Iata de ce apare oboseala oculara, care sunt factorii de risc, in ce fel se manifesta aceasta problema si cateva recomandari si sfaturi.
CUPRINS:
1. Ce este oboseala oculara?
2. De ce apare oboseala oculara?
3. Care sunt simptomele?
4. Oboseala oculara la copii
5. Solutii pentru a reduce si preveni oboseala oculara
Concentrarea pe o sarcina pentru perioade lungi de timp, fara a clipi, poate duce la ochi uscati si obositi. Oboseala oculara (astenopia) este o problema comuna, mai ales in aceasta era digitala. Apare cand ochii devin obositi dupa ce ne concentram prea mult pe o anumita sarcina. Afecteaza atat adultii, cat si copiii. Este data de multe ori de timpul prelungit petrecut in fata ecranelor, dar nu numai. Oboseala ochilor cauzata de utilizarea dispozitivelor digitale cum ar fi computer, smartphone sau tableta, se numeste sindromul privitului la calculator.
Oboseala ochilor este de obicei o problema temporara si ar trebui sa se reduca de la sine daca ochilor li se ofera sansa de a se odihni. De obicei, pe termen scurt nu afecteaza permanent ochii si nu afecteaza vederea. Insa, daca o persoana se confrunta cu oboseala frecventa a ochilor, este important sa mearga la oftalmolog pentru a se asigura ca nu exista o problema de baza mai grava.
Oboseala ochilor poate aparea dupa ce va concentrati pe o anumita sarcina o perioada lunga de timp. Poate fi vorba despre:
Alte cauze ale oboselii oculare includ lumina puternica, stres si oboseala generala, ochi uscati, un dezechilibru muscular al ochilor, probleme de vedere nediagnosticate sau o prescriptie invechita pentru ochelari sau lentile de contact.
Una dintre cele mai mari cauze ale oboselii ochilor este utilizarea zilnica a ecranelor digitale timp de cateva ore la un moment dat. Cateva dintre cauzele specifice oboselii oculare digitale sunt:
Ochii contin multi muschi de dimensiuni mici care, la fel ca in cazul oricarui alt muschi, trebuie sa se odihneasca si sa aiba un timp de repaus. Daca oboseala ochilor nu este ameliorata prin odihna, schimbarea activitatilor sau corectarea conditiilor de iluminare, este posibil sa se agraveze problema. Exista anumite efecte secundare ale oboselii oculare care sunt semne de avertizare si indica faptul ca este necesara o vizita la oftalmolog. Acestea includ vedere incetosata, vederea dubla si dureri de cap persistente sau tip migrena.
Semnele si simptomele de oboseala oculara includ:
Este posibil sa simtiti oboseala ochilor dupa ce ati petrecut mult timp facand o activitate vizuala, cum ar fi citit sau timp petrecut la calculator. Uneori, este posibil sa observati simptomele doar dupa ce va opriti din ceea ce faceti. Efectele oboselii oculare dureaza de obicei doar o perioada scurta de timp. Uneori, totusi, simptomele pot dura cateva ore.
Daca va confruntati des cu oboseala ochilor si nu faceti pauze, puteti dezvolta simptome mai repede si mai des. Este posibil sa incepeti sa simtiti oboseala ochilor imediat dupa ce ati inceput o activitate, nu cateva ore mai tarziu.
De cele mai multe ori, oboseala ochilor va disparea de la sine. Insa, daca problema persista, mergeti la medic pentru un diagnostic corect. Daca oboseala oculara este severa sau pe termen lung, ar trebui sa solicitati asistenta medicala pentru a exclude orice afectiuni mai grave.
Oboseala oculara poate afecta atat adultii, cat si copiii. Copiii cu oboseala oculara se pot plange de dureri de cap, dureri de ochi sau oboseala. Cauzele sunt in mare parte aceleasi ca in cazul adultilor, inclusiv timpul prelungit petrecut in fata ecranelor. Daca cel mic se confrunta cu oboseala oculara, se poate plange de ochi obositi si dureri de cap, prezinta sensibilitate la lumina, se freaca frecvent la ochi, poate avea ochii umezi sau uscati, iritati. Oboseala oculara poate sa apara si cand copilul scrie – cum ar fi temele pentru scoala, sau citeste un timp indelungat, fara pauze. Factorii de risc includ si conditiile de iluminare slaba sau pozitia gresita la birou.
Oboseala ochilor la copii poate fi data si de o problema de vedere, inclusiv miopie, hipermetropie sau astigmatism. In timpul unui examen oftalmologic cuprinzator, medicul va examina vederea si sanatatea ochilor copilului pentru a determina daca exista probleme. De asemenea, va oferi solutiile necesare pentru a se asigura ca ochii copilului functioneaza asa cum ar trebui. De multe ori, oboseala oculara este legata de utilizarea prelungita a ecranelor – telefon, tableta, jocuri video pe computer etc. Concentrarea la un ecran pentru perioade indelungate poate provoca dificultati de concentrare si dureri de cap centrate in jurul tamplelor, fruntii si ochilor. Copiii pot folosi, de asemenea, dispozitive cu ecrane iluminate prea tare sau prea putin, ce agraveaza oboseala.
In general, tratamentul pentru oboseala ochilor consta in a face schimbari in obiceiurile zilnice sau in mediu. Unele persoane pot avea nevoie de tratament pentru o afectiune oculara subiacenta. Recomandarile de baza sunt simple insa – avem nevoie sa ne odihnim ochii, sa acordam atentie conditiilor de iluminare cand efectuam anumite sarcini, sa ne corectam problemele de vedere si sa gestionam timpul petrecut in fata ecranelor.
Cel mai bun remediu pentru oboseala ochilor este odihna. Acest lucru va ameliora de obicei disconfortul, cel putin pe termen scurt. Indiferent daca cititi, lucrati la laptop sau conduceti, este important sa luati pauze periodic. Cand simtiti oboseala la nivelul ochilor, faceti o pauza din activitate si inchideti ochii pentru cateva secunde. Acest lucru poate ajuta chiar si atunci cand oboseala ochilor este severa. Daca efectuati sarcini care necesita perioade lungi de concentrare sau sa priviti foarte atent la obiecte de dimensiuni foarte mici, faceti pauze. In etapa de pauza priviti in alta parte, in departare, sau inchideti ochii – cam la fiecare 20 de minute.
Lucrati sau cititi intotdeauna in lumina potrivita. Lumina slaba poate provoca oboseala ochilor mai tarziu. Cand va uitati la televizor, poate fi mai usor pentru ochi daca mentineti camera luminata usor. Cand cititi materiale tiparite sau lucrati de aproape, incercati sa pozitionati sursa de lumina in spate si sa directionati lumina catre pagina sau sarcina respectiva. Daca cititi la un birou, folositi o lumina umbrita pozitionata in fata. Umbra va impiedica lumina sa straluceasca direct in ochi. Daca aveti nevoie de lumina pentru scris sau citit, utilizati o lampa de birou reglabila.
Cel mai important este sa incercati sa limitati timpul petrecut in fata ecranelor. Faceti si pauze folosind regula 20-20-20. Asta inseamna ca la fiecare 20 minute sa priviti in departare la aproximativ 6 metri (20 feet) timp de 20 secunde.
De asemenea, pe langa limitarea timpului in fata ecranelor, trebuie sa luam si alte masuri cand folosim astfel de ecrane. Utilizati un filtru de ecran pentru a reduce stralucirea intensa. Ajustati setarile ecranului, inclusiv luminozitatea, contrastul, astfel incat sa fie mai usor de vazut. Multe dispozitive electronice au moduri care afiseaza culori mai calde, care duc la mai putina epuizare a ochilor decat luminile albastre. De asemenea, ajustati dimensiunea fontului de pe telefon sau computer. Un font prea mic poate fi greu de vazut, iar un font mare ocupa prea mult spatiu pe ecran, ceea ce face dificila citirea documentelor mari. Utilizati un font clar, usor de citit.
Clipiti cat mai des pentru a va improspata ochii. Multi oameni clipesc mai putin decat de obicei atunci cand lucreaza la calculator, ceea ce poate contribui la uscarea ochilor. Clipitul produce lacrimi care va umezesc si improspateaza ochii.
Daca va confruntati cu oboseala frecventa a ochilor, ati putea avea o problema de vedere. Faceti o programare la oftalmolog pentru un control amanuntit. Daca aveti nevoie de ochelari sau lentile de contact si lucrati la computer, luati in considerare o pereche de ochelari conceputa special pentru lucrul la calculator.
Focalizarea intensa, in special atunci cand vizualizati un ecran, ne face sa clipim mult mai putin. Cand clipim mai putin, ochii se pot usca si devin iritati. Puteti rezolva acest lucru folosind picaturi pentru ochi, cum ar fi lacrimile artificiale. Lacrimile artificiale fara prescriptie medicala va ajuta sa va mentineti ochii lubrifiati, ceea ce poate ameliora sau preveni uscarea ochilor cauzata de efort. Folositi-le chiar daca va simtiti bine, inainte de a va aseza sa lucrati la computer sau la o alta sarcina ce necesita concentrarea ochilor de aproape. Medicul oftalmolog va va recomanda lacrimile artificiale potrivite in functie de nevoi – nu toate picaturile de ochi sau lacrimile artificiale sunt la fel.
Referinte:
(1) https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/eyes-and-vision/eye-strain.html
(2) https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-eye-strain
(3) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/eyestrain/diagnosis-treatment/drc-20372403
(4) https://www.webmd.com/eye-health/eye-fatigue-causes-symptoms-treatment
(5) https://www.healthdirect.gov.au/eye-strain
(6) https://www.chop.edu/news/health-tip/how-too-much-screen-time-affects-kids-eyes
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…