Iata la ce se refera notiunea de parenting constient, care sunt principiile de baza, beneficii pentru parinti si copii, precum si recomandari in acest sens.
CUPRINS:
1. Ce inseamna parenting constient?
2. Principiile parenting-ului constient
3. Beneficiile parenting-ului constient
4. Recomandari si sfaturi
Ce inseamna parenting constient (mindful parenting)?
Mindfulness este constientizarea intentionata, fara judecata, a propriilor ganduri si sentimente. Este vorba despre a fi pe deplin prezent in acest moment si de a accepta lucrurile asa cum sunt, fara sa ne ingrijoram de trecut sau de viitor in mod exagerat. Parenting constient sau Mindful Parenting inseamna aplicarea principiilor mindfulness in educatia parentala. Implica aspecte precum:
- constiinta de sine;
- auto-reglare pentru a nu reactiona impulsiv;
- empatie privind sentimentele copilului;
- ascultare activa.
Gestionarea propriilor emotii si comportamente este cheia pentru a-i invata pe copii cum sa le gestioneze pe ale lor. Trebuie sa fim noi bine cu noi ca parinti pentru a putea modela comportamentul copiilor. Parenting constient nu inseamna a fi un „parinte perfect”. Necesita practica, la fel ca multe aspecte ale educatiei parentale.
Vezi si: Parintii hiperprotectori – efecte asupra copiilor
Principiile parenting-ului constient
Mindful Parenting este mai degraba o atitudine si o mentalitate decat o abordare structurata si sistematica a parenting-ului.
In esenta, parenting-ul constient implica:
- atentie, ascultare si concentrare – incurajeaza prezenta, parintii sunt incurajati sa ramana concentrati pe momentul prezent alaturi de copil, folosind tehnici de constientizare, cum ar fi respiratia lenta si profunda si utilizarea simturilor pentru a acorda atentie constienta timpului alaturi de copii;
- constientizarea emotiilor – observarea situatiilor stresante si a emotiilor dificile;
- auto-reglare – a nu lasa emotiile sa declanseze reactii imediate, ca tipete sau alte comportamente automate – vezi aici de ce nu este bine sa tipam la copii;
- acceptare – parintii invata sa fie prezenti si constienti de toate emotiile si situatiile, acceptandu-le asa cum sunt, fara a le judeca sau cataloga ca fiind „rele” si de evitat sau de reparat – inseamna si a accepta emotia care determina comportamentul si a accepta propriile emotii;
- empatie si compasiune – inseamna a aborda situatiile cu intelegere, cu calm, a reflecta sentimentele copiilor, incat ei sa se simta ascultati, auziti si intelesi, dar si recunoasterea propriilor greseli;
- rezolvarea problemelor intr-un mod creativ – mai mult decat sa oferim o solutie rapida, sa ne axam pe explorarea mai multor variante de a rezolva o problema pentru a incuraja si la copii capacitatea de rezolvare a problemelor;
- apreciere si recunostinta – apreciere pentru comportamentele pozitive ale copiilor si exprimarea recunostintei in mod deschis pentru aspectele pozitive ale vietii.
Vezi si: Parenting prin propriul exemplu – copiii invata prin imitatie
Beneficiile parenting-ului constient
Exista mai multe studii care au analizat posibilele beneficii legate de mindfulness si mindful parenting (parenting constient). Pentru parinti, aceste beneficii pot include reducerea stresului si a tulburarilor de dispozitie, cum ar fi depresia si anxietatea. Mindfulness este binecunoscut pentru efectul sau pozitiv asupra sanatatii mentale si emotionale. Se stie ca practicarea regulata a mindfulness-ului reduce stresul si imbunatateste reglarea emotionala.
Educatia parentala atenta nu imbunatateste doar sanatatea mentala a parintilor. Parenting-ul constient sustine si bunastarea copilului si intareste legatura parinte-copil. Are un impact pozitiv asupra vietii de zi cu zi a parintilor si copiilor.
Iata mai exact ce beneficii poate avea aceasta abordare:
- reducerea nivelului de stres si anxietate, atat pentru parinti, cat si pentru copii – stresul este redus atunci cand nu lasam emotiile noastre puternice sa preia controlul;
- imbunatatirea comunicarii intre parinti si copii;
- imbunatatirea abilitatilor de luare a deciziilor;
- imbunatatirea autocontrolului;
- sustinerea legaturii parinte-copil;
- mai putine probleme de comportament la copii – in situatii stresante, parintii pot reveni la modul de supravietuire, pot deveni mai reactivi si mai putin calzi, ceea ce provoaca agravarea problemelor comportamentale ale copiilor;
- reducerea sentimentelor de furie, agresivitate;
- se imbunatateste autoreglarea emotionala a parintilor si a copiilor;
- imbunatatirea relatiilor de familie – se pot imbunatati comunicarea parinte-copil, reglarea emotionala si relatiile in sine;
- sustine dezvoltarea inteligentei emotionale a copilului – poate ajuta copilul sa invete cum sa-si recunoasca si sa-si regleze emotiile, ceea ce poate ajuta la dezvoltarea relatiilor sanatoase mai tarziu in viata si imbunatatirea starii mentale si emotionale.
Vezi si: Parenting in stil nordic (scandinav)
Recomandari si sfaturi
- Observa-ti propriile sentimente atunci cand esti in conflict cu propriul copil. Vezi ce sentimente sunt declansate, fara a le bloca sau opri.
- Apoi, incearca sa vezi conflictul prin ochii copilului. Chiar daca esti suparat pe copilul tau sau frustrat, mindfulness te ajuta sa raspunzi cu multa compasiune fata de copil. Pentru ca esti constient de momentul prezent, esti constient de sentimentele tale intr-o maniera neutra si asculti copilul, este mai probabil sa-l intelegi si sa demonstrezi empatie.
- Accepta emotiile copilului. Unul dintre elementele cheie ale mindfulness este acceptarea fiecarui sentiment sau gand asa cum este. Gandurile nu sunt nici bune, nici rele. De exemplu, daca cel mic este suparat, accepta sentimentele copilului asa cum sunt. Nu ii poti controla sentimentele, dar ii poti recunoaste sentimentele sau emotiile asa cum sunt. Acest lucru duce direct la incorporarea atentiei in educatia parentala prin constientizare emotionala. Constientizarea emotionala este o abilitate importanta, deoarece are un impact direct asupra capacitatii de autoreglare.
- Invata sa faci o pauza inainte de a raspunde cu furie. Cand incetinim si ne concentram asupra corpului si a respiratiei, are loc o schimbare fiziologica, ce duce la o stare de calm.
- Asculta-ti copilul. Cand asculti ce are de spus, redu sursele de distragere (telefon, televizor etc.) si priveste copilul in ochi, astfel incat sa te poti concentra asupra fetei sale (de exemplu, observa-i fiecare expresie faciala). Asculta cu atentie punctul de vedere al copilului chiar si atunci cand nu esti de acord cu el.
- Exerseaza si practica prezenta constienta alaturi de copii. Rezerva timp pentru fiecare copil in parte, macar 30 minute pe zi, in care sa ii acorzi fiecaruia atentie deplina.
- Practica recunostinta si invata si copiii la randul lor sa fie recunoscatori. Exprimarea recunostintei este unul dintre cele mai rapide si mai puternice moduri de a te simti calm si mai fericit. O modalitate simpla de a face acest lucru este de a stabili o rutina la ora cinei, cand toata lumea va trebuie sa ofere un exemplu de lucru pentru care este recunoscator in acea zi.
- Practica meditatia impreuna cu cei mici. Meditatia este o modalitate de a va conecta cu copiii si de a-i ajuta sa experimenteze beneficiile meditatiei inca de la o varsta frageda.
- Invata sa ai grija de propriile nevoi – nu este egoist – este necesar. Cu cat te simti tu mai bine, cu atat vei putea gestiona mai bine situatiile. Ia-ti timp pentru grija de sine – timp cu sine. Este utila o practica zilnica de mindfulness. Alternativ, poti alege sa folosesti timpul in natura sau sa asculti muzica drept exercitiu de mindfulness.
Exista si programe si cursuri de parenting constient concepute pentru a ajuta parintii sa practice si sa inteleaga si mai bine acest concept. Mindfulness poate fi incorporat in parenting in orice moment si ritm de catre orice parinte. Mindful parenting nu este un stil parental in sine, dar practicile de mindfulness pot fi incorporate in stilul parental pozitiv.
Cum se compara cu alte stiluri parentale?
Desi parenting-ul constient nu este in prezent recunoscut ca un stil de parenting in sine, castiga popularitate ca strategie eficienta. Cea mai mare diferenta dintre parenting-ul constient si alte strategii de parenting este ca se concentreaza mai putin pe reguli clare si mai mult pe a te incuraja sa-ti faci pur si simplu timp pentru a fi prezent.
De exemplu, in parenting-ul autoritar, un parinte autoritar pune mai mult accent pe structura cu reguli si pedepse si mai putin pe educatie, comunicare si oportunitati de negociere. O abordare atenta a educatiei parentale ar putea ajuta un parinte autoritar sa devina mai constient de propriile obiceiuri. De cealalta parte, un parinte prea permisiv are o abordare relaxata, poate sa nu ofere structura, precum si reguli sau consecinte consecvente. Parintii le pot permite copiilor sa incalce regulile si lasa de la ei pentru a evita conflictele. Insa, copiii au nevoie de structura, de reguli si limite.
Parenting-ul neimplicat se caracterizeaza, asa cum spune si numele sau, prin lipsa implicarii. Copiilor li se asigura de obicei doar nevoile de baza, iar in rest sunt lasati sa aiba grija de ei insisi. Parintii neimplicati nu sunt adesea constienti de bunastarea fizica si emotionala, de nevoile si siguranta copilului. Copiii tind adesea in astfel de cazuri sa se maturizeze prea devreme.
Un al patrulea stil de parenting este parenting-ul echilibrat sau democratic. In acest caz parintele este atat autoritar, dar si afectuos. Stabileste reguli, limite, este un ghid pentru copil, dar totul cu afectiune, iubire, empatie, intelegere, respect. Parenting-ul constient poate veni in completarea acestui stil de parenting democratic sau echilibrat. Scopul final este de a-i oferi copilului instrumentele pentru a face fata propriilor factori de stres intr-un mod mai atent.
Referinte:
(1) https://childmind.org/article/mindful-parenting-2/
(2) https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2019.00550/full
(3) https://www.ahaparenting.com/read/peaceful-mindful-parenting
(4) https://www.nct.org.uk/life-parent/parenting-styles-and-approaches/what-mindful-parenting-and-it-right-for-me
(5) https://www.healthline.com/health/parenting/mindful-parenting
(6) https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/18344909211037016
(7) https://www.psychologytoday.com/us/blog/going-beyond-intelligence/202001/mindfulness-parenting
(8) https://www.parentingforbrain.com/mindful-parenting/
Surse foto: Pixabay, Pexels