Articole

Pavorul nocturn la copii: ce este, de ce apare si cum se manifesta

Copilul tau incepe sa tipe si sa faca lucruri pe care nu le constientizeaza in timpul somnului? Este posibil sa se confrunte cu pavorul nocturn. Afla ce este acesta, cum se manifesta, dar si cum il poti ajuta pe cel mic >>>

Esti mama lui si iti doresti ca bebelusul tau sa fie tot timpul bine si sa se odihneasca asa cum trebuie. Uneori insa, cel mic se poate confrunta cu tulburari care ii perturba somnul si ii creeaza o stare de agitatie. Pavorul nocturn se numara printre problemele intalnite frecvent in randul bebelusilor, motiv pentru care, in randurile de mai jos, iti povestim pe larg despre acest subiect.

CUPRINS:

  1. Pavorul nocturn: ce este si cum se manifesta
  2. Factori care influenteaza tulburarile de somn
  3. Pavorul nocturn versus cosmarurile copilului
  4. Categoriile de varsta vizate de pavorul nocturn
  5. Cum sa reactionezi ca parinte
  6. Metode de preventie

Pavorul nocturn: ce este si cum se manifesta

Termenul de pavor provine din limba latina si inseamna „frica, spaima, groaza”. Altfel spus, pavorul nocturn (cunoscut si sub denumirea de teroare nocturna) face parte din categoria parasomniilor, fiind o tulburare de somn intensa, care se intalneste in special in randul copiilor.

Afectiunea se poate manifesta diferit de la un caz la altul, insa, in linii mari, simptomele raman aceleasi:

  • cel mic incepe sa tipe si sa strige in timpul somnului;
  • trece printr-o stare de frica si de agitatie;
  • se ridica in pozitia de sezut, fara sa constientizeze acest lucru;
  • incepe sa loveasca brusc din maini si din picioare;
  • priveste in gol, cu ochii deschisi, fara sa fie treaz de fapt;
  • transpira, are pulsul accelerat si respira greu;
  • este imposibil de calmat;
  • este greu de trezit si, atunci cand isi revine din somn, este confuz si nu isi aminteste ce s-a intamplat.

De asemenea, copilul care se confrunta cu pavorul nocturn poate deveni somnambul, asa ca e posibil sa se dea jos din pat si sa mearga sau sa alerge prin casa.

Factori care influenteaza tulburarile de somn

La fel ca multe alte parasomnii, pavorul nocturn nu are o cauza exacta, dar sunt cativa factori ce pot favoriza aparitia lui:

  • oboseala cronica;
  • stresul, traumele si anxietatea;
  • febra;
  • schimbarea programului sau a mediului de odihna;
  • afectiunile cailor respiratorii;
  • sindromul picioarelor nelinistite (acea senzatie de disconfort si furnicatura de la nivelul picioarelor);
  • anumite medicamente;
  • factorii genetici (copiii care au in familie persoane care se confrunta cu tulburari ale somnului sunt mai predispusi la astfel de afectiuni).

Pavorul nocturn episodic nu prezinta riscuri pentru sanatate, insa, atunci cand se repeta constant si afecteaza calitatea somnului si a vietii copilului, trebuie sa te adresezi medicului, care iti poate recomanda investigatii suplimentare.

Pavorul nocturn versus cosmarurile copilului

Da, teroarea nocturna si cosmarurile sunt doua probleme diferite, chiar daca amandoua il impiedica pe cel mic sa aiba un somn odihnitor.

In cazul cosmarurilor, copilul se trezeste brusc si isi aminteste ce i s-a intamplat, pe cand in timpul unui pavor nocturn ramane adormit (nu este constient nici macar atunci cand tine ochii deschisi si priveste in gol) si nu isi da seama de reactiile sale.

De asemenea, cele doua afectiuni se manifesta in etape diferite. Pavorul nocturn apare in a treia etapa de somn, cea mai profunda, in timp ce cosmarurile sunt specifice somnului REM (rapid-eye movement/miscarea rapida a ochilor). In etapa somnului REM, ritmul cardiac se intensifica, miscarile ochilor sunt tot mai frecvente si creierul devine activ.

De altfel, acesta este si motivul pentru care copiii care au un cosmar pot fi treziti cu usurinta si povestesc ce au visat, pe cand cei prinsi in teroarea nocturna par de neclintit si nu isi mai aduc aminte nimic.

Categoriile de varsta vizate de pavorul nocturn

Pavorul nocturn poate aparea in randul copiilor cu varsta cuprinsa intre 2 si 12 ani, dar frecventa lor este mai mare intre 2 si 4 ani. Majoritatea copiilor scapa de pavorul nocturn de la sine, cand ajung la pubertate.

Teroarea nocturna debuteaza brusc, de regula cu un tipat. In general, episodul dispare dupa 10-15 minute si are loc o singura data pe noapte.

Chiar daca manifestarea pavorului nocturn este infricosatoare, trebuie sa stii ca nu are un efect negativ asupra sanatatii sale. Dimineata, cand se va trezi, nici nu isi va aminti ce s-a intamplat.

Cum sa reactionezi ca parinte

Nu sunt prea multe lucruri pe care le poti face pentru copilul tau atunci cand se confrunta cu un pavor nocturn, asta pentru ca el nu va fi constient de ceea ce i se intampla. Dar sunt cateva trucuri de care ar fi bine sa tii cont:

  • in primul rand, cel mai important este sa iti pastrezi tu calmul, pentru ca episodul lui va trece destul de repede si nu ai motive de ingrijorare;
  • evita sa il trezesti pe cel mic, pentru ca este prins in etapa somnului profund si va fi foarte dezorientat daca il bruschezi;
  • daca se da jos din pat si incepe sa se plimbe prin camera, ghideaza-l astfel incat sa nu se loveasca de piesele de mobilier sau sa se impiedice;
  • in cazul in care incepe sa loveasca din maini si picioare, supravegheaza-l ca sa nu ajunga sa se raneasca singur;
  • daca pavorul nocturn se manifesta aproximativ la aceeasi ora din noapte, o solutie ar fi sa il trezesti pe cel mic cu o jumatate de ora inainte sa se declanseze episodul.

Metode de preventie

Nu exista tratament sau vreun alt protocol terapeutic care sa combata pavorul nocturn. De regula, acesta trece de la sine pe masura ce copilul creste. Ce poti face tu este sa ii oferi celui mic cele mai bune conditii pentru a se odihni corespunzator:

  • fa-i un program de dormit si creeaza-i o rutina inainte de culcare (baie, povesti, somn);
  • evita jocurile, activitatile si distractiile care l-ar putea agita cu minimum doua ore inainte ca acesta sa mearga la somn;
  • incearca sa reduci intensitatea luminii (o lampa de veghe in camera lui va fi de-ajuns) si zgomotele din casa;
  • stai de vorba cu el, asculta-l, afla daca este ceva care il supara sau il deranjeaza si vezi ce poti face pentru a se simti mai bine;
  • ajuta-l sa isi cultive increderea in sine, incurajeaza-l tot timpul.

In concluzie, pavorul nocturn al copilului nu este o problema de sanatate care sa iti dea motive serioase de ingrijorare, ci doar o tulburare de somn care se poate manifesta din cand in cand, dar care nu lasa urme, trecand de la sine.

Sursa foto: Shutterstock

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Buna ziua ,
    Avem un bebe baiat de 6 luni. De la 3 luni, o data pe luna, face cate un episod -criza cu tipat si plins ... nu raspunde la alinari ,la chemari, la nimic .Dureaza cateva minute dupa care se trezeste ca si cand nu i s-a intamplat nimic .. rade... il pune mami la san... si doarme linistit pina dimineata .
    Am constata ca aceste episoade se intampla la interval de 3 saptamani...

  • Si la noi la fel..bebe de 5 luni..dar are care un episod cam la 2-3 saptamani..intradevar mai mult ne speriem noi decat ea..pana acum nu s a impus un control..

  • Buna seară am un bebe de 1an și tot așa în fiecare 🌙 are acest cosmar deci plange rău țipă da din picioare din mâini nu reacționează la nimik pină nu se trezește Maxim 30minute nu mai seară.se m-ai uită la desene animate o săi Oprescu desele sa vad cum reacționează încă nu i-am făcut niciunul tratament

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago