Polipii uterini, cunoscuti si sub denumirea de polipi endometriali, sunt dati de dezvoltarea excesiva a celulelor din mucoasa uterului (endometru).
CUPRINS:
1. Ce sunt polipii uterini?
2. Simptome
3. Diagnostic si analize pentru polipi uterini
4. Cauze si factori de risc
5. Complicatiile polipilor uterini netratati
6. Tratamentul polipilor uterini
7. Polipii uterini in sarcina
8. Polipii uterini si infertilitatea
9. Polipii uterini si cancerul
10. Preventie
Polipii uterini sunt tumori benigne (non-canceroase) ale uterului. Polipii uterini sunt deseori mase mici atasate de peretele uterin si pot fi, de asemenea, numiti polipi endometriali deoarece apar in endometru.
Acesti polipi sunt de obicei non-cancerosi (benigni), desi unii pot fi cancerosi sau se pot transforma in cele din urma in cancer (polipi precancerosi). Polipii uterini au dimensiuni de la cativa milimetri – nu mai mari decat o samanta de susan – pana la cativa centimetri – de dimensiunea unei mingi de golf sau mai mult, chiar. Se ataseaza de peretele uterin printr-o baza mare sau o tulpina subtire. O femeie poate avea unul sau mai multi polipi uterini. Polipii uterini apar cel mai frecvent la femeile care se afla la menopauza, dar si femeile mai tinere pot dezvolta polipi uterini.
Semnele si simptomele polipilor uterini includ:
Multe dintre aceste simptome nu apar din formarea polipului in sine, ci din cauza frictiunii si iritatiei care apare in tesutul inconjurator. Majoritatea polipilor endometriali sunt mici si multe femei nu dezvolta niciodata simptome. Durerea nu este un simptom tipic al polipilor uterini.
Diagnosticarea incepe cu un istoric medical complet si o examinare ginecologica. Iata care sunt principalele metode de diagnosticare a polipilor uterini:
Cauza exacta a polipilor endometriali la femei nu este cunoscuta. Ei tind sa creasca atunci cand exista mai mult hormon estrogen in organism. Majoritatea polipilor endometriali nu sunt cancerigeni. Foarte putini pot fi cancerosi sau precancerosi. Polipii uterini sunt mai des intalniti la femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani.
Alti factori care pot creste riscul de polipi uterini sunt:
Polipii uterini ar putea fi asociati cu infertilitatea. Acestia va pot impiedica sa ramaneti insarcinata deoarece pot ingreuna atasarea unui ovul fertilizat de uter sau pot bloca trompele uterine sau colul uterin. Unele studii au aratat ca eliminarea polipilor poate creste sansele femeilor de a ramane gravide, dar nu exista dovezi clare ca functioneaza pentru toate pacientele.
Majoritatea polipilor uterini nu sunt cancerosi. Dar un procent mic se transforma mai tarziu in cancer. Riscurile sunt mai mari pentru femeile aflate la menopauza. Simptomele polipilor sunt similare cu cele ale cancerului uterin, deci daca apar semne, este important sa va prezentati la medic pentru investigatii suplimentare.
De multe ori, in cazul polipilor nu se intervine activ, ci prin monitorizare atenta. Uneori, polipii uterini se resorb, dar vorbim de polipi foarte mici.
Medicamente
Anumite medicamente hormonale, inclusiv progesteronii si agonistii hormonului de eliberare a gonadotropinei, pot diminua simptomele polipilor. Astfel de medicamente ofera insa o solutie pe termen scurt, simptomele reaparand dupa incetarea tratamentului. Acestea pot sa scada dimensiunea polipilor si sa amelioreze simptomele, cum ar fi sangerarile severe.
Interventia chirurgicala
Medicii pot elimina de multe ori polipii uterini in timpul acelorasi proceduri pe care le folosesc pentru a le diagnostica, cum ar fi histeroscopia sau chiuretajul. In loc sa se efectueze o incizie la nivel abdominal, se va introduce un dispozitiv special prin vagin si cervix pentru a indeparta polipii uterini.
O polipectomie este o procedura de indepartare a polipului. Cea mai eficienta modalitate de a efectua o polipectomie este extirpare polip uterin histeroscopie, cand o camera mica este plasata in interiorul uterului pentru vizualizare. Aceasta se efectueaza, de obicei, in sala de operatie sub anestezie. La femeile infertile afectate de polipi endometriali, polipectomia poate creste fertilitatea. In timpul histeroscopiei, cu ajutorul unui dispozitiv special numit histeroscop se vor indeparta polipii uterini. Polipul eliminat va fi probabil trimis la un laborator pentru examinarea microscopica. Daca un polip uterin contine celule canceroase, medicul va discuta despre urmatoarele etape de evaluare si tratament.
Chiuretajul poate fi efectuat impreuna cu histeroscopia. In timp ce foloseste histeroscopul pentru a analiza interiorul uterului, medicul utilizeaza o chiureta pentru a elimina polipii uterini. Polipii pot fi trimisi la un laborator pentru a determina daca sunt benigni sau cancerosi. Aceasta tehnica este eficienta pentru polipii uterini mai mici.
Chirurgie suplimentara poate fi necesara daca un polip nu poate fi indepartat prin alte metode sau daca polipii sunt cancerosi. O histerectomie, o procedura chirurgicala in care se indeparteaza uterul in intregime, poate fi necesara in cazurile in care celulele canceroase se gasesc in polipii uterini.
Pret extirpare polip uterin – Tarifele variaza in general de procedura, dar pretul pentru o excizie a polipilor prin histeroscopie este intre 600-800 lei, si poate ajunge la 2000 lei in functie de gravitate, de numarul de polipi, de tipul interventiei (minim invaziv) si de zilele de spitalizare.
Pana in prezent, exista putine cercetari care sa fi analizat tratamentele naturiste pentru polipii uterini. Iata cateva posibile solutii naturiste:
Se crede ca polipii endometriali pot avea un impact negativ asupra fertilitatii unei femei, motiv pentru care multi medici recomanda eliminarea polipilor daca persoana este supusa evaluarii pentru infertilitate sau daca are antecedente de avort spontan. In ceea ce priveste polipii uterini in timpul sarcinii, cercetarile nu au aratat o asociere directa intre polipii uterini si riscul de avort spontan.
Polipii endometriali sunt frecvent observati la femeile subfertile si exista unele dovezi ca au un efect negativ asupra fertilitatii.
Infertilitatea este definita ca incapacitatea de a concepe dupa un an de incercare. Polipii uterini pot actiona ca un contraceptiv in acelasi mod ca un dispozitiv intrauterin (DIU), prin impiedicarea implantarii unui embrion in uter. Cercetarile privind polipii uterini si fertilitatea nu arata insa o asociere exacta intre cele doua.
Unele date sugereaza ca organismul depisteaza polipii ca pe niste elemente straine si ii ataca, ceea ce poate duce la inflamatie si afectarea implantarii ovulului fertilizat. Polipii pot crea, de asemenea, un blocaj in trompele uterine, impiedicand spermatozoizii sa gaseasca un ovul viabil pentru fertilizare. Polipii pot bloca, de asemenea, canalul din colul uterin, blocand direct uterul.
Diferitele modalitati de diagnostic, cum ar fi ecografiile transvaginale, ecografia cu perfuzie salina sau histeroscopia, sunt utilizate in mod obisnuit pentru a evalua polipii endometriali. De obicei se sugereaza ca eliminarea polipilor poate fi indicata pentru a creste sansele de a concepe.
In aproximativ 95% dintre cazuri, polipii endometriali sunt benigni, ceea ce inseamna ca nu sunt cancerosi. In aproximativ 5% dintre cazuri, acestia pot fi legati de cancer. Cand polipii uterini se pot dezvolta in cancer, se numesc precancerosi.
Dintre persoanele cu polipi endometriali, cele cu sangerari anormale si cele cu varsta de peste 50 de ani au mai multe riscuri de a avea polipi endometriali cancerosi. Istoricul personal de cancer colorectal, prezenta polipilor endometriali si obezitatea crescuta sunt cei mai mari factori de risc pentru cancerul endometrial.
Nu exista nicio modalitate de a preveni polipii uterini. Este important sa adoptati un stil de viata sanatos si sa efectuati periodic screening-uri si controale ginecologice regulate. Factorii de risc cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arteriala sau administrarea tamoxifenului pentru a trata cancerul de san pot creste riscul de a dezvolta polipi. Polipii uterini pot sa reapara uneori dupa tratament si poate fi necesar un tratament suplimentar.
Referinte:
(1) What Are the Symptoms, Types, and Treatments for Polyps?, link: https://www.healthline.com/health/polyps
(2) Uterine polyps, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-polyps/symptoms-causes/syc-20378709
(3) Uterine polyps, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14683-uterine-polyps
(4) Uterine polyps, link: https://www.womens-health-concern.org/help-and-advice/factsheets/uterine-polyps/
(5) Endometrial polyps, link: http://www.obgyn.net/laparoscopy/endometrial-polyps
(6) Endometrial polyps, link: http://www.cmdrc.com/menstrual-disorders-fibroids/endometrial-polyps/
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
View Comments
Bună seara .Am făcut de curând un control ginecologic și mi s-au depistat niște polipi .Sunt vizibili ca i-am obseroare și eu.Am făcut testul Papa Nicolau și mi-a ieșit în regula.D-na dr nu mi-a dat nici un tratament pt polipi și a zis ca nu e nevoie.As dori sa știu dacă tre sa ma îngrijorez sau sa am încredere în dr.Va mulțumesc. Eu as dori cv naturist dacă se poate.Ovule,ceaiuri sau ce credeți ca trebuie sa fac.
Sunt însărcinată în 6saptamani.mia găsit un polip din care am ușoare sângerări sau pete rozalii.pot duce sarcina la capăt după ce-mi extrage acel polip? mulțumesc frumos
Bună seara acum trei ani mam operat de polip pe uter și era tumoare beligna dar după trei ani mia reapărut este semn de ceva rău sau este ceva normal.
Am avut un polip care a fost extirpat, am mai avut cateva menstre, dupa care am intrat la menopauza, dupa 2 ani m-am trezit cu o metroragie puternica. Am mers imediat la medic si am fost informata ca motivul este tot un polip fibros pe col si mi-sa prelevat biopsie. La ce sa ma astept? Sunt foarte ingrijorata! Precizez ca am 49 de ani si de 2 ani nu am mai avut menstra.
Va multumesc anticipat pt. raspuns!
Buna ziua.
Am fost gasita in urma unui control ginecologic cu polipi uterini .
As dori sa precizez ca sant la menopauza de 3 ani si avut o sangerare anormala peste menopauza,fapt ptr care am facut un control .
Doresc sa stiu ce imi este recomandat sa fac?
Direct histerectomie totala se poate ????
As vrea sa stiu poate un polip sa se transforme in miom? Pentru ca am avut miom, apoi polip si acum mi sa spus ca am iar miom. Am facut test si mi sau gasit celule modificate.Am facut tratament analizele au iesit bune dar eu am dubii pentru ca a doua zi dupa ce am dat testul cistologic mi sa incepul ciclul.
Buna seara ! am primit rezultatul la biopsie si mi s-a spus ca am avut polip endometrial Ce este acesta si daca este ceva grav