Articole

Oxiurii la copii (oxiuraza) – simptome, tratament, preventie

Oxiurii la copii sunt viermi intestinali mici si subtiri care provoaca mancarimi anale, mai ales noaptea. Iata cum se depisteaza si cum se trateaza.

CUPRINS:

1. Ce sunt oxiurii?
2. Simptomele oxiurazei la copii
3. Cauzele infectiei cu oxiuri
4. Analize si metode de diagnosticare pentru oxiuraza
5. Tratamentul oxiurilor la copii
6. Complicatii ale oxiurazei netratate
7. Prevenirea parazitozelor intestinale

Ce sunt oxiurii?

Oxiurii sunt viermi mici, subtiri care pot infecta colonul si intestinele. Persoanele de toate varstele pot dezvolta infectii cu oxiuri sau oxiuraza, dar in general copiii sunt cei mai afectati. Oxiurii (Enterobius vermicularis) sunt viermi mici, albi.

Infectia este foarte contagioasa si se raspandeste rapid de la o persoana la alta prin ingestia sau inhalarea oualor. Infectia apare atunci cand o femela lasa oua in pliurile de piele din jurul anusului. Acest lucru provoaca mancarime intensa, in special noaptea. Atunci cand persoana infectata zgarie sau scarpina suprafata anala, ouale se pot deplasa pe degete si sub unghii si pot contamina patul si imbracamintea, dar si obiecte sau alimente. Ouale pot trai pe suprafete timp de pana la 2 saptamani.

Simptomele oxiurazei la copii

Oxiurazele nu produc adesea simptome, dar atunci cand apar, simptomele pot include:

  • mancarimi anale, mai ales noaptea;
  • apetit redus;
  • stare de rau etc.

Viermii adulti pot fi uneori vazuti in materiile fecale, iar ouale pot fi vazute pe pielea din jurul anusului. La fete, pot aparea si roseata si mancarime in jurul zonei vaginale.

Cauzele infectiei cu oxiuri

Majoritatea persoanelor se infecteaza prin inghitirea accidentala a oualor de oxiuri. Oricine poate face acesti viermi, dar sunt mai frecventi la copiii de varsta scolara.

Ciclul de viata al oxiurilor

Infectiile incep atunci cand sunt ingerate accidental oua de oxiuri, de obicei direct de pe mainile contaminate sau indirect prin alimente contaminate, contact cu lenjerie de pat, imbracaminte sau alte articole contaminate. Ouale apoi ajung pana in intestin, unde se fixeaza si se dezvolta. Un vierme este alb galbui, subtire si lung de aproximativ 1 cm.

Dupa aproximativ 4 saptamani de la ingestie, femelele adulte se deplaseaza in jos in intestin si parasesc corpul prin anus, pentru a depune oua pe pielea din jurul anusului, de multe ori pe timp de noapte. Viermele moare apoi, dupa ce reproducerea este completa.

Ouale pot cauza mancarime intensa, mai ales noaptea, astfel incat copiii se pot reinfecta cu usurinta prin scarpinarea anusului si patrunderea oualor sub unghiile lor. Aceste oua pot fi apoi transferate in gura si intregul ciclu de viata al oxiurilor incepe din nou.

Este posibil sa se transmita viermii prin inhalarea oualor din aer, dar acest lucru este rar. Este, de asemenea, rar sa luati viermisorii de la o piscina.

Ouale pot supravietui pana la 2-3 saptamani pe suprafete.

Factorii de risc pentru infectia cu oxiuri

Oxiuraza apare cel mai adesea la copiii cu varste cuprinse intre 5 si 10 ani. Ouale microscopice sunt usor de transmis la membrii familiei, ingrijitorii sau alti copii din centrele scolare sau de ingrijire a copiilor. Infectiile acestea sunt mai putin frecvente la copiii cu varsta mai mica de 2 ani. Alti factori de risc sunt mediile si spatiile aglomerate, care cresc riscul de transmitere a infectiei.

Analize si metodele de diagnosticare pentru oxiuraza

Scarpinarea intensa in zona anala in timpul noptii sugereaza o posibila infectare cu viermisori intestinali. Diagnosticul se face prin identificarea viermilor sau a oualor acestora. Viermii pot fi uneori vazuti pe pielea din apropierea anusului sau pe lenjeria de corp, pijamale etc.

Se poate face testarea cu banda prin colectarea de oua din zona anala – amprenta anala. Acest test se face prin presarea ferma a fetei adezive transparente pe pielea din jurul anusului. Ouale se lipesc de banda, iar banda poate fi apoi examinata la microscop. Deoarece spalarea sau defecarea pot elimina ouale de pe piele, acest test trebuie facut imediat ce persoana se trezeste dimineata, inainte sa se spele, sa mearga la toaleta sau sa se imbrace. Amprenta anala ar trebui sa fie facuta in trei dimineti consecutive pentru a creste sansele de a depista ouale.

Tratamentul oxiurilor la copii

Tratament medicamentos pentru oxiuri

Daca cel mic are o infectie cu viermi, medicul va recomanda un medicament anti-parazitar sau sirop pentru viermisori – vermicin sirop. Tratamentul este de obicei administrat intr-o singura doza si repetat dupa 2 saptamani. Medicul poate decide sa trateze intreaga familie, mai ales daca copilul a suferit o infectie cu oxiuri si inainte.

Desi medicamentul este eficient, mancarimea poate continua timp de aproximativ o saptamana. De asemenea, medicul ar putea sa recomande o crema sau alt medicament pentru a ajuta la reducerea mancarimilor.

Cele mai frecvente si mai eficiente medicamente pentru infectiile cu oxiuri includ:

  • mebendazol (Vermox);
  • albendazol (Zentel);
  • pirantel.

Un curs tipic de medicatie va consta intr-o doza initiala si apoi o a doua doza cateva saptamani mai tarziu.

Tratament naturist pentru oxiuri

Pe langa tratamentul medicamentos si masurile de igiena, pot fi folosite si o serie de remedii naturiste. Ceaiul de pelin poate fi eficient pentru a trata viermii intestinali, dar nu exista dovezi stiintifice care sa arate faptul ca pelinul este eficient pentru infectiile cu viermi.

Usturoiul este cunoscut pentru efectele sale antibacteriene, antivirale si antifungice. Unii oameni il folosesc ca pe un remediu complementar pentru infectiile cu oxiuri sau alti viermi. Pentru a folosi usturoiul, se poate consuma crud sau in alimente, dar nu sunt studii care sa ii arate eficienta. Morcovii sunt bogati in fibre, ceea ce poate ajuta la mentinerea sanatoasa a sistemului digestiv si la promovarea miscarilor intestinale regulate. Cercetatorii nu stiu daca morcovii lupta direct impotriva viermilor, dar pot ajuta la eliminarea viermilor din intestine.

Semintele de dovleac contin un compus numit cucurbitacina. Studiile au sugerat ca acest compus ar putea face ca semintele de dovleac sa fie utile impotriva parazitilor interni. Cu toate acestea, nu exista dovezi recente care sa sugereze ca semintele de dovleac va pot ajuta sa scapati de viermi.

Complicatii ale oxiurazei netratate

Infectiile tipice cu viermi intestinali nu produc probleme serioase. In cazuri rare, infestarile sevre pot provoca infectii ale organelor genitale feminine. Parazitul poate circula din zona anala pana la nivelul vaginului si la uter, trompele uterine si in jurul organelor pelvine. Acest lucru poate cauza probleme cum ar fi inflamatia vaginului (vaginita) si inflamatia captuselii interioare a uterului (endometrita).

Desi rare, alte complicatii ale unei infectii de oxiuri pot include infectii ale tractului urinar si scadere in greutate.

Prevenirea parazitozelor intestinale

De asemenea, este esential sa pastrati curatenia casei si sa aveti o buna igiena in timpul tratamentului. Practicile de igiena si strategiile de curatenie a locuintelor ar trebui sa includa:

  • Spalati toate lenjeria de pat, pijamalele si prosoapele in apa fierbinte.
  • Aspirati covoarele si stergeti pardoselile frecvent.
  • Spalati mainile in mod regulat, mai ales dupa ce ati folosit baia, dupa ce ati schimbat scutecele si inainte de a manca.
  • Curatati cu atentie toate suprafetele din bucatarie si baie zilnic.
  • Taiati unghiile copilului scurt si spalati-l des pe maini.
  • Nu scuturati articole care pot contine oua de viermi, cum ar fi lenjerii de pat, imbracaminte si prosoape.
  • Curatati zona anala a copilului cu sapun si apa dupa fiecare defecare.
  • Dezinfectati colacul de WC cat mai des.
  • Inainte de a consuma legume sau fructe crude, spalati-le cu atentie pentru a elimina orice oua sau viermi.

Reinfectarea poate avea loc cu usurinta, astfel incat respectarea stricta a igienei mainilor este esentiala (de exemplu, spalarea corecta a mainilor, pastrarea unghiilor scurte, evitarea roaderii unghiilor, evitarea scarpinarii zonei perianale).

Citeste si despre limbricii la copii si giardioza

Referinte:
(1) Pinworm infection, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pinworm/symptoms-causes/syc-20376382
(2) Pinworms, link: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/skin/Pages/Pinworms.aspx
(3) Pinworms, link: https://www.healthlinkbc.ca/health-topics/hw50481
(4) Worms, link: https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Worms/
(5) Treatment and home remedies for pinworms, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322714.php
(6) Pinworm infection, link: https://www.cdc.gov/parasites/pinworm/gen_info/faqs.html

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago