Articole

Prietenia in copilarie – cum sa cresti un copil prietenos si sociabil

Prietenia in copilarie este una dintre cele mai importante aptitudini sociale pentru o buna integrare si o dezvoltare armonioasa a copilului. Iata un ghid despre cum iti poti ajuta copilul sa-si faca prieteni.

Cuprins:

  1. Prietenia, importanta din prima zi de viata
  2. Dezvoltarea aptitudinilor sociale pe etape de varsta
  3. De ce este bine sa-ti incurajezi copilul sa fie prietenos?
  4. Sfaturi pentru a dezvolta prietenia in copilarie
  5. De ce unii copii nu au prieteni?

Prietenia, importanta din prima zi de viata

Bebelusul vine pe lume cu un anumit „simt social”. Deloc intamplator, natura il inzestreaza pe micut cu darul de a atrage atentia si de a crea o relatie de atasament in primul rand cu mama. Gingasia, inocenta si neajutorarea bebelusului au si rolul de a preveni un posibil abandon și de a-i asigura supraviețuirea. Tot aceste insusiri sunt cele care pun bazele relatiilor sociale cu adultii care il ingrijesc, iar mai tarziu cu copiii din jur.

Neputinta copilului de a se ingriji singur pentru a-si asigura supraviețuirea il face pe acesta sa fie dependent de parinti si alti adulti, iar astfel sa-si formeze deprinderi sociale chiar de la nastere. Apoi, pe masura ce copilul creste, parintii trebuie sa incurajeze aptitudinea copilului de a initia și a pastra relatii de prietenie. Astfel, copilul invata despre lume si viata, primeste ingrijirea si satisfacerea nevoilor fundamentale, iar, mai tarziu, are parte de intelegere, interactiune si sprijin.

Este important pentru parinti sa cunoasca evolutia aptitudinilor sociale ale copilului pana la varsta de 3 ani si sa intervina astfel incat intrarea in colectivitate sa aiba loc fara prea multe dificultati.

Dezvoltarea aptitudinilor sociale pe etape de varsta

Primul an

La 3 saptamani, bebelusul tau face diferenta intre obiecte si oameni. Ce crezi ca va prefera? Studiile au aratat – dar poti simti asta pe propria piele – ca va prefera oamenii. Niciun obiect nu ii poate aduce mai mult confort decat apropierea si comunicarea cu mama.

La 4 saptamani este deja pregatit sa comunice cu privirea si este incantat cand vorbesti cu el si ii zambesti. Ba chiar poate fi momentul memorabil al primului sau zambet.

La 2 luni, copilul deja incepe sa zambeasca in repetate randuri ca raspuns la acelasi gest al tau. Specialistii vorbesc deja despre zambetul social – una dintre primele aptitudini sociale.

La 3 luni comunica prin sunete, gangureli drept raspuns la ceea ce ii spun adultii. Sunt primii pasi in comunicare.

La 6 luni incepe sa intre in jocul parintilor, initiaza conversatii pe limba lui, arata persoane, obiecte.

La 12 luni face diferenta intre parinti, persoane apropiate si persoane straine. Deja incepe sa nu se mai simta confortabil in prezenta strainilor. In plus, va avea preferinte cu privire la persoanele care interactioneaza cu el.

Intre 1 si 2 ani

La inceputul celui de-al doilea an, copilul incepe sa comunice prin cuvinte, sa solicite anumite lucruri. El incepe sa fie atras de jocuri din ce in ce mai interesante, imita actiuni, animale, personaje preferate. Incepe chiar sa creeze situatii astfel incat sa aiba mai multe sanse de a se face placut si de a fi acceptat.

La aceasta varsta, incepe sa fie atras de ceilalti copii, pe care ii poate observa in amanunt, ba chiar incearca sa ii atinga si sa ii cunoasca. Sunt primii pasi catre prietenia cu alti copii.

La 2 ani

Aceasta varsta se caracterizeaza prin cresterea simtului proprietatii si manifestarea independentei. Copilul devine atasat de obiectele care ii apartin si nu vrea sa le imprumute. De aceea, acum apar si conflictele intre copii. Micutii nu au capacitatea de a intelege punctul de vedere al altei persoane si nici urmarile propriilor actiuni. Nu vei avea prea multe sanse de reusita daca ii explici ca e frumos sa imprumute jucaria celuilalt copil, ca o va primi inapoi, ca se va supara celalalt. Dorinta de a-si pastra obiectul depaseste orice argument.

Copilul manifesta posesivitate atat fata de obiecte, cat si fata de persoane apropiate. Astfel apar crize de gelozie intre frati, crize de furie cand mami pleaca de acasa.

Citeste despre: Egoismul la copii

La 3 ani – varsta la care poate fi inteleasa prietenia

Copilul incepe sa manifeste interes pentru jocurile in grupuri de copii, chiar daca nici acum nu se lasa usor convins sa imprumute jucariile. Unul din jocurile preferate este jocul de rol, in care copilul se preface ca este un personaj preferat din desene animate sau din carti. Jocul de rol este foarte important pentru ca ii permite sa exerseze diferite comportamente, noi stari de spirit, dar si noi deprinderi sociale.

O importanta achizitie la aceasta varsta este faptul ca micutul incepe sa interactioneze cu alti copii nu doar de dragul jocului, ci si pentru a fi acceptat in grup. Dezvoltarea limbajului il ajuta sa-si rafineze relatiile sociale.

De ce este bine sa-ti incurajezi copilul sa fie prietenos?

Un copil prietenos este un copil sociabil. El are capacitatea de a interactiona usor cu ceilalti, de a se integra intr-un grup de copii. Specialistii spun ca este vorba despre un copil cu simt al prieteniei.

Un copil sociabil este un copil descurcaret, care poate obtine mai multe de la viata si se poate bucura de ceea ce il inconjoara. Ajuta-l sa-si formeze deprinderi sociale functionale si il vei ajuta sa creasca vesel si multumit.

Un copil prietenos este un copil cu o inteligenta emotionala crescuta. Va sti sa echilibreze propriile nevoi cu nevoile altora, sa isi manifeste grija si interesul fata de ceilalti. Va sti sa isi exprime emotiile intr-un mod util si adecvat.

Si nu in ultimul rand, un copil prietenos este un copil sanatos. Starea de bine a copilului depinde in buna masura si de linistea sufleteasca a acestuia. Or, un copil care stie sa-si faca prieteni este deschis, senin, afectuos. Acestea sunt semne ale sanatatii fizice si mintale. Studiile au aratat ca acei copii care se joaca frecvent cu prietenii lor sunt nu doar increzatori in fortele proprii, optimisti, veseli, dar si feriti de tulburari de comportament, depresie.

Sfaturi pentru a dezvolta prietenia in copilarie

  • Fii un bun model pentru copilul tau

Inca din primele stadii ale dezvoltarii, copilul este receptiv la modul in care parintii ii vorbesc, la ceea ce se intampla in familie, ba chiar este afectat de certuri, tensiuni, atitudini ostile. Asa ca, primul pas pentru a-l invata prietenia in copilarie este sa fii tu, ca parinte, prietenos, vesel, relaxat.

  • Arata-i ca il intelegi dincolo de cuvinte

Chiar si inainte de a deslusi tainele limbajului, copilul este capabil sa te inteleaga din mimica, gesturi, tonul vocii. Arata-i ca si tu poti face acelasi lucru, desi nu iti spune raspicat despre ce este vorba. Pune tu in cuvinte lucrurile pe care incearca sa ti le comunice. De exemplu, atunci cand zambeste, ii poti spune: „Da, zambesti… Esti fericit pentru ca…”. Sau atunci cand plange: „Stiu ca esti suparat din cauza… Sunt aici si…”. Micutul se va simti inteles si va invata ca lumea este buna si prietenoasa.

  • Formeaza-i un cerc social extins inca de varsta mica

Mergeti impreuna in vizita la prieteni, rude, bunici… Din cand in cand, chiar de la varste micute, poti incerca sa-l lasi in grija unor persoane de incredere, preferabil bunici, la inceput pentru scurt timp, apoi treptat chiar si cateva ore, pentru a se obisnui si cu alte persoane decat mama sau tata. De asemenea, cand mergeti in parc, lasa-l in preajma copiilor, chiar daca nu interactioneaza prea mult cu acestia. El ii va observa si intr-o buna zi chiar va incepe sa ii imite si, de ce nu, sa se imprieteneasca.

  • Prilejuieste prietenia cu copii de varste mai mari

Copiii mai mari, frati, surori sunt resurse importante de invatare prin imitare pentru cei mici. Așa ca lasa-ti micutul sa interactioneze cu copiii mai mari care vin spre el sau chiar incurajeaza-l sa faca el primul pas, daca este interesat de ceea ce observa la un copil mai mare. Asigura-te insa ca dorinta de prietenie este reciproca si nu forta nota daca vreunul dintre copii nu doreste comunicarea.

  • Tine cont de dorintele si nevoile lui in preajma unor persoane noi

Atunci cand incerci sa-i faci cunostinta cu persoane noi, observa-i mai intai reactiile si apoi actioneaza. Daca micutul este deschis si dornic de cunostinta, faceti prezentarile si incurajeaza-l sa se manifeste. In schimb, in cazul unui copil timid, nu este indicat sa il presezi. Preferabil este ca persoanele respective sa discute mai intai cu tine, iar copilului sa-i fie acordat un timp de acomodare. Respecta ritmul copilului tau de a interactiona cu altii, incurajeaza-l cu tact si astfel va capata incredere de sine pe masura ce creste.

  • Invita-i prietenii la voi acasa

Fie ca sunt mai mici sau mai mari, invita copiii la voi acasa. Lasa-i sa se joace in voie, chiar daca asta presupune putina dezordine si zgomot. Important este ca toti copiii sa se distreze, sa interactioneze, intr-un cuvant, sa se fie prieteni.

  • Incurajeaza copilul sa aiba un comportament atent, grijuliu, politicos

Indiferent de varsta si de capacitatea de exprimare a copilului, cu siguranta, ii pasa de parinti si alti membri apropiati ai familiei. Ajuta-l insa sa manifesta grija, atentie, compasiune si in afara familiei. Poate fi un alt copil sau chiar un animalut. Grija, atentia, amabilitatea sunt valori umane importante pe care se bazeaza prietenia.

De asemenea, invata-l de mic sa fie politicos si sa foloseasca „formulele magice”: „Buna ziua”, „Te rog”, „Multumesc”. In primul rand trebuie sa te auda pe tine folosind aceste cuvinte, este imposibil sa nu le observe, iar dupa deprinderea limbajului le va rosti si el, cu siguranta. Daca uita cumva sau inca mai are de invatat la acest capitol, pune in aplicare o metoda care nu da gres. Atunci cand iti cere ceva, nu ii indeplini dorinta pana nu foloseste cuvintele magice. In scurt timp, ii vor intra in obisnuinta.

De ce unii copii nu au prieteni?

Izolarea, respingerea, lipsa prietenilor sunt probleme cu care se confrunta tot mai multi copii in societatea actuala. Prietenia – chiar si in randul copiilor – s-a transformat mult in comparatie cu prietenia altor generatii. Prietenia virtuala, cu grupuri si jocuri pe telefon, ocupa din ce in ce mai mult spatiu in defavoarea prieteniei reale, cu intalniri si jocuri afara. Din pacate, sunt copii care isi pierd din naturaletea de lega o prietenie, nu sunt acceptati intr-un cerc de prieteni la scoala.

Ca sa afli de ce copilul nu are prieteni, este important sa intri in lumea lui, sa comunicati deschis. Poate cineva din clasa ii vorbeste urat, poate este victima bullying-ului la scoala sau poate chiar el se poarta urat si de aceea este marginalizat. Incearca sa descoperi problema, vorbeste cu educatoarea sau invatatoarea.

Daca nu exista nicio situatie problematica, este posibil sa fie vorba despre timiditate. In acest caz, ajuta-ti copilul sa-si formeze propria „gasca” de prieteni. Organizeaza intalniri la voi acasa, unde sa inviti 2-3 colegi care au aceleasi interese/pasiuni cu ale copilului tau, de exemplu, practica acelasi sport, dans, balet. Programati intalniri pentru a se sustine unii pe altii, iesiri la film sau la un loc de joaca, chiar impreuna cu parintii. Copiii se imprietenesc mai usor cand vad ca prietenia exista si in randul parintilor.

Referinte:

https://www.lifeeducation.org.au/parents/children-and-the-benefits-of-friendship

https://exploringyourmind.com/ friendly-child-healthy-child/

https://www.romper.com/p/how-to-raise-a-friendly-child-15508420

https://www.washingtonpost.com/news/parenting/wp/2014/07/18/are-you-raising-nice-kids-a-harvard-psychologist-gives-5-ways-to-raise-them-to-be-kind/

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago