Articole

Polipii la copii

Polipii nazali sunt numiti si cresteri benigne (non-canceroase) la nivelul mucoasei sau a captuselii interne a nasului. Afla tot ce trebuie sa stii despre polipi in articolul de mai jos.

CUPRINS:

  1. Ce sunt polipii?
  2. Simptomele polipilor la copii
  3. Cauze
  4. Complicatii
  5. Tratamentul polipilor la copii
  6. Tratamente naturiste pentru polipi la copii

Ce sunt polipii?

Polipii nazali sunt numiti si cresteri benigne (non-canceroase) la nivelul mucoasei sau a captuselii interne a nasului. Apar ca mici umflaturi moi la nivelul pasajelor nazale si a sinusurilor. Afectiunea se numeste in termeni medicali de specialitate si adenoidita cronica sau vegetatii adenoide.

Aceste vegetatii adenoide au tendinta de a varia in functie de dimensiune si pot avea culoare galbuie sau roz. Pe masura ce cresc, apar ca un ciorchine. In timp ce formele usoare nu produc simptome de multe ori, polipii de dimensiuni mai mari pot afecta respiratia si chiar mirosul. Aceste simptome ale polipilor nazali sunt, de asemenea, asociati cu multe alte afectiuni, inclusiv racelile.

Simptomele polipilor la copii

Polipii de dimensiuni mici, de obicei, nu produc simptome si nu necesita neaparat tratament. Polipii mai mari, cu toate acestea, pot afecta sinusurile, pot duce la acumularea de mucus si cresc riscul de infectii.

Simptomele frecvente ale polipilor nazali includ:

  • nas infundat sau o senzatie de blocaj;
  • afectarea mirosului si a gustului;
  • respiratie pe gura;
  • infectii sinusale frecvente;
  • stranut frecvent;
  • rinoree – secretii nazale;
  • presiune in zona fruntii;
  • apnee de somn – pauze in respiratie in timpul somnului;
  • sforait;
  • dureri la nivelul fetei;
  • cefalee;
  • mancarime in zona ochilor etc.

Cauze

Cauza exacta a polipilor nazali nu este pe deplin cunoscuta, dar majoritatea cercetatorilor sunt de acord ca acestea sunt rezultatul inflamatiei in zona nasului sau sinusurilor. Polipii par a fi rezultatul unei inflamatii constante (roseata si umflare) care se dezvolta in interiorul captuselii pasajelor nazale. Se considera ca inflamatia duce la acumularea de lichid in spatiul interstitial (spatiul dintre celulele care formeaza mucoasa) din zona nasului si sinusurilor. In cele din urma, acest lucru duce la formarea de polipi. Polipii nazali sunt mai frecvent intalniti la persoanele cu urmatoarele afectiuni:

  • astm;
  • sensibilitate la aspirina;
  • fibroza chistica;
  • infectii sinusale cronice;
  • rinita alergica;
  • sindromul Churg-Strauss (o afectiune ce are ca rezultat inflamatia vaselor sangvine);
  • varsta – polipii se pot manifesta la orice varsta, dar adultii tineri si persoanele de varsta mijlocie sunt mai predispuse.

Anumite gene pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea polipilor nazali, in special genele care joaca un rol in sistemul imunitar si raspunsul inflamator.

Complicatii

Polipii nazali pot cauza complicatii deoarece blocheaza fluxul normal de aer si drenajul fluidelor.

Posibilele complicatii includ:

  • apnee de somn – afectarea respiratiei in timpul somnului;
  • agravarea simptomelor astmului;
  • infectii sinusale care reapar des.

Mai putin frecvent, polipii nazali cauzeaza probleme ca infectii mai periculoase, cum ar fi:

  • infectia tesutului din jurul creierului si maduvei spinarii (meningita);
  • infectie in jurul tesutului din zona ochiului (celulita orbitala);
  • infectia oaselor sinusale (osteita).

Tratamentul polipilor la copii

Polipii se diagnosticheaza adesea pe baza examinarii fizice, dar uneori pot fi necesare teste suplimentare. Uneori poate fi necesare si investigatii imagistice pentru o imagine mai detaliata. Tratamentul pot fi chirurgical sau ne-chirurgical, in functie de varsta, starea pacientului si gravitatea problemei.

Adenoidectomie – cand se recomanda operatia pentru polipi?

Interventia chirurgicala pentru polipii nazali se numeste in termeni de specialitate adenoidectomie sau polipectomie.

In timpul adenoidectomiei se va efectua o anestezie generala, si nu implica alte incizii la nivelul corpului. Recuperarea tipica dupa o adenoidectomie implica adesea cateva zile de durere si disconfort moderat, care uneori include si dureri in gat, nas infundat si respiratie dificila. In mai putin de o saptamana dupa operatie, starea copilului revine la normal. Interventia nu implica suturi sau cusaturi, iar zona se va vindeca natural. De cele mai multe ori este indicata doar dupa varsta de 3 ani. Polipectomia sau adenoidectomia implica mentinerea nasului deschis cu o mica clema chirurgicala si indepartarea polipilor cu un mic forceps. Un pansament este apoi aplicat pentru a stopa orice sangerare. Este, de obicei, efectuata sub anestezie generala.

Adenoidectomia poate fi recomandata daca:

  • simptomele nu raspund la tratamentul medicamentos;
  • apare o problema secundara mai grava din cauza polipilor, ca apneea de somn;
  • se intensifica simptomele de astm sau rinita alergica;
  • apar infectii si probleme ale sinusurilor si urechilor, inflamatii persistente;
  • vorbim de o problema congenitala.

Interventia endoscopica sau chirurgia sinusala endoscopica este de obicei recomandata pentru a elimina polipii nazali. Procedura se efectueaza, de obicei, sub anestezie locala (medicamente analgezice) astfel incat tesutul nasului sa fie amortit pe tot parcursul procedurii. Se va utiliza un endoscop (un tub subtire, flexibil, cu o camera video la un capat) pentru a putea vedea in interiorul nasului si a sinusurilor. Cele mai frecvente complicatii ale acestei proceduri sunt infectiile la locul interventiei chirurgicale si sangerari nazale.

Rezultatele unei polipectomii sunt similare cu cele ale chirurgiei endoscopice. Cu toate acestea, riscul ca polipii sa reapara este mai mare dupa o polipectomie clasica.

Cat costa o operatie de polipi?

Preturile pentru o interventie de indepartare a polipilor pornesc in general de la 500-1000 lei si pot ajunge pana la 2000 – 3000 lei, in functie de gravitate si de tipul interventiei.

Tratarea polipilor nazali fara operatie

Polipii nazali pot fi tratati si cu medicamente tip steroizi (corticosteroizi) care ajuta la micsorarea lor. Acestea se recomanda adesea sub forma de spray-uri nazale sau picaturi nazale ce pot ajuta la reducerea inflamatiei in nas si la micsorarea polipilor. Un exemplu este Mometazona ce produce mai putine efecte secundare decat alte spray-uri cu steroizi. Doza recomandata este, de obicei, 2 puf-uri in fiecare nara, o data pe zi. Pot fi necesare chiar 5 saptamani de utilizare pentru ca simptomele sa se imbunatateasca. Se recomanda si medicamente precum Colargol sau Protargol (pe baza de ioni de argint), ce se prepara in farmacii, pentru a micsora polipii.

In alte cazuri, se pot prescrie tablete cu steroizi – corticosterozizi orali, singure sau in asociere cu spray-uri. Un tip de medicament pe baza de corticosteroizi este prednison, ce se poate administra pentru maximum 3 saptamani, deoarece poate duce la efecte adverse ca slabirea oaselor, cresterea tensiunii arteriale, crestere in greutate etc.

Daca simptomele nu se imbunatatesc dupa trei saptamani de tratament oral sau dupa utilizarea spray-urilor, este posibil sa fie necesara o interventie chirurgicala pentru a elimina polipii.

Aerosoli pentru polipi inflamati

Aerosolii pot fi eficienti pentru polipii nazali, dar e necesara respectarea unor pasi in acest sens. Inainte de terapia cu aerosoli, nasul trebuie curatat corespunzator si ca substante active se pot folosi uleiuri esentiale ca menta, brad, levantica, eucalipt, sau produse speciale cum ar fi Inhalant. Trebuie subliniat insa ca aerosolii nu trateaza complet polipii, ci cauza care a dus la aparitia lor. Nasul trebuie curatat bine si dupa terapia cu aerosoli, prin spalaturi nazale usoare.

Tratamente naturiste pentru polipii la copii

Daca simptomele polipilor nazali par sa fie legate de o reactie alergica, este indicata evitarea alergenului care declanseaza reactia.

Ca tratamente naturiste pot fi indicate uleiuri esentiale, ca ulei de arbore de ceai, ulei de menta, ulei de brad, ulei de eucalipt, ulei de levantica. Simptomele congestiei pot fi ameliorate prin baile de aburi sau inhalatii. Alte solutii ar putea fi curatarea nasului cu ceai de musetel, solutii saline, tinctura de propolis folosita intern si in cantitati mici. La fel de importanta este si alimentatia, fiind indicata evitarea alimentelor cu potential alergen si cresterea consumului de legume, fructe, pentru a aduce organismului un aport optim de vitamine si minerale.

Referinte:

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago