Prietenii imaginari la copii – motiv de ingrijorare sau nu?

prietenii imaginari beneficii

banner-peg-perego-miababy

Afla din articolul de mai jos mai multe despre prietenii imaginari la copii – de ce isi fac cei mici prieteni imaginari, daca este normal sau nu, care pot fi beneficiile si ce semne indica anumite probleme.

CUPRINS:

1. Este normal ca cei mici sa aiba prieteni imaginari?
2. De ce au copiii prieteni imaginari?
3. Ce beneficii pot avea prietenii imaginari?
4. Cand sunt prietenii imaginari un motiv de ingrijorare?
5. Ce trebuie sa faca parintii cand copilul are un prieten imaginar?

Este normal ca cei mici sa aiba prieteni imaginari?

Multi copii au prieteni imaginari si acest lucru nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Reprezinta de fapt o parte normala a dezvoltarii. Un prieten imaginar este perfect normal pentru copii in timpul anilor de dezvoltare (de obicei intre 3 – 11 ani, dar cel mai frecvent apar intre 3-6 ani). Studiile au aratat ca inainte de varsta de 7 ani, 65% dintre copii au sau au avut un prieten imaginar. Acesti prieteni ar putea fi pe termen scurt (prieteni noi care vin si dispar la fiecare cateva zile) sau poate fi un prieten care dureaza ani de zile. Cercetarile mai vechi au aratat si ca 28% dintre copiii cu varste cuprinse intre 5 – 12 ani au prieteni imaginari. Fetele sunt mai predispuse decat baietii sa aiba prieteni imaginari. De asemenea, este normal daca un copil nu are niciodata un prieten imaginar.

banner-waterwipes-miababy

Prietenii imaginari si gandirea magica

Prietenii imaginari la copii sunt prezenti in general intre 3-6 ani, cand copiii isi dezvolta capacitatea de a folosi forme mai complexe de joc de simulare si cand linia dintre realitate si fantezie poate fi putin neclara – gandirea magica. In aceasta etapa a vietii, imaginatia lor se dezvolta si sunt capabili sa-si creeze prieteni imaginari care sa ii insoteasca in jocul de simulare, jocul real si povestile inventate. De obicei, persista in imaginatia copiilor cateva luni sau cativa ani – dar dispar pana in etapa preadolescentei. Prietenii imaginari pot fi imaginea unor alti copii, creaturi mitice, animale, personaje din desene animate si supereroi, o jucarie ce „prinde viata” etc. Prietenul imaginar poate fi astfel invizibil pentru ceilalti sau poate lua forma unui obiect neinsufletit. Cand prietenul imaginar este un obiect real, copilul isi imagineaza obiectul neinsufletit ca avand personalitate si abilitati.

In ultimii cativa ani, cercetarile au aratat ca aceasta forma de joc de simulare are numeroase beneficii pentru dezvoltarea celor mici. Copiii care au prieteni imaginari au de obicei abilitati de comunicare mai bune, creativitate mai buna si chiar o stima de sine mai mare. Insa, acest lucru NU inseamna ca parintii ar trebui sa incurajeze in mod activ formarea de prieteni imaginari.

ce sunt prietenii imaginari

De ce au copiii prieteni imaginari?

Cercetarile sugereaza ca acei copii care isi creeaza prieteni din imaginatie sunt extrem de sociabili si le place sa interactioneze cu ceilalti. Asa ca atunci cand nu este nimeni in preajma cu care sa se joace sau sa socializeze, inventeaza pe cineva. Copiii isi pot dezvolta prieteni invizibili pentru a-si exersa noile abilitati sociale sau pentru a procesa lucrurile pe care le vad si le experimenteaza, dar si pentru joaca. Uneori, prietenii imaginari „apar” atunci cand un copil trece printr-o perioada stresanta, cum ar fi mutarea intr-un oras nou. Desi nu pot controla situatia in schimbare, pot detine controlul cand vine vorba despre prietenul imaginar. In plus, prietenii imaginari ofera un sistem de sprijin.

Prietenii imaginari le permit copiilor sa exploreze o lume imaginara pe care o creeaza singuri. Copiii folosesc prietenii imaginari pentru a-i ajuta sa-si exerseze abilitatile sociale, sa exprime emotii si sa faca fata situatiilor pe care le considera dificile. Este important sa realizati ca a avea un prieten imaginar nu inseamna timiditate sau anxietate sociala – de fapt, cercetarile sugereaza ca este fix opusul de obicei. Copiii cu prieteni imaginari tind sa-si faca mai multi prieteni la scoala, datorita abilitatilor mai bune de comunicare si imaginatiei bine dezvoltate.

cursuri puericultura

Prietenii imaginari sunt de obicei un semn ca cei mici au o imaginatie bogata. Cu toate acestea, trebuie luat in considerare si ca in unele situatii copiii isi creeaza acesti prieteni imaginari din singuratate sau ca o abilitate de a face fata anumitor situatii. De asemenea, in rare situatii copiii inventeaza prieteni imaginari pentru a depasi anumite traume.

cand apar prietenii imaginari

Ce beneficii pot avea prietenii imaginari?

Beneficiile unui prieten imaginar pot include:

miababy magazin
  • abilitati sociale mai bune;
  • stimularea creativitatii;
  • strategii mai bune de gestionare si exprimare a emotiilor;
  • dezvoltarea intelegerii emotionale;
  • confort – dezvoltarea sentimentelor de siguranta si confort, incredere si curaj.

Desi unii parinti se ingrijoreaza ca inventarea unui prieten imaginar inseamna ca un copil nu are prieteni adevarati, prietenii imaginari nu indica probleme sociale sau lipsa abilitatilor sociale. Prietenii imaginari pot servi, de fapt, ca o modalitate de a exersa abilitatile ce tin de prietenie, cum ar fi rezolvarea conflictelor, empatia si generozitatea. A vorbi cu un prieten imaginar poate chiar imbunatati abilitatile de comunicare ale unui copil. Dialogul cu un prieten imaginar necesita ca un copil sa isi asume perspectiva prietenului imaginar. In consecinta, copiii pot intelege mai bine perspectiva altor persoane.

De asemenea, prietenii imaginari ii pot ajuta pe copii sa isi dezvolte sentimentul de control. Prietenul imaginar al copilului va arata si se va comporta intotdeauna exact asa cum doreste copilul. Un prieten imaginar ii ofera copilului ceva ce poate „detine” in intregime. De asemenea, cei mici isi pot dezvolta empatia si increderea in sine. Prietenii din imaginatie ofera un sentimente de confort – de multe ori copiii apeleaza la astfel de prieteni imaginari pentru a depasi unele situatii, ca teama de intuneric, cosmaruri etc.

In plus, prietenii imaginari ne ajuta sa ii intelegem mai bine pe copii. Un prieten imaginar poate fi ca o fereastra pentru ceea ce gandeste copilul si ceea ce se intampla in viata sa din perspectiva lui. Uneori este mai usor pentru copii sa-si dezvaluie sentimentele printr-o terta parte. Va puteti ajuta de prietenul imaginar pentru a incuraja sau convinge copilul sa incerce anumite activitati noi, alimente noi, sa isi invinga anumite frici, sa discute despre ceea ce simte etc.

prietenii imaginari

Cand sunt prietenii imaginari un motiv de ingrijorare?

In general, prieteniile imaginare sunt o parte normala a dezvoltarii sociale si se vor estompa in timp. Unii parinti isi fac griji ca cei mici nu inteleg ca prietenii imaginari nu sunt reali, dar acest lucru nu este de obicei adevarat. De fapt, majoritatea copiilor inteleg ca prietenii lor imaginari nu sunt cu adevarat reali.

Desi de cele mai multe ori prietenii imaginari nu indica astfel niciun fel de problema, exista si exceptii. Prietenul imaginar poate fi un motiv de ingrijorare daca:

  • cel mic da vina pe prietenul sau imaginar pentru lucrurile pe care le face;
  • copilul nu are alti prieteni din „lumea reala”;
  • prezinta anxietate extrema cand este in preajma altor copii;
  • copilul nu manifesta interes sa-si faca prieteni;
  • prietenul imaginar este mereu prezent;
  • prietenul imaginar vorbeste permanent cu copilul;
  • copilul spune sau da semne ca prietenul imaginar este rautacios, violent sau il ameninta;
  • prietenul imaginar ii spune copilului sa faca ceva violent fata de o alta persoana sau fata de el insusi;
  • copilului ii este frica de prietenul sau imaginar;
  • apar schimbari bruste in comportamentul copilului, cum ar fi schimbari in starea de spirit sau schimbari comportamentale;
  • capacitatea de concentrare a copilului scade, odata cu performanta scolara;
  • apare o schimbare in modelele de vorbire ale copilului.

RETINETI!

Daca cel mic prezinta aceste semne sau alte semne ingrijoratoare, luati legatura cu medicul. Obiceiurile si comportamentul copilului se vor schimba pe masura ce creste, dar pot exista probleme psihologice sau alte cauze subiacente in joc.

De asemenea, unele semne de avertizare includ simptome de psihoza infantila (o tulburare extrem de rara si dificil de diagnosticat) sau rezultatul disocierii cauzate de traume din copilarie. Daca va faceti griji ca prietenul imaginar al copilului este problematic si ar putea fi din cauza simptomelor de psihoza, este indicat sa solicitati ajutor de specialitate. In cazul in care copilul aude sau vede lucruri care nu sunt inradacinate in realitate, este indicat sa discutati cu medicul pediatru sau cu un terapeut pentru copii. Unele simptome ale psihozei pediatrice includ:

  • paranoia;
  • schimbari drastice de dispozitie;
  • halucinatii – auditive sau vizuale.

Ce trebuie sa faca parintii cand copilul are un prieten imaginar?

Daca nu apar semne si probleme ca cele de mai sus, atunci raspunsul simplu este – nu faceti nimic. Dimpotriva, studiile arata ca orice fel de interventie parentala (pozitiva sau negativa) poate duce la disparitia prietenului imaginar. Prin urmare, este mai bine sa lasati procesul creativ sa se desfasoare in mod natural. Puneti intrebari pentru a cunoaste cateva lucruri despre prietenul imaginar (cum arata, ce ii place sa faca etc.), pentru ca asa veti afla de fapt lucruri noi despre emotiile, interesele, pasiunile si dorintele copilului. Prietenii imaginari va pot ajuta sa vedeti daca cel mic are o problema. De exemplu, daca prietenului imaginar ii este frica de ceva, probabil copilului ii este frica de acelasi lucru. Insa, evitati sa puneti extrem de multe intrebari. In schimb, acceptati si validati ceea ce spune copilul despre partenerul sau imaginar de joaca. Daca mentionati sau spuneti ceva despre prietenul sau imaginar, formulati pe scurt si intr-un mod pozitiv.

Insa, este important sa:

  • stabiliti limite sanatoase pentru prietenul imaginar al copilului – daca cel mic da vina pe prietenul imaginar pentru faptele sale, daca foloseste asta ca scuza pentru a nu face anumite sarcini etc.;
  • asigurati-va ca cel mic intelege ca prietenul sau traieste doar ca parte a imaginatiei sale si ca nu se intampla nimic mai profund (asta nu inseamna ca trebuie sa il fortati sa recunoasca faptul ca prietenul sau imaginar nu este real, doar sa fie semne pe care sa le observati voi ca nu este nimic in neregula);
  • incurajati si alte forme de joc creativ si alte modalitati de a-si dezvolta creativitatea si imaginatia.

Referinte:
(1) https://www.healthychildren.org/English/tips-tools/ask-the-pediatrician/Pages/invisible-friend-should-i-be-concerned.aspx
(2) https://www.webmd.com/children/childrens-imaginary-friends-what-to-know
(3) https://raisingchildren.net.au/preschoolers/behaviour/friends-siblings/imaginary-friends
(4) https://www.whattoexpect.com/toddler/ask-heidi/imaginary-friends.aspx
(5) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/imaginary-friends

Surse foto: Pixabay, Pexels

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *