Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru?

Perioada postnatală

Odată ce te pregătești să fii mămică și continuând pe toată perioada sarcinii, învățăm o mulțime de lucruri despre cum să ai grijă de un bebeluș, citim o sumedenie de cărți despre dezvoltarea corectă a pruncului, ne abonăm la canale pe toate rețelele de socializare de unde înfulecăm cu nesaț tot felul de informații despre odraslele care urmează să apară în viața noastră. Am putea să dăm cu brio orice test de evaluare în materie de cunoștințe a tot ce înseamnă creșterea copiilor. Mai mult decât atât, unele viitoare mame știu deja ce grădiniță va frecventa copilașul nenăscut.

Ai putea spune…Păi e de bine! Da, e de bine DAR în tot acest răstimp cât femeile însușesc atâta informație despre bebeluși, majoritatea uită de ele însăși. Prea puține se informează de perioada postnatală, cu ce provocări ar putea să se confrunte, ce stări ar putea avea, unde găsește ajutor. Ar fi mult mai util pentru o viitoare mămică să dețină anume acest gen de pregătire pentru ca ea să fie bine cu sine și apoi va avea tot timpul să se pregătească citind despre următoarele etape. Nu are prea mare rost să citești despre diversificarea corectă în timp ce ești însărcinată pentru că oricum vei uita în mare parte tot ce ai citit și vei reveni la această informație la momentul potrivit. În schimb, este mult mai util să citești despre cum să ai grijă corect de TINE pentru a nu a ajunge la depresie imediat ce îți vei ține copilașul în brațe.

Pregătirea de perioada după nașterea copilului nu e despre ați face scenarii negative, nicidecum. E despre a fi pregătită corect pentru a face față necesităților celui mic și alor tale. Oricât de minunați sunt bebelușii, te-ai gândit cine te poate ajuta în acele prime zile și săptămâni după naștere? Membrii familiei sau prieteni apropiați? Nu e despre cei care vor veni să „vadă copilul”, ci să aibă grijă și de tine. Cine îți poate aduce o masă gătită, să îți lase câteva gustări delicioase, să te ajute cu o curățenie ușoară, să ducă copiii mai mari la școală sau în parc pentru câteva ore, chiar să aibă grijă de copil în timp ce faci un duș fierbinte sau tragi un pui de somn? Toate sunt gesturi mici, dar vor face o mare diferență pentru tine în acele zile și săptămâni de început.

Nu uita să vorbești cu profesioniștii din domeniul sănătății: moașa, vizitatorul medical, medicul de familie, specialistul în alăptare, psihologul/psihoterapeutul. Notează-ți în agendă datele lor de contact pentru a avea siguranța că ai la îndemână toată informația necesară. Așa cum în timpul sarcinii ai putea să nu te simți confortabil mereu, ai putea cu ușurință să apelezi la psihoterapia online pentru a te pregăti corect de perioada ce urmează și pentru a avea sprijinul cuvenit ori de câte ori vei simți că ai nevoie. Este foarte important să te asiguri că persoanele în care ai încredere sunt disponibile să te ajute, de aceea va trebui să porți anumite discuții în prealabil.

Oricât de descurajant ar fi gândul la recuperarea după naștere, chiar nu trebuie să te sperii, este mai bine să fii pregătită pentru a ști că ai luat măsurile potrivite pentru a-ți face călătoria mai ușoară și a aștepta cu nerăbdare să te bucuri de tot ce îți va oferi minunat bebelușul vostru pe care l-ai așteptat atât de mult. Cu siguranță vei trăi o experiență specială dacă vei fi pregătită corespunzător.

Despre autor

Mamisicopilul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *