
  • Saccharomyces boulardii, care este un tip de drojdie

Producatorii de alimente pot numi, de asemenea, probioticele ca fiind din „culturi vii” sau „culturi active”. Multe produse fermentate contin probiotice, ceea ce inseamna ca bacteriile din ele sunt inca vii. Adesea, procesul de productie a alimentelor distruge bacteriile vii. Daca un produs este disponibil pe un raft si nu este refrigerat, este posibil sa nu contina probiotice active.

Alimente prebiotice

Prebioticele sunt fibre dietetice care hranesc bacteriile benefice din sistemul digestiv. Ajuta microflora sa produca nutrienti pentru celulele colonului, pentru un sistem digestiv sanatos. Exemple de alimente prebiotice includ:

  • radacina de cicoare;
  • leguminoase – fasole, linte, mazare;
  • grau integral, ovaz, orz;
  • usturoi, ceapa, praz;
  • anghinare;
  • sparanghel;
  • banane, mere;
  • cacao;
  • seminte de in;
  • psyllium.

Ce sunt prebioticele si ce rol au?

Prebioticele sunt un grup de nutrienti care pot hrani microbiomul intestinal. Fructo-oligozaharidele si galacto-oligozaharidele sunt cele doua grupuri importante de prebiotice cu efecte benefice asupra sanatati.

Prebioticele sunt astfel fibre naturale care sustin sanatatea microflorei intestinale. Astfel, asigura buna functionare a sistemului digestiv.

Intrebari frecvente

Probioticele ingrasa?

Probioticele nu ingrasa. Ba mai mult, unele cercetari sugereaza ca acestea pot sustine pierderea in greutate. Desi nu exista suficiente dovezi care sa arate acest lucru, probioticele sustin buna functionare a sistemului digestiv.

Cand trebuie sa iau probiotice?

Probioticele se recomanda doar la indicatiile medicului. Acesta le poate indica atunci cand exista simptome ale unui dezechilibru al florei intestinale. De asemenea, medicul poate recomanda probiotice cand se urmeaza un tratament cu antibiotice.

De ce trebuie sa iau probiotice daca iau si antibiotic?

Antibioticele distrug bacteriile daunatoare care cauzeaza boala. Dar, de asemenea, provoaca daune colaterale microbiomului, comunitatea complexa de bacterii care traiesc in intestin. Aceasta are ca rezultat o afectare profunda, de obicei temporara, a bacteriilor benefice.

Una dintre strategiile populare de atenuare a perturbarii este de a lua un supliment probiotic care contine bacterii vii in timpul sau dupa un curs de antibiotice. Probioticele pot echilibra microbiomul si pot preveni diareea asociata adesea cu antibioticele.

Referinte:

(1) What are probiotics, link: https://www.webmd.com/digestive-disorders/what-are-probiotics#1
(2) Probiotics: What You Need To Know, link: https://nccih.nih.gov/health/probiotics/introduction.htm
(3) Can probiotics cause side effects?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323821.php
(4) Probiotics 101: A Simple Beginner’s Guide, link: https://www.healthline.com/nutrition/probiotics-101
(5) Probiotics, link: https://www.medicinenet.com/probiotics/article.htm

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago