Produse pentru bebelusi si copii mici

Top 10 pompe de san pentru mamici – ghid complet, recomandari si recenzii

Folosirea unei pompe de san este varianta excelenta atunci cand din diferite motive nu poti alapta copilul, dar vrei sa ii oferi beneficiile laptelui matern. Iata ce trebuie sa iei in considerare atunci cand alegi o pompa de san pentru colectarea laptelui matern.

CUPRINS:

1. Ce este pompa de san si ce rol are?
2. Cand si cum sa folosesti o pompa de san?
3. Sfaturi pentru alegerea pompei de san potrivite
4. Tipuri de pompe de san
5. Recomandari pentru pompe de san electrice si manuale

Ce este pompa de san si ce rol are?

Pompa de san contine o cupa care se fixeaza peste mamelon, o palnie si recipient de colectare. Pompa imita actiunea de supt a bebelusului pentru a incuraja laptele sa curga.

Pomparea sau stoarcerea manuala a laptelui poate fi utila pentru a colecta excesul de lapte din san si pentru a evita mastita. Daca bebelusul nu suge eficient la san, stoarcerea poate stimula productia de lapte si te poate ajuta sa ii oferi copilului laptele matern in alt mod. Fata de stoarcerea manuala a laptelui, pompa de san este o metoda mai rapida si mai simpla in acest sens. Stoarcerea manuala poate fi cea mai buna metoda daca se foloseste in primele 1 – 3 zile de la nastere, sau daca vrei sa storci lapte doar foarte rar.

Utilizarea unei pompe de san este o modalitate buna de a nu pierde beneficiile laptelui matern atunci cand nu poti fi langa copil sau nu poti pune copilul la san din diferite motive. Pompa de san te ajuta sa mentii aportul de lapte si sa previi disconfortul si angorjarea sanilor. Poti utiliza, de asemenea, o pompa de san pentru a reduce incet productia de lapte daca trebuie sa opresti alaptarea brusc.

Cand si cum sa folosesti o pompa de san?

Exista o serie de motive pentru care femeile care alapteaza ar putea dori sa foloseasca o pompa de san. Poate fi vorba de necesitatea de a te intoarce la munca sau daca vrei un aport regulat de lapte pentru a-l folosi la hranirea copilului. Poate fi vorba si de probleme de atasare la san, anumite probleme medicale ce impiedica suptul la san etc.

Iata cateva motive pentru utilizarea pompei de san:

  • pentru a face rezerve de lapte ce pot fi oferite copilului cat esti mai lucru sau esti departe de el;
  • copilul nu suge suficient la san sau nu suge deloc;
  • copilul nu se ataseaza bine la san;
  • pentru a reduce sanii plini;
  • pentru a induce lactatia sau pentru a stimula productia suplimentara de lapte;
  • pentru a-i oferi partenerului posibilitatea de a se implica in hranire;
  • pentru a-ti oferi tie timp sa te odihnesti.

Citeste si despre hiperlactatie si lactatia in exces.

Etapele pentru folosirea pompei de san

Pentru a stoarce lapte matern vei avea nevoie de:

  • pompa de san;
  • sticlute curate pentru colectarea laptelui;
  • o compresa calda pentru a ajuta la masarea sanilor inainte de stoarcere;
  • prosopel pentru a sterge eventuale picaturi de lapte.

Spala-te bine pe maini inainte de a-ti atinge sanii, apoi sterge-te cu un prosop curat din hartie pentru a usca bine mainile. Asambleaza pompa si aigura-te ca stai intr-o pozitie confortabila, cu spatele sprijinit. Pozitioneaza cupa pompei pe san – sfarcul ar trebui sa fie chiar in mijlocul suportului. Este posibil sa fie nevoie sa incerci cateva dimensiuni diferite de cupe pentru san pentru a gasi una care ti se potriveste cel mai bine.

Stoarce initial lent, cu presiune uniforma. Mareste presiunea treptat – acest lucru nu ar trebui sa cauzeze niciodata durere. Continua sa storci pana cand fluxul de lapte incetineste. Opreste pompa de san si odata eliberata aspiratia, indeparteaza palnia setului de colectare de la san. Goleste ambii sani in fiecare sesiune de pompare. Dupa pompare, sanii trebuie sa se simta moi, fara zone dure.

La final, pune capacul pe recipientul de depozitare sau toarna laptele intr-un recipient de depozitare, daca este cazul. E bine sa etichetezi data si ora. Spala si usuca setul de colectare pentru a-l pregati pentru urmatoarea utilizare.

De retinut!

O sesiune tipica de pompare dureaza aproximativ 10 – 15 minute la un san. O pompa dubla ajuta la stimularea productiei de lapte reducand in acelasi timp timpul de pompare la jumatate. Se simte o anumita presiune usoara cand pompa este pornita, dar procedura nu ar trebui sa fie dureroasa. Daca doare, opreste pompa. Schimba pozitia sistemului de atasare la san sau incearca un sistem de atasare mai mare. Pentru a mentine lactatia, incearca sa storci cel putin la 3 – 4 ore si sa alaptezi cat de des poti.

Curatarea pompei de san

Setul de colectare si recipientul de depozitare al pompei de san trebuie curatate dupa fiecare utilizare. Toate tipurile de pompe au parti care vin in contact cu laptele matern. Toate aceste piese si accesorii trebuie curatate la fiecare sesiune de alaptare, folosind detergent de vase si apa calda. Trebuie demontate complet, spalate in apa calda cu detergent si clatite. Acestea trebuie sa fie intotdeauna bine uscate. Unii producatori recomanda sterilizarea sistemelor de colectare si depozitare o data pe zi. Daca bebelusul este bolnav sau prematur, sistemul va trebui sa fie sterilizat dupa fiecare utilizare.

ATENTIE!

Citeste instructiunile producatorului despre pompa specifica inainte de curatare. Acest lucru te va ajuta sa vezi care sunt partile specifice ale pompei care trebuie spalate, precum si cea mai buna modalitate de a indeparta acele piese pentru curatare. Nu trebuie curatat tubul pompei de san care nu intra in contact cu laptele matern. Este posibil sa vezi picaturi de apa provenite din condensare dupa ce ai terminat de pompat. Pentru a indeparta condensul, porneste pompa timp de cateva minute pentru a lasa tubul sa se usuce.

Depozitarea laptelui stors

Pune laptele la frigider imediat. Cel mai bine este sa folosesti laptele cat mai curand posibil dupa pompare. Daca nu vei folosi laptele in cateva zile, il poti ingheta.

Laptele matern contine enzime esentiale, hormoni si anticorpi. Acestea sunt vitale pentru cresterea normala, dezvoltarea si sanatatea bebelusului. Depozitarea lui in conditii de siguranta face ca aceste proprietati sa se mentina si previne dezvoltarea bacteriilor. Laptele proaspat este cel mai bun pentru copilul tau. Acesta este laptele care a fost stors si apoi refrigerat (introdus in frigider). Cand acest lucru nu este posibil, congelarea este o optiune buna.

Laptele matern stors este considerat sigur daca este pastrat pana la 4 ore la temperatura camerei (25 ° C sau mai rece), pana la 4 zile cand este pastrat la frigider la 4,4 ° C, sau pana la 6 luni cand este pastrat la congelator (-17,8 ° C sau mai rece).

Incalzirea laptelui matern

Cand il storci, laptele matern pe care il obtii trebuie sa fie refrigerat sau congelat cat mai repede posibil. Laptele matern poate fi dezghetat la frigider, in mod normal in aproximativ 12 ore. De asemenea, poti tine sticluta cu lapte congelat sub apa calda care curge (maxim 37 grade C). Nu lasa laptele matern congelat sa se decongeleze la temperatura camerei. Odata ce a fost complet dezghetat, laptele matern anterior congelat poate fi pastrat la temperatura camerei timp de maximum 2 ore sau la frigider maximum 24 de ore. Laptele matern lasat la temperatura camerei trebuie sa fie administrat copilului in maxim 2 ore, altfel trebuie aruncat.

Laptele matern, odata decongelat, NU se recongeleaza. Nu trebuie adaugat lapte proaspat stors in laptele deja racit sau congelat.

Nu incalziti laptele matern intr-un cuptor cu microunde sau intr-o cratita! Incalzirea laptelui matern pana cand este fierbinte poate distruge unele dintre proprietatile bune ale laptelui. Utilizarea unui cuptor cu microunde pentru a incalzi lichidele poate duce la incalzirea neuniforma. Aceste puncte fierbinti pot duce la arsuri in gurita.

Sfaturi pentru alegerea pompei de san potrivite

Pompele de san sunt, in general, actionate manual sau electrice – alimentate cu baterii sau la priza. Cele manuale functioneaza prin crearea de aspiratie atunci cand strangi manerul sau recipientul de colectare. Acest lucru poate deveni obositor dupa un timp. Pompa de san poate fi din doua parti – un set de colectare si unul de depozitare, sau poate fi o unitate 2in1.

Iata cateva sugestii pentru alegerea pompei de san:

  • Sistem inchis sau deschis? – Sistemele inchise si deschise se refera la abilitatea umiditatii, a aerului, a agentilor patogeni sau a laptelui matern de a se deplasa din sistemul de ventuza catre tubul de colectare, si se recomanda sa aiba un sistem inchis. Sistemele deschise cresc riscul transferului de patogeni la sugar prin laptele matern stors.
  • Manual sau Electric? – Decizia dintre o pompa manuala si o pompa electrica este de obicei una luata in functie de pret. Pompele manuale sunt mai accesibile, dar unele mame le considera mai greu de folosit. Pompele electrice sunt mai scumpe, dar sunt considerate in general mai eficiente si mai rapide decat pompele manuale.
  • Pompa unilaterala sau dubla? – O pompa dubla iti permite sa storcii ambii sani in acelasi timp, reducand astfel la jumatate timpul necesar pentru stoarcere. De asemenea, sanii produc mai multi hormoni si lapte pe sesiune de stoarcere.
  • Confort si potrivire – Alege o pompa care sa fie confortabila si sa se ataseze bine pe sani. Dimensiunea cupelor este esentiala. Cupa pentru san trebuie sa centreze sfarcul, nu intreaga areola, in interiorul sau. Alege pompe cu dimensiuni variabile ale cupelor. Daca este prea mica poate rani sfarcul, iar daca este prea mare poate ingreuna stoarcerea laptelui.
  • Dimensiunea pompei – Daca trebuie sa o folosesti la birou sau in deplasari, este bine sa alegi o pompa usoara, usor de luat cu tine in geanta.
  • Sunet – Unele pompe sunt mai silentioase decat altele. Daca va trebui sa o folosesti in jurul altor oameni, poti alege o pompa mai silentioasa.

Piese suplimentare pentru pompa

In afara de pompa, poate fi util sa cumperi o punguta pentru a transporta pompa si accesoriile cand esti plecata de acasa si nu numai. Pot fi necesare unele piese suplimentare. Poti avea nevoie de un set de rezerva pe care sa il folosesti cat timp celalalt set se usuca. Daca folosesti o pompa electrica, un adaptor auto poate fi util daca esti pe drum. De asemenea, poate fi util sa iei si anumile articole ca ventuze sau cupe pentru san de dimensiuni diferite, sticlute de depozitare sau pungi speciale pentru depozitarea laptelui, o geanta termorezistenta pentru depozitarea temporara a laptelui, un sutien pentru pompa de san etc. Unele pompe vin intr-un kit care contine lucruri precum sticle suplimentare, o geanta de transport si adaptoare auto.

Tipuri de pompe de san

Exista multe tipuri diferite de pompe pe piata – manuale, electrice unice sau duble – si este esential sa o alegi pe cea mai potrivita pentru tine. Mamele care cred ca vor stoarce lapte cazional, pot alege o pompa manuala. Cele care trebuie sa se intoarca la munca si au nevoie sa stoarca mai mult lapte ar putea considera ca cea mai buna optiune este o pompa electrica, poate chiar dubla.

Pompe manuale de san

Aceste pompe sunt de obicei mai ieftine si, prin urmare, mai accesibile. De obicie sunt mici si compacte, usor de luat cu tine la birou sau in calatorii. Sunt usor de curatat pentru ca au mai putine piese. Pompele manuale sunt actionate manual prin pomparea unui maner. Miscarea de pompare creeaza un vid care face ca laptele sa treaca prin tub si in recipientele de colectare (de obicei biberoane). Unele pompe de mana folosesc un singur maner, in timp ce altele au doua manere.

Dezavantajul este ca daca intentionezi sa storci mai des lapte, poate fi mai dificil, pentru ca deseori necesita un pic de efort si mai mult timp. Daca vei stoarce lapte ocazional, atunci o pompa manuala ar trebui sa poata satisface nevoile tale. O pompa manuala ii ofera mamei un control complet asupra aspiratiei si vitezei pompei.

Pompe de san electrice

Pompele electrice pentru san functioneaza in acelasi mod ca pompele manuale, dar folosesc un sistem electric in loc de sistemul manual. Creeaza adesea o putere de aspiratie mai mare decat o pompa manuala si reduce, de asemenea, timpul necesar pentru stoarcere. Desi sunt mai zgomotoase decat pompele manuale, exista unele foarte silentioase. Pompele electrice sunt disponibile in doua variante diferite: pompe pentru un singur san si pompe duble.

Pompele electrice sunt mai comode si mai usor de folosit. Stoarcerea devine mai confortabila cu o actiune constanta de pompare. Sunt mai scumpe in general, iar curatararea poate fi mai dificila din cauza faptului ca sunt mai multe piese. Acestea trebuie sa fie bine uscate pentru ca vorbim si de piese electrice.

Recomandari pentru pompe de san electrice si manuale

Pompa de san manuala „Step Up” Natural Feeling Chicco

Citeste mai multe despre Pompa manuala de san „Step Up” Natural Feeding Chicco

  • asigura confort si eficienta in ceea ce priveste colectarea laptelui matern;
  • este practica, usor de folosit si usor de depozitat;
  • are maner ergonomic, ce faciliteaza colectarea laptelui;
  • cupa pentru san are dimensiune universala, astfel ca se potriveste pentru orice forma a sanului – este din silicon moale, si nu cauzeaza disconfort in timpul stoarcerii;
  • poate fi sterilizata prin orice tehnici de sterilizare.

Pompa de san manuala U-Grow

Citeste mai multe despre Pompa manuala de san U-Grow

  • este de dimensiuni mici, usor de folosit si de intretinut;
  • vine insotita de un biberon, astfel ca nu mai e necesar sa transferati laptele;
  • are maner ergonomic care confera control asupra intensitatii si ritmului de colectare a laptelui;
  • este fara BPA si din materiale nontoxice;
  • are pret accesibil.

Pompa de san manuala Handy Plus Spectra

Citeste mai multe despre Pompa manuala de san Handy Plus Spectra

  • are design ergonomic, este usor de folosit si de curatat;
  • este de dimensiuni reduse, fiind usor de depozitat si luat atunci cand calatoriti;
  • cupele au insertii din silicon pentru a proteja sanul in timpul colectarii laptelui;
  • dimensiunea cupei este una standard – 28 mm;
  • vine impreuna cu un biberon cu capac, tetina pentru nou-nascuti, suport biberon, cupa silicon si disc;
  • are un pret accesibil.

Pompa de san manuala Classic Chicco, cu biberon

Afla mai multe despre Pompa manuala de san Classic Chicco cu biberon

  • pret accesibil;
  • este usor de folosit si de intretinut, practica si eficienta, cu pompita din cauciuc pentru pompare;
  • are forma ergonomica, fiind usor de folosit;
  • dispune de sistem de reglare a intensitatii de colectare a laptelui;
  • este compusa din 5 piese, fara BPA;
  • componentele pot fi sterilizate la cald sau la rece, mai putin para de cauciuc si furtunul din silicon.

Pompa de san manuala Tommee Tippee, Closer to Nature

Afla mai multe despre Pompa de san manuala Tommee Tippee, Closer to Nature

  • este simplu de folosit, usor de asamblat si de curatat;
  • permite reglarea ritmului potrivit de stoarcere a laptelui;
  • are dimensiuni mici si poate fi luata cu usurinta la birou sau in calatorii;
  • cupele sunt din silicon si asigura confortul in timpul utilizarii;
  • poate fi sterilizata prin orice metoda de sterilizare;
  • componentele nu contin BPA.

Pompa de san electrica cu baterie portabila U-Grow

Afla mai multe despre Pompa de san electrica cu baterie portabila U-Grow

  • este simplu de folosit, eficienta si usor de depozitat;
  • are functie dubla – stimulare si extragere;
  • intensitate de colectare a laptelui este un reglabila, pentru confortul mamei;
  • functia de stimulare poate fi reglata in functie de 5 niveluri, si are si functie de stimulare automata:
  • functia de extragere este pe 9 intensitati;
  • are un ecran LED;
  • este dotata cu baterie cu litiu reincarcabila – sustine functionarea aproximativ 2 ore.

Pompa de san electrica Beurer BY40

Afla tot ce trebuie sa stii despre Pompa de san electrica Beurer BY40

  • are 10 trepte de stimulare si 10 de pompare;
  • are display pentru afisarea eficienta a informatiilor, cu iluminare;
  • este usor de folosit si usor de depozitat;
  • are cupe din silicon pentru o atasare ferma la san, dar confera in acelasi timp confort;
  • este usor de dezinfectat si curatat.

Pompa de san electrica simpla Q Spectra

Afla mai multe despre Pompa electrica de san simpla Q Spectra

  • are dimensiuni reduse si este usor de luat la birou sau cand nu sunteti acasa;
  • are capacitatea de reglare a puterii de vacuum si are 2 moduri de functionare: stimulare lactatie si extragere;
  • este silentioasa;
  • are sistem anti reflux – impiedica patrunderea de lapte in furtun;
  • are o cupa de dimensiune standard – 24 mm;
  • componentele nu contin BPA.

Pompa de san electrica dubla S1 Spectra

Afla mai multe despre Pompa de san electrica dubla S1 Spectra

  • are intensitate reglabila si viteza de pompare puternica, dar in acelasi timp este delicata cu sanii si nu cauzeaza disconfort;
  • are 2 functii: stimulare lactatie si extragere;
  • dispune de timer ce arata timpul de utilizare;
  • ecran LED ce afiseaza viteza si puterea de pompare;
  • este silentioasa, usor de asamblat si de curatat;
  • componente fara BPA.

Pompa de san electrica dubla 9+ Spectra

Citeste mai multe despre Pompa de san electrica dubla 9+ Spectra

  • are dimensiuni reduse, design atractiv;
  • este usor de folosit, de curatat si de intretinut;
  • dispune de 10 intensitati ale vacuumului – putere mare de extragere, dar in acelasi timp confort pentru mama;
  • functie de stimulare lactatie si extragere;
  • are timer ce indica timpul de pompare si ecran LED;
  • silentioasa;
  • se opreste singura dupa 30 minute de utilizare;
  • sistem anti reflux.

Referinte:

  1. https://www.cdc.gov/healthywater/hygiene/healthychildcare/infantfeeding/breastpump.html
  2. https://www.breastfeeding.asn.au/bf-info/breastfeeding-and-work/which-breast-pump-best-you
  3. https://www.fda.gov/medical-devices/breast-pumps/types-breast-pumps
  4. https://www.llli.org/breastfeeding-info/pumping-milk/
  5. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322839.php
  6. https://www.uptodate.com/contents/pumping-breast-milk-beyond-the-basics
Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago