Placenta fundica, anterioara, posterioara – ce inseamna

placenta fundica

Placenta fundica, anterioara, posterioara – ce inseamna acestea, cum sunt pozitionate si in ce fel pot afecta fatul si nasterea?

CUPRINS:

1. Ce este placenta
2. Ce inseamna placenta fundica
3. Ce inseamna placenta anterioara
4. Ce inseamna placenta posterioara

Ce este placenta?

Placenta este linia de legatura dintre mama si fat in timpul sarcinii. Aceasta ii permite copilului sa primeasca necesarul de sange, oxigen si nutrienti pentru a se dezvolta.

Pentru a creste, bebelusul are nevoie de nutrienti, apa, oxigen, anticorpi impotriva bolilor si o modalitate de a scapa de deseuri inutile precum dioxidul de carbon. Placenta este solutia la toate acestea. Placenta actioneaza ca bariera si protejeaza copilul de germeni si alti agenti patogeni. Placenta produce de asemenea hormoni si molecule de semnalizare, cum ar fi lactogenul placentar uman (HPL), relaxina, oxitocina, progesteronul si estrogenul, care sunt necesare pentru mama si copil in timpul sarcinii.

In caz de sarcina gemelara lucrurile pot sta in doua moduri. In caz de gemeni fraterni, fiecare copil va avea o placenta proprie. La gemenii dentici, numarul de placente depinde de anumiti factori, cum ar fi daca placenta s-a format cand embrionul s-a divizat in doua sau nu. In primul caz, o placenta va sustine ambii gemeni – fiecare va avea un cordon ombilical legandu-i de placenta comuna. Daca diviziunea a avut loc mai devreme, puteti avea doua placente – cate una pentru fiecare copil.

ce este placenta

Anatomia placentei

Anatomia placentei consta din doua componente:

  • Placenta materna – aceasta parte a placentei se dezvolta din tesutul uterin al mamei si incepe formarea dupa 7-12 zile de la conceptie.
  • Placenta fetala – aceasta se formeaza atunci cand celulele exterioare ale blastocistului (o masa de celule care formeaza cea mai veche forma a embrionului) se divid si se fixeaya adanc in uter pentru a se conecta la alimentarea mamei cu sange. Aceasta parte a placentei incepe sa se formeze dupa 17-22 de zile de la conceptie.

Functiile placentei

Dupa ce se ataseaza de peretele uterin, placenta se conecteaza la fat prin cordonul ombilical. Iata functiile placentei:

cursuri puericultura
  • Furnizeaza substante nutritive si oxigen – placenta furnizeaza nutrienti, furnizeaza oxigen si transfera dioxidul de carbon de la copil la mama pentru a fi alimentat.
  • Elimina deseurile – deseurile produse de fat, cum ar fi ureea si acidul uric, sunt absorbite inapoi in sangele mamei prin placenta prin procesul de difuzie.
  • Produce hormoni de sarcina – placenta produce un numar de hormoni in timpul sarcinii, fiecare jucand un rol important in sustinerea sarcinii.
  • Ofera imunitate – anticorpii care lupta impotriva infectarii organismului, numiti imunoglobuline (mai ales IgA si IgG), pot trece de la mama la fat prin placenta.
  • Filtreaza microorganismele – desi placenta poate filtra niste agenti patogeni, nu este o bariera perfecta impotriva toxinelor. Acesta este motivul pentru care medicii spun femeilor insarcinate sa evite posibilele surse de infectii si toxine (de exemplu, nicotina, alcool si medicamente).
  •  Regleaza temperatura corporala a fatului.

De unde provine placenta si cum se dezvolta?

Dupa ce un ovul este eliberat pentru a fi fertilizat in saptamana a 3-a de sarcina, foliculul din ovar – numit corp luteal – incepe sa produca hormonul progesteron si ofera hrana si suport pentru embrion in primul trimestru de sarcina. La 7-8 zile dupa ce spermatozoidul fertilizeaza un ovul in saptamana 4 de sarcina, embrionul se implanteaza in peretele uterului. Unele celule se ingroasa mai adanc in peretele uterin si formeaza placenta.

In urmatoarele doua luni, se dezvolta placenta. Capilarele mici se transforma in vase mai mari, oferind copilului in crestere mai mult oxigen si mai multi nutrienti. In saptamana 12 de sarcina, placenta are toate structurile de care are nevoie pentru a sustine bebelusul pe tot parcursul sarcinii. Placenta se dezvolta pe deplin pana in saptamana 18-20 de sarcina, dar continua sa creasca pentru a-i asigura oxigenul copilului, nutritia si nevoile de imunitate.

miababy magazin

La ecografie, medicul va identifica locul placentei astfel:

  • anterior – pe peretele frontal al uterului;
  • posterior – pe peretele din spate al uterului;
  • fundic – pe peretele inferior al uterului;
  • stanga/dreapta – incorporata in partea dreapta sau stanga a uterului,

Ce inseamna placenta fundica?

Placenta fundica inseamna ca e pozitionala in regiunea inferioara a uterului. Face parte din categoria anomaliilor de implantare placentara. Placenta fundica se ataseaza de regiunea inferioara a uterului in apropiere de cervix inca din primele stadii ale sarcinii. In general se muta de la sine inspre regiunea superioara a uterului, dar nu mereu.

In caz de placenta fundica, daca aceasta se ataseaza de regiunea inferioara a uterului, poate acoperi o parte a cervixului sau pe tot. Cand placenta acopera tot cervixul in ultimele luni de sarcini, vorbim de placenta praevia. Placenta fundica apare la aproximativ 5% dintre sarcini. In general nu cauzeaza probleme, dar uneori poate cauza anumite restrictii fizice pentru mama.

Daca se dezvolta placenta praevia spre finalul sarcinii, poate fi un risc pentru nastere, uneori fiind necesara cezariana.

placenta anterioara

Ce inseamna placenta anterioara

In majoritatea cazurilor, o placenta anterioara nu va cauza probleme pentru mama sau copil. Inseamna doar ca placenta este pozitionata pe peretele din fata al burticii, pentru ca acela e locul in care s-a implantat ovulul feritlizat.

Cu toate acestea, daca sunteti diagnosticat cu placenta anterioara, poate fi mai greu sa se simta miscarile fetale, mai ales primele miscari fetale, deoarece placenta actioneaza ca o perna intre copil si uter. Placenta anterioara poate ingreuna si efectuarea unei amniocenteze.

In general, insa, placenta se muta intr-o pozitie posterioara in timpul sarcinii. Partea fundica a uterului se dezvolta cel mai mult in al treilea trimestru. Placenta anterioara nu inseamna ca „migreaza” in acea zona, ci fiind atasata de peretele uterin, se misca odata cu uterul.

Placenta anterioara si nasterea

In caz de cezariana si placenta anterioara care acopera colul uterin, este posibil sa aveti un risc mai ridicat de sangerare. Acest lucru apare din cauza faptului ca placenta poate fi in aceeasi locatie unde chirurgul trebuie sa faca incizia pentru a scoate copilul.

In cazul in care se constata ca placenta este scazuta la 20 de saptamani, se va face o alta ecografie intre 32 si 36 de saptamani pentru a verifica daca s-a mutat in sus si in afara zonei cervicale. In cele mai multe cazuri, placenta se muta in sus, deoarece uterul se extinde in jurul copilului in curs de dezvoltare. In cazul in care placenta se gaseste in continuare la un nivel scazut intre 32 si 36 de saptamani, aceasta este cunoscuta sub numele de placenta praevia.

Miscarile fetale si placenta anterioara

Desi simtirea miscarilor fetale este mai dificila pentru mamele cu placenta anterioara, in general copilul se incadreaza intr-un ritm si model normal de miscare. Contactati medicul daca nu simitit nicio miscare a copilului. In caz de placenta anterioara, aceasta are rol de amortizare a miscarilor, fiind motivul pentru care se simt mai greu.

Daca aveti o placenta in aceasta pozitie, incercati sa va concentrati pe partile laterale si pe cele inferioare, deoarece aici este mai probabil sa simtiti miscarea.

Este o placenta anterioara normala?

Fixarea tipica a unei placente este in pozitia posterioara, nu anterioara. Cu toate acestea, nu este anormal sa aveti o placenta anterioara. O placenta anterioara este o problema comuna.

placenta posterioara

Ce inseamna placenta posterioara

O ecografie in trimestrul al doilea va arata daca aveti o placenta posterioara. Placenta se poate atasa si creste oriunde in interiorul peretilor uterului. Avand o placenta anterioara sau posterioara este normal atat timp cat nu afecteaza cresterea si dezvoltarea copilului.

In cele mai multe cazuri, o placenta posterioara este absolut sigura si nu impiedica dezvoltarea copilului. In unele cazuri, o placenta posterioara poate fi benefica pentru mama, deoarece loviturile copilului sunt mult mai bine resimtite. De asemenea, o placenta posterioara poate fi chiar mai buna si pentru copil, deoarece ajuta copilul sa creasca si sa se alinieze corect in canalul de nastere inainte de nastere, favorizand astfel nasterea vaginala. Mai mult, pozitia placentei se modifica pe parcursul sarcinii, de obicei se muta in sus pe masura ce copilul se dezvolta.

Referinte:
(1) Your Baby’s Placenta, link: https://www.whattoexpect.com/pregnancy/placenta
(2) Placenta, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/placenta/art-20044425 

miababy magazin

(3) Posterior placenta during pregnancy, link: https://www.theindusparent.com/everything-need-know-posterior-placenta-pregnancy

(4) Placenta anterior, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324554.php

(5) Placental location and pregnancy, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3935544/ 

Despre autor

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

3 Comments on “Placenta fundica, anterioara, posterioara – ce inseamna”

  1. Buna ziua sora mea e insarcinata in trei luni si o saptamana diagnostic placenta anterioara ,din pacate sangereaza cand rosu cand maro as vrea sa stiu daca afecteaza bebelusul si daca poate duce sarcina la capat fara sa-i afecteze si ei sanatatea va mss 🙋‍♀️😉inca ceva e internata in spital se poate ca toată durata sarcini să stea in spital sau poate sa stea si acs la pat?😊😘

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *