Amigdalectomia sau operatia de indepartare a amigdalelor – iata cand se recomanda, ce implica aceasta procedura chirurgicala si care sunt posibilele riscuri asociate.
CUPRINS:
1. Ce este amigdalectomia?
2. Cand se recomanda operatia de indepartare a amigdalelor?
3. Riscuri posibile ale interventiei
4. Ce implica operatia?
O amigdalectomie este o interventie chirurgicala pentru indepartarea amigdalelor. Amigdalele se gasesc in spatele limbii, in partea superioara, formeaza un inel protector si fac parte din sistemul imunitar. Capteaza germeni care patrund in organism prin gat si ajuta la combaterea infectiilor. Medicii recomanda o amigdalectomie in cazul in care amigdalele se umfla sau se infecteaza foarte des si medicamentele nu ajuta. Indepartarea amigdalelor nu inseamna ca veti dezvolta mai multe alte infectii – corpul poate combate infectiile in alte moduri.
Amigdalele se modifica odata cu varsta si sunt de obicei mai mari la copii, apoi devin mai mici la adolescenti si adultii mai in varsta. Copiii sunt mult mai sensibili la complicatii, cum ar fi probleme de respiratie, cand amigdalele se umfla prea mult. Chirurgia poate fi necesara, de asemenea, daca amigdalele marite blocheaza caile respiratorii, ducand la apnee de somn, probleme de inghitire sau afecteaza hranirea.
Pentru copii si adulti, cele mai frecvente motive pentru care e necesara o amigdalectomie includ:
Unele date sugereaza ca indepartarea amigdalelor in copilarie poate creste riscul de boli ale tractului respirator superior mai tarziu in viata. Insa, exista si cercetari care arata ca aceste interventii imbunatatesc sanatatea generala a organismului si calitatea vietii. Insa, o amigdalectomie (o operatie de indepartare a amigdalelor) este recomandata de fiecare data daca beneficiile depasesc riscurile. Principala indicatie este un istoric de amigdalita recurenta ce necesita cursuri repetate de antibiotice si afecteaza calitatea vietii. Un alt motiv pentru indepartarea amigdalelor este daca acestea sunt mari si blocheaza caile respiratorii. Acest lucru se poate manifesta ca sforait intens noaptea, cu scurte pauze de respiratie.
Amigdalita este inflamatia amigdalelor – atunci cand copilul are amigdalele foarte umflate, dureri in gat, infectie in gat si febra. Episoadele repetate de amigdalita pot afecta calitatea vietii copilului. Inflamatia are ca rezultat dureri in gat, dificultati si dureri la inghitire, febra si modificari frecvente ale aspectului amigdalelor. Poate fi cauzata de infectii virale si bacteriene si majoritatea se reduc fara tratament cu antibiotice, desi uneori antibioticele sunt esentiale. Atunci cand infectiile apar frecvent sau sunt mai severe sau cronice, interventia chirurgicala pentru indepartarea amigdalelor poate fi necesara.
Amigdalita cronica este o inflamatie pe termen lung si provoaca dureri cronice in gat, halitoza, dificultati sau dureri la inghitire. Uneori, pacientii au inflamatie usoara de grad scazut care duce la simptome mai usoare, dar prelungite. Copiii si adolescentii au risc mai mare de amigdalita decat adultii. Unii copii au episoade de amigdalita de 4 – 8 ori pe an, fiecare episod durand 1-2 saptamani. Infectii frecvente ale amigdalelor inseamna de obicei daca un copil are cel putin 7 infectii pe an, mai mult de 5 infectii pe an timp de 2 ani la rand sau 3 infectii pe an timp de 3 ani.
Abcesul periamigdalian este o infectie grava care apare atunci cand se formeaza un saculet cu lichid infectat langa amigdala. Provoaca dureri severe in gat, febra, respiratie urat mirositoare, dificultati la deschiderea gurii si modificari ale vocii.
Hipertrofia amigdaliana este marirea anormala a tesutului amigdalian. Hipertrofia poate provoca probleme ca dificultati la inghitire, intepaturi, sforait intens sau obstructionarea cailor respiratorii (apnee). Retineti, insa, ca amigdalele mari sunt rareori singura cauza a sforaitului sau a problemelor legate de somn la copii si mai ales la adulti.
Amigdalele asimetrice rezulta atunci cand amigdalele au dimensiuni foarte diferite una de cealalta. De obicei, este o problema benigna, dar daca exista ingrijorare sau suspiciune ca asimetria rezulta dintr-o problema mai grava, medicul poate recomanda eliminarea lor.
Atunci cand luati in considerare interventia chirurgicala, e important sa cantariti avantajele si dezavantajele. Pe de o parte, exista speranta ca eliminarea amigdalelor va reduce numarul de infectii sau chiar le va opri. Pe de alta parte, interventia chirurgicala este asociata cu anumite riscuri si este posibil sa nu ofere rezultatele asteptate.
Fiecare operatie prezinta un anumit risc de infectie. Riscul de sangerare este de obicei mai mare in primele cateva zile dupa aceasta operatie. Rareori este suficient de grav pentru a fi necesara o alta operatie. Exista, de asemenea, un risc foarte mic in cazul oricarui anestezic. Cu toate acestea, anestezicele din prezent sunt in general foarte sigure. Alte riscuri potentiale ale amigdalectomiei includ deshidratarea din cauza consumului insuficient de lichide si dificultati de respiratie din cauza umflaturilor dupa operatie.
Toate interventiile chirurgicale prezinta riscuri si complicatii, dar cele asociate amigdalectomiei sunt rare si usoare. Cea mai frecventa, dar totusi atipica, ramane sangerarea, ce poate aparea in prima saptamana dupa interventia chirurgicala, pe masura ce se reduc crustele, dar acest lucru nu este frecvent.
Operatia de indepartare a amigdalelor este efectuata sub anestezie generala si dureaza aproximativ 30 de minute. Se foloseste de obicei un dispozitiv electric de cauterizare pentru a taia amigdalele si pentru a sigila vasele de sange care le alimenteaza. Exista si varianta folosirii unui bisturiu sau folosirea de vibratii cu ultrasunete pentru a taia amigdalele. Scopul operatiei este de a indeparta tesutul, astfel incat acesta sa nu poata continua sa provoace probleme. Amigdalele se indeparteazam lasand o mica zona bruta care se vindeca in 1-2 saptamani. Zona ramane sensibila si durerea usoara pana la severa este normala timp de 10 – 14 zile.
Operatia se face la nivelul gurii – nu exista taieturi in piele si nici cicatrici vizibile. Cele doua tipuri principale de chirurgie de indepartare a amigdalelor sunt amigdalectomia traditionala, cand ambele amigdale sunt complet indepartate, si amigdalectomia intracapsulara: se elimina tot tesutul amigdalian afectat, dar se lasa un strat mic pentru a proteja muschii gatului.
Inainte de operatie se vor face analize de sange, se va efectua un examen fizic si se va analiza istoricul medical. Informati medicului cu privire la orice medicamente ia pacientul, inclusiv medicamente fara prescriptie medicala sau suplimente. Cu aproximativ 10 zile inainte de interventia chirurgicala, este posibil sa fie necesar sa nu se ia aspirina, ibuprofen, naproxen sau alte medicamente care cresc riscul de sangerare. Cu cateva ore inainte de operatie, copilul va trebui sa nu manance si sa nu bea nimic.
Dupa operatie, incurajati pacientul sa bea lichide. Deshidratarea este cea mai frecventa complicatie a acestei interventii chirurgicale. Apare daca pacientul (din diferite motive) refuza sau nu poate sa bea apa. In primele 24 – 48 de ore dupa interventia chirurgicala, este bine sa ii oferiti copilului medicamente pentru a reduce durerea in mod regulat, asa cum vi s-a prescris, inainte ca durerea sa devina foarte intensa. Acest lucru va ajuta copilul sa poata consuma lichide si alimente adecvate dupa operatie.
A doua cea mai frecventa complicatie este sangerarea si apare cel mai adesea la aproximativ 4-7 zile dupa operatie. Desi este o complicatie rara, asigurati-va ca aduceti copilul la medic urgent daca sangereaza la locul operatiei. De obicei, copiii se recupereaza mai repede decat adultii dupa aceasta operatie – in 7-14 zile, desi recuperarea completa poate dura si 3 saptamani.
Alimentele si lichidele sunt foarte importante dupa operatie, deoarece vor ajuta la curatarea si vindecarea gatului. Se recomanda sa manance alimente mai moi, in prima faza, cum ar fi budinca, supa sau piure de cartofi, pana cand copilul este pregatit pentru alimente solide. Alimentele si bauturile usor reci pot reduce disconfortul.
In cazul copiilor mici, e important sa ii ajutati sa inteleaga la ce sa se astepte utilizand un limbaj simplu adecvat varstei. Este important sa fiti sincer cu ei in legatura cu operatia si recuperarea. Poate fi util sa folositi tehnici de distragere a atentiei impreuna cu medicamente pentru ameliorarea durerii, astfel incat copilul sa nu se concentreze prea mult asupra durerii. Unele tehnici de distragere a atentiei includ cititul, diferite jocuri si activitati etc. De asemenea, copilul trebuie sa se spele pe dinti – este important sa fie spalati dintii, deoarece ajuta la prevenirea dezvoltarii bacteriilor si se improspateaza gura.
Sunati medicul daca pacientul:
Sunati imediat la medic daca cel mic are varsaturi cu sange sau varsaturi cu aspect de zat de cafea, precum si daca are probleme cu respiratia.
Dupa amigdalectomie, copiii inca pot sa raceasca, pot avea dureri in gat si infectii in gat. Nu vor dezvolta, insa, amigdalita, decat daca amigdalele cresc din nou, ceea ce este neobisnuit. Chiar daca amigdalele fac parte din sistemul imunitar, indepartarea acestora nu afecteaza capacitatea organismului de a combate infectiile. Sistemul imunitar are multe alte modalitati de a combate germenii. Un alt lucru de luat in considerare este ca interventia chirurgicala nu este intotdeauna foarte eficienta. Eficienta depinde de cat de severe sunt simptomele si daca infectiile gatului incep in principal in amigdale sau in tesutul din jur.
Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/tonsillectomy
(2) https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/15605-tonsillectomy
(3) https://medlineplus.gov/ency/article/003013.htm
(4) https://kidshealth.org/en/parents/tonsil.html
(5) https://www.webmd.com/oral-health/adult-tonsillectomy#1
(6) https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/tonsillectomy/about/pac-20395141
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…