Piureurile preparate acasa nu sunt doar mai convenabile ca pret, dar si mai sanatoase si mai benefice pentru bebe. Parintii care prefera hrana pentru copii preparata casa au mai multe motive pentru alegerea lor, fie ca e vorba de dorinta personala de selectare a ingredientelor, fie din dorinta de a evita adaosurile sau din considerente financiare.
Piureurile pot fi oferite copiilor incepand cu varsta de 4-6 luni, odata cu inceperea diversificarii.
Cuprins:
Sa prepari acasa piureuri pentru bebe nu e asa de greu pe care ar parea. Ai nevoie doar de putin timp, de alimente proaspete si de echipamentul potrivit. Exista pe piata o multitudine de echipamente moderne de preparare a piureurilor pentru bebelusi, dar majoritatea sunt costisitoare si ulterior nu iti vor mai fi de folos dupa ce copilul creste.
Un simplu blender este suficient pentru a pasa mancarea, fiind la fel de eficient. Daca nu ai blender, poti folosi cu usurinta si un dispozitiv manual pentru pasare, cum e un pasator pentru cartofi. De asemeneam mai sunt disponibile o serie de dispozitive manuale de pasat legume cu sita, din otel inoxidabil.
Exista pe piata si o serie de multifunctionale care incorporeaza atat dispozitiv de pasare, cat si dispozitiv de preparare la aburi si/sau de stocare a alimentelor, dar acestea sunt destul de scumpe.
Iata o trecere in revista a echipamentelor pentru prepararea piureurilor pentru bebe, de la cele mai moderne si performante, la cele mai simple, la indemana oricui:
In cazul dispozitivelor electrice performante, piureul este mai usor de preparat, economisind timp, textura piureului este mai fina, piureul se prepara rapid si eficient, si se pot prepara cantitati mai mari de mancare. Sunt mai scumpe, insa, ocupa spatiu in bucatarie, in functie de tipul lor, si uneori sunt mai dificil de curatat. Un blender simplu poate fi o alternativa excelenta. Nu e nevoie sa aiba o putere foarte mare, mai ales daca prepari portii mici.
La fel de utile sunt si mixerele verticale, care au de obicei putere mare si sunt usor de folosit. Sunt in general eficiente pentru legumele si fructele cu pulpa moale, pentru alimentele mai tari nu functioneaza la fel de eficient.
Tocatoarele/maruntitoarele manuale din plastic sunt ca un bol care dispune de un capac cu manivela, care impinge mancarea printr-o sita ce o macina. Sunt eficiente pentru alimente moi, nu consuma energie si sunt usor de folosit. Exista si varianta din otel inoxidabil, care are sita mai eficienta.
Pasatorul de cartofi este o alta varianta ieftina, cunoscuta de toata lumea. Este la indemana oricui, este un produs ieftin si usor de folosit. Nu ocupa mult spatiu, este usor de utilizat si poate fi folosit si pentru portii mici. In schimb, necesita mai mult timp pentru pasare si piureul nu ajunge de obicei la o consistenta foarte fina.
Pasul 1. Alegerea si gatirea alimentelor
Incepeti prin a alege alimentele (legumele, fuctele) din care veti prepara piureul. Urmeaza gatirea legumelor / fructelor, fie la aburi, fie la cuptor, cuptorul cu microunde sau prin fierbere. Gatirea la aburi este mai indicata deoarece se pierd cele mai putine elemente nutritive.
Pasul 2. Scurgerea alimentelor
Legumele si fructele gatite se scot din vasul in care au fost gatite si se lasa la scurs. Se lasa sa se raceasca. Apa in care au fiert legumele si fructele, daca este cazul, se pastreaza (o parte) pentru a se adauga la piure. Adaugarea de lichid ajuta, de asemenea, la pastrarea oricaror substante nutritive care ar fi putut sa ajunga in apa in timpul gatirii. Puteti, de asemenea, folosi lapte matern, formula de lapte sau apa plata.
Pasul 3. Pasarea
Cu ajutorul dispozitivului de care dispuneti, pasati legumele si fructele pana ajungeti la consistenta dorita. Pe masura ce pasati si amestecati, adaugati lichid pentru a ajunge la textura dorita. Puteti folosi formula sau laptele matern daca doriti. Puteti prepara piure si fara sa adaugati lichide, dar piureurile vor fi mai tari si nu sunt potrivite in primele luni. Consistenta prea densa poate creste riscul de inecare si sufocare.
Piureurile preparate trebuie consumate in decurs de 24 ore maximum, timp in care trebuie depozitate la frigider. Unii parinti aleg sa congeleze piureul. Congelati portii mici, pentru o singura hranire. Dupa decongelare, le mai puteti subtia cu lichid cald. Laptele praf si / sau laptele matern pot fi folosite pentru subtierea piureului, deoarece nu numai ca adauga substante nutritive, ci redau si gustul familiar pe care copilul il recunoaste.
Alegeti fructe si legume proaspete. Daca nu sunt disponibile produsele proaspte, puteti folosi produse congelate, dar fara adaosuri de coloranti, conservanti sau zahar.
Legumele trebuie gatite inainte de a fi pasate. Oferiti-i copilului o varietate de legume, introduse treptat, conform schemelor de diversificare.
Exemple de legume:
Fructele trebuie sa fie moi, coapte si pot fi inainte preparate la aburi sau coapte, mai ales cele mai tari. Se spala si se indeparteaza samburii, semintele sau pielita tare.
Tipuri de fructe:
La piureuri se mai pot adauga si alte ingrediente, ca orez, cereale, paste sau surse de grasimi sanatoase in portii foarte mici.
Introduceti alimentele si piureurile treptat. Asteptati 2-3 zile intre oferirea de alimente noi pentru a depista eventuale reactii alergice. Uneori e nevoie de rabdare pana copilul accepta alimentul nou introdus. Lasati copilul sa se joace cu lingurita cu cateva minute inainte de a-i da piureul, pentru ca bebe sa se familiarizeze cu alimentul si lingurita. Oferiti doar cateva lingurite de piure. Hraniti copilul incet.
Piure de avocado – Avocado este un fruct excelent pentru bebelusi, o sursa de grasimi sanatoase, vitamine si fibre. Se aleg fructele bine coapte, dar ferme in acelasi timp. Se taie in jumatate, se indeparteaza coaja si se scoate pulpa care se adauga la piure si se paseaza. Se poate subtia cu lapte sau apa pana se ajunge la consistenta dorita.
Piure de cartof dulce – Cartofii dulci sunt un pachet de vitamine si minerale, cu textura si gust placut. Cartofii trebuie sa fie curatati, fierti si pasati. Pot fi taiati in cuburi si preparati la aburi inainte, sau copti la cuptor in bucati sau intregi. Dupa ce se racesc, sa razuieste coaja si interiorul cartofului se paseaza cu adaos de lichid, daca este necesar.
Piure de banane – Multi parinti incep cu fructe, pentru ca sunt mai dulci. Bananele sunt o alegere buna, deoarece sunt usoare si usor de pasat. In exces, bananele pot cauza constipatie. Se aleg banane coapte, dar ferme in acelasi timp. Se paseaza simplu, sau cu adaos de apa sau lapte.
Piure de pere si/sau mere – Perele si merele sunt sanatoase si usor de digerat. Puteti folosi orice varietate de pere. Initial e necesar sa fie fierte sau coapte, sau preparate usor la aburi, si fara coaja. Se paseaza pana devin moi si se pot subtia cu lapte.
Piure de mazare – Mazarea este sanatoasa si are un gust placut. Puteti cumpara mazare proaspata in plin sezon, sau congelata. Mazarea trebuie sa fie gatita la aburi si pasata bine pana se ajunge la o consistenta moale. Atentie sa nu ramana boabe intregi.
Piure de dovleac – Dovleacul trebuie fiert sau copt inainte. Se paseaza bine si se adauga lichid dupa preferinte, pentru a ajunge la consistenta dorita; puteti utiliza lapte matern sau formula in locul apei pentru o textura cremoasa.
Piure de morcov – Morcovii se fierb la aburi sau se coc si se paseaza. Morcovii sunt foarte sanatosi si usor de digerat. Se recomanda sa nu se foloseasca la pasat lichidul in care au fiert morcovii.
Piure de dovlecel – Dovleceii se curata de coaja si se gatesc la aburi putin, se fierb sau se coc. Se paseaza usor pana ajung la o textura cremoasa. Indepartati samburii inainte.
Alte tipuri de piureuri sanatoase si variate:
Alimentele se introduc treptat, in doze mici. Se evita fructele de padure si ciresele. Exemple de piureuri pentru 4 luni:
La 5 luni alimentele se introduc in continuare treptat, in doze mici. Se pot face piureuri din fructe ca mere, caise, citrice, struguri, legume ca morcov, cartof, cartof dulce, radacinoase, ardei, fasole verde. Exemple de piureuri pentru 5 luni:
Se poate adauga in piure branza si vaci si galbenus de ou fiert in doze mici. Legumele continua cu morcov, cartof, radacinoase, ardei, ceapa, fasole verde pastai fiarta pasata. Exemple de piureuri pentru 6 luni:
Se poate adauga in continuare branza sau galbenus si se poate introduce treptat ficatelul si carnea. Exemple de piureuri pentru 7 luni:
Exemplu de piureuri pentru 8 luni:
Exemplu de piureuri pentru 9 luni si mai mult:
Referinte:
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
View Comments
Nu exista piureuri pentru 4 și 5 luni ddin moment ce diversificarea începe abia la 6 luni!!!
Daca nu alaptezi sau alaptezi mixt..poti incepe de la 4 luni jumate..cam asa..oricum nu ii dai mult..maxim o lingurita chiar doua ca sa se obisnuiasca cu inghititul si sa prinda gustul alimentelor..
Plus ca fiecare parinte face ce doreste cu copilul sau.
Mamicile care alapteaza exclusiv incep la 6 luni diversificarea 😝😍
Mi sa spus că dacă incep diversificarea la 6 luni o sa se obișnuiască greu cu alimentele date și nu o sa vrea eu la fel îl hrănesc exclusiv la san acum bebe are 3 luni și nu asi vrea decât la 6 luni ce sa fac?😧😧😧😧
Ce piure pot sa îi mai ofer la un bebeluși de 6 luni +am început diversificarea de 2 săptămâni la recomandarea medicului pediatru
Un articol exceptional! Ma ajuta enorm cu intelegerea detaliilor despre alimentatia de inceput, cat si idei grozave si clasificate pe luni. Am inceput diversificarea la 5 luni si bebe adora sa pape mar cu biscuite si morcov. Diversificarea se poate incepe la 4 luni fara probleme, in special pentru bebelusii hraniti cu formula. Intr-adevar, necesita mai multa atentie la alegerea alimentelor, dar este anormal sa urlii din tastatura ca diversificarea incepe doar la 6 luni. Sa fim seriosi, parintii nostrii incepeau diversificarea la 3 luni cu noi, nu existau atatea isterii pe tema asta.
Va multumesc din suflet pentru acest articol, care a imbinat toate ideile si raspunsurile de care aveam noveoie!
Noi am inceput la 4 luni Si fetita mea este ok ,Si a papat cartof,cartof dulce ,morcov ,mango,avocado ,pui ,mar biscuite ,in cantitati mici.
Acum am introdus papica de 2 ori pe zi si este o bebelina vesela si sanatosa ,deci fiecare bebe e diferit si fiecare mama face ce crede si simte ca e mai bine pentru bebele ei.