Citeste mai multe despre pilates postnatal – ce reprezinta aceasta forma de antrenament si cand se recomanda, beneficii posibile si indicatii.
CUPRINS:
1. Pilates postnatal – ce este?
2. Beneficii pilates postnatal
3. Recomandari si sfaturi
Pilates este o forma de exercitiu cu impact redus, care creste forta, imbunatateste mobilitatea, flexibilitatea si rezistenta. Pilates are multe beneficii pentru sanatatea fizica si mentala, inclusiv imbunatatirea posturii, ajuta la pierderea sanatoasa in greutate si gestionarea stresului. Principiul pilates este antrenarea si tonifierea muschilor de baza. Acest lucru se refera la muschii din sectiunea mediana, inclusiv muschii abdominali, musculatura de la nivelul taliei, spatelui, muschii planseului pelvin si ai feselor.
Sedintele de pilates postnatal sau pilates postpartum sunt special concepute pentru femeile care au nascut, pentru tonifierea musculaturii afectate in timpul sarcinii, cresterea fluxului sangvin si oxigenarea muschilor afectati. Sunt special adaptate pentru a fi sigure in perioada postpartum. Ajuta la recuperarea dupa sarcina si nastere. Corpul trece prin multe schimbari in sarcina, iar astfel de antrenamente va ajuta sa va intariti si sa va tonifiati muschii, in special pe cei abdominali. Pot fi o modalitate de a va readapta la rutina de antrenament dupa nastere si ofera beneficii pentru recuperarea postpartum.
Citeste si: Al patrulea trimestru – adaptarea la viata cu bebe
Daca esti proaspata mamica si te gandesti sa reincepi sa faci exercitii fizice dupa nastere, pilates este o alegere buna. Nu numai ca te va ajuta sa incepi usor o rutina de exercitii fizice, dar poate ajuta si la intarirea musculaturii afectate de sarcina.Pilates postnatal poate ajuta la recuperarea dupa sarcina si nastere. Ajuta la tonifierea muschilor care au fost slabiti sau deteriorati, ceea ce poate ameliora durerile articulare si musculare si va ajuta sa va recastigati forta si rezistenta. Pilates postnatal este, de asemenea, un antrenament usor si cu impact redus, fiind o modalitate sigura de a reincepe activitatea fizica.
Cat timp respectati perioada recomandata dupa nastere, pilates este o forma de antrenament sigura pentru proaspete mamici. Se recomanda sa asteptati cam 6 saptamani dupa o nastere naturala si 8-12 saptamani dupa o cezariana inainte de a relua rutina de antrenament. Este important sa solicitati sfatul medicului si sa incepeti cu antrenamente usoare, precum pilates postnatal. De asemenea, lucrati cu un kinetoterapeut sau o persoana specializata in pilates postpartum. Pilates postnatal pune stres minim asupra articulatiilor, ceea ce este important dupa efortul suplimentar din timpul sarcinii, cat si dupa nastere.
Iata cateva dintre beneficii:
Dezvoltarea fortei si a stabilitatii in zona centrala a corpului este principiul de baza cand vine vorba despre pilates postnatal. Acest lucru este deosebit de util dupa sarcina cand muschii din aceasta zona sunt intinsi si slabiti.
Exercitiile pentru planseul pelvin sunt o parte esentiala a oricarui program de pilates postnatal. Muschii planseului pelvin au fost supusi unui nivel crescut de presiune atat in timpul sarcinii, cat si al nasterii. Incontinenta de stres si prolapsul sunt probleme comune in randul proaspetelor mamici. Pilates este o modalitate de a va consolida musculatura pelvina pentru a contracara aceste probleme.
In sarcina, musculatura abdominala trebuie sa se intinda pentru a lasa spatiu pentru cresterea copilului. Cand acesti muschi sunt supraintinsi, se pot separa, lasand zona centrala slabita. Diastaza abdominala este separarea musculaturii abdominale. Prin Pilates, femeile isi pot intari muschii abdominali. In caz de diastaza, desi muschii se pot vindeca in mod natural in timp, pilates poate ajuta si poate favoriza vindecarea si refacerea musculaturii. In Pilates, exista un accent puternic pe tehnica si sunt oferite diferite niveluri de exercitii pentru a va permite sa progresati si sa obtineti beneficii optime.
Multe femei sufera de dureri de spate in timpul si dupa sarcina, care apar adesea ca urmare a unei tensiuni mai mari asupra articulatiilor spatelui inferior si pelvine. Corpul, inclusiv postura, se modifica in timpul sarcinii si aceste schimbari pot ramane si dupa nastere. Toate modificarile din sarcina pot contribui la rigiditate si dureri de spate. Pilates va poate ajuta sa mobilizati partile rigide, sa deveniti constienti de pozitia soldurilor si a coloanei vertebrale si, de asemenea, va ajuta sa va recapatati stabilitatea de baza pentru a va proteja spatele. Sedintele includ intinderi si exercitii pentru partea superioara a corpului menite sa lucreze acesti muschi implicati in postura si sa ajute la prevenirea tensiunii in gat si umeri.
Pilates postnatal poate ajuta la reducerea durerilor de spate prin redistribuirea fortelor din coloana vertebrala si in jurul soldurilor si pelvisului. Exercitiile Pilates pot imbunatati mobilitatea coloanei vertebrale, va ajuta sa va miscati soldurile si pelvisul in mod corespunzator, astfel incat sa nu va suprasolicitati spatele de fiecare data cand mergeti, va ridicati sau stati in picioare.
Pilates contribuie la intarirea muschilor abdominali cei mai profunzi, pentru a ajuta la restabilirea functionalitatii zonei centrale a corpului. Pilates nu lucreaza insa doar zona centrala a corpului, ci si partea superioara si inferioara a corpului. Ajuta la tonifierea intregului corp si ajuta la cresterea nivelului de energie.
Pilates este un antrenament complet minte-corp care le ajuta pe mamici sa se reconecteze la corpul lor intr-un mediu de sustinere. De asemenea, sedintele de pilates pot fi vazute ca un moment pentru sine. Pilates postnatal te invata sa te concentrezi asupra a ceea ce se intampla din interiorul corpului, astfel incat sa nu fii fixata doar pe aspectul fizic. Ne invata sa ascultam, sa intelegem si sa ne reconectam la corpul nostru.
Poate ajuta si la gestionarea stresului. Este important ca proaspetele mamici sa-si faca timp si pentru ele. Sesiunile de pilates pot ajuta la reducerea stresului, pot calma sistemul nervos, cresc nivelul endorfinelor si ajuta proaspetele mamici sa se reconecteze la corpul lor. De asemenea, exista multe studii care arata o reducere a depresiei postpartum la mamele care incorporeaza pilates in rutina lor. Unul dintre principiile pilates este concentrarea. Constientizarea pe care o cere o practica de pilates inseamna ca iti aduci atentia si constiinta pe deplin asupra calitatii respiratiei si miscarii.
Exercitiile de baza Pilates pot fi incepute imediat dupa nastere daca nu exista complicatii. Aceste exercitii de baza includ activarea planseului pelvin, constientizarea respiratiei, activarea profunda a zonei centrale si intinderi usoare. Acestea sunt incurajate pentru a ajuta la recuperare. Insa, in general sa recomanda sa asteptati pana la cel putin 6 saptamani postpartum pentru a reveni la exercitiile pilates, mai ales daca a fost un travaliu complicat sau o nastere dificila. In caz de cezariana este indicat adesea sa asteptati pana la 8-12 saptamani. Este important sa mergeti la medic inainte de a incepe pilates postnatal, pentru evaluare si pentru a primi aprobarea de a incepe un astfel de antrenament dupa sarcina.
Ulterior, lucrati cu un kinetoterapeut sau un antrenor specializat, care va va recomanda exercitii adaptate obiectivelor si nevoilor voastre. Este important sa alegeti o clasa de Pilates special conceputa pentru femei dupa ce acestea au nascut. De asemenea, este important ca medicul sau instructorul de pilates sa verifice daca aveti diastaza inainte de a incerca unele exercitii. Fara modificarile corespunzatoare, unele miscari ar putea agrava si mai mult peretele abdominal.
Se incepe cu exercitii de baza, avansand treptat spre antrenamente mai intense. Pilates este o forma de exercitiu cu impact redus, care nu incarca si nu pune stres asupra articulatiilor in primele etape ale recuperarii postnatale. Retineti ca daca in orice moment al antrenamentului apar dureri sau stari de disconfort, trebuie sa va opriti.
Citeste si: 20+ Mesaje emotionante pentru proaspete mamici
Surse foto: Pexels
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…